Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Zacuscă de vinete și morcovi

Zacuscă de vinete și morcovi

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Zacusca cu vinete si morcovi

Zacusca de vinete și morcovi, o variantă cremoasă și dulce a celei mai iubite rețete de zacuscă

Toamna ne-a adus în dar toate roadele pământului, covoare de frunze aurii, miros de castane coapte și de bucate aromate. Gospodinele s-au angajat într-o adevărată emulație a cămărilor pline cu fel de fel de conserve și dintre toate acestea, cea mai îndrăgită pare să fie zacusca de vinete. Adevărul e că e minunată, aromată și sățioasă,  o felie de pâine de casă cu zacuscă e un adevărat ospăț și pe deasupra e  de post!

După atâta miros îmbătător de vinete, ardei și roșii coapte, prietenii mei de la Unisol n-au mai putut de poftă și au pornit la inceputul lunii Septembrie în căutarea ”adevăratei zacuști românești”. Ce-au descoperit?

  • Prima descoperire a fost că cel mai frecvente rețete de zacuscă sunt cele cu vinete, așa cum a fost și varianta de zacuscă pe care v-am propus-o mai demult, dar și cea cu care vă fac azi poftă. La această concluzie s-a ajuns după ce consumatorii au fost invitați să dezvăluie pe conserve.bucătarulunisol.ro  care este pentru ei „rețeta adevărată” de zacuscă. După mii de rețete înscrise, rețeta de zacuscă cu vinete a fost desemnată rețeta cea mai populară și cel mai des găsită în cămările românilor.
  • La capitolul ingrediente și mod de preparare, însă, fiecare participant aduce o notă personală, existând diferențe mai mici sau mai mari la tipul de ardei folosit, condimente etc., 79% dintre participanți cerând ca aplicația să adauge ingrediente noi, pe lângă cele standard.
  • Prietenii mei de la Unisol au mai descoperit, așa cum era de așteptat, că zacusca este unul dintre produsele preferate ale românilor și că aproape fiecare are propria poveste legată de rețeta personală. Și m-au provocat să dezvălui și eu propria poveste, pe care o veți afla în cele ce urmează.
  • Chiar dacă zacusca de vinete este cea mai populară, asta nu înseamnă că nu există zeci de feluri de zacuscă la fel de interesante. Câte bordeie, atâtea obiceie, spune o veche vorbă românească. Varietatea rețetelor de zacuscă este una foarte mare, iar asta face tezaurul culinar românesc și mai bogat.

Și-acum, povestea și rețeta promisă:

Din copilărie, am amintiri tare frumoase cu zacusca Tușei Laura, mătușa mea de la Arad, cea al cărui nume îl port. Înca și acum cred că ea face cea mai bună zacuscă din lume, e cremoasă și consistentă și are o dulceață de neegalat. Am încercat ani în șir să fac o zacuscă la fel de bună și am înțeles într-un târziu ce anume nu voi putea face niciodată la fel ca Tușa Laura.

Desăvârșirea acelui gust de o dulceață incredibilă începe la ea primăvara foarte devreme, când seamănă cu grijă în lădițe semințele ardeilor pe care le-a păstrat cu sfințenie din toamnă. Abia când afară se încalzește bine, firavele plante sunt transferate în grădina ei mică, dar foarte bine împărțită, unde găsești orice verdeață sau legumă trebuincioasă în gospodărie dar și o mulțime de flori, din care Tușa face buchete colorate pe care le vinde ca să-și rotunjească pensia de profesoară pensionară.

Își îngrijește plantele cu multă dragoste și orice legumă din grădina ei parcă are un gust mai bun, iar ardeii ei bine copți, roșii-portocalii, sunt cei care dau gustul incredibil de dulce al celei mai bune zacuști din lumea asta.

Urmând rețeta Tușei, am făcut și eu, an de an, zacuscă de vinete cu ardei copți. Rețeta v-am împărtășit-o ceva mai demult, știu că a plăcut multora dintre cititorii mei și v-o recomand și acum cu mult drag.

Azi, însă, o să vă ofer o rețetă nouă de zacuscă, în care un surplus de dulceață vine de la morcovi. Mi s-a părut foarte bună această zacuscă cu vinete și morcovi, cu o consistență cremoasă, plăcută de tot, așa că mi-am zis că-i musai s-o împărtășesc cu voi. La rețeta asta am ales să folosesc uleiul Unisol, un ulei rafinat de floarea soarelui 100%, care susține gătitul cu ingrediente naturale și tradițiile culinare ale românilor.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 5 borcane de 375 ml.
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente zacuscă de vinete cu morcovi

  • 600 de grame de vinete, cântărite deja coapte și decojite
  • 400 de grame de morcovi curățați de coajă
  • 350 de grame de ardei, cântăriți după ce au fost copți și decojiți
  • 200 de grame de ceapă curățată
  • 40 de ml. de ulei de floarea soarelui
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 250 de grame de bulion gros, consistent sau 400 de ml. de bulion subțire
  • opțional, 1 linguriță de chimen măcinat
  • sare și piper după gust

Preparare zacuscă de vinete cu morcovi

1. Desigur, prepararea oricărei rețete de zacuscă începe cu coacerea vinetelor și a ardeilor. Vinetele se coc vinetele pe grătar, pe disc, pe plită, doar să vină în contact direct cu o suprafață încinsă. E indicat să înțepați vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce dacă vinetele plesnesc și împroașcă în jur cu pulpa lor extrem de fierbinte. Se coc de jur împrejur pană când coaja se carbonizează pe alocuri iar miezul este moale. Vinetele coapte se scot într-o strecuratoare așezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amărui și ușor astringent pe care îl vor lăsa și se acoperă cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai ușor.

PUBLICITATE
Preparare Zacuscă de vinete și morcovi 1 Preparare Zacuscă de vinete și morcovi 2

vinete la copt (c) Laura Laurentiu1

Ardeii se coc la fel, cu mențiunea că aceștia se pot coace și într-o tigaie foarte bine încinsă, acoperiți cu un capac. Se întorc succesiv pe toate părțile, până ce coaja se arde din loc în loc, devenind neagră, apoi se scot într-n vas și se acoperă, aburul format ajutând la desprinderea pieliței de la suprafața ardeilor. Desigur, ardeii se pot folosi și cruzi la zacuscă, dar îndepărtând pielița de la suprafață zacusca va deveni ceva mai ușor de digerat, în plus, ardeii copți vor da un gust mai bun.

2. Se pregătesc cu grijă toate ingredientele: morcovii se spală bine, se decojesc și se rad pe răzătoare, ceapa se rade sau se toacă foarte mărunt, ardeii copți se curăță de cotor, pieliță și semințe, vinetele coapte se decojesc, se scurg de zeamă și se toacă mărunt cu un instrument (cuțit, lingură etc) de preferință din lemn, plastic sau ceramică, pentru că în contact cu metalul vinetele se oxidează ușor.

ingrediente zacusca de vinete cu morcovi

3. Într-o cratiță încăpătoare se încinge uleiul și se adaugă ceapa, usturoiul zdrobit și morcovii. Se presară un praf de sare , se amestecă de câteva ori, se reduce focul și se gătește ceapa și morcovul sub capac timp de 10-15 minute, până când morcovii s-au înmuiat foarte bine.

zacusca de vinete cu morcovi preparare reteta

4. Se adaugă în oală ardeii copți mărunțiți și vinetele tocate, împreună cu bulionul și dafinul și se fierbe zacusca la foc mediu spre mic timp de 15-20 de minute. În cazul în care zacusca este prea densă, se poate adăuga puțină apă fierbinte acum, în timpul gătirii. Dacă veți folosi un bulion mai lichid nu veți avea această problemă.

5. În final, zacusca se asezonează cu sare și piper după gust și se toarnă cât e fierbinte în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică (despre cum anume trebuie pregătite borcanele pentru a conserva alimentele peste iarnă am scris mai multe la rețeta de compot de pere). În cazul în care doriți să păstrați zacusca pentru un timp mai îndelungat și nu ați făcut-o doar de poftă, se căpăcesc borcanele și se dau cu tavă cu tot la cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius, timp de 20 de minute, după care se stinge cuptorul și se lasă borcanele să se răcească complet în cuptor, înainte de a le depozita în cămară. O alta variantă ar fi să așezați borcanele umplute cu zacusca fierbinte într-un cuib căptușit cu mai multe straturi de pături groase, să le înveliți bine si să le lăsati să se raceasca lent.

E o zacuscă dulce, cu o consistență cremoasă și plăcută, are și o culoare frumoasă, cred eu că poate fi consemnată cu succes în galeria rețetelor de zacuscă de care românii sunt așa de mândri, și pe bună dreptate, că zacusca e un produs cu care am putea ieși oriunde în lume.

zacusca de vinete cu morcovi-2

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Aș fi curioasă dacă și voi aveți o poveste a rețetei preferate de zacuscă și dacă da, poate o consemnați în cîteva rânduri în formularul de comentarii! Poftă mare!

Alte Retete De Conserve Pentru Iarna:

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

Pasta - bulion - de rosii

Pasta – bulion – de rosii

Ketchup de casa pentru iarna

Ketchup de casa pentru iarna

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns la Laura Laurențiu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 comentarii la Zacuscă de vinete și morcovi

  1. Julieta Bartalis spune:

    Am si eu o intrebare…cum cunostem vinetele daca sunt dulci si fara samburi o gramada…am cumparat cateva vinete si eram frumoase in exterior si amare de pisca nasul si cand curatai…le.am aruncat….exista vre.un secret….??

    • Julieta, dacă există acest secret, eu nu îl cunosc, pentru că și eu am pățit-o ca tine :)). Am cumpărat vinete iuți și negricioase, cu semințe mult mai multe decât aș fi crezut că e posibil… am citit de curând că trebuie cumpărate cele cu pata cât mai mică la capăt (au acolo o pată maronie, uscată). Dar apoi am verificat și am văzut și vinete fără niciun fel de pată! Așa că… mă las în voia norocului. :))

  2. Alexandra spune:

    Pentru o începătoare într-ale conservelor pentru iarnă…ce cantitate de vinete și ardei cruzi trebuie sa pregătim pentru a abține cantitatea coapta dorită?

  3. Ioana spune:

    mai pot gasi vinete pe vremea asta oare?

  4. robert spune:

    O rețetă bună pe care am făcut-o chiar și în extrasezon cu rezultate foarte bune. Am folosit vinete puse la congelator pentru iarnă. Surpriza a fost cât de dulceagă și cremoasă e zacusca ta, Laura, chiar așa cum ai recomandat-o. Îți mulțumesc mult, prietena mea îți mulțumește și ea, mai ales că urmărind site-ul tău a devenit mai atrasă de gătit. :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE