Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gogoși Pufoase, rețetă video

Gogoși Pufoase, rețetă video

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Gogoși pufoase, rețetă video pas cu pas. Gogoși pufoase, o rețetă simplă cu reușită sigură. Gogoși pufoase și simple, cum se fac. 

Pe vremea când nu eram mai înaltă decât lungimea pantalonilor Bunicului, unul din deliciile simple cu care mă răsfăța Buna mea erau niște gogoși pufoase, care îmi păreau pe vremea aceea uriașe și pe care le tăvălea cât erau fierbinți prin zahăr granulat, căci mașinile de măcinat cafea, în care, după nevoie, gospodinele măcinau nu doar cafeaua, rarisimă în acei ani, dar și zahărul, pe lângă alte alte mirodenii, erau tare greu de găsit și se dădeau pe sub mână.

La fel de greu de găsit era și zahărul sau laptele, pentru care ne sculam de la patru dimineața și așteptam la coadă disciplinați să ne primim rația de lactate per cap de bun cetățean, rație atent calculată de mai marii vremurilor acelora. Și cu ouăle era cam la fel, dar problema asta o rezolvase Buna, crescând câte șase perechi de găini ouătoare, cazate în cuști din lemn vopsite într-un verde-brotăcel, cărora le găsise ea un loc în curtea noastră situată la doi pași de centrul orașului.

În ciuda tuturor celor greu sau imposibil de găsit, Buna îmi răsfăța gustul cu destule bucurii simple, care s-au fixat atât de adânc în memoria mea afectivă încât vor fi greu de detronat de orice alte preparate, oricât de fine ar fi ele.

Așadar, povestea de azi este despre gogoși pufoase, și cui nu i se face poftă, măcar câteodată, de gogoși? Pentru ca această rețetă simplă să devină încă și mai accesibilă, am ilustrat modul de preparare în format video, videoclipul complet putând fi vizionat imediat după lista ingredientelor, în timp ce la finalul articolului puteți găsi rețeta în format text (printabil). Să vă fie de folos și spor la treabă!

Ingrediente Gogoși Pufoase

 • 500 grame făină
 • 25 grame drojdie proaspătă sau 7 grame drojdie deshidratată
 • 50 grame zahăr
 • 60 grame unt cu 82% grăsime
 • 250 ml. lapte (sau puțin mai mult, dacă făina are calitate bună)
 • 2 gălbenușuri
 • 1 linguriță rasă de sare
 • coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
 • 500 ml.  de ulei vegetal cu gust neutru în care vom prăji gogoșile
 • zahăr pudră vanilat pentru presărat la final
 • în plus, puțină făină pentru presărat planul de lucru

Preparare Gogoși Pufoase, rețetă video

Mod de preparare Gogoși Pufoase, rețeta în format text (printabil)

gogosi-pufoase-reteta-simpla-pas-cu-pas-gogosi-retetecalamama-video
La fel ca pentru orice aluat dospit, și pentru aluatul de gogoși e bine să scoatem toate ingredientele din frigider cu ceva vreme înaintea preparării propriuzise, așa încât să fie toate la temperatura bucătăriei.

Gogoși pufoase, prepararea și dospirea aluatului:

1. Se pune într-un castronel drojdia proaspătă și se freacă bine cu 1/2 din zahăr, până se lichefiază. Dacă se folosește drojdie uscată, aceasta se va amesteca 1/2 din cantitatea recomandată de zahăr apoi se va dilua cu aproximativ 50 de ml. de lapte călduț, lăsându-se deoparte până când la suprafață se formează o spumă ușoară.

2. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu zahărul rămas, apoi se adaugă și laptele călduț, turnându-l puțin câte puțin. Adăugăm coaja rasă de lămâie peste amestecul lichid și se omogenizăm bine cu furculița.

3. Se pune făina cernută într-un castron încăpător, apoi, cu ajutorul unei linguri, se face la mijlocul acesteia o adâncitură în care se toarnă ingredientele lichide, așa cum le-am pregătit la punctul 2. Se adaugă imediat și drojdia activată.

4. Aluatul de gogoși se poate frământa atât cu robotul cât și manual. În cazul în care făina folosită va fi bine uscată, cu o capacitate bună de absorbție, ar putea fi nevoie să se adauge puțin lapte în plus, pentru că nu ne dorim un aluat vârtos. Dimpotrivă, dacă aluatul e prea moale, putem adăuga 1 lingură de făină în plus. Dacă se frământă manual, recomand ca la început să se amestece cu o lingură, până la încorporarea lichidelor, abia apoi să se înceapă să se frământe energic cu mâna.

5. Vom frământa până cînd se leagă bine aluatul, apoi se începe să se adauge treptat untul topit, dar nu fierbinte. Frământăm în continuare  până ce untul este complet absorbit de aluat, care în final trebuie să fie neted și complet nelipicios. Pentru un aluat bine lucrat, recomand 10 minute de frământat la robot și cel puțin 15 minute de frământare energică cu mâna.

6. Modelăm aluatul într-o minge și îl așezăm într-un castron uns cu o picătură de ulei, acoperindu-l cu un șervet împăturit în 4. Vom pune castronul într-un loc călduț, ferit de curent, ca să crească până își dublează volumul. Dospirea aluatului poate dura 1-1:30 ore, iar în final volumul acestuia trebuie să fie pe puțin dublu față de momentul în care l-am pus în castron.

Gogoși pufoase, modelarea gogoșilor:

7. Se presară cu făină planul de lucru, se răstoarnă aluatul crescut și se întinde cu sucitorul într-o foaie groasă cam de 1-1,5 cm, apoi se decupează cu o formă rotundă. Eu folosesc pentru decuparea aluatului o formă metalică cu diametrul de 8 cm.,  dar se poate folosi și un pahar cu pereții subțiri, pe care e bine să-l trecem prin făină înainte de a decupa. Gogoșile decupate se așează într-o tavă sau chiar pe planul de lucru, într-un loc călduț, și se acoperă cu un șervet curat, umed. Se mai lasă să dospoească 15 minute înainte de prăjire.

Resturile de aluat rămase de la decupare se pot aduna la un loc, frământându-le doar câteva secunde, se mai lasă cam 15 minute într-un loc călduț apoi se reîntinde acest aluat în foaie și se decupează alte gogoși.

Gogoși pufoase, prăjire:

8. Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, preferabil de fontă, încinsă pe foc mediu-mare, se toarnă uleiul într-un strat generos, pentru că gogoșile au nevoie de mult ulei în care să plutească în timp ce se prăjesc.
gogosi-pufoase-reteta-video-gogosi-reteta-simpla-video-gogosi-pufoase-la-prajit
9. Gogoșile se prăjesc în uleiul încins la 180 de grade Celsius, temperatură la care se vor găti rapid, fără să rămână în contact cu uleiul prea mult timp și fără să se încarce ulei în exces. Pentru stabilirea temperaturii optime a uleiului, dacă nu aveți un termometru cu sondă, se poate folosi coada unei linguri de lemn: dacă în momentul în care băgați coada de lemn în ulei, în jurul acesteia se formează imediat un cerc de bule de aer care sfârâie, uleiul e destul de încins și se pot pune imediat gogoșile la prăjit. Gogoșile vor crește spectaculos dacă uleiul e la temperatura optimă și pe măsură ce se rumenesc, se întorc cu o furculiță pe partea cealaltă.

10. După ce sunt rumene pe ambele părți, gogoșile se scot pe o tavă acoperită cu șervete hârtie absorbante de bucătărie, ca să absoarbă uleiul în exces, apoi se vor pudra generos cu zahăr pudră vanilat.

Gogoșile se servesc de preferință calde sau călduțe, sunt foarte aromate și pufoase și gustul lor îmi evocă de fiecare dată parfumul amintirilor din copilărie. Poftă mare!

În acest articol am folosit imagini oferite de Dreamstime.com, în cadrul unei campanii de încurajare a folosirii corecte a imaginilor cu drepturi de autor. Imaginile fac parte din portofoliil creatorilor Airborne77, Rene Pirker și Stanko Mravljak.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Gogoși Pufoase, rețetă video

 1. Loreta Tivlea spune:

  Mereu gogosile imi amintesc de copilarie! Era dulcele pe care mi-l prepara mama cel mai repede!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE