Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Desert surpriza: Baked Alaska sau "Omleta norvegiana"

Desert surpriza: Baked Alaska sau "Omleta norvegiana"

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Pe la douazeci de ani, cand pasiunea pentru gastronomie m-a cucerit, se pare, pentru totdeauna, mi-a cazut in mana o carte cu denumirile si cate un scurt istoric ale unora dintre cele mai celebre preparate ale gastronomiei internationale. Din acea carte am aflat pentru prima data de multe fineturi la care, in acele vremuri austere nici nu as fi avut cum visa, altfel. Printre acestea era si asa numita „omleta norvegiana” – sub aceasta denumire am auzit pentru prima data de ea – mai tarziu am crezut ca denumirea „baked Alaska” se datoreaza faptului ca pentru orice a aparut si un termen englezesc. Se pare insa, ca nu e asa, ci ca e un desert de origine americana, care are la baza experimentele unui fizician american din a doua jumatate a secolului XIX (si al carui nume, spre rusinea mea, nu l-am retinut) care tocmai constatase ca albusul de ou are reale proprietati termoizolatoare. De aici pana la un desert cu miez de inghetata, invelit in bezea fierbinte, proaspat caramelizata, nu a fost decat un pas. Se pare ca desertul a fost botezat „Baked Alaska” in cinstea noului teritoriu american, ce intrase de curand in mod oficial pe harta uniunii.
Baked Alaska sau Omleta norvegiana e un desert a carui reteta e destul de permisiva, usor de pregatit si cu mare efect. Iata cum am procedat eu:
baked alaska

Ingrediente Baked Alaska:

(pentru 8-10 portii)

  • 1 blat de tort la alegere – cu vanilie sau cacao, rotund sau dreptunghiular – al meu a fost un blat simplu, rotund, de vanilie, din 3 oua+1 lingura de apa, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina
  • ~600-800 de grame de inghetata la alegere – evident inghetata poate fi de care va place cel mai mult, facuta in casa sau cumparata, de un singur fel sau cateva arome diferite pe care sa le alternati in straturi, o cantitate ajustata la marimea desertului
  • bezea din 4-8 albusuri batute spuma tare cu un praf de sare si 4-10 linguri de zahar (in functie de cantitatea de albus, se ajusteaza si catitatea de zahar)
  • optional: putin lichior pentru insiropat blatul, sos caramel (eu am facut un sos caramel din 4 linguri de zahar si 150 de grame de smantana pentru frisca)

Preparare Baked Alaska:

Puteti folosi un blat facut in casa sau unul cumparat, daca va grabiti. Eu am facut un blat cat se poate de simplu:

baked alaska blat
La fel, in ce priveste inghetata, nu exista niciun fel de restrictii, dar eu am profitat ca detin un aparat de inghetata si am pregatit-o in casa, dupa urmatoarea reteta: intr-un castron termorezistent se freaca 8 galbenusuri cu 8 linguri de zahar pana se albesc si zaharul se dizolva complet (tineti cont ca dupa ce se raceste preparatul zaharul nu se va mai dizolva). 600 de ml. de smantana pentru frisca se infierbanta intr-o craticioara. Se toarna smantana fierbinte deasupra galbenusurilor, batand in permanenta cu telul in forma de para. Se transfera castronul deasupra unui vas cu apa care fierbe si se bate in bain marie pana cand are consistenta unui sos. Se ia castronul de pe vasul cu apa fiarta si se adauga 2 linguri de esenta de vanilie. Se lasa sa se raceasca complet compozitia, apoi se toarna in vasul aparatului pentru inghetata bine racit in prealabil sau intr-o tavita care se da la congelator.
baked alaska inghetata
Desertul se poate asambla cu o singura aroma de inghetata sau cu mai multe, alternand straturi diferite. Eu am folosit doar aroma de vanilie, dar am separat doua straturi de inghetata cu unul de sos caramel, pe care l-am pregatit caramelizand 4 linguri de zahar intr-o craticioara, cand zaharul a fost auriu am turnat deasupra 150 de ml. de smantana pentru frisca si am amestecat pana ce zaharul s-a dizolvat complet si s-a format sosul, pe care l-am racit complet inainte de a trece la asamblarea desertului.
baked alaska caramel
Intr-un bol captusit cu foile alimentara am asezat jumatate din cantitatea de inghetata, am nivelat si am dat-o la congelator 30 de minute.
baked alaska 2
Dupa 30 de minute am turnat deasupra inghetatei caramelul si am dat din nou bolul la congelator.
baked alaska 3
Dupa aproximativ 20 de minute am asezat al doilea strat de inghetata deasupra de caramel si am dat bolul la congelator ca sa se intareasca foarte bine.
Dupa ce inghetata a fost bine intarita, am trecut la asamblarea desertului: am asezat blatul pe un platou care sa reziste la foc (am ales unul cu teme hibernale :) ), am stropit blatul cu un strop de lichior (optional) si deasupra de blat am rasturnat inghetata din bol, indepartand folia alimentara.
baked alaska 4
Am dat platoul la congelator si am pornit cuptorul, fixandu-l la 200 de grade Celsius. Pana ce cuptorul s-a incins, am batut 8 albusuri spuma cu un praf de sare, am adaugat pe rand 8 linguri de zahar si am continuat sa bat pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Am pus jumatate din bezea intr-un saculet pentru ornat la care am atasat un varf cu deschizatura larga, stelata (bineinteles, nu e important sa fie ornat desertul, se poate acoperi pur si simplu cu bezeaua). Am acoperit tortul de inghetata cu un strat din bezeaua ramasa in castron, deasupra caruia am spritat ornamente cu bezeaua din saculetul de ornat. Am setat cuptorul deja incins pe pozitia gratar superior (sa incalzeasca din partea superioara) si am dat desertul la cuptor. Nu trebuie tinut in cuptor mai mult de 5 minute, doar cat se infierbante si sa se caramelizeze usor bezeaua. Se scoate din cuptor si se serveste imediat, impartindu-l mesenilor. Daca va ramane ceva, se poate congela, dar efectul de contrast intre bezeaua fierbinte si miezul de inghetata nu il veti putea reconsitui, asa ca e ideal sa adaptati desertul la numarul invitatilor sau sa il montati in portii individuale. Va garantez un succes rasunator. :)
baked alaska 1

Pofta mare s-aveti!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 comentarii la Desert surpriza: Baked Alaska sau "Omleta norvegiana"

  1. Roxana spune:

    Sunt incantata de acest blog ,este in topul celor pe care le urmaresc pentru retete de zi cu zi dar si pentru idei culinare pentru a surprinde musafirii.Acest desert este o minune !!!! Sincer,nu ma asteptam la asa efect ! La cat mai multe retete si multumim pentru bucuria de care avem parte citind si punand in practica retetele tale !

  2. Mada spune:

    Trebuie incercat neaparat! Cati cm. tb. sa aiba blatul si pt.cate albusuri?

    Multumesc!
    O zi buna!

  3. Deci….sunt fara cuvine arata perfect si cu siguranta este delicios

  4. Nuti spune:

    Buna ,Laura!Doua intrebari as  avea in legatura cu tortul:
    1.Cum faci bezeaua ca sa fie asa de tare?
    2.Ce faci ca sa nu curga caramelul?
    Ma gandesc sa-l fac cu inghetata de capsuni ,ca-i sezon,ai incercat?
    Te pup cu drag,Nuti

    • lauralaurentiu spune:

      Bezeaua o bat cu inversunare pana cand se topeste orice urma de cristal de zahar. Caramelul nu are cum sa curga, e inghetat si el. Merge cu orice fel de inghetata iti place, daca faci cu o inghetata de fructe (capsuni sau altceva) eu as sugera sa renunti la caramel si sa il inlocuiesti cu un jeleu, un gem din fructul respectiv.

  5. Nuti spune:

    Nu am apucat inca sa-ti multumesc pentru reteta.Este senzational.L-am facut deja de trei ori ,i-am incantat pe toti. Multumesc!Nu ma prea pricep la ornat dar …ai avut dreptate „nu da gres”
    Cu drag,Nuti

  6. iasminna spune:

    esti fenomenala nici in 1000 de ani nu ma gandeam la asa ceva BRAVO

  7. Carmendiugan spune:

    arata superb si cred ca e tare bun!am sa incerc

  8. Angicirca spune:

    LAURA draga, te urmaresc de mult timp si te apreciez mult de tot .aceasta reteta arara super la fel ca toate celelalte.multumim pentru idei .sa ne incinti in continuare cu retete la fel de bunE si chiar cu melodii din banat superbe asa cum numai tu stii sa le cinti.pa    Angi – TIMISOARA

  9. crys spune:

    incercat zilele trecute. nu a iesit la fel de aspectuos insa e o minunatie la gust. ms

  10. pansy spune:

    uite ca nu nimeresc cu semnatul la varianta asta noua a site-ului tau

  11. Carmen Patrascu spune:

    este divin tortul ! trebuie neaparat sa-l incerc!

  12. Getacip spune:

    im i place aspectul rustic cat si combinatia !

  13. gaby duceag spune:

    Laura!!! Ce bunatate! N-am vazut niciodata grozavia asta !:))
    O s-o incerc si eu.
    Week-end frumos.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE