Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tașche cu pegmez

Tașche cu pegmez

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

O alta reteta de demult…de demult tare! A trecut ceva vreme de cand eu insami nu am mai mancat asa ceva, mai mare pacatul, pentru ca e un desert pe cat de simplu, pe atat de bun. Surprinzatoare alaturare de aluat de taitei, cu umplutura de gem de prune gros, de abia pica de pe lingura – acela e „pegmezul” la banateni, plonjate in pesmet rumenit in unt si stropite cu smantana dulce. Astea sunt tașchele cu pegmez:

tasche cu pegmez 020

Ingrediente:

aluat:

  • 2 oua
  • 200 de grame de faina (+/- 1 lingura)
  • 1 praf de sare

Umplutura:

pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese)

Finisaj:

  • 100 de grame de pesmet
  • 30 de grame de unt
  • 100 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • faina pentru presarat
  • 1 albus de ou pentru lipit foile
  • smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit

Preparare:

Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina si 1 praf de sare.

tasche cu pegmez 003

Aluatul se imparte in doua parti identice care se intind, pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale:

tasche cu pegmez 005

Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie – fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale.

In fiecare patrat se aseaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.

tasche cu pegmez 008

Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat. Deasupra se aseaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Marginile, eventual, se presara cu putina faina (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

tasche cu pegmez 011

Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc.

Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt, pana ce primeste o culoare aurie:

tasche cu pegmez 001

Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat:

tasche cu pegmez 002

Cand apa da in clocot, se pun in oala tașchele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra:

tasche cu pegmez 014

Dupa ce s-au ridicat la suprafata, eu le-am lasat sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute – mie nu imi plac pastele prea fierte, cine le doreste mai moi poate sa le fiarba mai mult.

Taschele se scurg de apa:

tasche cu pegmez 016

Se tavalesc prin pesmet:

tasche cu pegmez 017
tasche cu pegmez 018

Se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).

tasche cu pegmez 025

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

40 comentarii la Tașche cu pegmez

  1. Simona spune:

    Tre sa le incerc! :) desi necesIta mai mult lucru decat macaroanele cu pesmet cand am nevoie de un desert rapid.
    O idee: Cand se prajeste pesmetul in unt adauga si zaharul si am este a incontinuu pana se topeste . Daca e la foc mic numai se caramelizeaza nu se arde. Si cand totul e aproape gata eu mai torn si o lingurita de coada de lamaie din aia de la borcan cu zahar amestecata pusa pe iarna sau simpla tocmai atunci rasa. Amesteci bine bine si mai pui si un strop de vanilie . Sa vezi atunci ce bunatate de pesmet iasa si cu cata placere e mancat. Nici urma de pesmet nu ramane in farfurie. Acuma depinde la c e faci pesmetul asta atata de mult zahar pui in el ca sa nu iti iasa totul prea dulce. Incearca-l sa vezi!

  2. raluca spune:

    asa ma bucur cand citesc ceea ce scrieti la unele retete cu dulshele nostru grai banatzan :D parca o aud pe buna mea Dumnezeu sa o ierte .
    Va felicit pt acest blog si sper sa publicati cat mai  multe retete din batrani sa nu ne zuitam da ieie :D Va tzuc cu stima si respect

  3. Mniculici spune:

    Ce idee buna n-am mai mancat de cativa ani buni. Bunicuta mea prepara „DERELYE” (asa se zice pe la noi).

  4. Marianageanau spune:

    Au,au….imi aduc cu drag amince de taschele lu maica mea…

  5. Bogdana spune:

    Draga Laura, imi plac si mie mult retetele tale. Aceasta insa mi-a trezit amintiri cu draga mea bunica pe care am pierdut-o luna aceasta, la  90 de ani. Draga de ea, era mancarea cu care de mici si pana aproape acum ne-a asteptat de cate ori mergeam la ea, la Oravita. Este si desertul copilariei mele si ma bucur ca a incantat atatia banateni si nu numai.

  6. Kori spune:

    Si aratau exact ca ale tale :) multumesc pt reteta ! Sunt delicioase, mai ales cu magiun de casa. Facea bunica magiun o data pe an, da sa ajunga pe tot anu. In ceaun afara , din prunele din gradina, fara zahar, fara nimic altceva, doar prune si il tinea pe foc 24 de ore si noi, nepotii eram „programati” la invartit in ceaun, pe rand. Se facea o adevarata sezatoare de famile :)

  7. Kori spune:

    Mama le face asa buneeeee, e mancarea preferata a tatalui meu:) cand eram mica, le furam cand nu erau date prin pesmet, ca-mi placeau mai mult asa , si ma ascundeam dupa soba cu o carte intr-o mana si farfuria pe genunchi si le savuram incet, incet, sa nu se termine. Credeam ca nimeni nu stia, pana intr-o zi cand am venit de la scoala si erau gata facute si intr-o farfurie erau cateva fara pesmet…le pastrase mama pt mine.

  8. Doina spune:

    Multumesc Laura ca mi-ai amintit de aceste bunatati. Cred ca n-am mai mancat tasche da vro 10 ani. O sa le fac cat de curand.
    Eu locuiesc in SUA si i-am dat gata pe americani cu toate bunatatile banatene…..ce se mai inghesuie la zupa cu taitai,crofne, colasiei,scovierdzi,sarme…..Asa mancaruri gustoase cum avem noi, banatanii, mai rar…..cum sa nu le placa?
    Iti doresc un weekend placut si sa auzim de bine!

    • Anonim spune:

      Sunt convinsa ca le vor placea americanilor si taschele, nu numa’ sarmele
      :)). Spor si multumesc pentru felicitari, te mai astept cu mult drag!

      2011/4/30 Disqus

  9. Doina spune:

    Multumesc Laura ca mi-ai amintit de aceste bunatati. Cred ca n-am mai mancat tasche da vro 10 ani. O sa le fac cat de curand.
    Eu locuiesc in SUA si i-am dat gata pe americani cu toate bunatatile banatene…..ce se mai inghesuie la zupa cu taitai,crofne, colasiei,scovierdzi,sarme…..Asa mancaruri gustoase cum avem noi, banatanii, mai rar…..cum sa nu le placa?
    Iti doresc un weekend placut si sa auzim de bine!

  10. lucia spune:

    da, foarte bune. Bunica mi-i le facea si mie. Cum se face gemul acela gros de prune si putin acrisor din cate-mi aduc aminte?

  11. Anonim spune:

    La asa bunatati, sa dai navala – si apoi ca lupul din povesta: „gogaltz, gogaltz”, sa’nfuleci fara pauze, si chiar cu ghionturi, de ti se cere plata!?
    Virgil’utz

  12. marina spune:

    Buna Laura,sunt Marina,una din blondele dansatoare de la ansamblul Banatul,te stiu de o viata dar nu am stiut niciodata ce comoara ascunzi in spatele vocii tale minunate,mi-au placut toate retetele pe care am apucat sa le citesc deoarece ti-am descoperit blogul doar de curand dar cu taschele m-ai dat gata,asa cum a spus si doamna Weizer nu am mai mancat asa ceva din copilarie,destul de lung timpul tinand cont ca peste o saptamana voi implini 43 de anisori,si singura care le facea era bunica mea de la care nu am apucat sa iau reteta dar multumita tie imi voi putea satisface aceasta pofta.Multumesc mult.

    • Anonim spune:

      Draga Marina, ma bucur tare mult sa ne intalnim, iata, si in spatiul
      virtual (si eu sa fiu gazdaritza !). Va sa zica, ti-au placut retetele? :)
      Multe din articolele culinare pe care le-am scris aici se adreseaza
      sufletului, ma intai, si apoi trupului, evocand feluri din repertoriul
      culinar al tuturor bunicilor din Banat. Iti doresc multi, multi ani sanatosi
      cu ocazia zilei tale de nastere si… spor la framantat, intins, umplut…
      :)

      2011/2/7 Disqus

  13. Anda Sauliuc spune:

    Am rămas surprinsă să găsesc aici reţetele bunicii (sunt din jud Arad). N-am mai mâncat aşa ceva de cel puţin 15 ani. Cu siguranţă am să apelez la reţetele tale de acum încolo!

    • Anonim spune:

      Anda, imi pare bine ca ti-am facut o surpriza placuta. Cu siguranta,
      repertoriul gastronomic al Aradului si cel al zonei noastre sunt foarte
      asemanatoare. Te mai astept cu mult, mult drag. :)

      2011/2/4 Disqus

  14. lauralaurentiu spune:

    Adriana Weizer, multumesc foarte mult pentru cuvintele atat de calde! E o reteta simpla dar delicioasa si sunt convinsa ca va placea familiei tale! Te mai astept cu drag pe blogul meu culinar. :)

  15. Adriana Weizer spune:

    Draga Laura, ultima data am mancat din astea in copilarie (acum am 41 de ani), facute de baby sitter-a mea nemtoaica din Lugoj, Heib-neni, sau Katy-Tante, cum ii mai spuneam, Dumnezeu s-o odihneasca, era tare batrana si pe atunci. iti multumesc ca mi-ai amintit de aceasta femeie minunata si, in cinstea ei si a ta, voi face si eu, cat de curand, pentru copilul si familia mea, reteta asta. Te imbratisez cu drag, apreciez foarte mult ceea ce faci pe acest site, dar si in afara lui, tii flacara banateana aprinsa!

  16. diana spune:

    visez la taschele astea de vreo 2 saptamani, ar cam fi cazul sa le fac, prezentarea ta e superba

  17. lauralaurentiu spune:

    Ma bucur mult ca ti-am provocat atat de placute aduceri aminte si sper sa revii si alta data. :)

  18. Anonymous spune:

    Hei,salutare la toata lumea! Am dat si eu intimplator de saitu` asta pe net si tre sa va spun ca si mama facea din astea cind eram copii!Si ne placeau de numa!Dar nu stiam cum le zice-n romaneste! :)Noi copii le ziceam "lekvartackli"! :)

    Pofta buna!

  19. laura laurentiu spune:

    Lacrima, condoleante. Imi pare rau pentru pierderea pe care ai suferit-o. Ma bucur, in schimb, ca ti-au placut tascutele mele :).

  20. Anonymous spune:

    buna Laura nam mai intrat ca murit tata dar azi cum am vazut taschele leam si facut sant exceptionale sant Lacrima.mia fost dor sa incerc ceva nou:)

  21. laura laurentiu spune:

    Caludia-Maria – evident, majoritatea felurilor din Banat sunt de inspiratie austro-ungara sau germana. :) Si-s buuuuune :). Banatenii nostri sunt niste ingeniosi, evident – ei au numit troleibuzul „firobuz” si la Timisoara nici ca ii mai zice cineva altfel…si altele! :P

  22. laura laurentiu spune:

    Antzu’ – nu numa’ ca arata bine, dar au fost si tare buni! ;)

  23. laura laurentiu spune:

    Alexandra Miches- sper sincer sa nu iasa gemul pe afara. Intr-adevar, seamana la gust cu gombotii cu prune. :)

  24. laura laurentiu spune:

    Mary, thank-you! :)

  25. laura laurentiu spune:

    Diamond – sunt sigura ca daca ii incerci tu ai sa ne faci sa salivam cu niste poze super-faine!

  26. Claudia-Maria spune:

    Apai d’ascea si io vreau, asa fasea si bunica mea, pfuai am si uitat denumirea asta tasche cu pegmez, Laura stii ca si-asa vine de la nemti nu? aici se numesc maultaschen iar banatenii au prescurtat la tasche ingeniosi banatenii mei :) ce tzuc, poti sa faci si umplute cu branza sau carne si faci apoi un sos de paradaisa,mmmm yammiii.

  27. irinaririna spune:

    De fiecare data cand intru la tine ma minunez cate bunatati faci! De tine cand mai ai timp? Cum a zis si diamond… superba prezentare, superba reteta… superb blog!

  28. Antzu' spune:

    vai da ce pofta mie!ce bine arata ..

  29. Miches Alexandra Sorina spune:

    laura super reteta am sa o incerc sa stii pentru ca seamana cu gombotii de prune si mie aia imi plac asa ca trebuie sa imi placa si asta. In ardeal gemul ala ce zici tu se numeste silvoitza , dar cum eu nu am e ceva daca pun gem normal? oare o sa iasa afara?

  30. Raluca Octavia spune:

    Astazi le fac si eu, mai ales ca seamana cu coltunasii bunicii, de care imi e asa dor!!! Urmatoarea pe lista e coronita cu rahat si mac.

  31. Mary spune:

    Seems really nice !

  32. diamond spune:

    arata super! prezentarea e de nota 10! mie imi plac mult aluaturile fierte, cu umpluturi!:D

  33. laura laurentiu spune:

    Ovo je nase tradicionalno banacansko seljacko jelo, koje se zove taske sa pekmezom. :) Verovatno da ovo jelo je tradicionalno i u Srpski Banat. Ja ti se zahvaljujem na posetu.

  34. Marija spune:

    Laura, ovo je predivno!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE