Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Dulceata sau gem de capsuni

Dulceata sau gem de capsuni

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta dulcetei de capsuni este, deasemenea, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea de a gelifia dulceata, odata fiarta. Nu puteam rata un asemenea deliciu, asa ca va prezint azi dulceata mea de capsuni. Tineti cont ca, adaugand ceva mai mult sau mai putin zahar (1:1 sau 1:1/2), puteti face gem sau dulceata, urmand aproximativ acelasi procedeu. Pentru o cantitate mai mica de zahar adaugat, insa, preparatul va trebui fiert timp mai indelungat.
dulceata de capsuni-1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Dulceata de capsuni:

  • 4 kg. de capsuni din care au rezultat 3,5 kilograme gata curatate
  • 1,75 – 3, 5 kg. de zahar (proportia de 1:1 fructe/zahar este perfecta pentru o dulceata bine inchegata; reducand cantitatea de zahar va trebui sa fierbeti preparatul mai mult si fructele se vor terciui)
  • optional: 4 lamai potrivite cu coaja netratata
Am specificat sa aiba lamaile coaja netratata pentru ca am pus felii de lamaie in dulceata – sunt minunat de placute ca si consistenta si dau un parfum delicios dulcetii, parca punand in valoare aroma specifica de capsuni. Daca nu aveti de unde sa procurati lamai netratate, nu puneti feliile de lamaie in dulceata.

Preparare Dulceata de capsuni:

1. Capsunile se spala bine si se curata de codite:

dulceata de capsuni 1
2. Se aseaza toate capsunile curatate intr-un vas incapator, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceata) si se stropesc cu zeama de la 3 lamai, apoi se pune tot zaharul si lamaia ramasa taiata in felii subtiri (ca care, repet, puteti renunta daca nu va place in mod deosebit gustul de lamaie):

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

dulceata de capsuni 2

3. Se pune vasul pe foc, la foc mic. In scurt timp, fructele vor pluti in siropul format:

dulceata de capsuni 3
4. Cand incepe dulceata sa clocoteasca se va forma deasupra spuma care trebuie sa fie indepartata pe masura ce se aduna – in ea se concentreaza impuritatile continute de zahar. Se urmareste cu atentie fierberea, spumand dulceata constant si stergand marginea vasului de siropul care adera cu un servet curat, umezit, pentru a evita caramelizarea si inchiderea la culoare a siropului.

dulceata de capsuni 4

5. Dupa trecerea a 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie putin sirop, pentru verificarea consistentei. Daca picaturile au un aspect de boabe de roua si nu se imprastie pe farfurie, dulceata este gata, tinandu-se cont si de faptul ca se va mai intari si din cauza pectinei.

dulceata de capsuni 5

6. In borcanele curate, uscate si sterilizate (le-am tinut 30 de minute, pe o tava metalica, in cuptorul incins, lasandu-le sa se raceasca acolo) se pune dulceata fierbinte si se capseaza (eu am avut capace filetate) imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala si se acopera cu servete de bucatarie si paturi (li se face un „cuib”) pentru a se raci in timp mai indelungat. Chiar fara niciun fel de conservant adaugat, dulceata se va pastra foarte bine.

dulceata de capsuni, reteta dulceata capsuni de casa

Mie mi-au rezultat 8 borcane de 370 de ml. cu dulceata. Spor la treaba si pofta buna!
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 comentarii la Dulceata sau gem de capsuni

  1. […] Capsunele si ciresele sunt in plin sezon, iar dulceata este o adevarata delicatesa. Consistenta dulcetei de capsune este, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea de a gelifia dulceata, odata fiarta. Foarte important este ca adaugand ceva mai mult sau mai putin zahar (1:1 sau 1:1/2), puteti face gem sau dulceata, urmand aproximativ acelasi procedeu. Pentru o cantitate mai mica de zahar adaugat, secretul este insa, ca preparatul va trebui fiert timp mai indelungat, scrie retetecalamama.ro  […]

  2. carmen spune:

    am facut pas cu pas aceasta reteta e foarte buna numai ca mi-a iesit destul de moale lichidul (fierberea a fost exact cum ai zis) . ce as putea face ? e bine sa o mai fierb o data ? mentionez ca déjà a fost pusa la borcane si la sterilizat. multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Carmen, ai facut proba sa se lege siropul ca pentru dulceata? Daca s-au format picaturi ferme, cu aspect de boabe de roua, e in regula, chiar daca in aceasta faza e mai lichida, dupa ce se va raci va exact cum trebuie.

  3. Adina InNa spune:

    Mamaia face azi:P

  4. liviu spune:

    acum fac si eu reteta va spun maine ce a iesit

  5. eu. spune:

    cea mai proasta idee sa pui lamai in gemul de capsuni.

  6. MIHAELACONFALA spune:

    MA INTERESEAZA CUM SE FAC ,,CAPSUNILE CONFIATE,,.VA ROG SA MA AJUTATI.

  7. Claudia spune:

    Minunata reteta! Zilele urmatoare voi face si eu gemul de capsuni.

  8. delia spune:

    Buna Laura. Ce se intampla cu feliile de lamaie, raman in dulceata? 

    • lauralaurentiu spune:

      Da, eu le las in dulceata si le consider „bucatica cea mai buna” din borcan, pe care mi-o disput cu fiica-mea. Dar daca nu iti place gustul de lamaie in mod special, poti sa le elimini, nu e neaparata nevoie sa le folosesti.

  9. laura laurentiu spune:

    Raluca draga, zmeura nu necesita sa o fierbi atat de mult, are o mare cantitate de pectina. Sa o verifici, iei putin sirop si il pui pe o farfurioara, la frigider, cand iti convine consistenta opresti toata treaba.

  10. Raluca spune:

    Tare frumoase sunt borcanele tale. si preferatele sotului meu, sa vada fructele intregi. as vrea anul asta sa incerc pt prima oara dulceata de zmeura, as putea sa o fac dupa reteta de la dulceata ta de capsuni, sau ai cumva alta reteta? ma gandesc ca zmeura este si mai fragila ca si capsuna. mersi mult.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE