Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Crumble

Crumble

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Un desert exact pe sufletul meu, acest crumble englezesc: simplu, foarte usor de facut si uimitor de gustos.  In plus, contrastele de textura si temperatura (pentru ca un crumble se serveste cald, dar imbogatit cu o garnitura de inghetata sau crema de vanilie rece) fac ca o imbucatura din desertul cu aspect modest sa explodeze in gura ca un foc de artificii intr-o zi de sarbatoare.

Nu e prima data cand pregatesc un crumble, de fiecare data cand l-am facut pot spune ca ”am jucat cu casa inchisa”, s-au cerut bis-uri iar aprecierile au fost elogioase. De ce nu l-am publicat inca pe blog? Pai, intr-un fel am facut-o, atunci cand am prezentat un meniu copios in care si-a facut loc si un crumble cu pere si zmeura, dar, modest cum este, a trecut neobservat, eclipsat fiind de o friptura spectaculoasa.

In principiu, un crumble contine fructe asortate sau de un singur fel si un topping crocant dintr-un amestec de faina, zahar si unt, care poate contine si nuci maruntite sau cereale. Ei bine, dupa ce am facut in ultima vreme crumble-ul cu pere si zmeura de care am pomenit deja, apoi crumble cu prune, crumble cu mere si mure, crumble cu mere si rubarba, crumble cu capsuni si nici nu mai stiu cate combinatii, ieri, cu fructele pe care hazardul a facut sa se gaseasca la momentul potrivit prin frigider, am facut crumble cu piersici, mango si mure. O nebunie de desert, demna de a i se dedica un articol special pe blog. :)

reteta crumble cu fructe, crumble piersici, mango si mure
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Crumble:

crusta:

  • 100 de grame de unt
  • 150 de grame de faina (1/2 faina de secara, 1/2 faina alba am folosit eu)
  • 1 lingura cu varf de fulgi de ovaz natur
  • o pastaie de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri cu varf de zahar brun

compozitia de fructe:

  • 4 piersici, 1 mango, 3 linguri de mure – ideea e ca se pot adauga orice fel de fructe merg bine unele cu altele, sau pur si simplu mere cu scortisoara
  • 3 linguri cu varf de zahar brun
  • 1 lingura cu varf de amidon alimentar din porumb (gustin) sau 1 1/2 linguri faina

Preparare Crumble:

Dupa cum spuneam, compozitia de fructe este dupa preferinte, sezon si continutul frigiderului. S-a intamplat sa am in casa piersici, mango si mure? Asta am folosit si nu imi pare rau, a fost o combinatie stralucita. La fel de bine se pot folosi prunele, zmeura, merele taiate in cuburi sau… cum zice-o vorba din popor ”sky is the limit”.

fructe crumble

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Orice fructe ati folosi, acestea se spala, se curata de coaja si samburi si se taie in bucati potrivite (exceptand fructe ca zmeura, afinele, murele, capsunele etc.).

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.

1. Fructele se aseaza intr-un castron (poza 1) si se adauga peste ele amidonul sau faina si cele 3 linguri de zahar brun (poza 2). Se amesteca bine pana se omogenizeaza.

2. Se pregateste fie o tava, fie vase individuale (ramequins) care se ung cu putin unt (eu am folosit o tava de 25×15 cm.).

3. Faina, fulgii de ovaz, sarea si zaharul brun (4 linguri) se pun intr-un castron. Se cresteaza pe lungime pastaia de vanilie si se razuiesc semintele, sare se adauga peste amestecul de ingrediente uscate.

4. Se adauga untul rece, taiat in bucatele, si cu degetele se omogenizeaza untul in ingredientele uscate pana cand capata aspectul caracteristic de firmituri (poza 3).

preparare crumble cu piersici, mango si mure

In forma unsa cu unt se toarna amestecul de fructe si se niveleaza.

preparare crumble cu piersici, mango si mure 1

Deasupra se presara amestecul de faina si unt, apoi se taseaza usor cu palma, fara a apasa prea tare.

preparare crumble cu piersici, mango si mure 2

Se da forma la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius pana cand se rumeneste frumos crusta (cam 35-40 de minute).

crumble cu piersici, mango si mure

Bineinteles, in acest moment deja toata casa miroase sublim a placinta, a vanilie, a zahar brun si a fructe. Va tineti pofta in frau doar 15-20 de minute, cat sa mancati felul principal, de exemplu, apoi se portioneaza crumble-ul cald netinand catusi de putin seama de aspect, care cu cat va fi mai rustic, cu atat va fi mai interesant. Se serveste cu inghetata de vanilie sau un custard (crema de vanilie) si garantez extazul tuturor mesenilor. :)

crumble cu piersici, mango si mure 2, crumble fructe

Pofta mare!

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 comentarii la Crumble

  1. mihaela spune:

    se poate servi calda si cu frisca lichida deasupra este delicioasa

  2. alexia spune:

    nu este prea mult unt pt doar 150g faina?

  3. Mihaela spune:

    Desertul acesta l-am gustat prima data in Antalia si tare mult am dorit sa il fac si eu. Acum ca am reteta, trebuie neaparat sa incerc sa il fac si eu. Faceti o treaba excelenta cu acest site. Deja m-am inspirat din multe retete de aici. Multumesc mult si tineti-o tot asa !! Numai bine, Mihaela

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc, Mihaela. Desertul e foarte gustos, foarte versatil, poti sa-l adaptezi gustului si continutului frigiderului si de fiecare data e foarte bine primit. Te mai astept cu drag.

  4. ale spune:

    interesanta reteta, ma tenteaza sa o fac dar nu am nici un vas de ceramica. Merge si intr-o tava normala sau in ceva de silicon?

    • lauralaurentiu spune:

      Sigur ca merge :). Tava ceramica are in plus avantajul ca poti prezenta desertul direct in vasul in care s-a copt, dar pana la urma ceea ce conteaza cel mai mult este gustul. Succes!

  5. andrea spune:

    merge si cu piersici, necatrine, prune si mere (de completare daca nu ai destule fructe de sezon)! am bordat pe rețeta si adaugat coaja rasa de lamaie in firimituri, super simplu si de efect.

  6. Ana B spune:

    Deserturile cu fructe si cele cu caramel sunt preferatele mele, asa se face ca acum salivez. Va intreb insa daca partea de faina in amestec cu unt reuseste sa-si ia indeajuns de mult lichid din fructe si unt topit, am o oarecare retinere la acest capitol.

  7. Sergi spune:

    Arata bine,o sa incerc sa-l fac si eu sa vad ce gust o sa aiba.

  8. Rocsi_1612 spune:

    Mmmmm …o nebunie!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE