Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Pljeskavica sârbească - plescavița bănățeană

Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Dupa cum multi dintre cei care „ma citesc” stiu deja, am o jumatate sarbeasca, anume pe sotul meu. Cand si cand, papilele dumnealui duc dorul unor retete etnice, de-ale lui (in ultima vreme as zice ca destul de des). Daca reteta chiflelor pentru plescavița am postat-o saptamana trecuta aici, iata ca i-a venit randul sa punem si carnea in ea (evident, nu sunt aceleasi chifle).

plescavita, pljeskavica, reteta pas cu pas

Ingrediente Pljeskavica – plescavita

ingrediente reteta plescavitza, pljeskavica

  • 800 de grame de carne de vita tocata (se poate si un amestec de vita cu porc, dar maximum 20% porc si este preferabil sa folositi carne tocata in casa, data prin masina de doua ori, pentru o textura cat mai fina)
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de piper
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei de usturoi (mici, unul singur daca e mare)  tocati
  • optional, alte mirodenii cum ar fi: 1 praf de chimen macinat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cardamom, 1 praf de coriandru – cate putin din fiecare sau doar cel pe care il preferati, pentru un gust mai aromat

Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană, mod de preparare:

1. Ceapa taiata marunt se caleste cu o lingura de ulei, la foc mediu, sa se inmoaie bine fara sa se prajjeasca, apoi se lasa sa se raceasca de tot. Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas:

2. Se framanta (sau se mixeaza) energic, preferabil se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma (10 minute la robot sunt perfect eficiente). Malaxarea carnii este absolut necesara, astfel carnea se leaga, devine pastoasa ca un aluat, fara niciun fel de adaos de ou sau fainoase.

3. Bila de carne obtinuta se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, preferabil ar fi de la 2 ore in sus.

PUBLICITATE
Preparare Pljeskavica sârbească - plescavița bănățeană 2 Preparare Pljeskavica sârbească - plescavița bănățeană 3

4. In acest timp am pregatit o salata de varza, am taiat rondele de ceapa rosie, eventual salata de rosii (se pot servi langa plescavița si maioneza si cartofi prajiti, de exemplu), iar sosurile foarte agreate de sarbii sadea sunt kajmakul (o smantana foarte groasa) si ajvarul (o pasta de ardei cu vinete).

5. Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in 4 bile mai mici, egale, apoi se aplatizeaza pe planul de lucru uns cu ulei si cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de aproximativ 1 cm. (nu se va rupe, daca se respecta reteta si carnea nu e prea grasa) si se prajesc in tigaie teflonata, pe plita sau pe gratar:

Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană, montare și servire

1. Chiflele se taie in doua, pe orizontala si se incepe montarea plescaviței.

2. Ketchup, apoi salată de varză:

3. Carnea, apoi mustarul (mai picant, daca va place):

4. Rosii si inele de ceapa:Preparare Pljeskavica sârbească - plescavița bănățeană 45. Se unge capacul chiflei cu ajvar – un fel de zacusca – dar nu tocmai – sarbeasca (de fapt, o pasta de ardei copti), foarte gustoasa (asta numai cand avem in casa asa ceva, daca nu, merge si un pic de maioneza facuta cu ulei de masline), se aseaza capacul peste celelalte si se consuma emitand la intervale neregulate de timp sunete de incantare.

In Serbia, ajvarul este nelipsit de langa pljeskavica iar kajmak-ul (un produs lactat foarte gras si gustos, care ar semana intr-o oarecare masura cu mascarpone) o face si mai delicioasa.Preparare Pljeskavica sârbească - plescavița bănățeană 57. Sau, daca vrem sa mancam mai pe indelete, asezam pe o farfurie plescavița, cu tot ce ne place pe langa ea:Preparare Pljeskavica sârbească - plescavița bănățeană 6

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Pofta mare!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns la Fluturaş Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

41 comentarii la Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană

  1. […] pe șolduri, deși fix așa e, las nazurile, și le-ncerc pe toate. De aia în Serbia am mâncat Pljeskavica (un amestec de cărnuri de te lingi pe degete), în Polonia am zis da, băbăiatule bag și Pirogi […]

  2. Gentiana spune:

    Eu am mancat plrscavita la sarbi, dar aveau o pasta de ardei iute cu iaurt cu care ungeau partea de jos a chiflei! Si da, era dementiala! Am stins-o cu o carafa de limonada, a fost perfect! Acum sunt in Bucuresti, aici nu stiu un loc unde sa se faca, dar se poate face usor acasa! Multumim de reteta! :)

  3. Radu Tuglea spune:

    Am fost in Serbia si am mancat !
    Doamne este peste tot ! Cel mai mult mi-a placut la gratar !
    Probabil in Serbia, portia este prea mare ! :))

  4. Dana spune:

    Deeeeeci…deci…n-am mai mancat asa ceva de cand eram studenta in Timisoara…mergeam in piata 700 si mancam…wauuuu…ce bunatateeeeee.Ii tot zic la sotul meu de bunatatea asta…binenteles ca nici prin gand nu mi-a trecut ca as putea gasi undeva reteta…dar acuma…dupa 8 ani…o sa pap iar…multumesc din suflet pentru reteta. Sa te tina Dumnezeu sanatoasa, Laura !

  5. Tuku Bacsi spune:

    Laura draga, Pljeskavica am invatat s-o fac in ’88 cand am petrecut un an in Serbia. Ce nu imi aduc aminte, poate nici nu am intrebat, este cum se face este sosul alb, cu smantana (si iaurt?), nu tzatziki, cu care serveau albanezii pljeskavica?

    • lauralaurentiu spune:

      Sosul alb nu era… sos, nici smantana, nici iaurt, ci kajmak, e o specialitate de laptarie de la ei, smantana aia foarte grasa si densa care se aduna deasupra laptelui fiert, fara centrifugare. Buuuna! :)

  6. Dorel Petrean spune:

        Buna seara.Sunt DOREL din Arad si sunt un pofticios(adeptul proverbului romanesc-„treaba aia nu se tine cu tulei si cu fan”.Asa ca azi,m-am deplasat la macelarie si am cumparat 2 kg.de carne de vita-clasa A,dupa care am umblat dupa mirodenii.Nu am gasit praf de cardamom(cica ar fi pe la Plafar)-m-am documentat pe net ce inseamna si am venit acasa,hotarat sa o tin pe nevasta-mea la plaja si eu sa fac „pleskavita”,conform retetei de mai sus.Asa ca am purces la lucru si am facut ceapa,dupa care am pus carnea cumparata,ceapa calita,usturoiul maruntit si atentie-doua „prafuri”de piper negru macinat;un praf de nucsoara si cand sa pun si al doilea pachet-vine sotia si ma intreaba ce fac si dupa ce „prezint”marea mea surpriza,ea incepe sa rida si imi spune ca nici catelul nu o sa poata manca ce am pregatit eu,deoarece „un praf” inseamna un varf de cutit si nu un pachet de 20 de grame-cat aveau condimentele mele.Asa ca,fratilor,am plecat la magazin si am mai luat 2,5 kg de carne macinata de vita si am reusit sa mananc pe la ora 23.00.Dar,a iesit destul de buna si am mancat-o cu placere.Ce a ramas,am pus la rece si urmeaza sa o facem zilele urmatoare.Mai vreau sa precizez,ca „turta” de carne trebuie sa fie destul de groasa(3-4 cm)-si fripta putin(de genul tac-tac) ca sa ramana cat mai suculenta(este cu atat mai buna).
    Mergand la greci(in concediu),ne-am oprit si am dormit,la un hotel mare-aproape la iesirea din Serbia,spre Macedonia(circa 60 de km)unde am mancat,atat seara cat si dimineata,cate o „pleskavita”si cu painea lor,de o bunatate incat nu am cuvinte, sa va descriu si sigur,nici in Arad si nici in TImisoara,nu se mananca astfel de „pleskavita”.Va doresc pofta buna si sa ne auzim cu bine.Pa!

    • Anonim spune:

      Cu ceva aventuri, dar a iesit pana la urma :). Sa va fie de bine!

      2011/8/7 Disqus

    • Macedonean spune:

      Salutare! Sunt din Macedonia, am avut posibilitatea sa trec prin Timisoara si am gustat PLESKAVICA romaneasca…Imi pare rau sa va dezamagesc, dar adevarata pleskavica e in Serbia si Macedonia, asa ca, nu ezitati,ori de cate ori aveti ocazia sa treceti prin aceste doua tari, sa gustati pleskavica noastra, mai ales Leskovacka skara ( gratar din Leskovac ). Extraordinar…nu se compara cu nimic. P.S.Pleskavica trebuie sa fie mai mare ca diametrul chiflei:P

      • Anonim spune:

        Macedonean, in ce ma priveste pe mine, si doar pe mine, nu am pasiune fata de niciun fel de carne tocata, nici chiftea, nici pljeskavica, nici carnati. Eu una nu le-am mancat in Macedonia, dar am gustat tot felul de specialitati prin Serbia si Muntenegru. Daca am apreciat ceva in mod deosebit, nu au fost nici pljeskavicele, nici cevapi. Si b.t.w, n-am avut idee ca Leskovac e in Macedonia, noi reimpartiri sau cum? =))

        Si totusi, unora le place pljeskavica asta tare de tot. Totusi, in Timisoara unii au facut avere vanzand chiftelele astea la colt de strada. Tot asa, unii au facut dupa reteta mea, le-a reusit, le-a placut si o sa mai faca, probabil, ia de verifica: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/21456/Pljeskavica/. Care e problema? Ca e mica, e mare, ca e adevarata sau inventata, intelegeam sa te exprimi legat de reteta, nu de gratarul de la Laeskovac de Macedonia (asta e tare!).

  7. GhostShark spune:

    Nu are rost sa te mai contrazic,astept cu nerabdare filmuletul , dar dupa ce aplatizezi carnea , pune langa ea o furculita in dreapta si un cutit in stanga,sau invers ,frurculita sau lama cutitului ar trebui sa aibe 2-3mm, numai asa ma poti convinge.dupa ce se prajeste,vedem ce ramane, prbabil carnea o sa abie grosimea unei lame de ras :)))
    P.S. Eu o sa incerc cu 1,5-2 cm, macar sa inteleg ceva din ea :))
    Pai , ori suntem gurmazi,ori nu mai suntem :)))

    • Anonim spune:

      Printre toate cele cu care m-am ocupat de-a lungul timpului, a fost si un
      abator cu carmangerie, timp de aproape doi ani. Asa ca stiu cu exactitate ce
      reteta anume de pasta de pljeaskavitza am livrat la muuulte din tarabele de
      „specialitate” din oras, in plus, am avut si curiozitatea sa ma uit cum si
      cat intind/prajesc oamenii aia ceea ce le livrez eu. Fiind o pasta cu carne
      de vita (obligatoriu) bine malaxata nu se va subtia catusi de putin la
      prajit (oricat de amuzant ti se pare) , ba dimpotriva. Adica, gandeste-te la
      un disc care isi reduce suprafata, dar isi mareste grosimea. Cam asta se
      intampla cu pljeskavitza. Eu „ca sa inteleg ceva” prefer sa mananc doua. :)
      La 1-2 cm. obtii chiftele, dar ma rog, pofta sa ai!

      2011/3/19 Disqus

  8. GhostShark spune:

    Faci cumva compozitie de clatite ?:))
    Totusi cred ca ai vrut sa scrii cm , nu mm.
    P.S. oricat ai vrea sa aduci compozitia la 2-3mm ,nu poti.(TEXTURA CARNII NU_TI PERMITE).si daca da, nu mai ramane nimic dupa ce o prajesti.

    • Anonim spune:

      :) Bine, pentru a-ti invinge scepticismul, promit sa filmez procedeul, prima
      data cand voi mai face pleskavitza.

      2011/3/18 Disqus

  9. GhostShark spune:

    Stii cat inseamna 2-3mm ?, o intidem cu facaletul ?

    • Anonim spune:

      Evident, stiu cat inseamna. Nu se intinde cu facaletul, ci cu mainile, prin
      presare, cat mai subtire posibil. Daca a fost bine malaxata carnea, va fi
      foarte usor de modelat.

  10. Geta Blidar spune:

    wow,nu mai pot!acum am terminat de mancat trei sferturi dintr-o minune din asta!prea bun!si chiflele sunt minunate!mutumim Laura!fi binecuvantata!

  11. marius spune:

    Adriana, gasesti in spania ingredientele! la orice supermarket eu am luat si de la Dia si de la Lidl.

    La nucsoara ii zice nuez moscada (molida – macinata) si la cardamom ii zice cardamomo.

    Nu stiu daca mai citesti aici, dar poate ajuta pe altii.

    Iar pentru Laura, eu si cu mama iti multumim mult! (:

  12. lauralaurentiu spune:

    Adriana, sunt convinsa ca a iesit ceva bun :). Sa va fie de bine si tie si nepotului si tuturor celor dragi. Daca folosesti toata condimentele va iesi un pic mai parfumata, mai diferita de o simpla chiftea. Iti multumesc mult pentru felicitari si te mai astept.

  13. adriana spune:

    stimata doaman laura as vrea sa va multumesc ca ati facut acest blog cu atatea bunatati banatene si nu numai.am facut si eu aceasta delicioasa reteta de plescavita dar nu am avut nucusoara si nici cardomom pentru ca am uitat sa va spun ca eu traiesc in spania.dar mia iest totusi ceva bun si am reusit sai surprind pe cei dragi.mai ales pe nepotul meu care se tot pangea ca ai este dor sa mai manance o plescavita asa cum o facea pe vremea cand statea la timisoara. va doresc multa sanatate si sa ne mai delectati cu asa retete delicoase.cu stima adriana

  14. laura laurentiu spune:

    Elena T. – uff! Greu e cu dieta, si tot ce-i bun are la calorii, de nu le poate nimeni numara :)) ! Eu iti doresc sa reusesti sa ai silueta visata si, daca te vei infrupta cu bunatati, dupa aceea, sa nu se prinda niciun gram!

  15. Elena T. spune:

    Draga laura, tare faine retete ai pe aici, eu fiind la dieta am nimerit din greseala dar o veni si vremea ciolanului :))))

  16. Lara spune:

    draga doamna, va multumesc din sufletul meu sarbesc pentru retele astea! abia astept sa ii fac jumatatii mele – austriac de felul lui – o pljeskavica "ca la mama ei". va pup si va doresc numai bine! am sa va vizitez des, sa stiti!

  17. DiAnais spune:

    Aha, deci daca fac doar din jumate de kg imi ies vreo 4. (noi suntem doar 2 :) ). Multumesc de raspuns.

  18. laura laurentiu spune:

    DiAnais – eu am inpartit cantitatea la 12, pentru ca aveam 12 chifle, dar sotul meu nu a fost prea incantat de dimensiunea portiei, mi-a zis ca pe viitor sa fac 8 chifle mai mari si tot 8 pljeskavitze. Si l-am ascultat :). Primele (cele 12) au iesit cam de dimensiunea unui big-mac, celelalte mai balshoaie, evident :P.

  19. DiAnais spune:

    Laura, poti sa-mi spui te rog cam cate portii ies de aici?

  20. laura laurentiu spune:

    Draga Laura, ma bucur mult ca iti place, cum ti s-au parut chiflele? Mie mi se par mai faine decat orice alte chifle pe carele-am facut vreodata. Sa va fie de bine, va pup!

  21. LauraAdamache spune:

    Draga mea sarut mana pentru masa!!! Ne desfatam de 2 zile cu aceasta minunata reteta. Este absolut divina si se pare ca nu ma mai satur de ea asa ca maine se va reproduce din nou!! Te pupic si deja pe ardei am pus o poza cu deliciosul rezultat iar maine sper sa ajung sa postez si pe blog!!
    Te pupic si multumesc muuult pentru reteta!!!

  22. laura laurentiu spune:

    Danelutza, are gust asa cum arata! :P

  23. laura laurentiu spune:

    Fluturas, e foarte usor de facut si absolut savuroasa! sa revii sa imi comunici impresiile tale!

  24. Danelutza spune:

    Nu stiu ce gust are, dar dupa ingrediente si poze, imi vine sa maninc ecranul calculatorului.

  25. Fluturaş spune:

    Super! Se executa :) Am carne macinata si nu stiam ce sa fac cu ea (adica idei am numai timp liber nu am) reteta asta e usoara si rapida. Exact pentru mine! :)

  26. laura laurentiu spune:

    Nicoleta, este intr-adevar savuroasa!

    Simos – ma bucur nespus sa aud ca te simti ca acasa in cuina mea. O sa rezolvam si cu reteta de ajvar!

    MONONOKE KITCHEN – ma bucur mult ca iti place, incearc-o si tu, nu are ce sa nu reuseasa!

    Sorina, ma bucur ca iti place!

  27. Sorina spune:

    arata excelent

  28. MONONOKE KITCHEN spune:

    Excelent, am mancat o data, la Timisoara, am luat de la un chiosc pe strada si tot era buna, a ta trebuie sa fie de cel putin zece ori mai buna!

  29. Simos says ... spune:

    Buna din nou :) De cand am descoperit acest blog, fac ce fac si revin :) Ma simt ca acasa :). Felicitari!
    Am si o rugaminte. As vrea reteta de ajvar. Se poate? Multumesc mult si o seara cat mai faina!

  30. Nicoleta spune:

    Tare buna trebuie sa fie..imi plac toate ingredientele!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE