retete traditionale

Retete traditionale din Banat si Transilvania, retete Cuina Banateana, retete traditionale cu imagini.

Magiun de prune

VN:RO [1.9.22_1171]
14 august, 2014 in categoria retete traditionale

Ne indreptam cu repeziciune spre a doua jumatate a lui august, denumit in popor Gustar, pentru ca aceste e momentul in care gustam din toate roadele verii. Eu am gustat prunele albastrui, le-am gasit sunt dulci si zemoase si mi-am spus “Daca nu fac acum magiun de prune, atunci cand”? Ceea ce o sa va […]

Citeste tot

Magiun de prune

Virsli – carnaciori traditionali din carne de oaie

VN:RO [1.9.22_1171]
11 decembrie, 2013 in categoria retete traditionale

Acum prea multi ani, am trecut dealul de la Tălagiu(Arad) la Tăcășele, purtata de mana de unchiul meu Aurel. Excursia asta, care pentru copilul care am fost a parut o adevarata expeditie, ne-a purtat prin paduri de gorun, prin poiene unde cresteau hribi mari si carnosi si peste vai adanci, traversate de podete inguste. La […]

Citeste tot

Virsli – carnaciori traditionali din carne de oaie

Pulpa de porc coapta in paine

VN:RO [1.9.22_1171]
2 mai, 2013 in categoria retete traditionale

In urma cu ceva vreme, cate-o bucata frumoasa de carne de porc, fie ea afumata sau doar bine condimentata, invelita bine in aluat de paine alba si coapta in cuptor, se intalnea pe masa de Paste a multor ardeleni si banateni. In ultimii ani acest aperitiv traditional pare-se ca a fost uitat si parerea mea […]

Citeste tot

Pulpa de porc coapta in paine

Puțe cu mac

VN:RO [1.9.22_1171]

Rog obrazele subțiri, domnițele si domnișoarele sfioase precum și cucoanele prea-cuvioase să mă ierte, căci altfel nu știu a le spune acestor paste de casă cu cartofi, molcuțe și înecate în unt topit, zahar vanilat și mac, un desert clasic austroungar, dealtfel unul dintre cele cu care am crescut atât eu, cât și soțul meu […]

Citeste tot

Puțe cu mac

Galuste – gomboti – knedle cu prune

VN:RO [1.9.22_1171]
6 octombrie, 2011 in categoria retete traditionale

Un desert tipic pentru bucataria austroungara, aluat sarat contrastand cu o umplutura de fructe si garnitura de pesmet rumenit in unt, indulcit si aromat, aceste minunatii se numesc la originile lor  “gombocz” (maghiara), asa incat mi s-a parut firesc sa adaug in titlu denumirea de gomboti cu prune (pe care am folosit-o si eu, de […]

Citeste tot

Galuste – gomboti – knedle cu prune

Carnati de casa afumati

VN:RO [1.9.22_1171]
5 ianuarie, 2011 in categoria retete traditionale

Aho, aho, copii si… hm! Mai e valabil plugusorul ‘au ba? Cred ca da, parca inaintea de Boboteaza inca e de actualitate. :) Inca mai sarbatorim (cel putin familia mea abia s-a “antrenat” pana acum, maine o luam de la capat cu ajunul Craciunului sarbesc), inca nu am apucat sa ne suflecam manecile cum se […]

Citeste tot

Carnati de casa afumati

Sangerete, caltabosi si toba – ca la mama acasa

VN:RO [1.9.22_1171]
17 decembrie, 2010 in categoria retete traditionale

Ei da, am comis din nou un masacru! Victimele, in numar de doua, binisor trecute de suta de kilograme, au fost rapid transate si apoi prefacute in carnati, caltabosi, sagerete, toba si jumari, sunculite si slanini. O sa vorbesc despre felul in care facem noi preparatele din carne de porc si organe, anume toba, caltabosul […]

Citeste tot

Sangerete, caltabosi si toba – ca la mama acasa

Peste fript ca la Clisură

VN:RO [1.9.22_1171]
2 decembrie, 2010 in categoria peste, fructe de mare, retete traditionale

In sudul Banatului se gaseste un loc binecuvantat cu cele mai mari frumuseti de pe teritoriul romanesc. Este Clisura banateana, locul unde Dunarea patrunde in tara si isi croieste drum, despincand in doua muntii inalti,  daltuind in piatra splendori ce nu vor muri niciodata. Oamenii de pe malul Dunarii traiesc de sute de ani din […]

Etichete :
Citeste tot

Peste fript ca la Clisură

Pogacele cu jumari

VN:RO [1.9.22_1171]
25 octombrie, 2010 in categoria patiserie, retete culinare, retete traditionale

Parcă v-am spus deja ca am taiat porcu’, nu? Ei da, v-am spus, cand i-am transformat cotletu’ in friptura! Pe langa alte retete de preparate din carne de porc, la noi in Banat si in toata Transilvania, traditia impune ca la scurta vreme dupa tăierea porcului, găzdărita să facă din jumările proaspete pogăcele cu jumări. […]

Citeste tot

Pogacele cu jumari

Papricas cu oase de porc

VN:RO [1.9.22_1171]
12 ianuarie, 2010 in categoria retete culinare, retete traditionale

Din ciclul “cu asa ceva am crescut mare!” va prezint azi o mancarica exact pe gustul meu, si cum ar putea fi altfel, pentru ca are exact aroma copilariei, oasele ii dau consistenta si savoare, este simpla si satioasa: papricasul de porc. Papricas din oase de porc, ca sa fie mancarea mai gustoasa. :)

Citeste tot

Papricas cu oase de porc