Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Carnati de casa afumati

Carnati de casa afumati

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

carnati de casa afumati 2

Carnatii de casa sunt, la noi in Banat, motiv de mare mandrie gospodareasca, alaturi de șoncul bănățean. Intr-atat de importanti sunt carnatii pentru spaisul banateanului (spais=cămara, provenind din germ. speiss) incat deja de 45 de ani se desfasoara cu multa fala Festivalul Carnatilor Banateni, in cadrul caruia gospodarii cei mai priceputi ai Banatului se inscriu cu carnati de casa preparati cu multa grija intr-un concurs care starneste an de an multa pasiune.

La noi in Banat, un șpais bine chivernisit trebuie sa arate prin ianuarie, dupa ce a trecut ignatul si s-au afumat șoncurile, slaninile și carnatii de casa, asa ca in imaginea de mai jos, Fotografia am facut-o in spaisul socrilor mei, un loc in care miroase delicios si care poate fi considerat un etalon gospodaresc al zonei.

spais-de-banatean

In fiecare an, se repeta cam aceleasi ispravi cu rezultat delicios iar carnatii ocupa un loc de cinste. Reteta de carnati de casa afumati pe care v-o ofer azi este una traditionala, simpla dar categoric delicioasa. Nu ne-a dezamagit niciodata si toti cei care au gustat carnatii nostri au fost incantati, unii dintre acestia fiind oameni care chiar se pricep, ba chiar se pricep ca nimeni altii.

carnati de casa afumati 3

Am pregatit carnatii din 42 de kilograme de carne, din care 16 kile carne de vita si 26 de porc-lucru (in limbaj macelaresc, porc-lucru inseamna toate acele bucaţele ce provin de la transarea si fasonarea bucaţilor mai importante, potrivite pentru fripturi, jamboane etc.; macelarii mai numesc aceste bucatele si „fiţuri”).

Ingrediente Carnati De Casa Afumati:

  • 10 kilograme de carne in amestec (proportia ~ 1 treime vita la 2 treimi porc, daca vreti mai grasi carnatii, se pot face fara carne de vita adaugata in cazul in care veti folosi o carne de porc nu atat de grasa)
  • 300 de grame de usturoi
  • 100 de grame de piper negru macinat
  • 180 de grame de sare grunjoasa (sare se adauga de la 180 -250 de grame la 10 kilograme de carne, dupa cat de sarat va place)
  • paprika dulce de buna calitate, dupa cat de rosu va place sa fie amestecul
  • optional, se mai pot adauga si alte condimente, care vor aduce un plus de savoare, dar vor scoate carnatii din aria destul de stricta a traditionalului (chimen, fenicul – care e excelent in combinatie cu carnea de porc, un strop de nucsoara sau coriandru macinat etc).
  • si, un secret: 1 lingura de zahar la 10 kile de carne, care nu se va simti in gustul carnatilor, dar va ajuta sa se desprinda pielita cu usurinta de pe carnatii afumati.

Preparare Carnati De Casa Afumati:

Se toaca toata carnea, indiferent ca folositi doar porc sau porc si vita in amestec, prin masina de tocat. E destul de important sa se foloseasca o masina de tocat cu gauri mai mari (numarul 10 am folosit noi) pentru niste carnati cu un aspect frumos granulat. Nu urmarim sa obtinem o pasta de carne, ci un amestec in care sa putem distinge bucatele de carne, de slanina, carnea de vita de culoare mai inchisa etc.

carne de porc tocata pentru carnati

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Se cantareste carnea apoi se pune intr-un strat uniform intr-o covata (care in ultimii ani a devenit din plastic, bunicii aveau o covata lunga din lemn pe care o foloseau special in acest scop) si se presara cu condimentele (usturoiul zdrobit fin, piperul, paprika in proportia dorita etc). Sarea se cantareste, adaptandu-se cantitatea gustului vostru (eu nu folosesc niciodata mai mult de 18 grame de sare/kilogram de carne, dar altii prefera 25 de grame/kg sau chiar mai mult) si se dizolva in 1/2 de litru de apa calduta (ca pentru paine, cam la 35 de grade sa fie apa). Optional, usturoiul tocat se poate pune in aceasta apa si el, filtrandu-se peste carnea de carnati, dar noi nu suntem atat de fandositi si chiar nu simtim granulele de usturoi in carnati, mai ales daca il zdrobim bine.

preparare carnati traditionali de porc, reteta de carnati de casa ca in Banat

Se framanta toate ingredientele cu sarg, adaugand si apa in care s-a dizolvat sarea (eventual si usturoiul, daca preferati), pana cand se omogenizeaza compozitia foarte bine. La nevoie, se mai adauga pana la maximum inca 1/2 de litru de apa calduta (sa fie maximum 1 litru de apa in total), ca sa obtinem o compozitie mai usor modelabila. Se umplu maţele de porc bine spalate (sau cele cumparate, desarate in apa calduţa), cu ajutorul unui șpriț special (imaginea din stânga), in timp ce se înțeapă mațele cu varful unui ac pe masura ce se umplu, pentru a scoate golurile de aer si pentru a evita plesnirea carnatilor. Atentie, nu ii umplem exagerat dar nici nu trebuie sa ramana goluri.

Se formeaza perechi, se insira carnatii pe vergele de lemn si se zvanta la aer, intr-un loc bine ventilat si rece, ferit de actiunea insectelor si a altor potentiali ”pradatori” (cum ar fi, de exemplu, motanul casei :P). O incapere neincalzita si umbita, cu ferestre mici in care s-a montat plasa rezistenta si deasa, e locul ideal. Dupa ce carnatii sunt bine zvantati (adica membrana nu mai este umeda deloc) se pot da la afumat sau se pot pastra proaspeti la congelator (noua ne plac mult carnatii proaspeti si ii folosesc deseori in diferite retete, de exemplu reteta de varza calita cu carnati de casa, un deliciu!).

carnati de casa ca in Banat, carnati de casa reteta pas cu pas, zvantarea carnatilor la aer
Afumarea noi o facem cu fum rece de esenta tare (fag, cires) si dupa preferinta degustatorilor (si toleranta fata de produsele afumate) se pot da unul sau doua fumuri. Eu avand un colectist mai sensibil, un singur fum imi este suficient. Dupa afumat se mai lasa la aer sa se usuce atat cat va place. Ai nostri arata cam asa:

carnati de casa afumati 1

Se pot taia in felii fine si aspectuoase:

carnati de casa afumati 4
Ultima rețetă publicată

… si sunt deliciosi!
Carnatii de casa se pot pastra atarnati intr-un loc racoros, pe vergele (in camara, de exemplu) insa trebuie avut in vedere ca se vor usca cu atat mai mult cu cat sunt lasati la aer. Pentru ca mie imi convine cat de uscati sunt in acest moment, am impachetat fiecare pereche, separat, in hartie de pergament si i-am pus in congelator. Se pastreaza perfect.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 comentarii la Carnati de casa afumati

  1. Denisa spune:

    Buna seara, cat timp pastrati carnatii la congelator?
    Eu am un pachet de la Craciun si nu stiu daca mai este bun sau nu. O seara placuta.

    • Sunt foarte buni :). Cel mai mult timp i-am păstrat vreo 4 luni și au fost perfecți. De altfel, regula este examenul organoleptic: dacă un produs miroase bine și are gust bun, sigur e bun pentru consum.

  2. Andreea spune:

    Minunata reteta, am incercat-o la Craciun si de acum numai asa facem carnatii, mergem la sigur!

  3. Sorina spune:

    Buna seara;am facut si carnati..pana la urma.Zic pana la urma,fiindca de mult erau in plan dar nu s-au „materializat” pana acum.Vreau sa va multumesc pentru inca o reteta minunata .Cantitatile exacte pentru condimente a facut ca totul sa fie si mult mai usor pe langa foarte gustos asa ca „operatiunea” a durat destul de putin timp iar rezultatul…de dat si altora(care au apreciat gustul la fel de mult ca si noi).Multumim.

  4. Popa Ioan Ciprian spune:

    Buna ziua,vreau sa va spun ca zaharul nu este necesar.Daca tineti aproximativ un minut carnatul in apa rece,inainte de servire, nu o sa va vina sa credeti cat de usor se curatata pielita(matul)

  5. mihai spune:

    bunica mea, odihnească-se în pace, făcea astfel de cârnaţi,pe care n-am reuşit să-i fac decât după multă vreme având eu o bună memorie a gustului şi a mirosului, adăugând câte un pic din tot ce-mi aduceam aminte. şi azi când fac, reuşesc să-i bucur pe cei cărora cu drag le dăruiesc să guste

  6. Cristi spune:

    Foarte foarte bine arata carnatii.

  7. Anonim spune:

    …numa’ din pulpe(sau si ceafa) de porc, carne mai grasa, maruntita la cutit(nu macinata cu masina!), si adaugate sare, piper negru, boia(piparca) dulce sau iute, usturoi(de capatzina!); totul framintat cu ardoare si patima in vailing, si apoi trase in matze desarate si apoi impunse cu acul – sa nu pocneasca la fript in ciganie! …tot anul se gatau din podul pentru afumaturi prin fe-martie(..!!). Plescaiti si bucurati’va! Bogda_proste nana Laura!! p.s. carnati cu cimbru(frunze cu rol mare la digestie!) faceau in Bihor, dar nu prea rezistau in timp, nici afumati.

    • Anonim spune:

      Virgilut, procedeul nostru a fost aproape cel mai comod posibil (i-am macinat la masina, dar aia de mana, daca era electrica atunci l-as fi declarat floare la ureche :)) ) si nici nu am prapadit pulpele si ceafa pe carnati, dar te asigur ca sunt foarte buni. :)

  8. Zazuza spune:

    asa faceau bunicii mei si buni mai erau carnatii!

  9. Bianca spune:

    Laura…42 kg??? Doamne dar pentru cine ati facut atata carnat?Si eu fac…anul asta am facut din 10 kg de carne si stiu ca se pune 20 g de sare la kg de sare…asta e reteta mea. Restul le pun dupa ochi si gust intotdeuna.
    Eu am luat carnatii afumati care au stat vreo 2 sapt in camara agatati sa se ususe, i-am invelit in folie alimentara (pe fiecare separat) si i-am varat in congelator. Cand am nevoie scot cate unul. Se pastreaa bine si nu se vor usca cand ii scot.
    Numai bine.

  10. Cuisinette spune:

    Nici eu nu ma mai joc, iaca asa… pai tu Laura intreci masura de coriandru :))

    Cu plecaciune, iti multumesc pt reteta si poze… si daca nu cumva ai poostat si toba, te rog s-o faci pt ca imi amintesc ca pe-aici undeva am vazut niste poze de-ti lasa gura apa.

    Am si eu niste intrebari:
    1. cit se lasa la uscat prima data?
    2. cit timp se afuma?
    3. voi afumati la rece cu rumegus… sau la cald cu lemn (carbuni)?

    Multumesc anticipat si sa stii ca te vizitez mereu… esti inspiratia tuturor.

    Pupici si numai bine pe noul an.

  11. doralina spune:

    Hartie pergament!Super idee!Si noi am facut in iarna asta dar nu sunt inca uscati cum trebuie;sa stii ca voi pune in practica ideea ta;

  12. Diana's yummy spune:

    Eu fac carnati in fiecare an, dar nu am stiut de "secret", la urmatorul carnat o sa incerc…deja sunt curioasa :))

  13. aphextwinz spune:

    Nu ma mai joc asaaaaaaaa :((

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE