Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gem sau dulceata de caise

Gem sau dulceata de caise

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, dulci-acrisoare, iar gemul de caise este cel mai recomandat pentru multe prajituri, rulade, cornuri, clatite etc. Asa ca trebuia sa imi fac o provizie serioasa de gem de caise, dat fiind ca la mine se prajitureste, nu gluma!
Am renuntat de cativa ani sa mai pregatesc dulceata de caise pe care o facea Mama Buna. Pentru dulceata de caise, ingredientele folosite sunt exact aceleasi pe care le-am dat pe lista de mai jos, cu diferenta ca fructele curatate se aseaza intr-o oala mare in straturi, alternativ cu zahar. Se lasa peste noapte, se isi elibereze siropul, apoi se pun la fiert la foc iute, indepartand spuma si lasand sa fiarba pana cand scade la consistenta dorita. La final, se poate adauga miezul din samburii de caise pisat, pentru o aroma subtila de migdale. Dar sa ne intoarcem la gemul nostru. :)
gem de caise, dulceata de caise reteta

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 borcane 370 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Gem de caise:

  • 5 kilograme de caise cantarite fara samburi
  • 3,75 – 5 kilograme de zahar (adica o proportie zahar/fructe de la 0,75:1 pana la 1:1, dupa gust)
  • zeama de la 1 lamaie sau, in lipsa, 1/2 plic de sare de lamaie

borcane curate, uscate, sterilizate

Preparare Gem de caise:

Caisele se spala, se curata de samburi si se pun intr-un vas incapator:
preparare gem, dulceata de caise, reteta gem de caise
Le-am pus pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului.
gem de caise preparare
Fierberea fructelor fara zahar are rolul de a elimina o parte din apa continuta de fructe inainte de adaugarea zaharului, pentru a preintampina caramelizarea acestuia si obtinerea unor dulceturi (gemuri, marmelade) de culoare prea inchisa.
Dupa ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine, pentru ca eu am dorit un gem de caise cu o consistenta fina, am transformat fructele in piure cu ajutorul blenderului de mana (nu e obligatoriu, puteti lasa si fructele intregi, daca asa va place mai mult):
gem de caise preparare 2
Indiferent daca pasati fructele transformandu-le in piure sau nu, dupa primele 30 de minute de fierbere este momentul sa se adauge zeama sau sarea de lamaie, deodata cu tot zaharul:
preparare gem de caise, reteta gem caise

Se amesteca totul constiincios si se lasa sa fiarba in continuare. In curand, impuritatile continute de zahar se vor ridica sub forma de spuma, care trebuie indepartata pe masura ce se formeaza (se alege spuma de la suprafat cu o lingura si se da deoparte).

Dupa adaugarea zaharului, gemul se fierbe pana cand scade la consistenta dorita, timp in care se indeparteaza spuma de cateva ori si se sterge permanent marginea vasului cu un servet umed, pentru a nu permite gemului care adera de vas sa se caramelizeze si sa dea un aspect si un gust neplacut intregii cantitati. Timpul de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Cand gemul primeste aspectul unei paste fluide este gata. (Eventual, se poate proba tragand vasul de foc si scotand o cantitate mica pe o farfurie care se introduce in congelator. Daca, dupa racire, va convine consistenta, e gata, daca nu, puneti vasul inapoi pe foc).

 Se incepe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate si uscate (aici am aratat cum sterilizez eu borcanele), avand grija sa asezati fiecare borcan pe o tavita sau farfurioara metalica sau pur si simplu sa asezati borcanul deasupra unei lame de cutit.preparare gem de caise, reteta dulceata caise 2

Intre timp, aprindeti cuptorul si il incingeti la 100-110 de grade. Pe masura ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun si capacele si se intorc cu susul in jos. Cand s-a terminat umplerea, borcanele se intorc si se aseaza pe o tava metalica. Se da tava cu borcane la cuptor si se lasa acolo timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul si borcanele se lasa in continuare in cuptor pana se vor raci. Gemul va rezista fara probleme chiar si cativa ani, cu toate ca nu contine nici un fel de conservanti.

PUBLICITATE

O alta modalitate de pasteurizare a continutului borcanelor este sa se puna borcanele pline cu gemul fierbinte, cu capace bine infiletate, intr-un „cuib” din mai multe straturi de textile (pături, prosoape groase), sa se acopere bine si sa se lase sa se raceasca lent. De fapt, important este sa se mentina borcanele la o temperatura inalta pe o perioada mai lunga de timp, fara insa a putea sa se gateasca in continuare, caz in care s-ar carameliza continutul.

gem de caise pasteurizare, reteta gem caise

Dupa cum vedeti, un gem bun si natural nu implica un efort atat de mare, e chiar usor de facut, foarte gustos si daca va fi pregatit cu grija, va fi si foarte aspectuos.

gem de caise, reteta de gem/dulceata de caise cu poze

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 comentarii la Gem sau dulceata de caise

  1. Clau spune:

    Oare fara zahar se poate? Sunt atat de dulci caisele mele…

    • Nu puteți să faceți dulceață fără zahăr iar caisele, la fel cu multe alte fructe, conțin o aldehidă care în momentul în care sunt fierte, oricât de dulci ar fi acum, le va face foarte acre.

  2. mihaela pojogu spune:

    Pentru mine a fost mai usor sa ma iau dupa bunica si sa le las in frigider peste noapte. A iesit fain la culoare si la gust, borcanele mele acum stau in cuptor.
    La 2kg de caise fara samburi am pus 1,6 kg zahar.
    Multumesc pentru inspiratie!
    💐

  3. Eva spune:

    Super reteta de gem! Mi-a iesit impecabil, multumesc!

  4. Iolanda spune:

    pentru a pastra aceasta culoare minunata trebuie sa mai adaug ceva?

    multumesc !

    • Laura Laurentiu spune:

      Iolanda, sa ai grija sa fierbi bine fructele fara zahar, pana scad, asa incat dupa ce adaugi zaharul sa nu mai trebuiasca sa fierbi gemul prea mult. Culoarea se inchide datorita caramelizarii zaharului. sa ai grija sa nu ti se prinda de fund, e foarte important.

      • Apopi spune:

        Buna ziua trebuie lasate peste noapte cum scrie mai sus sau direct pe foc cun e specificat dupa ingrediente

      • Laura Laurentiu spune:

        Mai sus scrie ca bunica-mea le lasa peste noapte. Reteta mea e aia de dupa ingrediente.

  5. Mihaela spune:

    nu am inteles exact daca se pune apa sau nu in momentul in care le pui la fiert, si ce cantitate de apa?

    • Ana spune:

      Nu se pune apa. Lasa ele zeama cand incep sa fiarba.

      • Laura Laurentiu spune:

        Dumneavoastra sa nu puneti :). Ale mele se prind uneori de fundul cratitei chiar si daca le pun un strop de apa, asa incat prefer sa o pun. Mai ales ca are tot timpul sa se evapore in timpul fierberii ;).

  6. GEMARU ELENA MARIA spune:

    dulceața de caise este o rețetă bună de gem

  7. laura laurentiu spune:

    Cristina, multumesc, o sa trec sa ridic ce e al meu!

  8. laura laurentiu spune:

    jakob, multumesc mult pentru cuvintele minunate – este evident ca vin din partea cuiva care impartaseste aceeasi pasiune!

  9. laura laurentiu spune:

    Oliviutza, o sa citesc regulamnetul concursului tau :) .

  10. laura laurentiu spune:

    Lacrima, multumesc de aprecieri, asa este, merge cu waffers, clatite sau ce vrei, chiar si cu o banala felie de paine!

  11. Cristina spune:

    Servus Laura!
    Ai de ridicat ceva premii de la mine :) Le meriti!

  12. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Ca de obicei Postarea ta este de mare Valoare pentru multi.Super detailiat explicatä. Si Vorba mea, tot ce este fäcut de Mina noasträ are Valoare imensä. Acolo inäuntru inafarä de Ingrediente se ascunde si cite o Bucatä mare de Pasiune si asta este cel mai puternic Condiment.
    Multe Salutäri din Nürnberg Jacob

  13. oliviutza spune:

    Servus. Eu am intrat intr-o etapa de reorganizare culinara si am nevoie de ajutorul bloggeritelor specialiste.. asa ca am facut un concurs cu premii cosmetice bio de la Olivo cu tema retete de 300 de calorii. Mi-ar face placere daca ai participa. Multam!
    Olivia
    http://organicinromania.blogspot.com/2009/07/concurs-retete-de-300-calorii.html

  14. Lacrima spune:

    ne rasfeti draga Laura… minunata dulceata deja o vad langa niste wafers :p

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE