Mâncãricã de urzici

Autor:

Mâncărica de urzici este musai de mâncat în această perioadă a anului, când există credința că până și ursul, proaspăt ieșit din bârlog, dă iama în căutarea urzicilor tinere care ajută la subțierea sângelui îngroșat peste iarna lungă de hibernare. Că această mâncare de urzici, așa umilă cum este ea, are proprietăți excepționale pentru sănătate, e un lucru cunoscut de multă vreme, de aceea, în pragul primăverii, cei sărmani sunt izbăviți de două ori de umila urzică: odată prin faptul că o culeg și pun pe masa familiei această bucată valoroasă din punct de vedere nutrițional, dar dobândită absolut gratis, apoi prin faptul că urzica le oferă și un modest mijloc de venit, familiile sărmane ocupându-se în acest sezon cu culesul și vânzarea urzicilor.

Primãvara-i mama noastrã,
Cresc urzâcile pe coastã,
Vin țâgani sã le culeagã
Sã le puna sã le fiarbã.
Urzâca-i bucatã noauã,
O mâncã domnii cu oauã.

– încheiat citatul, sursa – un vechi cântec popular din Banat. Doar că eu și cu domnul meu am îndeplinit de această dată ambele roluri, si cel de „țâgani ” – culegand urzicile (eu înmanușată, barbatu’ viteaz cu mâna liberă) dar și pe cel de „domni” – mâncând mâncărica însoțită de „oauã”, dupa vorba cântecului:urzici 013
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: redus

Urzicile proaspat culese in dimineata insorita, la poale de corcodusi infloriti, (uitati-va cat sunt de fragede, am rupt doar varfurile ei de urzica tanara si plina de seva) se spala bine sub jet de apa, le mai alegeti de eventuale fire de iarba care ar fi putut sa se fi ratacit printre ele:urzici 001Miroase innebunitor a clorofila si a primavara, in toata casa!Pe foc am pus o oala mare, incapatoare, pe jumatate plina cu apa si o lingura arsa de sare. Cand apa fierbe, parca regretandu-le fragezimea lor salbatica, arunc urzicile in oala:urzici 002Pun capacul si le las sa dea cateva clocote. Nu trebuie fierte mult, urzica cea tanara e frageda si se inmoaie imediat. Le scurg si clatesc sub jet de apa rece – apa lor ar fi fost buna si ea, de leac – pentru depurare, eliminarea toxinelor, aport natural de fier, de clatit parul ca sa devina bogat si matasos – dar asta e, am irosit-o fara mila:urzici 003Urzicile fierte le-am transformat intr-un pireu (am folosit un stick-blender de tipul celui pe care vreau sa il ofer drept premiu la concurs– adica un aparat care imi este foarte util si il folosesc in fiecare zi pentru diverse trebusoare):urzici 004Intr-un vas pun la incins putin ulei, adaug 3 linguri de faina:urzici 005Amestec repede, pentru ca faina sa se imbibe cu grasimea si sa nu faca eventuale cocoloase, dar in nici un caz sa nu devina bruna:urzici 006Torn jumatate de litru de lapte fierbinte, amestecand continuu, si las sa fiarba putin, pana se formeaza un bechamel consistent:urzici 009Adag pireul de urzici, amestec bine, las sa fiarba putin si potrivesc gustul de sare si piper, apoi adaug 4-5 catei de usturoi tocati si 3 linguri bune de smantana grasa:urzici 010Mai fierb maximum 2-3 minute, amestecand continuu, apoi mâncãrica este gata „de „mâncat cu oauã”:urzici 014

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

    • Aura a zis

      Intamplator am ajuns pe aici… si cum e primavara cu urzici peste tot, va recomand sa adunati urzici, sau sa cumparati. Apoi le spalati bine, le lasati la scurs si le puneti in pungi la congelator, fara sa le opariti cum fac unele gospodine.De Craciun cand le gatiti vor fi la fel de proaspete si bune. Eu asa fac si pe langa urzici mai bag si stevie. Izvor de vitamine si sanatate!!!

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult, domnule Iosif. :) Sa va fie de bine, reteta este cat se poate de simpla, n-are ce sa nu reuseasca, important e ca urzicile sunt tinere in aceasta perioada si foarte folositoare noua. :)

  1. micky a zis

    Buna,eu am aplicat reteta: -urzici 1kg, -usturoi 5 catei, -o ceapa, ulei de masline 50 gr, -sare, piper, -3 linguri de faina de grau, -500 gr lapte de soia.-hrean.Se incinge uleiul,punem ceapa ,nu se arde ,in lapte adaugam faina,o amestecam bine si o turnam peste ulei in tigaie,amestecam sa nu se prinda,apoi amestecam urzicile fierte si tocate cu mixerul,se fierb la foc mic 12 min,se adauga piper si hrean.POFTA BUNA.

  2. a zis

    Extraordinar de buna , eu am adaugat delikat si am calit putina sunculita taiata cuburi dupa care am pus si oul , am pus frumos urzicile si oul cu sunculita intro farfurie aranjandu-le strategic

    NOta 10 cu felicitari imi place la nebunuie !!! ( nu am belnder dar am tocat urzicile cu cutitul dupa ce leam fiert)

  3. Aurelia_aurelia58 a zis

    se serveste cu orez fiert in prealabil sau ochiuri dupa preferinta .Merita incercata aceasta reteta ca e f. sanatoasa

  4. Simina_holovatchi a zis

    Nu credeam ca mai gasesc o reteta ca cea facuta de bunica.Am gasit numai cu ceapa si nu a avut gustul copilariei.Multumesc

  5. VVioreliorel_rotaru11 a zis

    Numai cine stie sa aprecieze,aceasta mancare minunata,care e si de gratis,si bio si foarte sanatoasa(felicitari pentru prezentare).

  6. Anonim a zis

    Laura draga, d’abia asciept sa se topeasca neaua si sa colind vandra, – bitanga pra coclauri, in cautarea prin buiezi, pa dupa vreo biserica, sau la vreo margina de padure, sa culeg niscaiva urdzisi piscatoare – ca urdzica are mai mult fier si minerale decat shpinodu’ lu’ Popeye!
    Minunata prezentare. Sa lingi blidu(cinieru’), – nu alta!! Primavara – ce e verde nu se pierde!
    Virgil’utz

  7. Ala Oancea a zis

    Laura, salivez !!!! Mi-ai facut o pofta cu urzicile astea :) Cu usturoi si oua … sunt perfecte !
    Sa treci pe la mine ca te asteapta un premiu ;)

  8. laura laurentiu a zis

    Jacktel, iti multumesc foarte mult – ai dreptate, sunt mai bune decat spanacul, au un”ceva” picant.
    Asta a si fost intentia mea legat de blog – sa ofer retete vechi (alaturi de altele mai noi sau inventate) unele dintre ele uitate pe nedrept, fiind pline de savoare.
    Mai am o problema, nu pot posta comentarii la tine pe blog – nu stiu de ce, verifici te rog setarile?

  9. Jacktels Kochbuch a zis

    Hallo Laura,

    foarte presentabil !!
    Eu fac la Familie foarte des. Este un pic mai bun ca si Spanacul. Asta e fain pe Blogul täu, Clasice mäncäruri cu multä valoare si cu presentabil design. Compliment.

    Salutäri Jacktel

  10. Blueeyes a zis

    Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut!Nu am mai mancat urzici de multi ani….pe aici nu se mananca asa ceva….Oare se gasesc si in luna Iulie?

  11. laura laurentiu a zis

    Pai poti sa le faci pireu cu orice scula preferi tu, nu numai cu sticku’. Da’ pe-acolo, prin lunca Dunarii, nu cresc urzici?

  12. diamond a zis

    draga Laura, mancarica arata bine tare… numa ca eu nu am vazut urzici la piatza si … nici stick din ala n-am cred ca pot sa le dau pe sita nu? astept sa apara… mi-e pofta de unbors de fasole cu urzici! :Dpup mare

  13. laura laurentiu a zis

    Mazilique, multumesc pentru vizita! Ma bucur ca iti plac urzicutele mele – nu sunt doar frumos colorate, dar au un gust atat de bun – rar ceva gustos este si sanatos, dar mancarica asta e o adevarata explozie de sanatate. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *