Cautare in site
x inchide

Dulceata de cirese

Reteta de
Adaugata la

Dulceata de cirese naturala, fara conservanti

Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si a fructelor ei? In fiecare an ma straduiesc sa pun deoparte cate putin din aroma fiecarui fruct. Nu imi place sa fac dulceturi si gemuri din cantitati mari de fructe deodata, prefer sa pregatesc de mai multe ori cate putin – asa a fost si cu dulceata de cirese din care mi-au rezultat 4 borcane de 370 de ml. Am motive si mai multe sa fiu mandra de dulceata mea de cirese, pentru ca e facuta din fructe culese din ciresul nostru de acasa.

Bietul de el, era cat pe ce sa-i sune securea, pentru ca sotul meu, nemultumit de faptul ca bietul cires, care deja trecuse de patru ani de cand e la noi in gradina, inca nu rodise, l-a amenintat in februarie ca daca nici anul acesta nu-si indeplineste atributiile firesti, o sa-l faca lemne de foc. Copacelul parca l-a inteles si s-a pus pe treaba cu toata seriozitatea, asa ca dupa ploaia de flori din primavara, acum e plin de cirese carnoase si sanatoase.

Dar sa ne intoarcem la borcanele noastre. :)

dulceata de cirese-2

Ingrediente Dulceata de cirese:

  • 1 kg de cirese cantarite fara samburi
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie

Preparare Dulceata de cirese:

1. Ciresele se spala si se curata de samburi. Samburii cireselor i-am scos cu noua achizitie – aparatul special de scos samburi din visine si cirese:

prajitura-scufita-rosie-dispozitiv-de-scos-samburi-din-cirese

 

2. Ciresele cantarite fara samburi (dupa ce au fost curatate) si zaharul le-am asezat intr-o cratita nu prea inalta:

dulceata de cirese preparare 1

Am incercat in trecut retete care recomandau o cantitate mai mica de zahar (nu raportul de 1:1 pe care il recomand eu in aceasta reteta), insa dulceata preparata astfel va trebui sa fiarba mult mai mult pentru a se lega, fructele se vor terciui si se vor inchide la culoare, sau va trebui sa se adauge conservanti sau diversi aditivi. Aceasta este o reteta clasica, dar pana la urma cred ca e printre cele mai bune.

3. IIn urmatoarele 2-3 ore am lasat zaharul sa actioneze asupra cireselor, extragand apa din acestea. Eu doar am scuturat din cand in cand cratita, fara a amesteca, pana cand zaharul si ciresele s-au omogenizat si le-am pus la fiert la foc mediu. In curand, fructele care au ramas intregi, rotunde, gratie aparatului cu care au fost curatate de samburi, vor pluti in sirop:

dulceata de cirese preparare-2

Se inteteste focul spre iute si se lasa sa fiarba in continuare, stergand in permanenta marginea oalei cu un servet curat, umed, pentru a nu permite siropului ce adera pe marginile vasului sa se caramelizeze si sa schimbe gustul si culoarea dulcetii.

4. In curand, va incepe sa se formeze spuma – e vorba despre impuritati continute de zahar, cu cat zaharul este mai pur, cu atat cantitatea de spuma e mai redusa. Spuma se indeparteaza cu grija, pe masura ce se formeaza. Dupa cantitatea de spuma care s-a adunat, se pare ca zaharul pe care l-am folosit eu a fost destul de impur:

dulceata de cirese preparare 2

5. Dupa ce se indeparteaza spuma de cateva ori si aceasta inceteaza sa se formeze, se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine. Se fierbe dulceata in cotinuare; cand pare legata, se probeaza picurand de pe lingura, intr-un pahar cu apa rece cativa stropi, care trebuie sa isi pasteaze forma, ca niste boabe de roua, sa nu se imprastie. Iata dulceata gata:

dulceata de cirese preparare 3

6. Dulceata se pune fierbinte in borcane curate, uscate, se infileteaza capacele si se aseaza cateva minute cu capacul in jos, apoi se intorc si se pastreaza vreme indelungata, fara a fi nevoie de conservanti.

 Spor la treaba!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

59 comentarii la Dulceata de cirese

  1. Denis Valentin spune:

    Ce pofta de dulceata de cirese m-a apucat! sa vad daca are bunica prin camara, poate o combin sa faca si niste clatite. :P

  2. marilena spune:

    pentru a reduce zaharul se poate folosi pectina facuta acasa: se pun la fiert 3-4 mere verzi (aport ridicat de pectină) spălate şi tăiate în 4 (nu îndepartaţi coaja şi cotorul) cu apă cât să le acopere. Lăsaţi să fiarbă merele până apa se reduce cam la jumătate. Preluaţi lichidul rezultat;

  3. Pamela spune:

    Buna an si eu o intrebare vam citit bine reteta dar nu mi se inchiaga deloc ce pot face

    • Laura Laurentiu spune:

      Incercati sa ii faceti proba cu apa rece sau dand o cantitate mica la congelator sa se raceasca brusc. Siropul dulcetii poate parea lichid, dar ea de fapt sa fie suficient de legata.

  4. Andreia spune:

    La 10 kg de cirese,se pune sucul de la 10 lamai? Multumesc !

  5. Lacra spune:

    Buna! Poti sa ne spui, te rog, de unde ai achizitionat aparatul?

  6. Adriana spune:

    Buna ziua, am facut si eu dulceata de cirese dupa aceasta reteta, doar ca am pus mai putin zahar si a iesit extraordinara! Succes!

  7. ANDREEA spune:

    acum o am pe foc. Sper sa-mi iasa, e prima data cand fac .)))

  8. Cristina A spune:

    buna
    a fost primul an in care am facut si eu dulceata de cirese,de fapt a fost prima mea dulceata de orice fel. am ales sa fac dupa reteta ta pentru ca explica foarte bine pasii si am incredere in retetele tale . a iesit foarte buna ,deci in mare parte meritul iti apartine. iti urmaresc de foarte mult timp blogul ,dar este primul meu comentariu.uneori petrec minute bune rasfoind printre retete ,imi place sa vad ce iese din mainile,si parca uneori simt mirosul imbietor al preparetelor. te admir foarte mult pt ce faci….

  9. Catalina spune:

    o incerc astazi!!!

  10. lurita` spune:

    acum fac si eu chiar in acest moment nui tare>???

  11. Buch spune:

    Arata foarte bine dulceata ta. Mie sincer mi se pare cam mare raportul de 1:1, mi-a iesit cam dulce si prea groasa dulceata, dar poate fi si din cauza ca am lasat-o prea mult la fiert.

    • lauralaurentiu spune:

      Se poate reduce raportul de zahar de la 0,75:1 si pana la 1:1, asa e insa cel mai sigura (nu va fermenta). Probabil ca ai lasat-o cam mult la fiert, deindata ce trece proba cu picatura trebuie oprit focul.

      • Tatiana spune:

        Aproximativ, pentru incepatoare, cat sa las 2.5 kg de cirese la fiert? Va multumesc!

      • Laura Laurentiu spune:

        Mi-e greu sa va dau un interval de timp, unele fructe contin mai multa apa, altele mai putina… dulceata trebuie supravegheata cu atentie si va fi gata atunci cand se leaga (daca aveti un termometru cu citire instantanene, e gata cand atinge 105-110 grade celsius).

  12. Antaldorin spune:

    pare ok ….acu ma pun pe preparat….sa vedem ce iese…thks

  13. daca eu un copil de 13 ani a putut sa faca dulceata prima data atunci si voi veti putea

    mersi mult pentru reteta

    • lauralaurentiu spune:

      :)) Sergiu, sincere felicitari pentru reusita! Ma bucur mult ca a iesit pe gustul tau si da, dulceata e chiar la indemana unui copil, insa ca sa se pastreze bine, trebuie sa fii foarte atent cu sterilizarea borcanelor si pasteurizarea. Daca ai respectat toti pasii, poti sa fii linistit, dulceata va fi la fel de buna si la iarna. Felicitari inca o data.

  14. Ioanabogdan2004 spune:

    este prima   data cand fac dulceata si este foarte buna ……. ms pentru reteta !!!

  15. Maria_mirt spune:

    de ce se intorc borcanele cu capacul in jos?

  16. Elena Teodoru spune:

    iata si opera mea!

    • Anonim spune:

      Excelent! Sa va fie de bine, sunt sigura ca e minunata!

      • Elena Teodoru spune:

        multumesc mult Laura, aiesit bine legata doar ca s-a inchis putin la culoare cu toate ca am urmat pasii!Oare pentru ca am fiert-o la foc mic?

      • Anonim spune:

        Nu cred… in plus mie borcanele imi par cu o culoare foarte frumoasa. :) Cred ca s-a inchis doar atat cat trebuie, Elena, arata grozav! :)

      • Elena Teodoru spune:

        multumesc mult Laura,m-am mai linistit!:)pupici:)

  17. Elena Teodoru spune:

    tocmai ce am pus-o pe foc respect toti pasii descrisi de tine tinand cont si de un detaliu pe care nu-l stiam,acela de a sterge cu un prosop umed marginea oalei.Probabil asta era motivul pentru care orice dulceata se inchidea la culoare si chiar si faptul ca faceam o cantitate mai mare deodata.Revin cu comenturi dupa ce e gata!Te pup.

  18. Wwwizapaduraru spune:

    se merita efortu pt ca cei in magazin nui nimic natural

  19. Ramo spune:

    Buna Laura spune-mi te rog de unde ai cumparat aparatul de scos samburi???Si este doar ptr cirese????

    • Anonim spune:

      Cirese si visine :). Poftiti va rog linkul:
      http://pentrugatit.ro/index.php?productID=724&discuss=yes

      • Anto spune:

        Nu va suparati: inca o intrebare: scoaterea samburilor se face „la gramada”, adica nu trebuie „montata” fiecare cireasa in dispozitiv (ca la aparatul „clasic” de scos samburi, stil „clestisor”) ? [Merge si pentru masline ?]

      • Anonim spune:

        Dispozitivul asta are locasul in care se pun fructele cu o panta inclinata
        spre punctul in care actioneaza pistonul, asa incat ciresele se rostogolesc
        in mod natural spre locul cu pricina. Pui cate un pumn de cirese in
        dispozitiv si apesi pe masura ce aluneca la locul lor. Cu maslinele cred ca
        e putin mai complicat, nefiind rotunde, probabil ca astea trebuie puse cate
        una in locas.

      • Elena Teodoru spune:

        eu am pus cate una din cauza ca erau prea mari si tarisoare,altfel nu iesea samburele dintr-o data!Oricum verificam fiecare cireasa in parte ca sa nu ramana samburele si sa am surprize la final.L-am folosit si la visine si a fost cu totul altfel.

      • Anonim spune:

        Ce frumoasa culoare ti-a iesit, Elena, cu cirese albe e cu totul altfel :), bravo!

      • Ramo spune:

        Multumesc mult am gasit.

      • Anonim spune:

        Ma bucur ;)

  20. Carpediem_752002 spune:

    foarte buna reteta…….dar am o intrebare te rog frumos……..am facut si eu dulceata si cred ca am lasat-o la fiert mult ca s-a intarit………cum o pot drege?pls.

    • Anonim spune:

      Uf, nu prea stiu :)… sa o dai intr-un clocot scurt cu ceva sirop de fructe nu prea concentrat (in zahar), poate ar fi o idee. Iti tin pumnii.

      • Felix_oglavie spune:

        super,super!m-am pus pe treaba sa-i fac sotiei o dulcegarie.multumsc pentru reteta si am sa revin cand este gata „capodopera”

      • Anonim spune:

        felix, mult succes, cred ca sotia ta va fi incantata :)!

      • Felix_oglavie spune:

        sarut mainile! am terminat in sfarsit dupa cateva ore.a durat atat de mult pentru ca am facut-o in doua transe.cate 2 si 1/2 borcane de 800g.prima ,am lasat-o mai mult si este mai inchegata ,iar a doua cu mai mult sirop pentru o eventuala tura de clatite delicioase.multumesc inca o data.o seara buna!

      • Anonim spune:

        Minunat! Cred ca sotia a fost in culmea incantarii si nu va uita usor asemenea surpriza :). Superb cu clatite :). Sa va fie de bine, dragilor :).

  21. tibi spune:

    sa nu radeti de mine…e prima incercare de a face dulceata…
    din ce am mai auzit de la alti..se mai lasa la macerat ciresele cu zaharul de pe seara?

  22. Calabron_m3 spune:

    mananca tu colorantii din supermarketuri…

  23. Iasi spune:

    Nu stiu daca se mai merita efortul cand gasim atetea feluri in supoermarketuri

  24. Anne spune:

    arata delicios! Mi-ar placea si mie sa reusesc sa fac

  25. laura laurentiu spune:

    Elisa, ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute, iti multumesc pentru vizita si te pup si eu.

  26. Elisa spune:

    Dulceata asta seamana tare mult cu cea care o facea mama cand eram copil, imi placea tare mult. Am s-o incerc cand o sa am timp. Te pup.

CLOSE
CLOSE