Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ketchup de casa, reteta pentru iarna

Ketchup de casa, reteta pentru iarna

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ketchup de casa, reteta pentru iarna, 100% naturala. Cum se face si se pastreaza pentru iarna un ketchup de casa natural. Reteta sosului ketchup – denumirea corecta – nu keciap, checeap, keceap etc. 

E perioada în care toate gospodinele umplu borcane după borcane cu felurite roade ale pământului și le rânduiesc ordonat pe rafturile cămărilor. Fără pretenția că aș fi eu cea mai harnică dintre gospodine, chiar nu se putea să scap necontaminată de această „febră a conservelor”, așa încât azi sunt în măsură să vă propun rețeta mea de ketchup de casă.

Nu susțin că este rețeta originală de ketchup, nici că are gustul celui produs de nu știu care firmă. Vă recomand această rețetă de ketchup pentru că: e 100% naturală, e foarte ușor de făcut și are un gust foarte plăcut (conform standardelor meleși ale familiei, bineînțeles). Rețeta de ketchup a apărut în scris, pentru prima dată, în 1727. Ideea de a-l îmbutelia i-a venit unui fermier din Statele Unite în 1830 iar în zilele noastre, ca să se poată numi ketchup, un sos trebuie să conțină, conform reglementările guvernului american: sos de roșii fiert, zahăr, oțet, ceapă, scorțișoară și ghimbir, neexistând limitări în privința adăugării altor legume și arome. Este unul dintre sosurile dulci-sărate-acrișoare din bucătăria din sudul SUA, așa cum este și dulceața de tomate verzi. Mai multe despre asta aici.

Ketchup de casa, reteta pentru iarna

Ingrediente Ketchup de casa:

(pt. aproximativ 2-2,2 litri de ketchup)

  • 3 kilograme de roșii cărnoase
  • 1,5 kilograme de ardei gras sau kapia, de preferință roșii (dacă doriți un ketchup picant, adăugați și câțiva ardei iuți, după preferință
  • 6 cepe de mărime medie
  • 6-10 căței de usturoi (în funcție de cât de mult vă place gustul usturoiului, care oricum nu va fi dominant)
  • 1 snop bun de frunze de țelină cu tot cu tulpina (6-7 bucăți)
  • 4-5 frunze de dafin
  • 1 linguriță de tarhon uscat (opțional)
  • 1 linguriță de oregano uscat (opțional)
  • 1 lingură de busuioc uscat (opțional)
  • 5-6 cm. de rădăcină de ghimbir răzuită sau 1 linguriță de ghimbir pudră
  • condimente dupa plac: neapărat scorțișoară (cam 1 lingură rasă), 1 linguriță de piper negru măcinat, apoi câte ½ de linguriță de chimen,  coriandru, cu libertatea de a renunța la oricare dintre acestea sau chiar la toate – în afară de scorțișoară – dacă nu va plac
  • 125 ml. de oțet de 9° (oțet de mere am folosit eu)
  • 80 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă vă place mai dulce)
  • sare după gust

Preparare Ketchup de casa:

1. Se aleg roșii cărnoase, se spală, se curăță de partea alb-verzuie de lângă codiță apoi se dau prin sită (mașina de pasat, exact ca pentru bulion).

paradaisa

2. Ardeii se coc pe plita sau pe grătar, se acoperă cu un capac și se lasă să se răcească, apoi se decojesc de pielița și se curăță de semințe. Ardeii copți sunt cei care vor face ketchup-ul cremos și îi vor da și o excelentă notă dulceagă.

ardei copti pt ketchup

3. Ceapa și usturoiul se toacă foarte mărunt (de preferat este să se dea la robot), la fel și ardeii copți.

4. Se pune sucul de rosii într-o oală suficient de mare și se adaugă toate ingredientele. Sare puneți o lingură rasă, dacă va mai fi nevoie ajustați gustul la sfârșit.

ketchup keciap checeap checiap checiap 1

5. Se pune oala pe foc mic și se fierbe până scade la jumătate, amestecând din când în când, mai ales către final, când începe să aibă consistența unei paste. Când este destul de scăzut, se trage sosul de pe foc.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

reteta cu poze ketchup, keciap, checeap, checiap de casa

6. Se scot frunzele de țelina și de dafin din oală și se echilibrează gustul de sărat/acru/dulce în funcție de preferințe, adăugând câte puțină sare, oțet sau zahăr. Sosul se pasează sau se dă prin sită, eu l-am pasat cu blenderul de mână pe care îl recomand călduros pentru această operație, merge foarte bine.
ketchup keciap checeap checiap checiap 4

7. In acest moment ketchup-ul este gata de îmbuteliat în sticle sau borcane, care trebuie să fi fost în prealabil sterilizate.

Îmbuteliere ketchup de casă

Exista diferite metode de sterilizare a recipientelor pentru conserve, eu procedez astfel:

  1. Spăl foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc în câteva ape apoi le las sa se usuce.
  2. Așez borcanele  pe o tava metalică și le bag în cuptorul rece, pe care îl aprind și îl fixez la 150°C, menținând  aceasta temperatură jumătate de oră.
  3. Las borcanele să se răcească în interiorul cuptorului, apoi le scot și le întrebuințez.
  4. Capacele sau dopurile le spăl bine, le opăresc cu apă clocotită, le șterg bine cu un șervet curat și abia apoi le întrebuințez.

8. În borcane și sticle pregătite după cum am descris mai sus și așezate pe o suprafață metalică (tava cuptorului, lama unui cuțit introdusă sub borcan, care va prelua șocul termic și va preîntâmpina crăparea sticlei) torn ketchup-ul încă fierbinte.

Ultima rețetă publicată

reteta ketchup de casa, keciap, checeap, checiap reteta cu poze

Imediat închid borcanele (sticlele) cu capacele curate și uscate (verificați să închidă bine, să nu fie deformate sau ruginite etc.) și le dau la cuptorul încălzit la 150°C, unde le mențin timp de ¼ oră, apoi sting cuptorul și le las sș se răcească în interiorul lui. La fel de bine, ketchup-ul se poate steriliza și în bain-marie, așa cum am arătat la rețeta de compot de piersici.
Bune de etichetat și pus pe raft:

ketchup, keciap, checeap, checiap de casa, reteta pas cu pas

După ce se deschide un borcan (sau sticlă) cu ketchup, ceea ce rămâne trebuie păstrat la frigider.

Alte Retete De Conserve Pentru Iarna:

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

Pasta - bulion - de rosii

Pasta – bulion – de rosii

Zacusca de vinete si morcovi

Zacusca de vinete si morcovi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

68 comentarii la Ketchup de casa, reteta pentru iarna

  1. Anca spune:

    Laura draga,o intrebare..ce rol are otetul? Eu am pus din ala normal,nu am avut de mere si mi s-a parut ca e putin intepator la miros si acrut la gust..am pus la final mai mult zahar..dar as fi vrut sa stiu daca il pot omite data viitoare.. ca si culoare si consistenta e super reteta ta..cu gustul a fost mai greu pana l-am gasit pe cel bun pt noi.. multumesc tare mult.

    • Oțetul este unul din ingredientele care fac un sos de roșii să fie ketchup. Așa e regula: să aibă suc de roșii, oțet, zahăr, scorțișoară, ceapă și ghimbir. Gustul perfect îl nimeriți din încercări, eventual, data viitoare puteți să puneți mai puțin oțet.

  2. kmy spune:

    oare cum o sa iasa cu gogosari galbeni? doar galbeni am gasit azi si i-am luat, dar familia mea zice ca n-o sa iasa la fel de buni ca si cu kapia/ gogosari rosii.

  3. […] Ketchup-ul merge cu aproape orice. Cu toate aceste sunt momente în care nu putem ajunge la magazin din diferite motive. Pentru asta există rețetă de preparat “ketchup de casă”. Puteți folosi rețeta pentru a vă prepara o porție de ketchup când pur și simplu nu aveți chef să mergeți până la magazin, dar vă puteți prepara și pentru a-l păstra pe perioada iernii. Haideți să vedem ingredientele: […]

  4. stefana spune:

    In loc de ardei pot sa pun gogosari ? Si daca da trebuie sa.i coc sau ii dau asa prin masina ms.

  5. Maria spune:

    Fac si eu ketchup de foarte multi ani, fata de ingredientele folosite in reteta de mai sus, eu nu pun ceapa si usturori (am facut o singura data cu usturoi si nu mi-a placut ),in rest adaug toate celelalte ingrediente si in plus mai adaug 1-2 linguri de mustar functie de cantitatea pe care mi-am propus s-o fac , este foarte gustos, „de poti sa-l mananci pe piane” si familia mea il adora, iar eu repet an de an reteta pt.a le face pe plac.

  6. marinela spune:

    reteta este asemanatoare cu cea pe care o folosesc si eu. am pus in plus 1 kg de mere. e tare aromat si gustos.

  7. zoita spune:

    Buna reteta, dar scortisoara nu are ce cauta acolo.Imi pare rau ca nu m-am gandit din timp si i-am stricat gustul

  8. rodica spune:

    Laura , crezi ca daca as face reteta fara zahar( sotul meu e diabetic ) nu s-ar pastra peste iarna? nu ne deranjeaza ca nu este f dulce, dar ar modifica gustul final f. mult?

    • lauralaurentiu spune:

      Lipsa zaharului nu va afecta stabilitatea preparatului. Poti sa nu pui zahar deloc, daca vei steriliza recipientele cu grija va rezista perfect. Poti, in schimb, sa echilibrezi gustul cu un pic de indulcitor.

  9. Adina Dumitra spune:

    cati l (sticle, sticlute) din aceaste cantitati?

    • lauralaurentiu spune:

      Adina, am scris si mai sus, rezulta 2 – 2,2 litri de ketchup.

      • Adina Dumitra spune:

        da, am vazut ulterior, multumesc frumos.
        sticluta din poza cu dop de plastic se poate steriliza in cuptor, adica nu se topeste? in poza sunt 2.2l in cele 3 recipiente?
        aaa, si inca ceva, nu imi mai apare butonul de print.

      • lauralaurentiu spune:

        Da, sticluta aia a rezistat si nu doar o singura data, ca am tot pus bulion si ketchup in ea, de vreo 3-4 ani incoace. Am invelit capacul cu folie de aluminiu inainte s-o bag in cuptor. Da, in poza e tot ceea ce a rezultat, doua borcane de cate 750 ml. si o sticluta de 500 ml. Daca il lasi putin mai fluid, ies poate 2,2 litri.

      • Adina Dumitra spune:

        multumesc frumos de raspunsuri…saptamana viitoare sper sa o pun in practica, aseara am facut bulion dupa reteta ta, bine am facut si anul trecut …. inca e cald in cuptor.

  10. ioana spune:

    buna ziua . am facut si eu aceasta reteta. bun, dar prea dulce

    • lauralaurentiu spune:

      Ioana draga, gustul il poti ajusta si echilibra conform preferintelor tale. Adauga un strop de otet si de sare si potriveste-l cum iti place tie. Ma bucur ca iti place aroma, sa va fie de bine!

  11. arriana spune:

    poate ca, la acest ketchup, gustul e stricat de ghimbir, tarhon, scortisoara, busuioc, oregano, etc. Da, stiu ca toate comentariile au fost favorabile, dar eu iti spun cum mi-a iesit mie. Si nu prea cred ca, toti care au postat comentarii aici l-au si facut. Mie nu mi-a placut, de altfel. l-am si aruncat. Imi pare rau, dar asta s-a inpamplat.

    • lauralaurentiu spune:

      Arriana, nu te contrazic, nu a fost pe gustul tau si inteleg. Imi pare rau pentru paguba, dar te asigur din nou ca oregano, busuiocul, tarhonul, ghimbirul, scortisoara, sunt arome clasice pentru sosul de rosii.

      2012/10/3 Disqus

  12. monicaiulia spune:

    l-am facut si eu acum,a iesit delicios,multumesc frumos pt. reteta

  13. csilla spune:

    Multumesc pentru reteta, este foarte buna. As avea nevoie de un sfat. As dori sa mai prepar o portie, insa in loc de rosii as adauga direct bulion de casa, dar nu stiu cat bulion echivaleaza cu 3 kg. de rosii? Va multumesc mult si va urmaresc in continuare cu mult interes.

  14. nadia spune:

    acest ketchub este foarte gustos am incercat anul acesta o sa incerc in fiecare ani

  15. GABY spune:

    TE ROG FRUMOS , SE POATE SA-MI SPUI DE UNDE POT PRINTA ETICHETE CA ALE TALE !!!???

  16. Nutu Pop spune:

    Sa sti ca merita am sa incerc si eu

  17. noryna spune:

    as dori sa stiu cantitatea

  18. Andreea Sorana Capata spune:

    are culoarea zacustii, nu asa rosiatic cum iti apare tie in poza? oare ce ingredient ii pastreaza culoarea ?

  19. petronela spune:

    am facut si eu ketchup pentru iarna dupa aceasta reteta si este foarte bun , azi mai fac o portie , multumesc tare mult si multa sanatate

  20. arriana spune:

    am citit toate comentariile… si nu imi vine sa cred.. am facut ketchupul aseara, am respectat cu sfintenie reteta, dar nu stiu ce ingrendient nu isi gaseste locul aici, pentru ca a iesit O MARE PORCARIE LA GUST. Nu te supara pe mine, am mai facut retete de-ale tale, au fost bune, dar asta e o porcarie. Am asteptat sa se raceasca, m-am gandit ca rece are alt gust, dar, in final, l-am aruncat in WC. Am munci degeaba, basca ingrendientele folosite…

    • lauralaurentiu spune:

      Arriana, tot fara suparare, dar in toate comentariile ai mai gasit o parere identica cu a ta? Pentru ca s-ar parea ca sunt cateva zeci de oameni care apreciaza o asemenea mare procarie. Daca tie singura nu-ti place… regret sincer. Ce ar putea sa nu apartina de aici: rosii, ardei, ceapa, telina, usturoi, mirodenii, sare, zahar si otet – adica ingrediente si arome clasice pentru un sos de rosii.

  21. Vali spune:

    Foarte buna reteta ,acum am terminat si eu o portie si este delicios iti multumesc pt reteta.

  22. mona spune:

    Draga Laura, vad in imagine o sticluta mai deosebita cu capac special. Am reusit sa gasesc si eu pe piata ceva asemanator si ma straduiesc sa imi fac un stoc din asemenea sticle deoarece eu fac si siropuri din fructele cu care fac gemuri (e pacat sa fierbi pana se scade gemul in loc sa opresti bunatatea aceea de zeama si sa nu faci si un sirop natural si gustos).  Intrebarea mea este cum sterilizezi aceste sticle deoarece dopul lor este din plastic cu o garnitura de cauciuc deci cu siguranta nu rezista bagate la cuptor. Eu ma gandesc ca doar turnand produsul fierbinte in ele le ajuta sa videze sticla si cu siguranta nu va fi pericol sa se strice. Astept un raspuns. Cu drag si respect pentru toata munca ta de pe bloguri si tot ajutorul oferit noua profanelor. Mona

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Mona, ale mele au dopul metalic cu o garnitura pe interior (ca si borcanele cu filet) si le bag pur si simplu in cuptor. Pentru cele cu capac de plastic, ti-as sugera ori sa torni produsul fierbinte si sa le invelesti imediat in multe paturi, ca sa se mentina temperatura, ori sa le asezi intr-o cratita larga, sa torni in cratita apa fierbinte si sa le fierbi acoperite cu un prosop gros de bucatarie timp de o ora pe foc mic, apoi sa le lasi sa se raceasca in cratita cu pricina.

  23. Debkight333 spune:

    i’d like to try this ketchup recipe but your settings wont let me save it

  24. violeta ilie spune:

    Multumesc pentru mesaj. Nu numai ca am incercat-o. am facut astazi doua doze. Norocul meu este ca  am din curte toate ierburile  aromatice pe care le-ai trecut in reteta. Multumesc inca odata. Oricum a iesit cea mai buna.

  25. violeta ilie spune:

    Mi-a placut la nebunie. Este mai buna decat cea pe care o stiam eu. Bravo!

    • Anonim spune:

      Violeta draga, sa inteleg ca ai incercat-o? Daca da, ma bucur mult, sa va fie de bine! Eu intentionez sa repet insprava saptamana viitoare, cel din sticluta deja s-a terminat si cele doua borcane ramase sigur nu vor fi suficiente pentru toata iarna. Fiica-mea e si ea de acord ca e superb! :)

  26. Iuliana spune:

    Personal,multumesc pentru toate retetele ,in special pentru ketchup -Iuliana

    • Anonim spune:

      Cu multa placere, Iuliana, daca as avea mai mult timp, probabil as impartasi inca si mai multe retete. Sper sa incerci reteta de ketchup si sa fie pe placul tau.

  27. Andreea Tui spune:

    Eram in cautarea unei retete de ketchup cand am intrat pe blogul tau. Multumesc pentru reteta, cu siguranta va iesi delicios. Saptamana viitoare iti si arat dovada. :) 

  28. iulian spune:

    Sa stii ca eram in cautare de o reteta de ketchup.
    Cred ca am sa o incerc pe a ta. :)

  29. Cofetaria Fancy Cake spune:

    Mai presus de orice…100% sanatos.
    E chiar pacat sa nu profiti de bunatatile toamnei.

    • Anonim spune:

      Ma bucur ca iti place! Asa e, e pacat sa lasi sa treaca acest sezon fara sa-l fructifici pentru ca mai tarziu sa ajungi sa pui pe masa chimicale.

  30. Sara Mike spune:

    O reteta minunata Laura. Atatea intrebuintari are ketchup-ul intr-o bucatarie, ca merita sa-l facem in casa. Te pupam!

  31. Zilahi Adela spune:

    Super bun, are alt gust cel facut in casa si are o culoare foarte frumoasa! Super prezentare! Pupicei!

  32. DiaMar bucataria galbena spune:

    Arata bine ,are o culoare frumoasa.Pupici!

  33. sarah adeeb muhammad spune:

    cred ca-i foarte aromat si cu siguranta mult mai bun decat cel din comert plin de litere toxice .o seara minunata!

  34. Ioana Vaida spune:

    ce culoare frumoasa are…Cred ca e delicios ketchup-ul! Mai ales ca ai pus atatea condimente si mirodenii…Te pup

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE