Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Bomboane fondante - de post

Bomboane fondante – de post

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Am citit pe culinar.ro o reteta postata de Natasha careia i-am tot dat tarcoale, in final hotarandu-ma sa o fac. Asta a iesit – fiti ingaduitori, sunt primele mele fondante:fondante 038Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: ridicat

Ingrediente Bomboane fondante de post:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
  • 500 de grame de zahar
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingura de cacao (optional)
  • 3 linguri de zahar – pentru caramelizat (optional)
  • 100 de grame de alune de padure (optional)
Ultima rețetă publicată

500 de grame de zahar se pun intr-o cratita si se adauga atata apa cat sa fie zaharul umezit:fondante 001Se pregateste o pensula si un vas cu apa rece cu care se vor spala de cateva ori peretii vasului in care fierbe siropul, pentru a preintampina caramelizarea:fondante 002Se pune vasul cu sirop la foc. Indata ce va incepe sa fiarba, se va forma o spuma care trebuie indepartata cu lingura, doar de la suprafata:fondante 004Operatia de indepartare a spumei se repeta de cateva ori, de fiecare data fiind urmata de spalarea peretilor vasului cu ajutorul pensulei inmuiate in apa rece.Fierberea siropului pana la atingerea consistentei potrivite nu va dura foarte mult, deindata ce se observa ca nu se mai formeaza spuma, se va lua o proba introducand lama unui cutit in sirop, se lasa sa se raceasca putin si se ia o picatura intre degete, daca se va intinde formand o „coarda” este semn ca siropul este gata:fondante 005Dinainte trebuie sa avem un vas incapator depozitat in frigider, asa incat sa fie rece deja. In acest vas se toarna siropul si se adauga mierea si zeama de lamaie:fondante 007Se introduce in sirop mixerul si se mixeaza cu viteza mare:fondante 008Compozitia se va albi si va deveni tot mai vascoasa, in final avand consistenta unei smantani groase:fondante 013Ceea ce s-a obtinut este de fapt fondantul, care se poate folosi pentru glazuri (glazura prajiturii „amandina”), in amestec cu cacao sau diferite esente, ca baza a a unor creme (crema de cofetarie cu unt) si se poate pastra o perioada lunga, intr-un recipient bine inchis, la nevoie reincalzindu-se pana la obtinerea consistentei dorite (asemanatoare cu ciocolata topita, eventual se mai adauga putina apa).Pentru obtinerea bomboanelor am caramelizat 3 linguri de zahar cu alunele de padure:fondante 014Am macinat alunele caramelizate si am adaugat jumatate din fondant:fondante 016Am framantat pana la obtinerea unei compozitii omogene:fondante 017Am format bomboanele:fondante 020Restul de fondant l-am mai incalzit, l-am amestecat cu 2 linguri de apa si o lingura de cacao:fondante 021In compozitia vascoasa am scufundat pe rand bomboanele:fondante 022Iata-le glazurate:fondante 023Nu am avut indemanarea de a le forma dintr-o miscare „coronita” specifica fondantelor de cofetarie, asa ca m-am chinuit eu cu putin fondant pus intr-o seringa de ornat:fondante 027-Bomboanele sunt moi, cu o consitenta fainoasa, specifica fondantelor, se pot glazura cu ciocolata dupa ce sunt modelate si vor avea un aspect si mai frumos. Acestea, insa, sunt absolut simple si toate ingredientele sunt de post.

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

41 comentarii la Bomboane fondante – de post

  1. Gheorghe Luciana Rali spune:

    Foarte bune ! Dar forma de sus , de pe fondante se datorează uneltei cu care le scufundă în fondantul cald , ele sunt răsturnate , fiind lipicios nu cad . 😇

  2. Nana spune:

    Buna,puteti sa va faceti singuri ochiul maner pentru model coronita la bomboane.Va trebuie doar o sarma din inox de 15 cm pe care o indoiti sub forma de ochi la un capat si un maner de lemn.Eu mi-am facut singura pentru ca la servicui nu mi-au dat(am lucrat in cofetarie).App Laura,reteta ta este originara cu exceptia mierii,se pune glucoza lichida dar neexistand pe piata larga,mierea este un bun inlocuitor.Am facut bomboane si dupa reteta ta si mi-au iesit foarte bune.Multumesc!

  3. CLAUDIA spune:

    Vreau sa le incerc si eu. mersi ! o sa va spun daca mi-au iesit! pupici!

  4. CLAUDIA spune:

    Vreau sa le incerc si eu. mersi ! o sa va spun daca mi-au iesit! pupici!

  5. Mihaela spune:

    buna!nu stiu de ce mi s.a zaharisit fondantul desi am respectat toti pasii!am vazut ca i s.a mai intamplat cuiva!care este secretul?:(

    • lauralaurentiu spune:

      S-a zaharisit, adica s-a intarit foarte tare, s-a impietrit? Daca e doar atat, cateva lingurite de apa, adaugate putin cate putin, rezolva problema. Atept mai multe detalii.

      • Mihaela spune:

        S.a intarit foarte tare si era zaharul nedizolvat!oare trebuia fiert mai mult?multumesc!

      • lauralaurentiu spune:

         Poate nu ai pus destula apa, Mihaela. In orice caz, zaharul trebuie sa se dizolve complet si sa se formeze un sirop asa ca in imaginile de mai sus.

      • Mihaela spune:

        ok!ms frumos!o sa mai incerc…

  6. Michaelapodaru spune:

    Buna,te rog spune-mi exact cata apa ai pus…..multumesc!

  7. Fotin_ioana spune:

    Buna! De fapt reteta de fondant este un serbet. Eu am facut serbet de portocale pe care l am diluat cu putina apa, l am incalzit bine si am scufundat bomboanele pe rand. Bomboanele le am facut din martipan pregatit in casa. Au iesit o nebunie asa cum erau in cofetarii cand eram copil (acum am 63 de ani). Va felicit pentru retete si va pup.Ioana

  8. Vera_cj spune:

    Laura, le-am comis! le-am pus in forme de gheata pentru congelator….sa vedem daca le mai pot scoate…in orice caz reteta e super..o pastrez cu sfintenie….o sa le dau prin cioco amaruie…nu le-am amestecat cu nicio aroma deoarece era super gustul de lamiie…la sotul ii plac alea mai tarisoare, cum zici tu… de sa isi sparga dintii…oare cum sa le facem sa iasa asa..poate ai tu vreo idee….intradevar astea ies fainoase….te pup si iti multumesc din suflet pentru reteta….eventual iti trimit si o poza, dupa ce le dau prin cioco….sarumina…

  9. Bogdan_blizzard17 spune:

    Extraordinare aceeste fondante am mancat numai dastea 2 zile in continu altceva nimic:)). prima data nu prea mi-au iesit dar a doua am reusit;) sa-mi iasa mai frumoase ca in pozele tale;) iti multumesc pt. reteta din toata inima.

    • lauralaurentiu spune:

      Nu ma indoiesc ca ti-au iesit mai frumoase decat ale mele :)), ca eu chiar nu am prea migalit la ele. Fara indoiala, daca le faci de mai multe ori ”iti intri in mana”. Ma bucur mult ca ai ajuns asa un expert, sa-ti fie de bine! A-propos, ale tale tot asa fainoase sunt ca si consistenta?

      2012/3/2 Disqus

  10. Vera_cj spune:

    Laura, iti multumesc din suflet pentru raspunsul prompt. Daca tot esti pe receptie, te mai deranjez cu o intrebare..eu nu vreau sa pun alune si nimic in el..as vrea ca dupa mixaj sa il torn in forme sa iasa bomboane simple….o sa adaug doar ceva esenta de migdale…se poate turna in forme, cit e de lichid dupa mixaj? Bomboanele astea sunt preferatele sotului, nu am mai gasit in comert fondante ca pe vremuri…te pup si multumesc anticipat pentru raspuns…

    • lauralaurentiu spune:

      Nu se pot propriu zis turna, pentru ca ceea ce rezultă nu e tocmai lichid :), mai degraba ceva de consistenta plastilinei cat e încă caldă compoziția, apoi se întăresc si la degustare par făinoase.

      2012/3/1 Disqus

  11. Vera_cj spune:

    Laura, vreau sa fac fondantele dar fara partea de mixaj…. ce se intimpla daca pun zaharul cald in forme de gheata? se intareste sau trebuie mixat? de asemea spune-mi daca ar merge folosit colorant alimentar? sa iasa bomboane colorate…astept raspuns…

    • lauralaurentiu spune:

      Merge folosit colorant, poti sa le faci ce culoare vrei. Daca, insa, sari peste parte cu mixatul, ma tem ca vor iesi niste mici bolovani de zahar, tari de sa-ti rupi dintii.

      2012/3/1 Disqus

  12. cami timisoara spune:

    mi-a iesit fondantul si l-am folosit ca glazura la amandine e nemaipomenita reteta iti multumesc foarte mult .

  13. Anonymous spune:

    buna! care e secretul la fondant? eu am incercat sa i-l fac si mi s-a zaharisit.l-am facut oare la foc prea puternic?trebuie lasat putin la racit dupa ce e luat de pe foc? mariana

  14. lauralaurentiu spune:

    Hm… oare de ce? Nici macar nu dureaza mult dupa ce incepi sa il mixezi si trebuie sa se albeasca. Chiar daca l-ai fiert mai mult, eventual ar trebui sa obtii ceva gen serbet de caramel, dar de intarit (si opacizat) tot se intareste. Ai racit vasul in care ai turnat siropul? Socul termic e foarte important.

  15. maria spune:

    Ziua buna! Am incercat sa obtin fondantul acesta, dar siropul de zahar cu mierea si zeama de lamaie n-au vrut deloc sa se albeasca. Sa fi fost prea mult fiert siropul, desi cand a ramas bobita in apa l-am oprit?!

  16. cristina spune:

    super retete!poti sa imi spui daca stii cum se fac acadele colorate pe bat?

  17. lauralaurentiu spune:

    Me and you – ma bucur ca iti place blogul meu si te mai astept cu drag.

  18. lauralaurentiu spune:

    Maria, sigur ca poti folosi colorant, daca asta doresti.

  19. me and you spune:

    sunt incantata k am reusit sa te gasesc!ai reteteee minunate!si cred k sunt si tare gustoase minunile ce rezulta din mainile tale…..!FELICITARI si multa sanatate…si… pupici

  20. maria spune:

    Buna ziua!Pot folosi colorant la pasta aceasta de fondant oare?

  21. lauralaurentiu spune:

    Aura, Ileana, ma bucur mult ca v-am putut fi de folos! :)

  22. Ileana spune:

    De cand caut reteta aceasta de bomboane fondante!
    Multzumesc mult pentru ea si pentru procedura fabricarii fondantului cu mixerul.
    Urmaresc constant minunatiile din cuina ta.

  23. Anonymous spune:

    Extraordinar……….am ajuns la peste 5o de ani sa dau de reteta AUTENTICA DE BOMBOANE FONDANTE ca la mama acasa Dumnezeu sa o ierte.Multumesc din inima si sanatate maxima.Cu stima Aura

  24. laura laurentiu spune:

    Amalia, multumesc mult de felicitari, te mai astept cu drag pe blogul meu. Bomboanele au fost cam dulci pentru gustul meu, dar pentru glazura de amandine fondantul e ideal.

  25. Amalia spune:

    Buna, am descoperit blogul tau si am ramas cu gura cascata de ce minunatii faci… Bomboanele astea sunt fenomenale! Iti multumesc de reteta de fondant (am sa il folosesc curand la Amadine, sper sa imi iasa)! Felicitari!

  26. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Davella! Un bun prilej de a-mi exersa limba lui Voltaire pe care studiat-o si de care m-am rupt brusc de cand cu internetul si cu brutalitatea cu care engleza ne asalteaza, cucerind mereu noi teritorii.

  27. DAVELLA spune:

    Buna draga Laura! Nu am mai mancat bomboane fondante din copilarie; nu stiu cum se nimereste, dar tot ce faci tu imi aminteste de copilaria mea. Iti multumesc! Ai un premiu pe blogul meu, scuze pentru limba franceza, am sa-l traduc si in graiul nostru romanesc. O duminica superba si plina de inspiratie!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE