Baton de ciocolata cu caramel

Autor:

Batonul de ciocolata cu caramel, cu o baza de biscuite crocant, e un desert pe placul multora si asta o stiu foarte multi producatori de dulciuri, care au creat cate un astfel de baton si il comercializeaza cu succes. Dar cum ar fi sa aveti o reteta de baton de ciocolata cu caramel pe care sa o puteti face voi singuri, acasa la voi, avand astfel controlul deplin asupra tuturor ingredientelor? Cum ar fi sa puteti sa savurati un baton de ciocolata cu caramel intre ingredientele caruia sa nu se gaseasca niciun singur „E”? Reteta nu e grea, nu e nevoie de multa manopera, timpul de asteptare e ceva mai lung dar eu zic ca merita cu varf si indesat, pentru ca satisfactia de a musca dintr-un baton de ciocolata cu interior de biscuite crocant si un strat generos de caramel scurgandu-se decadent e suprema.

baton de ciocolata cu caramel 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 tava de 20×26 cm.

Ingrediente baton de ciocolata cu caramel:
(pentru o tava de 26×20 cm)

  • 140 de grame de faina
  • 35 de grame de amidon din porumb (gustin)
  • 400 de grame de zahar
  • 200 de grame de unt
  • 1 praf de sare
  • 170 de grame de miere de albine sau energizant vascos (glucoza)
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 200 de grame de smantana pentru frisca
  • 1/2 lingurita rasa de sare marina sau alta sare de foarte buna calitate (fleur de sel, daca aveti)
  • 250 de grame de ciocolata de care va place, eu am folosit o ciocolata cu 70% cacao
  • 2 linguri de ulei

Preparare Baton de ciocolata cu caramel:

Nu o sa insist asupra prepararii crustei de biscuite, e identica cu cea pe care am folosit-o la prajitura rapida cu nuci si caramel (click pe link pentru instructiunile de preparare).

1. Pentru caramel, se pun intr-o cratita destul de incapatoare zaharul si mierea (poza 1).

2. Cratita se pune pe foc mediu; in scurt timp va incepe sa faca bulbuci (poza 2).

3. Se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand prinde o culoare brun-auriu inchis (poza 3).

loading...

4. In acest stadiu, se adauga untul, bucatica cu bucatica, amestecand cu telul in forma de para pana la dizolvarea fiecarei bucati de unt in parte, iar smantana pentru frisca se pune intr-o craticioara separat, sa se incalzeasca bine.

5. Dupa ce s-a adaugat tot untul, se adauga smantana fierbinte (poza 4). Nu va alarmati, o sa faca bulbuci compozitia, de asta e nevoie de o cratita destul de mare.

6. Se adauga sarea si extractul de vanilie si se fierbe pe foc mediu inca 10-15 minute, amestecand constant.

7. Se ung cu putin unt sau ulei marginile hartiei de copt din tava in care s-a copt crusta, asa incat portiunea care va veni in contact cu caramelul (deasupra crustei) sa fie unsa. Caramelul se toarna deasupra crustei coapte (poza 5) si se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la congelator timp de 8 ore.

preparare baton caramel

Dupa trecerea timpului de asteptare, se scoate crusta acoperita cu caramel din tava si se indeparteaza hartia de copt.

1. Cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, se portioneaza in patrate sau dreptunghiuri nu prea mari, dupa preferinta fiecaruia (poza 1), care se mai dau la congelator pentru inca minimum 1 ora.

2. Se topeste ciocolata rupta in bucati in bain marie si se adauga uleiul. Bucatile congelate se tavalesc prin ciocolata cu ajutorul unei furculite (poza 2). Surplusul de ciocolata se lasa sa se scurga in vas.

3. Se aseaza bucatile glazurate pe o tava acoperita cu hartie de copt (poza 3) si se dau la congelator pentru inca 1 ora, apoi se curata cu un cutit surplusul de ciocolata scurs pe foaia de copt si se repeta glazurarea identic.

4. Se lasa la congelator sau frigider sa se intareasca bine si al doilea strat de ciocolata, apoi se curata surplusul de ciocolata de jur imprejur cu cutitul si batoanele sunt gata de servit.

glazurare baton de ciocolata cu caramel

Sunt foarte gustoase si pe deplin satisfacatoare:

batoane de ciocolata cu caramel reteta

Spor la treaba si pofta buna!

Poate te intereseza si aceasta reteta: Baton de ciocolata „Bounty”.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Denisa Cristea a zis

    Bună ziua, aş vrea să vă întreb dacă extractul de vanilie poate fi înlocuit şi cu esenţa de vanilie. Vă mulţumesc, o zi plăcută!

    • lauralaurentiu a zis

      Iti doresc succes si te astept cu vesti bune :). Ar fi bine sa ai un termometru pentru a masura temperatura caramelului, ideal e la 113 grade Celsius.

  2. nina a zis

    Astazi am cumparat toate ingredientele in afara de amidon pentru reteta
    Baton De Ciocolata Cu Caramel ,
    mai precis spune-mi te rog cata faina sa pun in locul amidonului pt.aceasta reteta.

  3. Mariana a zis

    Buna…am incercat aceasta prajitura….dar crema de caramel mi s-a intarit…mi s-a facut foarte tare…desi am respectat toti pasii …nu stiu unde este problema…:(

      • Mihaela Netea a zis

        Eu astazi am sa incerc cu o smantana mai grasa, nu am smantana de frisca din romania (eu fiind in germania) sper sa iasa, am emotii mari cu smantana :(

  4. Cristina a zis

    Arata minunat si delicios! O singura intrebare am: crema de caramel poate fi inlocuita cu cea obtinuta prin fierberea unei conserve de lapte condensat (precum in reteta biscuitilor cu susan)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *