Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Inghetata de lamaie

Inghetata de lamaie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Acum cateva zile, fiind in vizita la cineva si televizorul ruland pe un canal culinar pe care eu, din pacate, nu il am in grila de programe, am vazut o blonda frumoasa peparand o inghetata de lamaie. Nu puteam sa fiu foarte atenta la reteta, pentru ca politetea ma obliga sa particip la conversatie si poate tocmai de aceea, contrar efectului racoritor scontat, inghetata de lamaie cu pricina mi-a aprins imaginatia. Cald afara, monșer, imaginatia inflacarata… nu am rezistat mai mult de doua zile si m-am apucat sa fac o inghetata de lamaie la randu-mi si cu toate ca reproducerea celei facute de frumoasa blonda e foarte aproximativa, va asigur ca a iesit o inghetata cu gust proaspat, citric, racoritoare si absolut delicioasa.

inghetata de lamaie, reteta inghetata de lamaieTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata de lamaie:

  • 3 lamai, coaja razuita si zeama
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 75 de grame de unt
  • 200 de grame de zahar
  • 300 de grame de iaurt gras (minimum 3,5%)
  • 300 ml. smantana pentru frisca

Preparare Inghetata de lamaie:

Crema de baza pentru aceasta inghetata este un lemon curd, doar ca mai fin, care nu contine nici amidon, nici faina. Principiul e cam acelasi ca la sosul olandez, zeama de lamaie, ouale si untul se gatesc la foc foarte mic pana ce se ingroasa si nicio secunda mai mult!

Asadar, lamaile se razuiesc de coaja galbena, apoi se storc de zeama, colectand totul intr-o craticioara (poza 1). In aceeasi craticioara se adauga zaharul, ouale intregi si galbenusul, precum si untul moale taiat in bucatele. Se pune craticioara pe foc mic si se bate cu telul in forma de para in permanenta (poza 2), insistand pe fundul craticioarei pentru ca nu e deloc de dorit sa se prinda. Imediat ce sosul devine omogen si inchegat, se ia deoparte de pe foc si se bate inca 2-3 minute pana se racoreste (poza 3). Se lasa sa se raceasca complet inainte de a continua.

preparare inghetata de lamaie 1Dupa ce crema de lamaie s-a racit complet, se adauga iaurtul, atentie, sa fie un iaurt de calitate, cremos si fara zer.preparare inghetata de lamaie 2

Se omogenizeaza perfect crema de lamaie cu iaurtul.

PUBLICITATE

Separat, smantana pentru frisca se bate fara a insista prea mult, imediat ce prinde putina consistenta va fi destul. Se adauga crema de iaurt si lamaie peste frisca batuta si se omogenizeaza usor, cu o spatula.

preparare inghetata de lamaie 3

Crema obtinuta sa toarna intr-un castron cu capac si se da la congelator pentru 2-3 ore, amestecand compozitia energic la fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata sau, asa cum am procedat eu (si cum este solutia ideala), daca aveti un aparat de inghetata inghetati crema cu ajutorul acestuia.

preparare inghetata de lamaie4Asa cum ma asteptam, aceasta inghetata de lamaie a trecut pe un loc fruntas in lista preferintelor noastre. E o adevarata sarbatoare intr-o zi fierbinte si, ca sa nu mor de pofta, refuz sa ma gandesc cat de bine s-ar potrivi asortata cu inghetata de capsuni sau de zmeura. Mmmm…inghetata de lamaie 2Eu am adaugat in cupe lemon curd sau coaja de lamaie confiata, grozava in ambele variante! :)

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

35 comentarii la Inghetata de lamaie

  1. Laura spune:

    Si io vreau….

  2. Malina spune:

    foarte, foarte buna. multzam.

    • lauralaurentiu spune:

      Sa-ti fie de bine :). E nebunie inghetata asta, aseara am facut o tura si azi ma pregatesc sa o fac iara :)).

  3. corina spune:

    ASTAZI AM PREPARAT SI EU RETETA DE INGHETATA DE LAMIIE….ESTE SUPERBA!!FINA SI DEOSEBITA A FOST APRECIATA !MULTUMESC MULT PENTRU RETETELE OFERITE….SUNT MINUNATE!!

  4. Raluca spune:

    doamna laura, smantana pentru frisca este vreuna anume de la vreo firma buna pt aceasta inghetata  ? sau recomandati vreuna ? aveti niste retete extrem si minunat de bune

    • lauralaurentiu spune:

      Raluca draga, multumesc pentru apreicieri. Smanatana pentru frisca nu e nevoie sa fie de la vreo firma anume, eu de obicei iau ce gasesc, in functie si de marimea ambalajului. De data asta am folosit de la Dorna, e in cutie de carton (tetra pack) si scrie pe ea chiar asa „smantana pentru frisca”.

  5. raluca spune:

    Doamna Laura, azi am pregatit aceasta inghetata….este foarte buna! Reteta e usoara, iar produsul final minunat, racoros si cremos. Nici nu a trebuit sa  amestec din 30 in 30 de minute pentru ca nu se formeaza cristale de gheata deasupra. Jumatate din cantitate am „imbunatatit-o”cu stafide inmuiate in whisky. Va multumesc ca ne impartasiti aceste retete minunate. Numai bine!

    • lauralaurentiu spune:

      Raluca, ma bucur foarte mult ai incercat reteta de inghetata si ca ti-a reusit. Asa e, e racoritoare, gustoasa si cremoasa! Sa va fie de bine!
      2012/6/23 Disqus

  6. Oana2137 spune:

    Imi spui te rog de unde ai luat zmeura?sunt si eu din TM.

  7. Deea spune:

    Nemaipomenita reteta! multumim!:*
    Si ce frumos este modelul paharelor… pot sa intreb daca se gasesc si la noi? daca da, unde? un pret? :) mi-as dori sa am in casa asa ceva… :)

    • lauralaurentiu spune:

      Deea, paharele sunt produse in Romania, la o fabrica de sticla din satu Mare, la Poiana Codrului. E un cadou de la fratele meu, nu stiu cat costa.

  8. Marius Dragomir spune:

    Pentru vremea asta…nici ca se putea ceva mai potrivit ! SUPER !!!

  9. Andreea G2586 spune:

    cred ca ar merge bine cu niste menta ..

  10. Vara Toamna spune:

    N-ar fi bine să încălzim crema la bain-marie? Că eu mereu reuşesc să ard cremele astea pe foc…

  11. Adnia spune:

    trebuie neaparat s-o incerc si eu!

  12. Laura Frunza spune:

    Am acasa un borcan de lemon curd si cred ca daca il amestec cu smantana de frisca si il bag la masina de inghetata, sansele sa-mi iasa si mie ceva delicios sunt la fel de mari. Nu va avea gustul unic al inghetatei facute de la zero, dar racoroasa va fi cu siguranta.

  13. Gratiela spune:

    Minunata ! Am sa incerc cu lime si cu citiva stropi de limoncello pe deasupra !!!

  14. alinutzika spune:

    vai, ce bunatate!!

  15. Leoaica222 spune:

    pare usor de facut si arata super bine!felicitari!:)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE