Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Budincă de griș cu lapte și dulceață

Budincă de griș cu lapte și dulceață

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Budincă de griș cu lapte și dulceață este un desert de casă de modă veche, cu ingrediente simple, gustos, aromat și ușor de făcut. Budincă de griș cu lapte și dulceață cu brânză de vaci, la cuptor. Budincă de griș cu lapte și dulceață, ingrediente și mod de preparare.

Budinca de griș cu lapte era unul din deserturile favorite ale copilăriei mele. Mama îl făcea simplu, cu ouă, griș, lapte și zahăr, de aceea, când am văzut în cartea de bucate a Sandei Jurcovan o rețetă nouă, cu totul altfel decât cea pe care o știam eu, am fost foarte curioasă să o testez.

Budincă de griș cu lapte cu dulceață

Rețeta din cartea Sandei Jurcovan este una rustică și aromată, vanilie, coajă de lămâie, rom și are o textură aerată și pufoasă. Este un desert perfect pentru serile reci de iarnă, se prepară simplu, are o aromă ademenitoare și un gust foarte bun.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ingrediente Budincă de griș cu lapte și dulceață

  • 1 l lapte
  • 150 gr griș
  • 50 gr. făină
  • 4 ouă mari și un albuș sau 5 ouă
  • 250 gr. brânză de vaci
  • 100 gr unt
  • 1 lingură cu vârf de dulceață sau gem cât mai aromat – eu am folosit gem de fructe de pădure
  • 150 gr. zahăr tos
  • 15 ml rom
  • 30 gr. stafide
  • 1/2 linguriță sare
  • vanilie
  • coajă de lămâie

Preparare Budincă de griș cu lapte și dulceață

  1. Preîncalzim cuptorul la 180 grade C.
  2. Într-o cratiță, se pune laptele la fiert cu o jumătate de linguriță sare.
  3. Când laptele dă în primul clocot, se adaugă și grișul presărat ușor, în ploaie, pentru a preveni cocoloașele. Tot pentru a evita cocoloașele, se amestecă continuu in compoziție cu o lingură de lemn sau un tel, pe durata celor 10 minute cât durează prepararea.budincă de griș cu lapte și dulceață - preparare
  4. Când e gata și s-a îngroșat, se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
  5. Cât timp grișul se răcește, se pregătește forma pentru copt budinca. Am folosit un vas termorezistent  cu dimensiunile de 28 cm lungime, 17 cm lățime și 8 cm. înălțime. Pentru cantitățile date, este nevoie de o formă cu o capacitate de 2, 5 l iar înălțimea vasului se recomandă a fi cât mai mare, deoarece budinca de griș cu lapte și dulceață se va umfla foarte mult în cuptor. Se unge forma pentru copt cu unt și se tapetează cu făină.
  6. Când grișul este aproape rece, se adaugă untul moale, se amestecă până se omogenizează. Preparare Budincă de griș cu lapte și dulceață 3
  7. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Cu o furculiță, se mărunțește brânza de vaci.Preparare Budincă de griș cu lapte și dulceață 4
  8. În amestecul de griș cu unt se adaugă brânza de vaci, dulceața sau gemul, coaja rasă de lămâie, stafidele, făina, gălbenușurile, vanilia și se amestecă toate.budincă de griș cu lapte și dulceață - preparare
  9. Într-un bol separat, se bat spumă albușurile, se adaugă zahărul tos și romul, apoi spuma se bate în continuare, până când se întărește din nou.budincă de griș cu lapte și dulceță - prepararea albușurilor
  10. Spuma de albușuri se adaugă peste compoziția cu griș și se amestecă ușor – cu telul de preferință, folosind o mișcare ușoară, de rotație, de jos în sus.budincă d riș cu lapte și dulceață - amestecarea grișului cu spuma de albușuri

Budincă de griș cu lapte și dulceață – coacere

  1. Compoziția de griș cu albușuri atent omogenizată se toarnă cu grijă în formă, se nivelează și se introduce la cuptorbudinca de griș cu lapte și dulceață pusă în forma de copt.
  2. Se coace la foc mediu (180°C), timp de 30 – 40 minute – obligatoriu, nu se deschide ușa  cuptorului în primele 20 minute de coacere.

Budincă de griș cu lapte și dulceață, servire

  1. Odată scoasă de la cuptor, se va lăsa să se răcorească – cât  este fierbinte, va fi greu de tăiat. Cât timp este fierbinte, budinca va fi foarte umflată, după aceea se va mai lăsa, ceea ce este firesc.
  2. Dacă dorim, putem scoate budinca din formă, trecând cu cuțitul pe marginea ei, așezând platoul deasupra și răsturnând-o pe platou.
  3. Indiferent de modul de servire, cea mai bună este această budincă când se servește fierbinte dar este bună și rece sau reîncălzită pe aburi.
  4. Poate fi asezonată în diverse feluri, după gust: fie presărată cu zahăr pudră aromat cu vanilie, fie cu sosuri dulci in sosieră sau cu puțină dulceață alături.

Sper să încercați această budincă de griș cu lapte și dulceață, un desert aromat și gustos, ca pe vremea bunicii.budincă de griș cu lapte și dulceață

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE