Cautare in site
x

Galuste – gomboti – knedle cu prune

Reteta de
Adaugata la

Galuste cu prune, numite uneori gomboti

Galustele cu prune sunt un desert tipic pentru bucataria austroungara, facute din aluat usor sarat contrastand cu o umplutura de fructe si garnitura de pesmet rumenit in unt, indulcit si aromat. Aceste minunatii se numesc la originile lor  ” szilvas gombocz” (maghiara), asa incat mi s-a parut firesc sa adaug in titlu denumirea de gomboti cu prune (pe care am folosit-o si eu, de fapt, toata viata). La fel de firesc mi se pare ca romanii se le numeasca  pe romaneste – galuste cu prune – si pentru ca istoricul interogarilor care au adus vizitatori pe acest blog culinar consemneaza ca cel putin unul dintre ei a cautat „knedle cu prune” m-am gandit sa-i fac si acestuia pe plac.

Cel mai mult i-am facut pe plac, insa, fetei mele, mare amatoare de galuste cu prune; cand era mai mica si mai nepasatoare a atins un record de 13 bucati ingurgitate, acuma nu mai mananca atatea, dar oricum ii plac foarte mult. Pe blog mai am o reteta de gomboti cu prune, o reteta rapida si usor de facut, cu aluat oparit, dar trebuie sa recunosc ca nu o bate pe cea clasica, cu aluat cu cartofi, decat la capitolul rapiditate. Asadar, azi va indemn sa culegeti de pe ram (sau de pe tejghea) niste prune bine coapte si sa faceti cu ele niste galuste cu prune cu aluat cu cartofi, ca tare bune mai sunt!

Galuste - gomboti - knedle cu prune

Ingrediente Galuste Cu Prune:

(mai din ochi, dar din care au rezultat 22 de gomboti )

  • 4 cartofi, din care unul mare si 3 medii – sa fi tot avut vreo 600 de grame in total
  • 2 oua
  • 8 linguri de faina alba (varfuite)
  • 4 linguri de gris
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui
  • 40 de grame de unt
  • ~150 de grame de pesmet
  • zahar (tos sau pudra) dupa gust
  • zahar vanilat si/sau scortisoara pudra
  • bineinteles, 11 prune curatate de samburi si rupte in jumatati

Preparare Galuste Cu Prune:

Reteta asta e de la mama. Matusa-mea face o alta reteta de aluat, cu ceva ulei in compozitie, galustele ies bune si cu reteta ei, dar eu am ramas fidela acesteia pentru ca aluatul ramane la fel de fraged si dupa ce gombotii se racesc.

Trebuie sa amintesc ca se fac galuste cu prune din aluat cu cartofi, dar si din cel oparit (am mentionat deja mai sus) dar si din aluat cu branza de vaci, asemanator celui pentru papanasii fierti; si din toate aceste aluaturi se fac galuste cu caise, de asemenea, dar si cu branza de vaci amestecata cu ou si stafide.
banner reteta galuste cu caise

Dar sa ma intorc la reteta mea de azi, cea de galuste cu prune din aluat cu cartofi:

1. Pentru inceput, se aleg cartofi mai degraba fainosi, din cei care sunt potriviti pentru piure, nu pentru prajit. Cartofii cu tot cu coaja se spala bine si se pun la fiert. Cand sunt bine fierti, se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca atat cat sa se poata atinge si se curata de coaja (poza 1). Se zdrobesc bine cartofii (poza 2).

(Dupa cum se poate vedea in poza, eu am folosit blenderul-stick, ustensila total nerecomandata cand e nevoie de cartofi pentru piure, acest blender ii transforma intr-o masa cleioasa, neplacuta ca si consistenta daca e sa fie consumati ca atare, insa pentru aluatul de galuste acest piure cleios e chiar util si ajuta la legarea aluatului).

2. Se adauga cele doua oua intregi, un praf de sare, cele 4 linguri de gris si 8 linguri de faina varfuite (poza 3). Se framanta rapid aluatul, fara a insista foarte mult, ideea e sa se obtina un aluat molcut, care sa se adune intr-o bila si sa se desfaca de pe peretii vasului, dar care e inca lipicios fata de maini (la nevoie, mai adaugati cate o lingura de faina, dar fara exagerare, nu trebuie sa se obtina un aluat greu) (poza 4).

Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 2
 (Aluatul trebuie sa fie moale, poate e ceva mai greu de lucrat cu el, insa rezultatul e de o mare fragezime. Daca se adauga faina pana la obtinerea unui aluat care nu se mai lipeste, galustele vor fi tari oricat le-am fierbe).

3. Cat timp au fiert cartofii, eu am pregatit pesmetul. Am incins uleiul intr-o tigaie, apoi am adaugat untul.

Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 3

4. Cand untul s-a topit complet, am adaugat pesmetul si l-am rumenit, amestecand frecvent ca sa nu se arda.

Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 4

5. De cand ma stiu eu pe lume, mananc galuste cu prune cu pesmetul indulcit cu zahar tos. Stiu, daca as pune zahar pudra probabil ar fi mai fin, dar la acest desert prefer sa simt cristalele de zahar crantanind, asa m-am obisnuit si asa imi place. Asadar, am adaugat zaharul tos (dupa gust) si semintele dintr-o pastaie de vanilie.

Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 5

Am amestecat bine si am acoperit cu un capac, pentru ca semintele de vanilie sa isi dezvolte aroma in pesmetul inca fierbinte.
6. Si ma intorc inca o data in timp :P, la momentul in care cartofii, iata, erau fierti, dar inca prea fierbinti ca sa ii pot decoji, pesmetul pregatit si el, deci ce sa fi facut in acel moment? Am pus o oala incapatoare (5-6 litri) plina cu apa, la fiert.

7. Cand apa aproape clocoteste, se adauga in oala o lingura rasa de sare si se trece la modelarea galustelor. Cu mainile in permanenta udate cu apa (eu tin un castronel cu apa la indemana) se rup bucati din aluat cam de dimensiunea unei prune, se aplatizeaza in palma si se adauga jumatatile de prune dinainte pregatite (buna-mea facea cu prune intregi, dar ieseau gombotii mari cat ghiulele de tun!).

Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 6

Unii prefera sa adauge in interiorul prunelor zahar amestecat cu arome (scortisoara), altii pun un cubulet mic de unt. Eu le prefer simple. 

Observație: in timpul iernii gombotii se pot pregati identic, folosind jumatati de prune congelate. Nu le decongelam, ci le invelim cat sunt inghetate bine in aluat, apoi continuam ca in pasii urmatori.

8. Se inchide cu grija aluatul peste pruna, se rotunjesc galustele in palmele ude si se plonjeaza pe rand in apa clocotita.

Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 7

9. In scurt timp, galustele se vor ridica la suprafata. In acest moment se reduce focul la minimum si se mai fierb in clocote mici 4-7 minute, pentru ca grisul din compozitie sa absoarba umiditate, fragezind aluatul, si pentru ca pruna din interior sa fiarba si ea (daca doriti pruna mai cruda, scoateti galustele mai repede).

Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 8

10. Cand sunt gata, galustele se scurg bine de apa si se imbraca in pesmetul dinainte pregatit.
Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 9
Se aseaza pe un platou si se servesc (merg foarte bine stropite cu smantana, daca va place). Daca veti respecta reteta de mai sus, gombotii cu prune vor fi la fel de buni calzi, ca si reci. Pofta buna!
Preparare Galuste - gomboti - knedle cu prune 10

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

56 comentarii la Galuste – gomboti – knedle cu prune

  1. Florin M spune:

    Salutari de peste mari si tzari! :)

    Multumesc mult de tot pentru reteta – tare dor mi-era de asa ceva… Cat eram acasa, mai duceam un buchet de flori mamei sau bunicii, si le rugam frumos sa-mi faca si mie – acum.. mai greu!
    Abia astept sa o incerc, si am mai vazut cateva retete care se cer incercate!
    O rugaminte – cu ce alta branza „internationala” se poate inlocui branza de vaci? Greu al naibii sa gasesc branza de vaci in Toronto :) – iar ce numesc astia „cottage cheese” nu e buna decat de pus pe mamaliga :)))))

    Inca o data – mii de multumiri pentru toata munca asta… delicioasa! :)

  2. Dana spune:

    Am facut astazi gomboti cu prune. Mi-au iesit cred ca un pic mai moi decat cei din poze, dar tare buni au fost!

    • ăDragă Dana, mi-e destul de dificil să înțeleg cum ți-ai dat tu seama cât de moi sunt gomboții din poză :). Important e însă că rețeta de gomboți-găluste cu prune a fost un succes și că au ieșit pe gustul vostru. Să vă fie de bine!

  3. Malina spune:

    Exceptionala reteta, am facut si reteta video Jamila Cuisine dar nu au iesit nici pe departe asa de bune, erau cleioase si tari ca piatra. Multumesc pentru reteta, o sa o fac de acum doar pe aceasta.

  4. cami spune:

    Doamna, in fotografia cu faina pare o lingurita, in text spuneti de linguri. Ca si cantitate a continutului e vorba de dublare. Ce folosim? Lingura sau lingurita?

    • Nu știu cum anume ați reușit dumneavoastră să determinați că în fotografie pare o linguriță și nici la ce anume v-ați raportat, că prin comparație cu gălbenușul din fundal, lingura asta e mult mai mare. Am scris 8 linguri, deci de atâta făină e nevoie dacă vreți să faceți această rețetă. Fotografia e orientativă, ca să vadă cei interesați cât de vârfuite să fie cele 8 linguri cu făină.

  5. Ioana spune:

    Foarte bine au iesit! Multumesc!

  6. Daniela spune:

    Retele sunt bune, vorbaria e mult prea multa.

  7. Bianca spune:

    Am facut si eu gomboti chiar ieri dupa cum m-a invatat bunica mea acum multi ani in urma. Reteta ei era lafel, cu exceptia faptului ca nu contine gris. Toata familia e bucuroasa cand fac gomboti.

  8. Raul spune:

    Am o intrebare despre lingura cu care se pune faina: e vorba de lingura de supa? Eu am in casa doua marimi, chiar nu stiu ce sa folosesc.

    • Laura Laurentiu spune:

      Da, e vorba despre lingura de supa. Puteti cantari 22-24 grame de faina pentru fiecare lingura specificata in reteta.

  9. Marinela spune:

    Trebuie sa-ti spun ca ieri am descoperit blogul tau
    si nu pot decat sa te felicit pentu retetele extraordinare pastrate din
    batrani…totul iti iese atat de bine! Chiar daca nu sunt prea
    priceputa in bucatarie o sa incerc retetele tale si sper sa le
    reusesc…deja galustele mi-au iesit :)
    Inca o data felicitari si ma bucur ca te-am gasit, De acum stiu ca o sa fiu foarte apreciata in bucatarie si asta numai datorita tie!
    Sa-ti dea Domnul sanatate si sa o tii tot asa!
    Sarabatori fericite!

    • lauralaurentiu spune:

      Marinela, iti multumesc mult pentru aprecieri. Ma bucur ca ti-a reusit reteta de galuste cu prune si sper ca si altele sa-ti reuseasca la fel de bine. Eu te astept cu vesti bune :). Sarbatori fericite si tie si familiei tale!

      2013/12/9 Disqus

  10. Ildiko spune:

    Nota 10, cu felicitari :)

  11. Maria Cazu spune:

    Sunt delicioase si foarte usor de facut. Mi-am uns mainile cu putin ulei, pentru a putea modela mai usor. O singura greseala am comis: am facut o singura portie. Promit sa nu mai fac! :))

  12. Simona spune:

    Cele mai bune galuste executate vreodata!!! Multumesc

  13. mamos spune:

    Jos palaria dna Laura pt ce si cum gatiti.Am citit si incercat cateva retete si mi-au iesit.Am o sugestie,la gomboti eu fosesc amestecul gris/ faina in cantitate mai mica astfel ca aluatul este destul de moale,il amestec cu lingura(de consistenta unei smantani f groasa).Cand modelez gombotii ,pun o gramajoara de faina pe care pun o lingura de aluat,pruna in mijloc si cu degetele infainate,adun aluatul si inchId gombotul si foarte delicat in podul palmei il rotunjesc usor.Ma folosesc de o lingura pt a-i pune rand pe rand in apa care fierbe.
    Asa cum ati spus cu cat mai putina faina cu atat aluatul gombotului este mai usor, mai fraged.
    Sanatate si spor!

  14. DinBanat spune:

    De când trăia bunică-mea n-am mai mâncat așa niște gomboți buni! Dumniezo să-ți dea sănătace, Laura, că faine rețete mai ai! :)

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare, tare mult ca ti-am fost de folos si ca ti-am prilejuit o atat de placuta aducere aminte :). Sa-ti fie de bine!

  15. oana ciurea spune:

    Am facut si eu reteta asta, ba chiar am repetat-o zilele trecute cu prune uscate si rehidratate. Eram ferm convinsa ca am lasat un comentariu aici si in toamna cand am incercat-o prima data… am revenit ca sa-l adnotez cu noua reusita! Este cea mai buna reteta pe care am testat-o, este exact cum o facea bunica mea… Multi ani am incerca sa le fac si imi ieseau bolovanoase, cu totul altfel fata de pufoseniile bunicii.
    A fost una din bucuriile mici dar care au contat foarte mult pentru mama mea, grav bolnava pe atunci…Am reusit datorita dumneavoastra sa o fac sa zambeasca. Nu cred ca in cuvinte pot sa exprim cat de mult a contat acest gest micut…poate doar cei care au pierdut tot stiu valoarea unui lucru de suflet. MULTUMESC MULT ca mi-ati dat sansa de a vedea un zambet pe fata unui om care nu mai avea puterea sa zambeasca!

    • lauralaurentiu spune:

      Vai, Oana, ce m-ai emotionat cu mesajul asta. :) Ma bucur mult ca am putut contribui sa i se faca mamei tale o bucurie cat de mica. Sper sa revii si pentru alte retete si iti multumesc.

      2013/4/11 Disqus

  16. Adevarat, sunt grozave aceste galustele! Erau desertul din copilarie, la moda prin acele vremuri. Cu timpul, aparand alte si alte bunatati, nu prea le mai facea mama. Ce tin minte, este faptul ca se fierbeau galustele, apoi le dadea prin pesmet si le prajea in tigaie, ca pe parjolute. Chiar imi e dor de o portie … in memoria dragei mele mamicute …

  17. Adevarat, sunt grozave aceste galustele! Erau desertul din copilarie, la moda prin acele vremuri. Cu timpul, aparand alte si alte bunatati, nu prea le mai facea mama. Ce tin minte, este faptul ca se fierbeau galustele, apoi le dadea prin pesmet si le prajea in tigaie, ca pe parjolute. Chiar imi e dor de o portie … in memoria dragei mele mamicute …

  18. Maria spune:

    Cele mai bune „Galuste cu prune” din cariera mea de „bucatareasa”!
    Multzumesc draga Laura.

  19. nicoleta spune:

    In sfarsit am facut si eu gomboti dupa reteta asta… si mi-au iesit buni la gust… cum imi aminteam eu de la bunica, dar…arata groaznic :)) sunt ca niste arici de mare. Voua cum va ies bilute? Am pus 10 linguri de faina si degeaba, s-a lipit aluat groaznic de maini si nici nu puteam sa ii dau drumul bine in oala:))

    • lauralaurentiu spune:

      Mainile umede :). Asa cum bine zice acest aliniat din reteta de mai sus: „Cand apa aproape clocoteste, se adauga in oala o lingura rasa de sare si se trece la modelarea galustelor. Cu mainile in permanenta udate cu apa (eu tin un castronel cu apa la indemana) se rup bucati din aluat cam de dimensiunea unei prune, se aplatizeaza in palma si se adauga jumatatile de prune dinainte pregatite”

      2012/10/2 Disqus

  20. camelia spune:

    buna seara! ce ma fac daca nu am gris?merge si fara sau as putea pune altceva in loc ?multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Grisul e un aliment care se gaseste foarte usor, nu ar trebui sa puna probleme :). Nu recomand sa fie inlocuit.

  21. Lori spune:

    Le-am facut si eu sambata, foarte bune au iesit. M-am chinuit putin cu aluatul lipicios, dar m-am bucurat ca si-au pastrat fragezimea si dupa ce s-au racit. Multumesc pentru reteta!

  22. buc spune:

    lasa de dorit…am facut retete spectaculoase si am zis sa o incerc si pe acesta, dar…mai bine nu!

  23. va multumesc din nou pentru cel mai delicios desert facut de mine vreodata. Pe langa gustul absolut demential (la sfarsit exact inainte de a le servi) am adaugat menta proaspata – o nebunie este si simplu :)
    ma bucur din tot sufletul ca v-am descoperit la timp!

  24. EMA spune:

    AM FACUT AZI,SUPERBE!MULTUMIM PENTRU RETETE!

  25. Gabi spune:

    Doamne, atat de bine spui retetele ca nu se poate gresi Cand mai ai timp pentru tine?Gatit,pozat,povestit ,sfaturi,etc……….Felicitari !

  26. tamara horvath spune:

    laura draga astazi am facut reteta ta de gomboti si mi-au iesit de minune;reteta e super;am respectat-o intocmai si au iesit pe masura si cu multe aprecieri;multumiri si toata dragostea mea

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur din suflet :). Sunt de acord cu tine, e cea mai buna reteta de galuste cu prune din cate am incercat vreodata, ma bucur ca ti-au reusit, sa va fie de bine!

  27. ispas camelia spune:

    Foarte buni sunt gombotii cu prune. Aceeasi reteta o face si mama. Am mancat si eu acum cateva zile si sper ca o sa mai mananc cat de curand.

  28. Daniela spune:

    Am facut sambata aceasta reteta de aici de pe acest site si sincer va spun nu au rezistat mai mult de 2 ore. Au fost pur si simplu devorate:)) !Sunteti minunata!

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur din tot sufletul, Daniela draga, si mai ales ma bucur ca au fost gombotii pe placul tau si al familiei! Sa va fie de bine!

  29. iuliana.delia spune:

    nu-mi place reteta!!! mi-au iesit foarte moi inauntru desi am pus tot intocmai!!!

  30. Helga spune:

    Vai … gomboti cum facea bunica mea cand veneam de la gradi : ), ma astepta cu ei calzi …sunt foarte buni.

  31. Dana Bodea spune:

    Voiam  sa  va  rog  sa  postati daca  puteti  si  reteta  de  papanasi…Va  multumesc  anticipat…!

  32. Dana Bodea spune:

    Abia astept sa incerc.Sunt cert convinsa  ca  le  vor  placea  mult  baieteilor  mei  si  sotului…  Fragezimea  sunt  totul  la  aceste   delicatese.
       Va multumesc   draga  doamna pentru  postarile  minunate   de  pe  acest  blog…!

    • Nadinapar spune:

      Multumesc de reteta ! Au iesit foarte bune ,cu toate ca mi-a fost frica de gris :)bunica le face fara ,dar am zis ca probez si varianta ta .

      • lauralaurentiu spune:

        Ma bucur ca esti multumita de rezultat. Cu gris ies mai pufoase si se mentine moi si dupa ce se racesc. Sa va fie de bine!

        2012/7/23 Disqus

  33. ioana spune:

    arata super bine :D   si cu siguranta sunt foarte buni

  34. Sadaf spune:

    mmmmmmmmm ce bun

ARTICOLE RECENTE

CLOSE
CLOSE