Cautare in site
x inchide

Mucenici tradiționali de post

Reteta de
Adaugata la

În țara noastră s-a perpetuat traditia de a coace (sau fierbe) mucenici.  De la o zonă etnogeografică la alta, ”mucenicii”, pe care îi pregătim în prag de primăvară, sunt diferiți: avem așa numiții ”mucenici moldovenești”, niște colăcei cu formă antropomorfă, făcuți tradițional din aluat de post și care se împart pe la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. Apoi, mai avem și ”mucenicii muntenești” (sau oltenești), care se pregătesc în tot sudul țării și care sunt un fel de fiertură de paste (tot de post), îndulcită și îmbogățită cu nucă.

După „babele” de la începutul lunii martie, sărbătoarea mucenicilor îmbogățește tradiția românească prin multe credințe populare și obiceiuri diferite de la un spațiu la altul. Sărbătoarea mucenicilor din calendarul popular corespunde ca dată calendaristică – 9 martie –  şi parţial, ca semnificaţie, cu cei 40 de Sfinţi Mucenici din calendarul bisericesc, jertfiţi pentru credinţa lor în cetatea Sevastiei. O binecunoscută tradiție spune ca în aceasta zi sa se bea 40 de pahare de vin, crezându-se că vinul băut de ”mucenici” se transformă de-a lungul anului în sânge şi dă putere de muncă. Deasemenea, sărbătoarea „Mucenicilor” este considerată, în calendarul popular românesc, momentul în care încep să dea mugurii, să încolțească iarba, începutul propriu-zis al primăverii.

Iată, așadar, și „mucenicii” mei – 40 la număr, dupa cum cere tradiția, pregătiți de mine din aluat de post și împărțiți în memoria celor dispăruti din familia mea.

mmucenici moldovenesti de post mucenici cu nuca umpluti

Ingrediente Mucenici tradiționali de post:

aluat:

  • 1 kg de faina
  • 140 de ml ulei
  • 200 de grame de zahar
  • 1/2 lingurita de sare
  • 500 ml suc de fructe galben sau portocaliu (eu am folosit nectar de piersici)
  • 1 linguriță de coaja de lamaie rasa
  • 14 grame de drojdie uscata sau 40 de grame de drojdie proaspata
pentru umplutura:
  • nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust
  • stafide (optional)

pentru sirop:

  • 300 de grame de zahar
  • 100 de grame de miere
  • atata apa cat este nevoie pentru ca, impreuna cu zaharul si mierea, sa totalizeze un volum de 600 de ml.
  • extract de vanilie
  • rom (optional)

Mod de preparare Mucenici tradiționali de post:

Din toate ingredientele specificate am preparat aluatul pe care eu l-am framantat in masina de paine, la fel de bine se poate framanta cu orice robot sau chiar la mana:

  • daca folositi drojdie uscata, amestecati uniform drojdia cu faina, adaugati apoi restul ingredientelor bine omogenizate, amestecand la inceput cu o lingura de lemn, apoi framantand energic timp de 15-20 de minute, pana la obtinerea unui aluat neted si nelipicios.
  • daca folositi drojdie proaspata, se freaca mai intai drojdia cu 1 lingura de zahar din cantitatea totata recomandata, apoi se dizolva cu 100 de ml. de suc de fructe, caldut. Se lasa deoparte pana incepe sa faca bulbuci, apoi se adauga restul de zahar, uleiul, restul de suc de fructe si coaja de lamaie. Faina se amesteca bine cu sarea si se adauga treptat ingredientele lichide, procedand mai departea asa cum am descris la varianta cu drojdie uscata.

mucenici 002

Am lasat aluatul sa creasca intr-un loc caldut, asezat intr-un castron uns cu o picatura-doua de ulei si acoperit cu un servet gros, pana si-a dublat volumul, apoi l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei:

mucenici 004

Aluatul se imparte in 4 parti egale, apoi fiecare parte in 2, obtinand 8 bucati de dimensiuni apropiate. Din fiecare parte se modeleaza un sul care se taie in 5 bucati, astfel obtinand, in final, 40 de bucatele de aluat aproximativ egale:

mucenici preparare

Fiecare bucata se intinde cu sucitorul in foaie subtire:

mucenici 009

Se presara nuca amestecata cu zahar si stafide:

mucenici 010

Se ruleaza cu umplutura in mijloc iar sulul obtinut se rasuceste in forma de spirala, presand capetele:

mucenici 011

„Mucenicii” astfel formati se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt. Mentionez ca la data cand am facut acesti mucenici foloseam un aragaz cu 6 ochiuri, foarte mare, iar tava cuptorului avea dimensiunea de 60 x 35 cm. Nu cred ca intr-o tava obisnuita se pot inghesui toti mucenicii, cel mai bine este sa fie asezati in doua tavi care sa se coaca pe rand.

mod de preparare mucenici moldovenesti de post, mucenicii in tava la dospit

I-am lasat sa mai creasca in jur de jumatate de ora, apoi i-am dat la cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Intre timp, se prepara siropul, din ingredientele specificate: zaharul cu mierea si apa se dau in clocot, se adauga rom si vanilie dupa gust. Dupa jumatate de ora, cand „mucenicii” prind sa se aureasca pe deasupra se toarna siropul peste ei in tava si se reintroduc in cuptor:

mucenici semicopti mucenici moldovenesti in tava

Se continua coacerea pana cand se rumenesc frumos. Am mai presarat putina nuca macinata pe desupra lor si sunt gata de savurat sau de impartit:

mucenici moldovenesti de post reteta, mucenici din aluat de post umpluti cu nuca reteta veche

Pofta mare!

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

53 comentarii la Mucenici tradiționali de post

  1. marcela spune:

    Buna ziua!
    Interesanta reteta, cu siguranta o voi incerca anul acesta, dar am totusi o nedumerire..ce fac cu cei 500 ml de nectar de piersici?
    Multumesc si va doresc o zi placuta!

    • lauralaurentiu spune:

      Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

    • lauralaurentiu spune:

      Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

    • lauralaurentiu spune:

      Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

    • lauralaurentiu spune:

      Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

  2. Mdoyna spune:

    Este prima data cand am optat pentru altfel de mucenici decat cei muntenesti. Am facut cea mai buna alegere! Am facut doar jumatate din cantitate_ca pentru doua persoane, doar- dar s-au terminat rapid. Multumesc pentru deliciosii mucenici. 
    Doina

  3. Oana spune:

    E prima data cand am facut mucenici si au iesit foarte buni! Multumesc pentru reteta!

  4. VASY spune:

    Buna ziua.Am facut mucenici moldovenesti de 9 martie cu reteta  ta de cozonac.Super buni.Am sa fac si aceasta reteta , mai ales ca e de post.multumesc inca odata

  5. Ingrid_cama spune:

    Aualeu ce bine arata imi lasa gura apa, o sa incerc si eu dar nu prea cred sa-mi iasa la fel, multumesc oricum pentru reteta amanuntit prezentata si felicitari!!!!

  6. Camelia Mancu spune:

    Buni mucenici! Dupa sufletul bucataresei. Sa fii iubita si sanatoasa!

  7. Marieta spune:

    Felicitari pentru aceasta reteta! Si eu faceam in fiecare an mucenici din acestia cu coca, dar care ii impleteam in mod traditional, fara umplutura in colac. Anul acesta ti-am respectat reteta si am ramas incantata de ceea ce a iesit. Sa aveti parte tu si familia ta de multa sanatate si la cat mai multe  retete de succes. Ai acum o admiratoare in plus!

  8. Cornelia spune:

    Laura draga, doresc sa-ti spun ca am adoptat reteta ta; sint cei mai deliciosi mucenici pe care i-am facut ori i-am mancat in viata mea. Felicitari din toata inima pentru minunatele retete pe care le impartasesti tuturor; pentru ca nu am avut in casa nectar de piersici, am facut repede un nectar de mandarine pe care l-am incorporat in reteta; de la mine primesti nota 11 cu plus; te astept cu mare drag cu noi retete; pina atunci iti doresc numa isi numai bine!

  9. Mimi spune:

    astazi am facut sfintisorii…multumesc de reteta, super buni. Totusi cred ca ar fi trebuit si un praf de sare in aluat, asa mi s-a parut mie, sper sa nu fie cu suparare ca am zis asta. Oricum copiii mei au zis: mami esti super.

    • lauralaurentiu spune:

      Mimi draga, reteta este postata mai demultisor, eu pun u npraf de sare in orice aluat, probabil am pus si in asta dar am uitat sa scriu :). Multumesc ca mi-ai atras atentia, o sa corectez.

      Ma bucur din suflet ca le-au placut copiilor, sa va fie de bine!

      2012/3/8 Disqus

  10. Alina Brozban spune:

    laura draga  mi ai facut o pofta  aoleu arata splendid vreau si eu citeva potii

  11. Mihaeladct spune:

    Draga Laura,La multi ani de 8 martie,iti doresc o primavara cat mai frumoasa si sa ai numai bucurii de la cei dragi.Toate retetele tale sunt cele mai tari,n-am dat gres cu niciuna din ele si pt. asta iti multumesc ca existi si pt.ca ai creat acest site. Imi pare rau ca nu l-am descoperit mai demult,dar niciodata nu e prea tarziu,iar de acum incolo voi fi sustinatoarea ta cea mai fidela. Te pup,Mihaela Mirea

  12. Aurelia spune:

    Au iesti. Si buuuuniiiiii. Multumesc si aici inca o data

    • lauralaurentiu spune:

      Aurelia, ma bucur mult ca ti-au reusit mucenicii, sa-ti fie d ebine! Vezi sa mai apuce si ziua de maine :)).

      • Aurelia spune:

        Pana aseara deja s-au mancat jumatate. A mai ramas si pentru azi ceva. Daca mai trebuie, mai fac inca o data

      • lauralaurentiu spune:

        Ohoo, deci au avut mare succes mucenicii mei! :) Ma bucur mult, si sa fie primit!

        2012/3/9 Disqus

  13. Giorgianaturcu spune:

    sunt grozavi…mult mai buni decat cei ce se fac la noi in Muntenia….

  14. Cornelia spune:

    La Multi Ani Laura ! ziua de 8 Martie sa-ti fie la fel de frumoasa si calda asa ca tine. Astept cu mare nerabdare sa incerc reteta asta ; nu am facut niciodata mucenici umpluti; cred ca sint grozavi de buni. Retetele tale sint un mare cadou pentru noi toti. Ne rugam bunului d-zeu sa ai sanatate si putere de munca si sa impartasesti talentul tau peste tot in lume.

  15. Florica2 spune:

    Sant colacii nostrii preferati in familie, multumim pentru postare. Eu am aceasta reteta de la bunica mea.
    Se pot inlocui nucile cu gem de prune, iar deasupra se ung cu ulei si presara cu zahar tos.
    Multumim pentru reteta,!!!

  16. Filovasi spune:

    Am aflat ce reprezinta traditia mucenicilor din aceasta reteta,Sint forte impresionata deoarece Romania intradevar are traditii f. f. frumoase si trebuie sa le urmam.Eu locuiesc in Grecia si in fiecare an pregatesc mucenici ptr. familia mea care i-i ,,latrevi,,

  17. Anonim spune:

    Cei mai buni mucenici pe care i-am mancat vreodata!!!
    Multumesc Laura pentru reteta.

  18. andreea spune:

    Laura draga, mi-am pregatit toate si maine ii fac. Tine-mi pumnii!

  19. Gabi Soare spune:

    Super…..Comit oare o „blasfemie” daca indraznesc sa va rog sa postati reteta de mucenici cu….zeama? Vreau si eu sa fac pentru prima data iar sfintisorii sunt prea complicati pentru mine desi mi-as dori sa incerc sa-i fac. Va multumesc.

    • Anonim spune:

      Draga Gabi, nu comiti nicio blasfemie, dar nu stiu sa fac asa ceva, nu am mancat niciodata, nici nu am vazut, in zona mea nu se fac. :)

  20. orestia spune:

    am o intrebare unde ai folosit nectarul de piersici ?
    merci mult!

  21. Crik_c spune:

    oameni buni ii puteti manca oricand nu trebuie sa asteptati 9 martie,si reteta si mucenici arata extraordinar

    • Anonim spune:

      Crik_c, asa e, poti sa ii faci oricand ti-e pofta, eventual mai micsorezi cantitatile, ca nu-i musai sa faci 40 de bucati de fiecare data :P.

  22. Violetaioan spune:

    abia astept 9martie sa-i fac…..bine mai arata.felecitari

  23. Anonymous spune:

    Aproape ca mi-au dat lacrimile citind reteta, n-am incercat-o inca dar pare sa fie exact cea dupa care mama facea mucenici acum treizeci si ceva de ani; toate celelelalte retete pe care le-am gasit descriu mucenicii ca fiind un soi de paste fainoase (raviolli) plutind intr-un sirop foarte lung si subtire. Multumesc mult si apreciez efortul pe care-l faci pentru a pastra obiceiurile culinare traditionale.

  24. laura laurentiu spune:

    2mainipricepute – ma bucur mult ca au iesit pe placul tau si al prietenilor! Pai, cand sa le mai faci, la anu' pe 9 martie! :))

  25. 2mainipricepute.blogspot.com spune:

    Draga Laura,iti inchipui ca n-am apucat sa fac poze ca n-am mai avut la ce?Am chemat niste prietei si pana sa pregatesc aparatul foto,dragii de mucenici au si disparut.Fara comentarii!
    Calificativul:mai bun de atat nu se poate si ma-u intrebat cand le mai fac.Te pup

  26. laura laurentiu spune:

    2mainipricepute – iti multumesc din suflet pentru cuvintele atat de frumoase! Ma bucur mult ca retele mele sunt pe gustul familei tale! Sunt curioasa ce impresie vei avea de mucenici.

  27. laura laurentiu spune:

    Ella, probabil ca raspunsul meu vine cam prea tarziu, dar nu cred sa fi folosit mai mult de 150 de grame de nuca.

  28. 2mainipricepute.blogspot.com spune:

    iti multumesc f.f.f.mult pt.bunatatea de a impartasi cu toata lumea stiinta ta.Am experimentat multe din retetele tale si toate au ajuns favorite in familia mea si mai departe in casa prietenilor mei.Nu am decat cuvinte de lauda si apreciere.Daca vei intra pe 2mainipricepute vei regasi cornurile de brutar,cozonacul impletit….Copiii mei sunt disperati dupa cornurile de brutar si chiflele tale.Astazi sunt la lectia de mucenici ,n-am teama ca nu vor iesi.Te iubim mult si iti dorim tot ce-i bun si frumos,cu spor in toate.

  29. Ella spune:

    Cam de cata nuca este nevoie pentru umplutura?
    Planuiesc ca am o "vorba" cu ei acum de 8 Martie. Reteta arata genial si abia astept sa o incerc. Numai bine si o primavara frumoasa.

  30. laura laurentiu spune:

    Multumesc draga mea!

  31. dana2dor spune:

    Ia, ca s-a deschis fereastra de data asta :)
    Acum pot sa-ti declar in scris admiratia mea deplina pentru Mucenicii tai!
    Ti-am „furat” reteta pentru data viitoare!
    Pup si o saptamana faina sa ai!

  32. laura laurentiu spune:

    Andrei G. – cererea ta mascata desigur ca nu va fi solutionata favorabil, dar oricum, dovedeste ca ma apreciezi si iti multumesc mult pentru asta! Barbatu-meu e mandru si el de nevasta lui, sa stii!

  33. Andrei G. spune:

    Laura, iti urmaresc de vreo cateva saptamani blogul si iti spun ca daca nu ai fi maritata cu un barbat atat de frumos te-as cere de nevasta! Daca ar fi mai urat ca mine tot te-as cere, poate a s avea o sansa, acolo, dar is mai urat eu cu mult, va stiu pe amandoi de la televizor si sunteti o pereche minunata! Sotul tau nu e doar frumos, dar e si norocos ca te are, nevasta care ii canta toata ziua dumnezeieste, care scrie atat de bine si spiritual si care gateste in fiece zi, si inca cum gateste, de iti vine sa mananci monitorul! Sa iti dea Dumnezeu sanatate tie, sotului, intregii familii, esti o super-femeie!

CLOSE
CLOSE