Cautare in site
x inchide

Compot de cireșe pentru iarnă

Reteta de
Adaugata la

Compot de cireșe pentru iarnă, rețetă cu poze pas cu pas. Cum se face un compot de cireșe fără praf conservant? Află ce trebuie să faci ca să se păstreze bine compotul de cireșe pentru iarnă.

În casa noastră, compoturile sunt cele mai îndrăgite și adesea consumate conserve. Chiar povesteam de curând, cu un prieten bun, că în copilăria mea nu îmi amintesc să fi mâncat vreodată murături, în partea noastră de țară existând obiceiul de a se servi, alături de felul principal de mâncare, compoturi diverse: compot de cireșe, compot de vișine, de prune, de gutui etc. Pe timp de vară, se făceau și pe la noi salate de castraveți și de roșii, salată verde cu vinegretă dulce-acrișoară, iarna mai aveam salata de sfeclă sau o salată de varză albă, dar cel mai adesea era compotul.

Eu îmi amintesc cu plăcere de prânzurile din zilele oarecare de peste săptămână când primeam cartofii rântăliți (așa numiții, mai nou, ”cartofi țărănești”, dar fără niciun fel de carne sau slănină)  alături de care Buna ne servea, în compotierele frumoase din sticlă groasă, cu marginea aurită, compotul de cireșe sau de prune, la fel și de prânzul de duminică, cel cu ocazia căruia se întindea fața de masă de damasc, se aranja masa cu farfuriile frumoase de porțelan iar din meniu nu lipseau niciodată supa de pasăre și friptura cu garnitură și compot.

Soacră-mea își amintește și acum că băiatul ei (bărbatu-meu, despre el e vorba), în copilărie, nu mânca aproape nimic altceva decât piure de cartofi cu compot. Micul mofturos a învățat cu timpul să se bucure de multe alte feluri de mâncare, dar compotul e în continuare pe lista preferințelor, așa că în primul rând pentru el, în fiecare vară, încerc să umplu borcane cu compoturi din toate fructele.

la-cules-de-cirese

Și cum tocmai am cules cireșul din grădina casei, pe lângă faptul că ne-am umplut bine burțile cu cireșe roșii, cărnoase și gustoase, am pus și ceva la păstrare, pentru iarnă. Vă povestesc în continuare cum am procedat.

Ingrediente Compot de cireșe pentru iarnă

pentru 5 borcane de 800 ml.

  • 1,8 kilograme cireșe
  • 300 de grame de zahăr
  • 2 batoane de scorțișoară (opțional)
  • 1 păstaie de vanilie (opțional)
  • 1,25 litri apă

Preparare Compot de cireșe pentru iarnă

Înainte de a ne apuca efectiv de treabă, două vorbe despre conservantul folosit pentru a preîntâmpina fermentarea conservelor. ”Conservantul” ăsta, pe care Buna îl numea ”salițilat” (și pe care îl găsim sub tot felul de denumiri pe piață, unii îi zic ”vinobran”, alții pur și simplu ”conservant alimentar”) este rudă de gradul întâi cu aspirina, pe care mulți o și folosesc, de fapt, la conservarea produselor pentru iarnă.

Nu ne va ucide, e sigur, iar dacă nu avem nicio reacție atunci când luăm o aspirină, faptul de a mânca un compot conservat cu salicilat nu ne va cauza nimic. Nimic… afară de acel gust neplăcut, iute, o anumită astringență pe cerul gurii și în gât.

Așa că primul meu motiv de a încerca să înlocuiesc conservanții cu respectarea unor procedee simple (pasteurizarea, sterilizarea) este gustul. Pe lângă faptul că prefer să iau aspirină doar când sunt răcită și asta să se întâmple cât de rar posibil, pe când compot, după cum spuneam, consumăm destul de frecvent. Desigur, dacă cineva dorește să fie foarte sigur de păstrarea optimă a compotului, poate adăuga la cele menționate de mine pe lista ingredientelor și conservant, în doza recomandată pe ambalaj.

1. Se spală bine cireșele, în mai multe ape reci, apoi se pun într-un castron mare și se acoperă cu apă rece. Se lasă cireșele în apă timp de 1 oră, în cazul în care vor avea viermi, aceștia vor ieși și vom scăpa de ei atunci când vom scurge apa de pe cireșe, apoi le vom mai limpezi o dată. Nu e nicio problemă dacă cireșele au viermi, asta înseamnă doar că sunt nestropite cu insecticide, important este doar ca aceștia să fie îndepărtați iar pentru compot să se aleagă doar fructe tari și sănătoase, fără pete sau urme de stricăciune.

compot-de-cirese-preparare-pregatirea-cireselor

2. Pentru compotul de cireșe, de fapt, nu, pentru reușita oricărui compot, este esențială igiena recipientelor în care se va conserva compotul, a ustensilelor folosite și a modului de lucru. De aceea, e foarte important să se facă o sterilizare corectă a borcanelor și a capacelor.

Se aprinde cuptorul și se fixează la 150 de grade Celsius. Se spală foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, borcanele și capacele acestora, limpezindu-se bine, în câteva ape. Atenție, nu e nimic în neregulă să se refolosească niște capace mai vechi, și eu fac asta, însă e esențial ca acestea să nu fie deformate sau ruginite, caz în care nu vor mai putea etanșa borcanul cu compot iar alterarea acestuia e sigură! Se pun capacele și borcanele curate pe tava cuptorului, cu distanță între ele, și se dau la cuptor timp de minimum 15 minute, în acest timp se vor usca și se vor steriliza.

compot-de-cirese-reteta-cu-poze-sterilizarea-borcanelor

3. După ce a trecut 1 oră, scurgem apa de pe cireșe și alegem acele fructe potrivite pentru compot. De regulă, într-un borcan de 800 ml. intră 350-380 grame de cireșe, depinde și de dimensiunea fructelor dar și de cât de înghesuite le veți pune în borcane. Scoatem tava cu borcanele și capacele din cuptor (fără să stingem cuptorul!), lăsăm să se răcească borcanele sterilizate (cât să putem pune mâna pe ele, e în regulă dacă sunt încă puțin călduțe) apoi le umplem cu cireșe.

reteta-compot-de-cirese-umplerea-borcanelor-cu-ciresele-pregatite

4. Pentru a determina cantitatea de lichid de care am nevoie pentru compot, umplu borcanele cu apă rece, curată, apoi scurg această apă, colectând-o într-o cratiță (mi-au rezultat 1,25 litri de apă). Adaug în cratiță zahărul (60 de grame, adică ~3 linguri/borcan de 800 ml.) cât și aromele (dacă preferați compotul natur, fără nicio problemă se poate renunța la vanilie și scorțișoară). Pun cratița pe foc și fierb siropul doar cât să se dizolve zahărul, apoi opresc focul și las siropul 2-3 minute deoparte.

compot-de-cirese-pregatirea-siropului

5. Aranjez din nou borcanele pe tava cuptorului, cu o mică distanță între ele (să nu fie lipite), apoi torn siropul fierbinte deasupra cireșelor. E important ca borcanele să fie așezate pe tava cuptorului sau o altă suprafață metalică în momentul care se toarnă siropul, aceasta va prelua șocul termic care ar putea face borcanele să plesnească.

reteta-compot-de-cirese-umplerea-borcanelor-cu-sirop

6. După ce am umplut borcanele cu sirop, se înfiletează strâns (sau se capsează) capacele sterilizate.

compot-de-cirese-inchiderea-etansa-a-borcanelor

7. Tava cu borcanele de compot se dă la cuptor, care a rămas aprins și fixat la 150 de grade, iar cuptorul se stinge imediat, lăsând borcanele să se răcească în interiorul cuptorului. Abia atunci când vor fi complet reci, vom ști dacă borcanele sunt conforme depozitării în cămară, pentru că fiecare capac are o porțiune circulară ușor mai ridicată, care, dacă pasteurizarea a fost corectă iar capacul nu are defecte (deformări), atunci când produsul e rece, va fi atrasă spre interiorul borcanului și apăsând pe aceasta nu va reveni înapoi, pocnind ușor. Conținutul borcanelor care pocnesc trebuie consumat imediat, celelalte pot fi depozitate în cămară fără probleme, vor rezista peste iarnă.

compot-de-cirese-pasteurizare-la-cuptor

Asta e tot, nu fierb cireșele cu orele, trebuie ținut cont că fructele sunt destul de mici și nu foarte tari, s-ar terciui dacă le-am prepara termic o perioadă mai îndelungată și chiar îmi place textura cireșelor, atunci când se păstrează cărnoase. Oricum, esențiale pentru reușita compotului sunt sterilizarea borcanelor și a capacelor, pasteurizarea (menținerea la o temperatură peste 80 de grade o anumită durată de timp) și capacitatea capacelor de a închide foarte bine.

Odată borcanele începute, trebuie păstrate la frigider și consumate cât mai rapid. Eu sper că v-am fost de folos și vă doresc spor la treabă și conserve reușite!

reteta-compot-de-cirese-cum-se-face-compot-de-cirese-compot-de-cirese-fara-conservanti-reteta-pas-cu-pas-retetecalamamaro

 

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CLOSE
CLOSE