
Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană





Dupa cum multi dintre cei care „ma citesc” stiu deja, am o jumatate sarbeasca, anume pe sotul meu. Cand si cand, papilele dumnealui duc dorul unor retete etnice, de-ale lui (in ultima vreme as zice ca destul de des). Daca reteta chiflelor pentru plescavița am postat-o saptamana trecuta aici, iata ca i-a venit randul sa punem si carnea in ea (evident, nu sunt aceleasi chifle).
Ingrediente Pljeskavica – plescavita
- 800 de grame de carne de vita tocata (se poate si un amestec de vita cu porc, dar maximum 20% porc si este preferabil sa folositi carne tocata in casa, data prin masina de doua ori, pentru o textura cat mai fina)
- 1 lingurita cu varf de sare
- 1 praf de nucsoara
- 1 praf de piper
- 1 ceapa mica tocata
- 2-3 catei de usturoi (mici, unul singur daca e mare) tocati
- optional, alte mirodenii cum ar fi: 1 praf de chimen macinat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cardamom, 1 praf de coriandru – cate putin din fiecare sau doar cel pe care il preferati, pentru un gust mai aromat
Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană, mod de preparare:
1. Ceapa taiata marunt se caleste cu o lingura de ulei, la foc mediu, sa se inmoaie bine fara sa se prajjeasca, apoi se lasa sa se raceasca de tot. Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas:
2. Se framanta (sau se mixeaza) energic, preferabil se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma (10 minute la robot sunt perfect eficiente). Malaxarea carnii este absolut necesara, astfel carnea se leaga, devine pastoasa ca un aluat, fara niciun fel de adaos de ou sau fainoase.
3. Bila de carne obtinuta se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, preferabil ar fi de la 2 ore in sus.
4. In acest timp am pregatit o salata de varza, am taiat rondele de ceapa rosie, eventual salata de rosii (se pot servi langa plescavița si maioneza si cartofi prajiti, de exemplu), iar sosurile foarte agreate de sarbii sadea sunt kajmakul (o smantana foarte groasa) si ajvarul (o pasta de ardei cu vinete).
5. Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in 4 bile mai mici, egale, apoi se aplatizeaza pe planul de lucru uns cu ulei si cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de aproximativ 1 cm. (nu se va rupe, daca se respecta reteta si carnea nu e prea grasa) si se prajesc in tigaie teflonata, pe plita sau pe gratar:
Pljeskavica sârbească – plescavița bănățeană, montare și servire
1. Chiflele se taie in doua, pe orizontala si se incepe montarea plescaviței.
2. Ketchup, apoi salată de varză:
3. Carnea, apoi mustarul (mai picant, daca va place):
4. Rosii si inele de ceapa:5. Se unge capacul chiflei cu ajvar – un fel de zacusca – dar nu tocmai – sarbeasca (de fapt, o pasta de ardei copti), foarte gustoasa (asta numai cand avem in casa asa ceva, daca nu, merge si un pic de maioneza facuta cu ulei de masline), se aseaza capacul peste celelalte si se consuma emitand la intervale neregulate de timp sunete de incantare.
In Serbia, ajvarul este nelipsit de langa pljeskavica iar kajmak-ul (un produs lactat foarte gras si gustos, care ar semana intr-o oarecare masura cu mascarpone) o face si mai delicioasa.7. Sau, daca vrem sa mancam mai pe indelete, asezam pe o farfurie plescavița, cu tot ce ne place pe langa ea:
Pofta mare!
Lasă un răspuns la Anonim Anulează răspunsul