Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gem sau dulceata de caise

Gem sau dulceata de caise

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmeladă, dulceață sau compot. Sunt aromate, dulci-acrișoare iar un gem de caise este cel mai recomandat pentru multe prăjituri, rulade, cornuri, clătite etc. Așa că trebuia să îmi fac o provizie serioasă de gem de caise, dat fiind ca la mine se prăjiturește, nu glumă!

Am renunțat de câțiva ani să mai pregătesc dulceața de caise pe care o făcea Mama Buna. Pentru dulceața de caise, ingredientele folosite sunt exact aceleași pe care le-am dat pe lista de mai jos, pentru gem de caise, diferența e în modul de lucru.

Fructele curățate se așează într-o cratiță mare, în straturi, alternativ cu zahăr. Se lasă peste noapte, să își elibereze siropul, apoi se pun la fiert la foc iute, îndepărtând spuma și lăsând să fiarbă până când scade la consistența dorită. În vasul cu dulceața nu se amestecă, doar se scutură cratița din când în când, ca să nu se dezintegreze caisele. Marginea cratiței se șterge cu un prosop înmuiat în apă rece, ca să nu se caramelizeze siropul lipit de cratiță și să afecteze neplăcut culoarea dulceții. La final, se poate adăuga miez de sâmburi de caise ușor zdrobit, pentru o aroma subtilă de migdale.

Multă bătaie de cap… zic să ne întoarcem la al nostru gem de caise. Până la urmă, epoca primirii musafirilor cu dulceață în chisea, alături de un pahar cu apă rece, a apus demult. Gemul, cel sub formă de pastă, ne este util pentru tot felul de chestii, de la clătite și prăjituri la felii de pâine cu unt, care vor deveni delicioase dacă vom adăuga și o linguriță din acest gem auriu.

gem de caise, dulceata de caise reteta

Ingrediente Gem de caise:

  • 5 kilograme de caise cântărite fără sâmburi
  • 3,75 – 5 kilograme de zahăr (adică o proporție zahăr/fructe de la 0,75:1 până la 1:1, după gust)
  • zeama de la 1 lămâie sau, în lipsă, ½ plic de sare de lămâie

În plus, avem nevoie de:

  • borcane curate, uscate, sterilizate
  • capace bune, sterilizate

Preparare Gem de caise:

1. Caisele se spală, se curăță de sâmburi și se pun într-un vas încăpător.

preparare gem, dulceata de caise, reteta gem de caise

2. Se pun caisele pe aragaz, la foc mic, amestecând periodic, căci au tendința să se prindă de fundul vasului.

gem de caise preparare
Fierberea fructelor fără zahăr are rolul de a elimina o bună parte din apa conținută de acestea. Vom face asta înainte de adăugarea zahărului, pentru a preîntâmpina caramelizarea acestuia, care duce la obținerea unor dulcețuri (gemuri, marmelade) de culoare prea închisă.

3. După ce fructele au fiert timp de 30 de minute și s-au înmuiat bine, se poate adăuga zahărul. Pentru că eu am dorit un gem de caise cu o consistență fină, am transformat fructele în piure cu ajutorul blenderului de mână. Acest pas nu e obligatoriu, fructele se pot lăsa și întregi, dacă astfel se preferă. Oricum, în timpul fierberii de la punctul 2, amestecându-se frecvent, fructele se vor mai zdrobi.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
gem de caise preparare 2

4. Indiferent daca pasați fructele, transformându-le în piure, sau nu, după primele 30 de minute de fierbere este momentul să se adauge zeama sau sarea de lămâie, deodată cu tot zahărul.

preparare gem de caise, reteta gem caise

5. Se amestecă totul conștiincios și se lasă să fiarbă în continuare. În curând, impuritățile conținute de zahăr se vor ridica sub formă de spumă, care trebuie îndepărtată pe măsură ce se formează (se alege spuma de la suprafață cu o lingură și se dă deoparte).

6. După adăugarea zahărului, gemul se fierbe până când scade la consistența dorită. În acest timp, se îndepărtează spuma de câteva ori. Se șterge repetat marginea vasului cu un șervet umed, pentru a nu permite gemului care aderă de vas să se caramelizeze și sa dea o culoare închisă și un gust neplăcut întregii cantități. Timpul de fierbere diferă în funcție de conținutul de apă al fructelor. Dacă s-a eliminat multă apă prin fierberea fără zahăr, se va lega mult mai repede. Când gemul primește aspectul unei paste fluide este gata.

Eventual, se poate proba trăgând vasul de foc și scoțând o cantitate mică de gem de caise pe o farfurie care se dă la congelator. Dacă, după răcire, vă convine consistența, e gata, dacă nu, puneți vasul înapoi pe foc.

7. Se începe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate și uscate. Aici am arătat cum sterilizez eu borcanele. E important să așezați fiecare borcan pe o tăviță sau farfurioară metalică sau pur și simplu să așezați borcanul deasupra unei lame de cuțit. Metalul va prelua șocul termic, astfel vom preîntâmpina să se spargă borcanele când turnăm gemul fierbinte.preparare gem de caise, reteta dulceata caise 2

8. Între timp, aprindeți cuptorul și îl încingeți la 100-110°C. Pe măsură ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun și capacele și se întorc cu susul in jos. Când s-a terminat umplerea, borcanele se întorc și se așează pe o tava metalică. Se dă tava cu borcane la cuptor și se lasă acolo timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul și borcanele cu gem de caise se lasă în continuare în cuptor până se vor răci. Gemul va rezista fără probleme chiar și câțiva ani, cu toate că nu conține niciun fel de conservanți.

O altă modalitate de sterilizare a conținutului borcanelor este să se pună borcanele pline cu gemul fierbinte, cu capace bine înfiletate, într-un „cuib” din mai multe straturi de textile (pături, prosoape groase), să se acopere bine și să se lase să se răceasca lent. De fapt, important este să se mențină borcanele la o temperatură înaltă pe o perioadă mai lungă de timp, fără însă a putea să se gătească în continuare, caz în care s-ar carameliza conținutul.

gem de caise pasteurizare, reteta gem caise

După cum vedeți, un gem bun și natural nu implică un efort atât de mare, e chiar ușor de făcut, foarte gustos și dacă va fi pregătit cu grijă, va fi și foarte aspectuos.

Ultima rețetă publicată

gem de caise, reteta de gem/dulceata de caise cu poze
Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 comentarii la Gem sau dulceata de caise

  1. alina spune:

    Multumesc pt. sfatul de a fierbe fructele fara zahar!

  2. Clau spune:

    Oare fara zahar se poate? Sunt atat de dulci caisele mele…

    • Nu puteți să faceți dulceață fără zahăr iar caisele, la fel cu multe alte fructe, conțin o aldehidă care în momentul în care sunt fierte, oricât de dulci ar fi acum, le va face foarte acre.

  3. mihaela pojogu spune:

    Pentru mine a fost mai usor sa ma iau dupa bunica si sa le las in frigider peste noapte. A iesit fain la culoare si la gust, borcanele mele acum stau in cuptor.
    La 2kg de caise fara samburi am pus 1,6 kg zahar.
    Multumesc pentru inspiratie!
    💐

  4. Eva spune:

    Super reteta de gem! Mi-a iesit impecabil, multumesc!

  5. Iolanda spune:

    pentru a pastra aceasta culoare minunata trebuie sa mai adaug ceva?

    multumesc !

    • Laura Laurentiu spune:

      Iolanda, sa ai grija sa fierbi bine fructele fara zahar, pana scad, asa incat dupa ce adaugi zaharul sa nu mai trebuiasca sa fierbi gemul prea mult. Culoarea se inchide datorita caramelizarii zaharului. sa ai grija sa nu ti se prinda de fund, e foarte important.

      • Apopi spune:

        Buna ziua trebuie lasate peste noapte cum scrie mai sus sau direct pe foc cun e specificat dupa ingrediente

      • Laura Laurentiu spune:

        Mai sus scrie ca bunica-mea le lasa peste noapte. Reteta mea e aia de dupa ingrediente.

  6. Mihaela spune:

    nu am inteles exact daca se pune apa sau nu in momentul in care le pui la fiert, si ce cantitate de apa?

    • Ana spune:

      Nu se pune apa. Lasa ele zeama cand incep sa fiarba.

      • Laura Laurentiu spune:

        Dumneavoastra sa nu puneti :). Ale mele se prind uneori de fundul cratitei chiar si daca le pun un strop de apa, asa incat prefer sa o pun. Mai ales ca are tot timpul sa se evapore in timpul fierberii ;).

  7. GEMARU ELENA MARIA spune:

    dulceața de caise este o rețetă bună de gem

  8. laura laurentiu spune:

    Cristina, multumesc, o sa trec sa ridic ce e al meu!

  9. laura laurentiu spune:

    jakob, multumesc mult pentru cuvintele minunate – este evident ca vin din partea cuiva care impartaseste aceeasi pasiune!

  10. laura laurentiu spune:

    Oliviutza, o sa citesc regulamnetul concursului tau :) .

  11. laura laurentiu spune:

    Lacrima, multumesc de aprecieri, asa este, merge cu waffers, clatite sau ce vrei, chiar si cu o banala felie de paine!

  12. Cristina spune:

    Servus Laura!
    Ai de ridicat ceva premii de la mine :) Le meriti!

  13. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Ca de obicei Postarea ta este de mare Valoare pentru multi.Super detailiat explicatä. Si Vorba mea, tot ce este fäcut de Mina noasträ are Valoare imensä. Acolo inäuntru inafarä de Ingrediente se ascunde si cite o Bucatä mare de Pasiune si asta este cel mai puternic Condiment.
    Multe Salutäri din Nürnberg Jacob

  14. oliviutza spune:

    Servus. Eu am intrat intr-o etapa de reorganizare culinara si am nevoie de ajutorul bloggeritelor specialiste.. asa ca am facut un concurs cu premii cosmetice bio de la Olivo cu tema retete de 300 de calorii. Mi-ar face placere daca ai participa. Multam!
    Olivia
    http://organicinromania.blogspot.com/2009/07/concurs-retete-de-300-calorii.html

  15. Lacrima spune:

    ne rasfeti draga Laura… minunata dulceata deja o vad langa niste wafers :p

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE