Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Fantezie cu mango si portocale rosii

Fantezie cu mango si portocale rosii

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Parca am asteptat cam mult pentru desert, nu-i asa? Daca tot a trecut atata timp de cand nu am postat o reteta dulce, mi-am lasat fantezia sa zburde in voie. Nu am creat ceva complicat, stiti ca nu-mi plac deserturile prea elaborate sau cele care ar putea sa va intimideze pe voi, cei care aveti incredere in ideile mele si le incercati acasa la voi si eu va multumesc pentru asta. Desertul de azi e cu fructe, eu am ales portocalele rosii de Sicilia, pentru ca e singura perioada a anului cand le gasim in magazine, alaturi de mango, pe care il gasim tot acum, dar un desert asemanator se poate pregati si din alte fructe, inlocuind portocalele rosii cu… capsunile, de exemplu, si mango cu banane sau cu ce va place voua mai mult. Pentru ca sa nu aiba nimeni nicio remuscare cand cere supliment la desertul asta (e al naibii de bun si aromat, greu sa-i rezisti) nu l-am facut prea dulce si nici mai calorios decat… e chiar musai :P. Hai sa ne-apucam, zic eu!

Fantezie cu mango si portocale rosiiTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Fantezie Cu Mango Si Portocale Rosii:

  • 2 mango (alegeti fructe bine coapte, sa fie usor moi la pipait)
  • 200 de grame de ciocolata alba
  • 3 portocale rosii
  • 150 de grame de zahar
  • 2 oua intregi
  • 1 lingura de amidon alimentar din porumb (gustin de la dr.oetker sau, in lipsa, 1 lingura de praf de budinca de vanilie)
  • 65 de grame de unt
  • 2 pahare de iaurt grecesc (de 150 de grame)
  • 600 de grame de crema de branza (am folosit esquisa cu 70% grasime)
  • 6 foi de gelatina sau 10 grame (un pliculet) de gelatina granulata (atentie, desertul este foarte putin gelatinos cu aceasta cantitate, daca doriti un desert mai ferm, dublati cantitatea de gelatina)
  • optional: 200 de grame de biscuiti digestivi zdrobiti + 60 de grame de unt topit

 Preparare Fantezie Cu Mango Si Portocale Rosii:

Trei chestiuni vreau sa lamurim:

a. Timpul total lung, de 12 ore, nu este urmarea faptului ca ar fi necesara multa munca la acest desert, ci pentru ca trebuie sa stea la frigider peste noapte.

b. Ceea ce am scris in paranteza in dreptul ingredientului „gelatina” e de luat in seama: desertul meu e foarte cremos, foarte fin, dar daca doriti ceva mai usor de manipulat, poate un desert pe care sa-l transportati intr-un loc anume, e bine sa dublati cantitatea de gelatina.

c. In afara de ingredientele mai sus numite mai aveti nevoie de o forma de chec de aproximativ 30 x 12 x 10 cm (pentru asamblarea desertului) si de folie alimentara.

Si-acuma chiar ne apucam de treaba:

1. In doua castronele diferite se imparte gelatina, 1 treime intr-un castronel, 2 treimi in celalalt, si se acopera cu apa rece.

2. Se rade pe razatoarea mica coaja uneia dintre cele 3 portocale rosii, in prealabil spalata cu apa calduta si stearsa bine, apoi se stoarce zeama, colectandu-se intr-o craticioara.

3. Se dizolva amidonul in 3-4 linguri de zeama de portocale rosii; ouale intregi se bat cu zaharul cat sa se lichefieze bine, apoi se adauga peste zeama de portocale rosii din craticioara, impreuna cu amidonul dizolvat si coaja de portocala rasa. Se aseaza craticioara pe foc mic si se fierbe un curd (asemanator retetei curd de lamaie), adica se gateste pe foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingroasa bine. Se trece curdul fierbinte printr-o sita (recomand sa se treaca prin sita toate cremele cu oua) apoi se adauga imediat 65 de grame de unt, amestecand constant pana se omogenizeaza.

curd de portocale rosii4. Dupa ce untul s-a inglobat in compozitie, se adauga portia mica (1 treime din cantitatea totala) de gelatina hidratata si se amesteca pana se topeste complet.

5. Se pune pe foc o craticioara cu apa, deasupra careia se aseaza un castron (bain-marie) in care se pune ciocolata alba la topit, amestecand constant. Nu incercati sa topiti ciocolata alba direct pe foc, e sensibila si se va arde.

6. Deindata ce s-a topit ciocolata alba, se ia castronul de pe vasul cu apa fiarta, se adauga cele 2 treimi din cantitatea totala de gelatina hidratata si se amesteca pana se dizolva.

baza de ciocolata alba pentru crema de mango7. Fructele de mango se taie in cuburi, indepartandu-se coaja, apoi se paseaza la blender sau prin sita, obtinand un piure fin care se amesteca cu ciocolata alba topita.

preparare crema de mango cu ciocolata alba8. In ambele creme se inglobeaza cu telul cate 1 pahar mic de iaurt grecesc.

creme de fructe cu iaurt grecesc9. In crema de portocale rosii se incorporeaza cu blenderul 200 de grame de crema de branza.

crema de portocale rosii cu iaurt si crema de branza10. In crema de mango se incorporeaza cu blenderul 400 de grame de crema de branza.

11. Pentru asamblare, se captuseste forma de chec cu folie alimentara si se toarna jumatate din crema de mango. Optional, puteti adauga, daca va place, un strat de biscuiti digestivi macinati, bine amestecati cu unt topit.

asamblare fantezie cu mango si portocale rosii12. Se continua cu crema de portocale rosii (toata deodata), apoi din nou biscuiti (daca se doreste) si un ultim strat de crema de mango, presarat cu biscuitii digestivi amestecati cu unt.

asamblare fantezie cu mango si portocale rosii 213. Se infoliaza cu grija forma de chec si se da la frigider pentru 12 ore.

Intre timp, am putut face o degustare a cremei de mango, pentru ca mi-a ramas atata cat de un desert la pahar. Foarte bun si fin.

crema de mango la paharA doua zi, se descopera  forma de chec, se pozitioneaza deasupra ei un platou si, apucand bine cu ambele maini atat platoul cat si marginile opuse ale formei de chec, se rastoarna desertul pe platou dintr-o singura miscare,  apoi se indeparteaza folia.

fantezie cu mango si portocale rosii 1Se portioneaza si se serveste imediat. Eu am adaugat pe farfurie o garnitura din segmente de portocala rosie, cuburi de mango si un sorbet de zmeura asezat pe un pat de biscuiti sfaramati. Deliciu!

fantezie cu mango si portocale rosii 2Pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Fantezie cu mango si portocale rosii

  1. Jana spune:

    In loc de portocale rosii, nu se poate folosi zeama de la rodii?
    Multumesc

  2. lucica iancu spune:

    A iesit absolut divina,culoarea mi-a iesit un pic mai stearsa(din cauza portocalelor)data viitoare pun 2 lingurite de zeama de sfecla rosie ca nu are ce sa strice,oricum a disparut ff repede de pe platou

  3. Didi spune:

    Ador prajiturile cu fructe dar n-am dovedit asta. In caietul mostenit nu sunt foarte multe variante cu fructe, in blogossfera, da. Cremele cu gelatina asunt cele mai spectaculoase in sectiune. Poliana m-a ametit cu prajiturile ei in straturi.
    Felicitari pt. combinatia aleasa de fructe si pt. cum arata. Gustul n-are cum sa nu fie bun.

    • lauralaurentiu spune:

      Iti multumesc si eu pentru apreciere, Didi. :) Gelatina e aproape insesizabila in textura (in cantitatea pe care am folosit-o eu), e doar atat cat sa stabilizeze cremele.

  4. in-top spune:

    delicios ! o reteta de top

  5. Ginuca spune:

    Seamana cu un pastel de primavara, dar este o bomba de arome si vitamine…la prima ocheada aruncata as fi jurat ca e un sortiment de inghetata rafinata.
    O alta propunere pe agenda mea de incercari culinare :)

    • lauralaurentiu spune:

      Ginuca, multumesc pentru apreciere. :) Ma bucur ca ai trecut-o pe lista, sunt convinsa ca o sa-ti placa, eu te astept cu vesti bune :).

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE