Inghetata de vanilie

Autor:

Inghetata de vanilie este, cred eu, cea mai indragita varietate de inghetata, deasemenea cea mai usor de adaptat, pentru ca nu e nevoie decat de putina fantezie ca sa o amesteci cu tot felul de adaosuri pe gustul fiecaruia, obtinand inghetate diferite (nuci caramelizate, picaturi de ciocolata etc).

Eu folosesc una si aceeasi reteta pentru inghetata de vanilie, de ani de zile si azi i-a ajuns randul sa fie si ea publicata, pentru ca mi-am propus sa dau o mai mare atentie retetelor de inghetata de pe blog, cu atat mai mult cu cat e un desert foarte agreat in familia mea si pe care il pregatesc deseori.

Inghetata de vanilie nu imi lipseste din congelator aproape niciodata, ne place atat ca atare, cat si cu felurite sosuri sau siropuri, apoi, a devenit o garnitura nelipsita pentru placintele cu fructe, pentru strudel, e minunata in prajitura baked alaska si chiar o portie de clatite cu dulceata devine o minune dacă adaugi o cupa de inghetata de vanilie.
inghetata de vanilie, reteta inghetata de vanilie

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 1 praf de sare
  • 400 de ml. de lapte
  • 400 de grame de smantana pentru frisca
  • 2 pastai de vanilie naturala
  • 8-10 linguri de zahar (dupa gust)

Preparare Inghetata de vanilie:

1. Pastaile de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand prinde pojghita la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaus timp de 30 de minute dupa care se indeparteaza pastaile de vanilie (se poate si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie, ceea ce eu fac uneori, altfel ai mei imi reproseaza ca fac „inghetata cu furnici”).

2. In timpul de repaus al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand se formeaza o crema consistenta.

3. Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici.

Se toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se amesteca.

preparare inghetata de vanilie 1

loading...

4. Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata, care se lasa sa se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.

Alte Retete De Inghetata:

Inghetata de ciocolata

Inghetata de ciocolata

Înghețată de nucă

Înghețată de nucă

Înghețată de lămâie

Înghețată de lămâie

5. Crema de baza foarte rece se toarna in aparatul de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Avantajul pregatirii inghetatelor la masina de inghetata este ca inghetatele vor fi cremoase, fara ace de gheata.

preparare inghetata de vanilie 2

Daca nu aveti un aparat de inghetata, turnati crema de baza intr-un castron si dati-o la congelator pana ingheata, tinand cont sa amestecati bine crema cu o furculita la fiecare 30-40 de minute, nepermitand sa se formeze cristale de gheata in compozitie.La aparatul pentru inghetata dureaza 15-20 de minute pana cand inghetata atinge consistenta potrivita, dupa care se transfera intr-un castron/cutie cu capac si se pastreaza la congelator pana in momentul servirii.

preparare inghetata de vanilie 3-

Delicioasa si nu-i asa ca e usor de facut?

inghetata de vanilie 2-

Vă recomand la înghețata de vanilie un sos de caramel sărat, delicios și ușor de făcut!

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. alex a zis

    cum sa strecori semintele de vanilie? pai alea sunt cele mai buna din toata compozitia. eu nu folosesc altceva decat batoane de vanilie. au fost la LIDL la 5 ron/2 Bucati. am luat vreo 4 x2.

    • lauralaurentiu a zis

      Aroma lor e deja infuzata in compozitie :). Intre timp mi-am educat familia, nu se mai teme de „furnici” :)).

  2. M. a zis

    Am făcut și eu, foarte bună! Atenție când o puneți pe foc laptele împreună cu crema de ouă, focul foarte mic și nu țineți foarte mult timp, altfel iese brânză :) . Iar dacă ați făcut greșeala asta, repede cu un mixer de mână reamestecați totul!

  3. Maria Dobroica a zis

    am incercat si eu reteta, dar am avut o „intemperie” pe parcursul pregatirii :)) mi s-a taiat crema pe care am pus-o pe foc(eu nu am aragaz, am doar plita electrica la care nu pot regla temperatura). La final m-am gandit ca poate ar fi trebuit sa o pun pe aburi decat direct pe plita incinsa, dar… oricum a fost compromisa. Mi se arata sa o arunc, dar imi parea rau dupa ouale de acasa :)) in final am terminat-o asa cum a fost. Gustul a fost genial, desi nu am avut pastai de vanilile, ci doar esenta. O sa mai incerc o data si sper sa imi si reuseasca :))

  4. Deea a zis

    Ce model de aparat este? Nu ma pricep la astfel de aparate, m-ar tenta sa iau unul…:)
    Multumim pentru reteta, deeelicioasa inghetata!:)

    • lauralaurentiu a zis

      Este un Delonghi, dar cred ca oridecare ar fi acelasi lucru il face. Principiul (si masinaria la fel) e foarte simplu.

  5. Cecilia a zis

    O intrebare: esenta de vanilia inlocuieste pastaile, dupa cum ai spus, insa ce cantitate sa pun? Multumesc!

    • lauralaurentiu a zis

      Mai degraba ti-as recomanda fructoza, reducand putin cantitatea (fructoza e mai dulce). Dar… merge si cu zaharina.

  6. Craciun roxana a zis

    saru”mana pentru retete,dar am si eu o intrebare,batonul de vanilie,poate fii inlocuit cu esenta?

  7. Raluca a zis

    Super, mersi pt. reteta. Salvat si abia astept sa o prestez cu prima ocazie. Inca nu am aparat de inghetata, dar e pe lista :)

  8. Ani a zis

    Buna.
    Am citit ca daca adaugam un pic de alcool nu se mai formeaza ace de gheata. Era vorba de sorbet. Credeti ca aici ar merge?

  9. Laura Laurentiu a zis

    Daca pui alcool nu mai ingheata complet, adica ramane mai moale. Recomand sa se prelucreze mecanic inghetata (amestecari repetate), asa se vor obtine cele mai bune rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *