Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Compot de piersici

Compot de piersici

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Compotul de piersici este unul dintre cele mai fine sau cel putin asa mi se pare mie. Iarna, fructele din compot se pot consuma ca atare sau se pot folosi ca ingredient al unor prajituri, ba mai mult, la noi, in Banat, exista obiceiul de a se consuma compotul alaturi de fripturi, asa ca in fiecare an ma straduiesc sa conserv cate ceva in acest mod. La fel se poate folosi compotul de caise, cel de prune cu fructe intregi, compotul de pere sau cel de gutui.

Poate mai deosebit (desi sunt convinsa ca multi procedeaza la fel ca si mine) este ca eu fac compotul fara nici un fel de conservant, sterilizez borcanele umplute si atata tot, tin mult si bine, cu conditia sa fi fost foarte curate si cu capace foarte bune.

Modalitatea prin care eu fac compotul de piersici, care sunt niste fructe mai delicate, este conservarea fructelor in sirop. Exista posibilitatea de a steriliza borcanele in care s-au pus fructele crude, 1-2 linguri de zahar/borcan si apa rece pana la umplerea borcanului, iar compotul se va pastra foarte bine daca s-au respectat cerintele de igiena descrise la alineatul anterior. Prin conservarea in sirop, insa, am observat ca piersicile isi pastreaza mai bine forma si textura, oferindu-mi posibilitatea de a le include in niste deserturi deosebite, cum ar fi Piersica Melba (click pe link pentru reteta) sau Piersica Penelope (click pe link pentru reteta).

compot de piersici- fara conservant

Ingrediente Compot De Piersici:

compot de piersici fara conservanti, ingrediente, reteta laura laurentiu

  • piersici proaspete, de buna calitate, sa fie suficient de coapte ca sa aiba gust dar tari la pipait, ferme
  • zahar
  • apa
  • dupa gust, zeama de lamaie si/sau zahar vanilat

Preparare Compot De Piersici:

Compot de piersici – sterilizarea borcanelor:

Borcanele trebuie sa fie foarte bine spalate cu detergent de vase, lipezite si uscate, apoi se sterilizeaza prin diferite metode, eu le asez pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, aprind cuptorul si il incing la 150 de grade, mentinand borcanele la aceasta temperatura jumatate de ora, apoi sting focul. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez. Capacele le spal bine cu detergent de vase, le limpezesc, le pun intr-un castron si le oparesc cu apa clocotita. Le las sa se raceasca in apa apoi le sterg cu servete curate de bucatarie. Atentie, un capac care nu inchide etans va compromite orice conserva!

Compot din piersici decojite sau nu, dupa preferinta

Se poate prepara compotul atat din fructe cu coaja cu tot, cat si decojite. Eu am preferat varianta a doua, asa incat am plonjat piersicile, alese si bine spalate in prealabil, intr-o oala cu apa clocotita, doar cateva secunde:
compot de piersici preparare 1

Apoi le decojesc cu usurinta:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

compot de piersici cu piersici decojite

Compot de piersici – îmbutelierea și sterilizarea produsului finit

1. Desprind pulpa fructului de pe sambure, cu ajutorul unui cutit, incercand sa obtin felii cat mai regulate – jumatati sau sferturi de fruct – si le asez in borcane:
preparare compot de piersici 2

2. Pentru a determina catitatea de lichid de care am nevoie, am umplut unul din borcane cu apa (cu fructele deja in borcan) apoi am masurat. Au incaput in borcan 300 de ml, eu avand 7 borcane de cate 750 ml in care urma sa intre aproximativ tot atat, am dedus ca am nevoie de 2,1 litri de sirop. Tinand cont ca si zaharul urma sa ocupe un anumit volum, am pus pe foc 2,3 litri de apa si 0.7 kg de zahar. Am dat in clocot siropul si l-am lasat sa fiarba aproximativ 5 minute, timp in care am adunat spuma de la suprafata de cateva ori (optional):

sirop compot de piersici

3. Se aseaza borcanele pe o tava metalica sau se introduce lama unui cutit sub borcan (contactul cu metalul – bun conducator de caldura care va prelua o parte din aceasta – va impiedica borcanul sa se sparga in momentul in care se toarna siropul fierbinte). Se toarna siropul fierbinte (care mi-a ajuns la fix!) pana ce acopera fructele. Se inchid borcanele cu capace atent verificate (sau se capseaza, se leaga cu celofan):

compot de piersici fara conservant preparare 3

4. Se aseaza borcanele intr-o oala incapatoare, pe fundul careia s-a asternut un servet de bucatarie impaturit in doua, si se toarna apa calda cam pana la jumatate din inaltimea acestora:

compot de piersici preparare 4

5. Se pune oala pe foc, se acopera lejer cu alte prosoape de bucatarie (2-3 straturi) care vor retine o parte din abur in interiorul vasului, ridicand presiunea si implicit si temperatura. Din momentul in care apa incepe se fiarba, se reduce focul si se mentine fierberea fara clococot timp de 1/4 de ora. Intre timp am pregatit un „culcus” primitor pentru borcanele fierbinti, cu cateva straturi de materiale textile, ideea e sa se mentina o temperatura inalta pentru o durata cat mai lunga. Am asezat borcanele fierbinti in acest „culcus”:

compot de piersici preparare 5


6. Am acoperit bine si am lasat borcanele cu compot sa se raceasca lent pana a doua zi, cand le-am asezat frumos in șpais, cum zice banatanul, adica in camara. La fel am facut si compot de prune, bineinteles, din fructe intregi:

compot de prune pregatit dupa reteta de compot de piersici

Ultima rețetă publicată

Poate te intereseaza si: Compot de gutui

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

29 comentarii la Compot de piersici

  1. Adina spune:

    Am încercat mai multe metode de a pune compot pentru iarna, dar asta e cea mai buna! Piersicile rămân întregi și își păstrează aroma, sunt absolut delicioase! Eu am păstrat coaja și am pus cate un betisor mic de scorțișoara în fiecare borcan.

  2. […] alta modalitate de sterilizare a continutului borcanelor este cea pe care am explicat-o aici, cu borcanele fierbinti asezate intr-un cuib captusit cu multe straturi textile. Ideea e sa se […]

  3. roxi spune:

    zeama de lamaie cand se adauga?

  4. Sanda spune:

    spunet va rog dar sare de lamie se pune in computul de piersici???

    • lauralaurentiu spune:

      Daca doriti sa puneti sare de lamaie, se poate, aceasta poate echilibra dulceata siropului, insa nu are niciun rol in conservarea fructelor. Ca sa se pastreze bine compotul, esentiala este sterilizarea.

  5. Anca Tanasica spune:

    f.complicata reteta, nu ma indoiesc ca e buna…dar eu fac asa orice compot (si am compot de 3 ani in beci si e super bun!):
    pun fructele in borcan, adaug 1 lingura zahar, le umplu cu apa rece, le pun capacul, le pun intr-o oala cu muulte carpe, pun apa rece in oala si pun pe foc. se fierb 30-40 min din momentul in care da in clocot.

    • lauralaurentiu spune:

      Fara indoiala ca e buna varianta ta, Anca, pana la urma e vorba tot despre pasteurizarea continutului borcanelor. :) Spor la treaba si la conserve!

  6. Anca Tanasica spune:

    f.complicata reteta, nu ma indoiesc ca e buna…dar eu fac asa orice compot (si am compot de 3 ani in beci si e super bun!):
    pun fructele in borcan, adaug 1 lingura zahar, le umplu cu apa rece, le pun capacul, le pun intr-o oala cu muulte carpe, pun apa rece in oala si pun pe foc. se fierb 30-40 min din momentul in care da in clocot.

  7. Ioana Roman spune:

    Sterilizarea borcanelor in cuptor sau in varianta prezentata pt acest compot ar acelas rezultat, nu-i asa?

    • Ioana R. spune:

      Ma refer, de fapt, la ultima parte, cand borcanele sunt puse in oala….

      • lauralaurentiu spune:

        Sterilizarea borcanelor implica procedeul de incalzire a borcanelor goale la o temperatura in jur de 100 de grade si mentinerea acesteia pana se distrug bacteriile ce ar fi posibil sa fie pe ele. Se poate face fie in cuptor, pe suportul unei tavi metalice, fie fierbandu-le in apa. Dupa ce se pun fructele in borcane, continutul trebuie pasteurizat, la fel, trebuie incalzit la 90-100 de grade pentru timp sucrt, apoi temperatura mentinuta inalta o perioada cat mai indelungata, ca sa se distruga eventualele bacterii ce ar putea provoca fermentatia. NU conteaza cum se face asta, totul e sa se faca eficient: se pot bune borcanele cu fructe la cuptorul incalzit la 100 de grade, iar dupa 30 de minute-1 ora se stinge cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca lent, apoi se pot fierbe in oala sau, pentru cineva care lucreaza suficient de rapid si sigur, e suficient sa se pregateasca un cuib bine captusit cu multe straturi de textile (paturi, plapumi), sa toarne siropul clocotit peste fructele din borcane, sa se puna capacele apoi sa se aseze in cuib, acoperindu-se bine.

      • bordea georgeta spune:

        2 l de apa 1 kg de zahar este diabet curat .Ce faci dulceata ori compot ?

      • Laura Laurentiu spune:

        Ce vreau fac, la fel ca si dumneavoastra. Va rog sa va exprimati cuviincios, aici nu sunteti in propria mahala. Optiunea mea este sa am fructe conservate in sirop, ca sa ramana intregi si cu o textura ferma.

  8. Mimisor_ursu spune:

    am facut e chiar bun si am doar 10ani ! :):):):):lol:

  9. Lucica Ioica spune:

    esti grozava!
    asemanarea pregatirillor poase se datoreaza zonei apropiate , si eu sunt din ardeal

  10. delia spune:

    Intrebare: nu e mult prea dulce la 1.5l apa cu 1.5kg zahar? Suna bine reteta insa mi se pare ca ar iesi un sirop dulce, dulce.
    PS: felicitari pentru retete!

    • ambonsarado spune:

      este o reteta f complicata si ia mult timp V adau eu una simpla si tot la fel de buuuuna
      se pun piersicile pregatite cojite sau nu intrun borcan pe 3 sferturi,se pun 5 linguri de zahar maxim 6 daca vreti mai dulce ,o aspirina si se umple cu apa de la robinet !APOI SE ASTUPA CU CAPAC FILETAT SE AGITA PUTIN SI SE FIERB 20 DE MINUTE IN BAIE DE APA CU CIRPE SUB BORCANE garantat fara esec asa fac de multi ani e f bun si nu s-a stricat niciodata LA BORCANUL DE 7800 DE GRAME SE PUNE O ASPIRINA netamponata !!!!

      • Anonim spune:

        Beneficiul acestei retete complicate pe care am propus-o e tocmai acela de a nu folosi nimic altceva in afara de fructe, zahar si apa, nu conservanti, nu aspirina (acid acetilsalicilic) :). E pentru cei care opteaza sa nu ingereze medicamente daca nu sunt bolnavi. :) Nu ma indoiesc ca reteta ta e buna si ea.

  11. Ioana_monica81 spune:

    stiu si eu reteta aceasta de la mama,intr-adevar e in ordine,si fara conservant.incercati si cu nectarine,au un gust si o aroma deosebita.multumesc

  12. Daria spune:

    As vrea sa stiu daca piersicile se inmoaie sau raman tari, ca cele din compoturile cumparate. O sa incerc si eu anul asta reteta asta :) 

    • Anonim spune:

      Draga Daria, daca vrei sa ramana tari, alege piersici cat mai tari, chiar putin verzi, pentru compot. Se vor indulci oricum de la zeama si nu risti sa ti se inmoaie. Mult succes!

  13. Anonymous spune:

    super bun

  14. laura laurentiu spune:

    Irina, multumesc de vizita, da, ma incanta ca nu contine conservanti :) .

  15. Irina spune:

    Excelenta metoda de conservare!

  16. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Cami draga, si tie la fel!

  17. Cami -Camila-Witt.... spune:

    Ai gradina ? Parca deja vad minunatiile care le faci cu acest compot…Un sfirsit de saptamina placut ! Cami

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE