Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Muraturi asortate

Muraturi asortate

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Muraturi asortate in saramura, reteta culinara. Cum se pun muraturile la butoi in saramura si cand e cel mai bine sa le punem la murat? Reteta si explicatii complete pentru muraturi in saramura care se pastreaza perfect, raman tari si sunt foarte gustoase.

In urma cu niste ani, pe cand voiam sa demonstrez cat de gospodina sunt :P, puneam pentru iarna tot felul de muraturi: castraveti in otet, gogosari umpluti cu tot felul de chestii, de la conopida pana la boabe de strugure, ardei umpluti cu varza si te miri ce alte specialitati, foarte bune de altfel, dar care ieseau din iarna aproape neatinse. Si cum eu detest risipa din toata fiinta mea, am hotarat sa pun pentru iarna un singur fel de muraturi, si anume muraturi asortate: gogonele, castraveti, lubenita (daca se intampla sa gasesc) si conopida, toate la butoi, in saramura.

muraturi saramura 2, reteta de muraturi asortate la butoi

Ei bine, aceste muraturi asortate in saramura se mananca la mine in familie cu mare incantare pana la cea mai mica gogonea sau cel mai marunt castravecior iar de toate acele specialitati la care cu timpul am renuntat sau le pun in cantitati mult mai mici… nimeni nu intreaba! E clar ca prea putin le duce dorul careva.

In plus, ce e minunat la reteta de muraturi in saramura e ca e extrem de adaptabila, se pot face muraturile asortate sau se poate folosi un singur fel de leguma, dupa preferintele fiecaruia, si, nu in ultimul rand, aceste muraturi sunt produse 100% naturale, fara conservanti, fara otet, care isi dobandesc gustul specific in urma unui proces natural.

Ingrediente Muraturi asortate:

  • legume potrivite pentru murat, in cantitatea si proportiile dorite: castraveti, gogonele, conopida, lubenite mici, varza, sfecla rosie etc.
  • hrean proaspat, radacina
  • bete de marar uscat
  • buchetele de cimbru uscat
  • telina
  • ceapa
  • usturoi
  • 3-4 mere si/sau gutui (optional)
  • morcovi (optional)
  • ardei iute
  • frunze de telina, cu tulpina cu tot
  • frunze de visin
  • frunze de dafin
  • piper boabe
  • sare neiodata – obligatoriu sare neiodata, daca folositi din cea obisnuita pentru alimentatie muraturile se vor terciui!!!
  • se mai pot pune: boabe de mustar, boabe de ienibahar, alte arome

Muraturi Asortate, principii de baza

Ati observat deja, cred, ca nu am scris cantitatile la niciunul din ingredientele de mai sus, asa cum nu am scris nici cat timp dureaza pana obtineti muraturile astea si nici cate portii veti obtine. Asta pentru ca la fel cum se pregateste un butoi de muraturi se pregateste si un borcan cat de mic, pentru ca nu atat cantitatile in grame si kilograme sunt importante la aceasta reteta, cat respectarea unor proportii. Pe de alta parte, timpul in care muraturile vor fi gata poate sa difere in functie de temperatura locului in care depozitati recipientele.

Oricare leguma de la primul punct al listei de ingrediente poate fi inlocuita. La fel cum se fac muraturi cu 4-5 feluri de legume, se fac si dintr-un singur fel (de exemplu numai gogonele sau numai castraveti). In ce ma priveste, nu am folosit varza si nici sfecla rosie, pe care daca le adaugati intr-o mica proportie (1-2 sfecle sau verze rosii mici la un butoias) veti obtine o culoare rozalie a tuturor muraturilor, ceea ce eu nu vreau, le prefer natur. Preferata mea este lubenita, coaja e crocanta iar miezul moale e imbibat ca un burete cu zeama aromata, parca e cea mai pregnanta la gust dintre toate legumele murate.

CASTRAVETI MURATI IN SARAMURA RETETA CLICK AICI

Morcovii si merele sau gutuile sunt dispensabile, nu au mare importanta decat ca vor crea un colorit frumos si vor aduce un plus de dulceata, favorizand fermentarea mai rapida, in schimb hreanul si ardeiul iute sunt esentiale. Practic, hreanul si ardeiul iute vor mentine muraturile tari, nepermitandu-le sa se terciuiasca.

E bine sa va pregatiti recipientele din timp, eventual probati cate legume vor intra in recipientele pregatite, lasand un spatiu cam de un lat de mana la gura butoiasului sau de 4-5 cm. la un borcan mai mic.

Ca principiu, intr-un vas de 10 litri volum, dupa ce ati aranjat legumele asa incat sa intre cat mai multe, vor mai incapea aproximativ 5 litri de apa. La fiecare litru de apa se va socoti 1 lingura cu varf de sare neiodata. Se gaseste in comert sare speciala pentru muraturi, cereti comerciantilor acest produs care de obicei apare in oferta magazinelor in sezonul muraturilor.

Si acum, sa trecem la preparare, incepand cu prezentarea ingredientelor folosite, un adevarat corn al abundentei revarsat in bucataria mea:

ingrediente muraturi

Muraturi asortate, preparare pas cu pas:

1. Am folosit un butoias de 30 de litri pentru muraturile mele, pe care l-am spalat bine si l-am oparit inainte de folosire, pentru a elimina cat mai multe din bacteriile si ciupercile care ar putea afecta negativ muratura.

2. Legumele se spala foarte bine si se scurg de apa. Ceapa se decojeste si se taie pestisori, usturoiul se curata si se desparte in catei. Hreanul radacina se curata de coaja si se taie pe lungime in bastonase cu sectiunea de jumatate de centimetru (aproximativ). Telina se curata de coaja si se taie in felii groase de 1 cm.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

3. Pe fundul butoiului se aseaza 2-3 tije de telina cu tot cu frunze, apoi un strat de legume, 2-3 ramurele de cimbru, 2 bete de marar, 2-3 catei de usturoi, cateva felii de ceapa, 2 felii de telina, 2-3 ardei iuti intregi si 3-4 bete de hrean.

muraturi in saramura preparare

3. Se alterneaza la fel, aranjand legumele asa incat sa intre cat mai multe, pana cand se umple butoiul, folosind la fiecare strat de legume atat arome (se vor alterna frunze de visin, de telina, bete de marar si cimbru, usturoi si ceapa) cat si ardei iute si hrean, necesare pentru a mentine muraturile tari.

preparare muraturi in saramura 2

4. Puteti masura de cata apa e nevoie in vas, umpland vasul cu apa si apoi scurgandu-l bine, colectand apa intr-o oala. Eu merg prin aproximare, la butoiul meu de 30 de litri experienta imi spune ca as avea nevoie de 15 litri de apa, apoi eu pregatesc saramura din 16 litri, ca sa am o rezerva. Asadar, cati litri de apa, atatea linguri cu varf de sare neiodata, totul intr-o oala care merge pe foc. Adaug piperul boabe (3 linguri am pus eu, cam 1 lingura la 10 litri de volum) si frunze de dafin dupa gust. Dau apa in clocot, apoi opresc focul si amestec cu grija ca toata sarea sa fie dizolvata. Las saramura sa se raceasca pana cand e abia calduta. Torn saramura peste legume si deasupra aranjez bete de marar dispuse in asa fel incat sa nu permita legumelor sa se ridice la suprafata (sa stea acoperite cu saramura). Mai asez si o greutate deasupra, pun capacul si depozitez butoiasul intr-un loc racoros (garaj, mai precis :P).

Orientativ: la 30 de litri am folosit 2 teline potrivite, 3 mere taiate sferturi, 2 buchete de marar (din cel uscat, cum se gaseste la piata), cam 250 de grame de ardei iute, 2 cepe mari, 2 caciulii de usturoi, 4 ramuri de visin.

5. Este prima zi cand degustam aceste minunatii, a durat cam doua saptamani pana s-au facut, dar daca timpul e mai racoros, poate dura chiar mai mult. Fermentatia mai lenta, insa, da rezultate de calitate mai buna, legumele mentinandu-se mai bine.

muraturi saramura 2, reteta de muraturi asortate la butoi

De fiecare data cand se scot legumele murate din borcan sau butoias, e bine sa se aseze inapoi deasupra lor betele de marar si o farfurie cu gura in jos care sa le mentina scufundate in lichid. Astfel nu vor face floare la suprafata. Pentru a nu se inacri excesiv, odata murate bine e de preferat sa le tineti intr-un loc cat mai racoros.

Pofta mare!

Alte rețete de murături și conserve de legume pentru iarnă:

gogosari umpluti cu conopida in otet

Gogoșari umpluți cu conopidă

reteta pasta de ardei ajvar

Pastă de ardei, ajvar sârbesc

ardei iuti murati

Ardei iuți murați

reteta gogosari in sos de mustar

Gogoșari în sos de muștar, rețetă pentru iarnă

reteta ccastraveti in otet fara conservant

Castraveți în oțet fără conservant

zacusca de vinete reteta

Zacuscă de vinete

Multumiri tuturor prietenilor de pe facebook care m-au ajutat sa gasesc sare neiodata, toate ponturile voastre au fost folositoare, l-am folosit pe cel care m-a trimis cel mai aproape de casa, ca eram coplesita de toata gramada de legume pe masa din bucatarie si sare nu gaseam niciunde!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

45 comentarii la Muraturi asortate

  1. Gabi spune:

    Cata diaree verbala pentru o amarata de reteta. Te lipsesti.

    • Așa cum mă pot și eu lipsi, cu multă ușurință, de cititori ca matale. Încă ceva: dacă ”amărâta de rețetă” ar fi fost înregistrată prin vreun locșor din creierașul mititel și neted pe care-l porți sub țeastă, nu mai căutai pe internet după ea. Dar ai căutat, adică habar n-ai, și îți permiți să judeci ceea ce nu știi. Drum bun și cale bătută!

  2. john spune:

    la cit ai scris mi-ai facut capu calendar . reteta de doi lei mai trebuia sa scrii de moaste si era totul gata

  3. Iulian spune:

    Gata, ma pun pe treabă! Multumesc de reteta!

  4. Andreia spune:

    Buna Laura!
    Am urmat reteta ta si mi-au iesit niste muraturi excelente. Ce-i drept putin cam sarate dar in rest ok. Eu nu am gasit sare neiodata ci din cea gronjuroasa si iodata de la salrom cumparata dintr-un supermarket mare. Cu toate acestea dupa o luna de cand le-am pus sunt tot ok. Vroiam sa te intreb daca pot adauga alte legume peste cele deja fermentate (am golit deja jumate bidonul de 40l?). Multumesc!

  5. Eliza spune:

    Dar nu se pitrocesc???

  6. Narcis spune:

    Sare neiodata? Unde găsim asa ceva? Puneți o poza cu o cutie.

    • Sarea neiodată se găsește de obicei la saci de minimum 5 kg, nu la cutie. E un produs care apare în magazine mai ales în sezonul de toamnă. Întrebați o vânzătoare de sare neiodată sau sare pentru murături, trebuie să aibă.

  7. alex spune:

    Otet cat se pune?

  8. george spune:

    Conservantul se adauga dupa o luna,doua,trei cand simtim ca devin prea acre sau cand incep sa se inmoaie(cand se molosesc desi nu sant prea acre ca nu au mai fost pitrocite).

  9. george spune:

    Conservantul se adauga dupa o luna,doua,trei cand simtim ca devin prea acre sau cand incep sa se inmoaie(cand se molosesc desi nu sant prea acre ca nu au mai fost pitrocite).

  10. george spune:

    Deci cand zeama devine cleioasa e semn ca s-a intirziat cu pitrocitul.

  11. george spune:

    Deci cand zeama devine cleioasa e semn ca s-a intirziat cu pitrocitul.

  12. george spune:

    Muraturile se pitrocesc ca si vinul.Trebuie sa vina in contact cu aerul pentru o fermentatie anaeroba.(o data sau de doua ori pana in sarbatori)

  13. george spune:

    Muraturile se pitrocesc ca si vinul.Trebuie sa vina in contact cu aerul pentru o fermentatie anaeroba.(o data sau de doua ori pana in sarbatori)

  14. maria mitea spune:

    Sa nu uitam sa mentionam cel mai important lucru despre muraturi beneficiile: imbunatatirea florii intestinale cu bacterrii care pot fi gasite doar in muratura, si spalarea nitratilor,chimicatelor din organizm. cel mai bun curatator de chimicate in organism.

  15. mariciu spune:

    Bunica mea nu pune sare in muraturi .ci foloseste saramura unui izvor care trece pe langa gradina (o fac toti satenii de sute de ani) si sunt tari si gustoase. Deci sarea iodata sau cea neiodata fac muraturile mai bune?

    • lauralaurentiu spune:

      Sarea iodata nu este buna pentru muraturi, daca pui sare iodata se vor face muraturile terci. Din pacate, eu nu am la dispozitie izvorul sarat :).

  16. slavek spune:

    Hreanul si ardeiul iute nu se poate inlocuii.?aici nu gasim hrean iar ardei iute nu-l pot manca toti din fam.

  17. Muraturi spune:

    Interesanta reteta. Pentru doamnele care nu au timp sa puna muraturi le recomand site-ul http://www.delamama.ro de unde pot comanda muraturi traditionale romanesti.
    Spor la muraturi, doamnelor!

  18. ayoubik spune:

    in grame cate grame de sare la 1 litru de apa

  19. adinagrig spune:

    excelente, aseara am desfacut borcanul dupa mai bine de 3 sapt si sunt fffff bune, cred ca sunt cele mai bune muraturi de pana acum pe care le-am pus eu.sotul si fratele m-au felicitat.ma bucur mult ca am gasit o reteta ok care sa iasa super.multumesc inca odata Laura.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, Adina, sa va fie de bine! Inchipuie-ti, chiar azi am mai pus la murat 10 kilograme de conopida si vreo 5 de gogonele :)).

  20. Marcela spune:

    Excelente muraturile, nu se poate fara ele! Ca o completare, eu pun si dovlecei, sunt deliciosi, o sfecla rosie pentru culoare, in schimb nu pun ceapa si pepeni. Dar asta este doar o chestiune de gust.

    Felicitari pentru tot ce faci aici!

  21. adinagrig spune:

    cam cat hrean ar trebui? asa cu aproximatie, iar pepenii rosii se pot taia, ca asa am observat in poze? am toate ingredientele, m-as apuca acum, ca sotul culca copilul, dar nu am decat 3 radacini groase de hrean, si mai mult ca sigur ca nu e suficientm caci intentionez sa pun ori intr-o cutie de 10 l , ori intr-un borcan de 15 cred.

    • lauralaurentiu spune:

      Ba, cred c-ar fi destul, pentru ca fiecare radacina de hrean se curata de coaja si apoi pe lungime se taie in bastonase cu grosimea cam de 1 cm. Ideea e sa pui la fiecare rand de legume si 2-3 bastonase de hrean. Eu am pus 4 radacini la 35 de litri, asa ca e suficient cu siguranta. Spor si mult succes!

      • adinagrig spune:

        da, se pare ca a fost suficient, cred ca oricum le-am yaiat cam groase.
        gata, acum dupa amiaza le-am facut, le-am pozat si pt concurs si o sa le postez imediat ce imi descarc aparatul unde mai am si alte poze la concurs.Au iesit asa de frumoase, sper sa pot concura cu poza si la cea mai frumoasa fotografie, caci tare mult imi place cum au iesit.

  22. ionela spune:

    Multumesc pentru raspuns Laura, am emoţii cu muraturile, căci am muncit două zile la ele, sper sa iasă bune. Ionela

  23. Ionela spune:

    Buna Laura,
    Am pus si eu un bidonas cu muraturi asortate, asa cum foarte bine ai explicat, dar acum au inceput sa se ridice bule din el (are 4 zile), e semn bun ori nu ?
    Ionela

  24. disqus_XiTpmmlyc6 spune:

    Multumesc; draga Laura–O SA INCERC SA FAC ROST DE SARE BUNA ;SI SPER SA NU MAI AM SURPRIZE DE GENUL –ARUNCAM TOT –NU SUNT BUNE SUNT MOI

  25. ionela spune:

    Eu nu stiam ca se pune si ceapa, care e rostul ei?

  26. Ada Gavris spune:

    O rețetă simplă și cu așa rezultat delicios ! Mulțumiri pentru postarea ei ,
    ca de altfel pentru toate rețetele :) ,
    urări de bine ,
    Ada.

    • lauralaurentiu spune:

      Ada, iti multumesc mult pentru aprecieri. Reteta asta e simpla, intr-adevar, dar e tare usor sa gresesti si sa nu iti iasa. E esential sa folosesti sare neiodata si hrean sau/si boabe de mustar ca sa ramana legumele tari, iar daca il agreezi, si ardeiul iute e de ajutor. :)

      • sorinella spune:

        Am pus dupa reteta dar in borcan de 5l si azi, dupa 3 zile au inceput sa se tulbure si sa fermenteze.Nu cred ca e semn bun……..sau se opresc in cateva zile si se limpezesc ramanand o albeata pe fundul borcanului?

      • Ana spune:

        Acelasi lucru m patit si eu dupa cateva zile sa tulburat apa .ce se intampla?ce trebe sa fac?

      • lauralaurentiu spune:

        Sunt muraturi fermentate, nu macerate (ca cele in otet). Nu are importanta ca se tulbura apa, la un moment dat se va limpezi, ceea ce e important este ca legumele sa aiba gust bun si sa fie tari. Puteti muta recipientul intr-un loc mai racoros.

  27. VIKY spune:

    DE DOI ANI –MI SE INMOAIE VARZA –INCEPIND DE LA COTOR;SAREA ESTE MARE GRUNJOASA DIN ROMANIA –CINEVA SPUNEA CA SAREA NU ESTE BUNA –CE FEL DE SARE SA CUMPAR SI DE UNDE ? MULTUMESC

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, Victoria, este foarte important ca sarea sa nu contina iod. Chiar daca e mare si grunjoasa, asta nu inseamna neaparat ca e sare buna pentru muraturi. Insista sa scrie pe pachet sare neiodata.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE