Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gulas la ceaun

Gulas la ceaun

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Ziua de ieri a fost superba – un soare bland, de toamna, aurea cu gingasie, un miros bogat de plante ajunse la maturitate, un vanticel ce adia, aducand cu el funigei… nu-ti prea venea sa intri in casa!Sotul meu mi-a comunicat, barbateste, hotararea lui: ” Vreau sa facem gulas in curte, la ceaun!” „Facem, i-am raspuns, dar stai sa vad daca avem tot ce ne trebuie.” „Din orice, mi-a raspuns barbatul din casa, n-o sa ma impiedic in detalii, dar vreau neaparat sa stam afara si sa gatim!”. Asadar, zis si facut! Eu am purces la intoarcerea congelatorului cu susul in jos (era chestie urgenta, nu mai se punea problema de mers la cumparaturi) iar dumnealui la spart de lemne si pregatit ceaunul. Singura bucata de carne eligibila a fost… un ciolan crud, mare si carnos. Hm, mi-am spus, gulas cu ciolan?! Ei, pana la urma de ce nu? Iata, deci, cum ne-am distrat:
gulas

Ingrediente Gulas la ceaun:

  • am folosit un ciolan de porc de aproximativ 2,5 kg – eu, pentru gulas, prefer carnea de vita, sau in amestec, dar a fost chiar foarte bun, pana la urma
  • 8 cepe medii (1,5 kg.)
  • 1 lingura cu varf de boia de ardei dulce, de buna calitate
  • 2 linguri de pasta de ardei rosu
  • 1 litru de bulion de rosii (al meu a fost de casa, daca se foloseste pasta de rosii se reduce cantitatea)
  • 2 kg de cartofi, curatati si taiati in cuburi
  • 3 morcovi si 3 patrunjei-radacina – optional, zarzavatul nu e obligatoriu, dar decat sa se foloseasca vegeta sunt de preferat legumele
  • sare, piper
  • o lingura rasa de chimen zdrobit
  • 3 foi de dafin
  • patrunjel verde tocat pentru presarat, in final
  • pentru galuste: 1 ou, gris si faina in cantitati egale, pana la obtinerea unui aluat potrivit

Preparare Gulas la ceaun:

Pentru inceput, am decongelat rapid ciolanul, i-am indepartat soricul si l-am degresat, taind slaninuta in fasii. Mi-am ales cepele:

gulas ceapa

Zarzavatul l-am curatat si l-am tocat foarte marunt (la robot):

gulas zarzavat

La fel si cepele:

gulas ceapa tocata

Pana la construirea marelui cuptor de curte, care va contine gratar, cuptor de paine si loc pentru ceaun – un proiect drag sufletului barbatului meu, omul meu cu mult spirit practic se descurca cum poate, a improvizat o vatra din boltari de beton pentru a preintampina raspandirea nedorita a focului (atentie mare!), a fixat trepiedul pentru ceaun facut de socrul meu si a aprins un foc zdravan:gulas 006

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Agatam ceaunul la locul lui si purcedem! Pentru inceput, topesc slaninuta pe care am dat-o jos de pe ciolan (in mod obisnuit as fi folosit ulei, dar avand aceasta slaninuta nu a mai fost cazul):gulas 1

Cand s-au rumenit jumerele, le-am scos din ceaun si in grasimea rezultata am pus ceapa tocata la calit. Ce sa vezi, pana am amestecat de doua ori in ceapa, frumoasele jumari aurii pe care am vrut sa le pozez disparusera! (Ajutorul de bucatar, omul care avusese aceasta splendida initiativa a gatitului in aer liber, se ocupase de ele!)

gulas 2

Cand ceapa devine sticloasa se adauga boiaua de ardei:

gulas 3

Se amesteca rapid si imediat se stinge cu apa fierbinte – boiaua nu se lasa sa se caramelizeze pentru ca isi schimba gustul. Se pune carnea, foaia de dafin, chimionul zdrobit, sare si piper:gulas 4

Cand ciolanul a fiert, l-am scos din ceaun si l-am dezosat:

gulas ciolan

Am adaugat in ceaun cartofii, carnea taiata in bucati potrivite si pasta de ardei:

gulas 5

Cand cartofii au fiert, am pus si bulionul si am gustat zeama, potrivind gustul de sare si piper.Am batut oul cu putina sare si am adaugat, pe rand, cate o lingura de gris, apoi una de faina, pana cand am obtinut un aluat consistent:gulas aluat de galuste

Cu o lingurita, am pus bucatele mici de aluat in gulas:

gulas 6

Am mai fiert 7-8 minute si gata – gulasul nostru isi raspandise aroma prin tot cartierul iar papilele noastre nu mai puteau de nerabdare. Am luat, deci, ceaunul de pe foc si am presarat verdeata tocata.L-am mancat incet (era si fierbinte, dar cine mai putea astepta?), savurand deplin fiecare inghititura:

gulas 7

Pofta mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

36 comentarii la Gulas la ceaun

  1. […] din gulașul la ceaun al Laurei Laurențiu (retetecalamama.ro), gulaș pe care îl găsiți descris aici. Neavând la dispoziție nici imensul ceaun pe pirostrii sau măcar pe trepied, și nici măcar o […]

  2. […] Incă nu am cumpărat recipientul; sunt in faza de documentare. Sursa imaginii si o rețetă: aici & LA MULTI ANI SÃRBÃTORITILOR DE AZI […]

  3. Raluca spune:

    Buna  Laura
     
    Eu am o intrebare „logistica” legata de ceaun. Spune-mi, te rog,  de unde l-ai achizionat, din ce material este si ce capacitate are.
    Trebuie sa cumpar unul pentru ziua tatalui meu si chiar nu stiu de unde sa incep. M-am uitat un pic prin magazinele mari, dar nu aveau decat „unelte” de gratar.
    Multumesc
    Raluca

    • lauralaurentiu spune:

      Raluca draga, ceaunul e din fonta, are poate vreo 12-15 litri, e cumparat de la un targ din Serbia (avantajul de a fi atat de aproape de ei, inca au targuri traditionale in fiecare luna la care meseriasii locali – multi si foarte priceputi – isi expun produsele). Sper sa gasesti ceva care sa te satisfaca si pe la noi.

      2012/3/15 Disqus

      • Oliver_draistaru spune:

        buna..in legatura cu achizitionarea unui CEAUN asemanator ..eu mi-am luat unul de 8 litri cu 100 lei (negociat) din Cheile Bicazului – mentionez ca e confectionat din fonta si e cu tot cu Trepied – , in conditiile in care trepiedul il poti achizitiona si de la Praktiker la 70 lei… separat, iar un asa zis ceaun ptr „gulas” la ei e confectionat din inox….si e tot cam 70 lei…raman la Varinata FONTA…

  4. anonim spune:

    asta e gulas romanesc.fara suparare.se pot pune mult mai multe in gulas.in fine……

  5. Victoria Balint spune:

    Draga Laura iti multumesc pt tot ce postezi -sint FAN LAURA LAURENTIU–si MUZICAta o ascult cu mare placere si retetele tale sint FAINE si acum o intrebare –DE unde se cumpara BOIA DE CALITATE?–IUTE SI DULCE,

  6. Constantinercuta spune:

    va multumesc foarte mult pentru reteta de gulas . a fost foarte bun.

  7. Nelu Tatar spune:

    As vrea sa o intreb pe doamna a fiert carofi separat ca de obicei asa se face si se pun cind sint gata fierti si gulasul aproape de final eu asa il fac,si nu sint deacord cu chimenul in partea noastra nu se pune nu stiu de unde e dinARAD nu se pune.O ZI BUNA IN CONTINUARE SI ASTEPT SA VA MAI DAU NISTE SFATURI DIN PARTEA NOASTRA.

    • Vivi spune:

      ca si sarmalele si gulasul se prepara dupa gustul fiecarei zone. In Austria peste tot manancu gulas cu chimen si e super, asa ca…

  8. marietutza spune:

    Aceasta reteta m-a inspirat sa cumpar si eu un astfel de ceaun.
    Problema mea este insa ca nu stiu cum „sa-l pregatesc” inainte de prima utilizare.
    L-am spalat bine, am fiert apa in el, l-am lasat pe flacara aragazului  gol sa se arda putin, dar acum a inceput sa iasa rugina in el.
    L-am spalat si clatit de multe ori, dar tot nu iese apa limpede.
    V-as ramane profund indatorata daca m-ati ajuta cu un sfat.
    Multumesc anticipat

    • Anonim spune:

      Ai procedat destul de bine :). Dupa ce e spalat si uscat, trebuie uns peste tot cu un strat de ulei sau cel mai bine de untura. Asa se pastreaza obiectele de fonta care nu sunt emailate. Spor si multe mancaruri delicioase in ceaun!

      2011/9/16 Disqus

      • marietutza spune:

        Va multumesc mult pentru raspuns.
         Voi incerca si metoda aceasta, sper sa mearga ca ma apuca disperarea.
        In ce stadiu sunteti cu ridicarea „marelui cuptor de curte, care va contine gratar, cuptor de paine si loc pentru ceaun”? Daca  tot ma inspir de aici cu retete, poate ma inspir si cu proiectarea cuptorului.
        Spor in tot ce faceti.

  9. Ad54 spune:

    Mincarea pe care ai descris-o tu aici este un papricas intr-un experiment nou,gulasul nu se face decit cu,carne de vita si in reteta lui originala este si putin cartof,exsista o reteta in care se face numai cu galuste,dar este ceva experimental si nu o sa fie nici-o data la gust ca cel original,nu vreau sa devin interesant cu critica mea,este numai fakta

  10. Adrian Cucerzan spune:

    o reteta buna
    sper sami reuseasca si mie
    multumim pentru reteta

  11. lauralaurentiu spune:

    Ma bucur mult, Dana, sa iti fie de bine!

  12. Dana spune:

    Multumesc, mi-a prins foarte bine reteta ta, am facut putin si o combinatie cu reteta de bogracs, pentru ca am folosit in combinatie si carne de vanat si a iesit super.

  13. Anonymous spune:

    dac si mancarea e atat de buna pe cat e taletul oratoric ce sa zic…?succes si astept cu placere si alte retete.luci

  14. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Melianda! Daca maresti poza cu trepiedul (unde nu e agatat ceaunul, inca) poate iti va da o idee cum se poate face un sistem de agatat ceaunul foarte simplu si practic.

  15. Melianda spune:

    Ioi de cand ma rog si eu de al meu sot sa-mi faca ceva pirostrii in curte
    am un gratar mare dar vreau sa gatesc si la ceaun…iese cea mai buna mancare posibila.
    felicitari si sa va fie de bine la un asa ospat!

  16. laura laurentiu spune:

    Placerea e de partea noastra, a gazdelor. :)

  17. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    asta este o Ofertä de neegalat.
    Multumesc frumos si säru mina.

    Salutäri Jacob

  18. laura laurentiu spune:

    Cami, eu te astept cu sotuletu-n brau si deasupra usii am sa pun o pancarta cu "herzlichen willkommen" ! OK? :))

  19. laura laurentiu spune:

    Jakob, multumesc mult. Eu zic sa o iei si pe Cami si sa veniti intr-o vizita, aruncam ceva in ceaun si stropim cu o tuica buna de caise! Ce zici?

  20. laura laurentiu spune:

    Ari – asa o sa facem. Sotul meu vrea sa isi lanseze propriul blog cu mestereli – tot cu poze pas cu pas, dar ale activitatilor pe care le face el pe langa casa!

  21. laura laurentiu spune:

    Sabina, sa stii ca a fost… de sa te lingi pe degete!

  22. laura laurentiu spune:

    Mariana, multumesc, sa stii ca ne-a picat tare bine!

  23. laura laurentiu spune:

    Livia, multumesc! Asa e, focul de lemne contribuie din plin la gustul mancarii!

  24. Cami -Camila-Witt.... spune:

    Gata, numai tac din gura..Ma invit la anul la tine. De cintat cinti extraordinar de frumos si de gatit ce sa mai zic…O seara placuta! Cami

  25. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    asta este cea mai bunä Methodä de fäcut Gulasch. Si cu Bunätätile care le-ai bägat inäuntru a avut un Gust de Minune.Foarte fein ti-a iesit.
    Compliment..

    Multe Salutäri Jacob

  26. Ari spune:

    ce fain ar fi daca ati face schita si pzoe si explicatii detailate cu cuptorul in plan de constructie. Si eu visez asa ceva daca o sa fim odata la casa noastra :)

  27. Sabina spune:

    ai, ai, ai ce minunatie …

  28. Mariana spune:

    Minunat!sper ca va fost de bine!?cine nu ar servi asa ceva ????

  29. Livia spune:

    Sa va fie de bine gulasul, arata perfect, nici nu vreau sa ma gandesc ce gust are pt ca va trebui sa-l prapar si eu ;)
    Oricum se va face curand tot in ceaun, dar pe aragaz, din pacate gustul nu se poate compara!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE