Cautare in site
x inchide

Gem de zmeura

Reteta de
Adaugata la

Gem de zmeura, reteta explicata pas cu pas. Cum sa faci gem de zmeura pentru iarna. Gem de zmeura fara praf conservant adaugat, reteta culinara.

Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere pentru Mos Martin ca se da in vant dupa ea, mai ales ca bietul de el, are un sezon atat de scurt in care se poate bucura de dulceata ei! Gemul (sau dulceata) de zmeura e una din modalitatile care ne sta la dispozitie noua, spre deosebire de Mos Martin, pentru a ne bucura de aroma deosebita a zmeurei tot timpul anului.

As zice ca niciun gem sau dulceata nu se compara cu cele facute din zmeura, aromata, colorata intr-un rubiniu intens si cu o consistenta atat de placuta, datorata pectinei continute in mod natural de fructe. Asadar, pregatiti-va bocancii, cosuletele si la cules, e pacat sa ratati sezonul  fara a face un gem de zmeura, grija mare doar sa nu va interesectati pe cararea care duce la zmeuris cu Mos Martin!
dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 borcane 370 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Gem de Zmeura:

  • 3 kilograme de zmeura proaspata, curatata de codite
  • 2,25 kilograme de zahar
  • zeama de la 2 lamai

Preparare Gem de zmeura:

Daca nu ati mai preparat pana acum gem sau dulceata, ar fi bine sa stiti urmatoarele:

  1. aceasta este o reteta cu proportia de 1:3/4, daca aveti doar 1 kilogram de zmeura veti folosi doar 750 de grame de zahar iar cantitatea de lamaie se va adapta. Cantitatea de zahar poate fi crescuta pana la proportia de 1:1, atunci veti obtine un produs mai dens, mai degraba o dulceata, sau poate fi scazuta pana la 1:1/2 (500 grame de zahar la 1 kilogram de fructe), dar gemul va trebui fiert mai mult timp pana se va lega, in acest timp apa continuta de fructe in mod natural se va evapora iar zaharul se va carameliza, asa ca vom obtine un gem cu tot atata zahar, dar cu ceva mai putin si cu o culoare nu atat de frumoasa.
  2. pentru reusita oricarei retete de gem sau dulceata  este esential ca borcanele sa fie foarte curate si sterilizate si capacele sa inchida perfect etans; sterilizarea borcanelor (una dintre metode) se poate face astfel: borcanele se spala bine cu apa calda si detergent de vase, se limpezesc in cateva ape si se sterg bine. Apoi, borcanele se aseaza intr-o tava metalica si se umplu cu apa clocotita (tava metalica este obligatorie, altfel borcanele se vor sparge cand intra in contact cu lichidul fierbinte). Se lasa asa aproximativ 10 minute, apoi apa se goleste, borcanele se pun inapoi in tava si se introduc in cuptorul preincins la 150 de grade, pana se usuca bine. Se scot, se lasa sa se raceasca si sunt gata de umplut cu gem sau fructe pentru compot.

Si acum, cum se face gemul de zmeura:
1. Fructele se aseaza intr-o cratita incapatoare alternativ cu zaharul, un strat de fructe, unul de zahar (poza 1); se lasa in repaos timp de 2-3 ore, timp in care zaharul va extrage suficienta zeama din fructe.

reteta gem de zmeura preparare gem dulceata de zmeura

2. Se pune cratita pe foc iute (eu am profitat de gratarul meu Napoleon si al lui arzator lateral si am evitat sa supraincalzesc in casa), se adauga zeama de lamaie si se fierbe (poza 2). Spuma care se va forma la suprafata in timpul fierberii trebuie indepartata cu o lingura iar peretii cratitei se vor sterge in mod repetat de aderentele de zahar cu ajutorul unei pensule inmuiate in apa rece, pentru a evita caramelizarea si schimbarea culorii dulcetei. Dupa aproximativ 25-30 de minute de fierbere, se scoate cate o lingura de sirop si se da la rece, verificand daca gemul a capatat consistenta dorita. Prin racire, siropul se ingroasa si gelifica datorita pectinei. Nu se fierbe decat atat cat e nevoie, daca se fierbe prea mult va rezulta un produs cu o culoare maronie.

preparare gem-dulceata de zmeura 2

3. Gemul fierbinte se toarna in borcanele pregatite asa cum am explicat mai sus, neparat asezate pe o tava metalica, sa nu plesneasca (se poate baga sub borcan lama unui cutit, care sa preia socul termic). Se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se racesc lent, ori invelite in multe straturi textile (paturi, carpe) ori la cuptor. Mi mi se pare mai comod sa le dau cu tava cu tot in cuptorul incalzit la 120 de grade Celsius (foc mic), decat sa ocup un spatiu din bucataria si asa neincapatoare cu borcanele asezate in cuib. Odata ce bag tava cu borcanele fierbinti (de la gemul fierbinte cu care le-am umplut) in cuptor,  sting cuptorul si las borcanele sa se raceasca lent inainte de a le pune in camara.

preparare gem de zmeura
Revenind la minunatul gem de zmeura, va asigur ca nu va exista o zi mai buna decat cea inceputa cu un mic dejun in care acest produs natural sa aiba rolul principal, pe o felie de paine, o briosa sau orice veti dori.

dulceata de zmeura, reteta de gem de zmeura
Daca va deranjeaza samburii, zmeura se poate pasa sau trece prin masina pentru bulionul de rosii, iar sucul obtinut se cantareste si se fierbe cu o cantitate egala de zahar, obtinand o minunata peltea, cu aceeasi aroma delicioasa ca a gemului de zmeura.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 comentarii la Gem de zmeura

  1. Edith Heuer spune:

    ce credeti, oare e posibil sa reuseasca dulceata de zmeura daca incerc s-o fac cu zmeura congelata? Vreau sa fac prajitura dumneavoastra cu crema de lamaie si zmeura si nu as vrea sa cumpar din comert.

  2. Dana Budeanu spune:

    m.mullllttttt

  3. cuciureanu alexandra spune:

    (((:foarte buna dulceata!am sa fac si eu:))

  4. oana niculae spune:

    misto reteta mamy o sa incerce si o sa va spun daca a iest bun pt ca eup sper sa iasa bun…:)

  5. Silviu spune:

    Cu o investitie minima puteti culege zmeura din gradina proprie…inmultesc soiul cayuga in pepiniera … pot livra cu 1.5 lei firul si bineinteles consultanta necesara ca sa reusiti…0744606385

  6. SCANIK spune:

    Cand se pun borcanele cu dulceata in cuptor garnitura capacului se topeste…

  7. Andrada spune:

    Dulceata de zmeura nu este printre preferatele mele, dar arata foarte bine

  8. gabrellina spune:

    am facut reteta asta azi noapte :)) pe la 12 am terminat si am lasat borcanele la racit in cuptor, normal ca a mai ramas si de mancat pe paine dimineata :)) e dellliiicioasasasassasa, o sa fac si la anu , acum ma gandesc sa fac si cateva borcanele cu dulceata de afine :))

  9. Dr Menci spune:

    Dr. Menci
    relanseaza, intr-un format mai mic, usor de manuit, cartea “Reinvata sa
    gatesti. ….. – editat de un moderator pentru publicitate pe acest site va rog folositi formularul de contact

    • lauralaurentiu spune:

      Spam, deci? Ma asteptam la mai mult de la Dr. Menci. Este a doua oara pe ziua de azi cand se insista asupra unui obiect care comercializeaza, deci nu e in niciun caz vorba despre fapte caritabile. Vreti publicitate pe acest site? Butonul contact va sta la dispozitie, accesati-l si spuneti acolo tot ce doriti.

  10. Bubu spune:

    Hey!! Am citit in cartea lui dr. menci reinvata sa gatesti (pe care am luat-o cu libertatea pentru femei retete saptamana trecuta) ca pebntru a face dulceata mai sanatoasa, putem inlocui zaharul cu sucanatul(suc de trestie deshidratat). Eu am inceput deja sa folosesc sucanat si e foarte bun!!!!

    • lauralaurentiu spune:

      Nu contest. :) Eu nu tin, insa, sa traiesc pana la 115 ani hranindu-ma cu surogate si inlocuitori, imi ajunge mai putin, dar bucurandu-ma de toate. Retetele de pe acest blog se adreseaza celor care gandesc ca mine. Daca bunii si strabunii mei au dus-o mult si bine fara sucanat, sunt sigura ca nici mie nu are ce sa-mi cauzeze zaharul din cele 2 lingurite de gem pe care mi le permit la micul dejun.

      2012/6/21 Disqus

  11. Adriana spune:

    arata bne de tot! nu mai conteaza simburii! Dar pe capac cine o fi scris”zmeura 20212″? :D
    cam departe….Adriana

    • lauralaurentiu spune:

      =)) cine crezi ca traieste in viitorul indepartat? Am observat dupa ce am publicat reteta, m-am dus sa verific capacul… dom’le, asa am scris! Barbatu-meu zicea ieri ca nu va observa nimeni, iata ca n-a avut dreptate =)).

  12. Lucretia Mirela Petrache spune:

    Multumim frumos d-na Laura, pentru toate retele minunate pe care ni le prezentati.
    Of, Doamne….iar s-a dus cura mea de slabire. Trebuie sa fac dulceata asta ca mor de pofta.Ah, am uitat…incep cura de slabire de luni;))))

    • lauralaurentiu spune:

      Draga mea, trebuie sa faci dulceata pentru la iarna, nu pentru acuma :)). La iarna, dupa cura de slabire, cand vei fi supla ca o prim-balerina, cred ca iti vei permite 1-2 lingurite. :).

CLOSE
CLOSE