Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Roșii la borcan pentru iarnă, pentru ciorbe și mâncăruri

Roșii la borcan pentru iarnă, pentru ciorbe și mâncăruri

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Roșii la borcan pentru iarnă, pentru ciorbe și mâncăruri de tot felul, m-am obișnuit să pun de ani buni. De altfel, singurele conserve fără de care nu concep să intru în iarnă sunt cele de roșii, mai ales că acum, când natura a fost atât de generoasă cu noi și culegem zeci de kilograme tot la două zile. În afară de roșiile întregi la borcan, despre care v-am povestit nu demult, fac și această variantă cu roșii tăiate, în care mie îmi place să adaug un pic de leuștean.

rosii-conserva-de-casa-la-borcan-pentru-tocanite-mancaruri-si-ciorbe-reteta-cu-poze

Roșiile astea sunt minunate, cu gust robust, de roșie de grădină iar aroma discretă a leușteanului – pentru că nu pun mult – oferă ciorbelor pe care le pregătesc în anotimpul hibernal un parfum de miez de vară, de ți-e mai mare dragul! Sigur că se poate renunța la leuștean, sigur că se poate înlocui cu țelină, cu busuioc sau cu cimbru, dar cum aceste roșii tăiate în cuburi sunt conservate cu scopul de a fi întrebuințate mai cu seamă la ciorbe, mie mi se pare că se potrivește foarte bine.

Prepararea acestei conserve simple de roșii, care se va păstra minunat toată iarna, fără să fie nevoie de adăugarea niciunui conservant, e simplă, aș putea zice chiar floare la ureche. Important e doar să alegem roșiile cu atenție, să fie bine coapte, sănătoase, ideal ar fi să fie dintr-un soi cu pulpa cărnoasă, și încă și mai importantă este igiena modului de lucru, a ustensilelor și borcanelor pe care le vom folosi. dar vom vorbi mai departe despre toate acestea, acum citește lista ingredientelor, care este cum nu se poate mai simplă.

Ingrediente Roșii la borcan pentru iarnă, pentru ciorbe și mâncăruri

  • 1,8 kg. de roșii, cântărite după ce au fost opărite și curățate de pieliță (voi arăta modul de lucru mai jos)
  • aproximativ 1 litru de bulion de roșii proaspăt
  • opțional, leuștean sau ierburile aromatice preferate

Preparare Roșii la borcan pentru iarnă, pentru ciorbe și mâncăruri

La fel ca în cazul roșiilor întregi la borcan, și această conservă obișnuiesc să o fac atunci când culegem multe roșii, din care facem și bulion. Prin multe roșii… chiar înțeleg multe, ceea ce se vede mai jos e doar o parte din cantitatea pe care o culegem tot la câteva zile.

rosii-pentru-bulion-si-conserve-pentru-iarna

PUBLICITATE

Primul pas va fi, așadar, pregătirea bulionului, din care vom avea nevoie și pentru această conservă de roșii la borcan.

Pregătirea bulionului de roșii

Cum se prepară bulionul sau pasta de roșii (depinde cât de scăzut vreți preparatul) am descris detaliat la rețeta de Pastă – bulion – de roșii, pe scurt, o să vă spun și aici cum procedez:

  1. Aleg roșii cărnoase, bine coapte, și le pasez cu mașina pentru roșii.
  2. Sucul de roșii obținut îl colectez într-o oală pe care o pun pe foc, la foc mediu. La început, se va forma un strat gros de spumă, care nu trebuie îndepărtat, doar vom amesteca din când în când, încorporând această spumă în lichid.
  3. Când nu se mai formează spumă, bulionul este practic gata, se poate turna în sticle sau se poate fierbe mai mult, pentru a-l face mai scăzut și a nu ocupa atât loc în cămară.

Nu vom avea nevoie de un bulion gros, foarte scăzut, așa că îl vom fierbe doar vreo 15-20 de minute, până ce nu se mai formează spuma, apoi vom scoate 1 litru (maximum) de care vom avea nevoie (dacă aveți mai mult bulion pe care doriți să-l îmbuteliați în sticle, puteți să-l fierbeți în continuare, scăzându-l până la consistența pe care o doriți).

Opărirea, decojirea și tăierea roșiilor pentru conserva de roșii la borcan pentru iarnă

1. Punem pe foc o oală cu apă. Separat, pregătim un castron mare cu apă rece. Alegem roșii cărnoase și sănătoase și le crestăm coaja în formă de cruce. Când apa fierbe, opărim roșiile timp de 30 de secunde-1 minut, nu mai mult, apoi le scoatem imediat cu o spumieră și le plonjăm în apa rece. Pielița care învelește roșiile se va desprinde cu ușurință, fiind ușor de curațat.

2. Roșiile curățate de pieliță se taie în două, li se îndepărtează partea lemnoasă și semințele, dacă au multe, apoi se taie în cuburi și se păstrează într-un castron perfect curat.

Sterilizarea borcanelor pentru conserva de roșii la borcan, pentru iarnă

Încă din momentul începem să lucrăm cu bulionul, vom aprinde cuptorul și îl vom seta la 150°C. Vom spăla foarte bine borcanele, cu apă caldă și detergent, le vom limpezi în multe ape și la fel vom proceda și cu capacele

Vom pune capacele și borcanele în tava cuptorului, cu distanță între ele, și le băga în  cuptor timp de minimum 15 minute, în acest timp se vor usca și se vor steriliza, apoi le vom folosi imediat pentru îmbutelierea roșiilor. Nu vom stinge cuptorul, penru că imediat vom avea nevoie de el cald, la aceeași temperatură.

Roșii la borcan pentru iarnă, pentru ciorbe și mâncăruri – îmbuteliere

1. Vom pune roșiile în borcanele sterilizate, pe care le vom lăsa în tava cuptorului, adăugând treptat și bulionul fierbinte și lovind ușor borcanele de masă, ca să se taseze conținutul și pe cât posibil, să eliminăm din golurile de aer. Roșiile și bulionul se vor adăuga succesiv, în 3 tranșe, până se va umple borcanul.

reteta-cuburi-de-rosii-la-borcan-pentru-ciorba-umplerea-borcanelor

2. Opțional, putem adăuga, așa cum am spus deja, leuștean sau alte ierburi aromatice, apoi vom acoperi conținutul borcanului cu bulion, roșiile să fie bine acoperite. Din experiență, pot să vă spun că într-un borcan de 720 ml. îmi intră 430-450 de grame de cuburi de roșii și cam 200-250 ml. de bulion (depinde cât de înghesuite sunt roșiile).

rosii-in-cuburi-pentru-ciorba-conservate-la-borcan-umplerea-borcanelor-cu-bulionul-fierbinte

3. Înfiletăm sau capsăm bine capacele apoi vom da borcanele la cuptorul deja cald, la 150°C, și le vom menține cu cuptorul aprins timp de 20 de minute, apoi vom stinge cuptorul, fără să scoatem borcanele afară, menținându-le în cuptor câteva ore bune (sau chiar peste noapte, să se răcească lent.

reteta-rosii-la-borcan-pentru-ciorba-pe-iarna-borcanele-cu-preparatul-pregatite-de-sterilizare

4. Borcanele răcite se depozitează în cămară unde se vor păstra perfect câteva luni de zile, cu singura condiție să fie bine închise, așa că e bine să nu folosim capace vechi, ruginite sau deformate, care nu sigilează bine. Un indiciu care ne garantează că se va păstra perfect conserva este chiar capacul: fiecare capac are la mijloc o porțiune convexă, ușor ridicată în sus. Dacă această ”bulină” poate fi apăsată după ce borcanul s-a răcit, e bine ca acel borcan să se consume deîndată, pentru că nu va rezista. Dimpotrivă, borcanele cu ”bulina” atrasă în jos, înspre conținutul borcanului, care e fixă și pe care nu o putem apăsa, cu un ușor păcănit, sunt bine sigilate și se vor păstra perfect.

Să vă fie de folos!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE