Cautare in site
x inchide

Inghetata de nuca

Reteta de
Adaugata la

Daca va place gustul de nuca la fel de mult ca si inghetata, sa nu omiteti sa incercati reteta asta. Pentru mine a fost o revelatie, multa vreme m-am tot gandit cum as putea sa fac o inghetata cu un gust de nuca atat de intens ca al celei din gelaterii iar dupa ce am descoperit, am repetata inghetata de nuca in fiecare zi timp de o saptamana.

inghetata de nuca 1- retetaTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mica

Ingrediente Inghetata De Nuca:

  • 150 de grame de samburi de nuca
  • 200 de ml. smantana pentru frisca
  • 200 de ml. de lapte integral
  • 2 galbenusuri
  • 1 ou
  • 150 de grame de zahar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • optional: aroma de rom, bucati de nuca tavalite in zahar ars pentru ornat

Preparare Inghetata De Nuca:

1. Inainte de toate, samburii de nuca se pun intr-un vas si se acopera cu apa. Se lasa sa se inmoaie cel putin 1 ora, cel mai bine vreo 2. Dupa ce s-au inmuiat bine, se scurg samburii de apa, care se pastreaza separat. Se dau samburii la blender adaugand cate 1 lingura din apa in care s-au inmuiat, pana se obtine o compozitie cat mai fina ca si textura, de consistenta unei paste.

preparare inghetata de nuci1

 2. Smantana pentru frisca se amesteca cu laptele intr-o craticioara si se pun pe foc mediu.

3. Pana se infierbanta laptele, oul intreg si galbenusurile se omogenizeaza intr-un castron cu zaharul si extractul de vanilie. Cand laptele cu smantana da in fiert, se toarna treptat peste crema de oua, amestecand constant. Se adauga toata pasta de nuca si se omogenizeaza cu grija.

preparare inghetata de nuci 2

4. Se toarna crema inapoi in craticioara in care s-a infierbantat laptele cu smantana si se infierbanta pe foc mic, amestecand continuu, doar pana cand se ingroasa atat incat daca se trage o linie cu degetul pe dosul lingurii, aceasta sa ramana ferma, fara sa revina inapoi. Cand ajunge in acest stadiu, crema se ia imediat de pe foc.

preparare inghetata de nuci 3

Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, crema de baza are particule fine de nuca, daca doriti o textura foarte fina va recomand sa treceti crema printr-o sita deasa. Pe mine nu ma deranjeaza bucatelele de nuca, ba chiar imi place textura ceva mai rustica a inghetatei.

Crema de baza se raceste complet (eu pun craticioara intr-un vas cu apa rece pe care o schimb de cateva ori ca sa accelerez procesul de racire), apoi se da la frigider ca sa fie foarte rece.

Se ingheata fie cu masina de inghetata al carei vas a fost racit peste noapte in congelator, fie se pune intr-un castron acoperit si se da la congelator, amestecand energic compozitia la fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata.

Se serveste simpla sau cu un topping dupa preferinta, parca aroma de caramel sau ciocolata s-ar potrivi cel mai bine. Eu am caramelizat niste zahar in care am aruncat cativa samburi de nuca, am rasturnat caramelul fierbinte pe o suprafata plana iar cand s-a racit complet l-am rupt in bucati si l-am adaugat peste inghetata.

inghetata de nuca 2 -

Un adevarat deliciu, fapt confirmat si de musafiri. Ma gandesc sa incerc acelasi procedeu si cu alune de padure. Va doresc spor la treaba si pofta buna!

Sursa de unde m-am inspirat.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 comentarii la Inghetata de nuca

  1. Nicu spune:

    Dar ce s-a intamplat cu miezul de nuca? De cand s-a transformat in sambure?

    • lauralaurentiu spune:

      De cand fructul nucului este o drupa sferica, avand o singura samanta impartita in doua cotiledoane mari, zbarcite, bogate in grasimi, adica nuca.

CLOSE
CLOSE