Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Inghetata de vanilie

Inghetata de vanilie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Inghetata de vanilie este, cred eu, cea mai indragita varietate de inghetata, deasemenea cea mai usor de adaptat, pentru ca nu e nevoie decat de putina fantezie ca sa o amesteci cu tot felul de adaosuri pe gustul fiecaruia, obtinand inghetate diferite (nuci caramelizate, picaturi de ciocolata etc).

Eu folosesc una si aceeasi reteta pentru inghetata de vanilie, de ani de zile si azi i-a ajuns randul sa fie si ea publicata, pentru ca mi-am propus sa dau o mai mare atentie retetelor de inghetata de pe blog, cu atat mai mult cu cat e un desert foarte agreat in familia mea si pe care il pregatesc deseori.

Inghetata de vanilie nu imi lipseste din congelator aproape niciodata, ne place atat ca atare, cat si cu felurite sosuri sau siropuri, apoi, a devenit o garnitura nelipsita pentru placintele cu fructe, pentru strudel, e minunata in prajitura baked alaska si chiar o portie de clatite cu dulceata devine o minune dacă adaugi o cupa de inghetata de vanilie.
inghetata de vanilie, reteta inghetata de vanilie

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 1 praf de sare
  • 400 de ml. de lapte
  • 400 de grame de smantana pentru frisca
  • 2 pastai de vanilie naturala
  • 8-10 linguri de zahar (dupa gust)

Preparare Inghetata de vanilie:

1. Pastaile de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand prinde pojghita la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaus timp de 30 de minute dupa care se indeparteaza pastaile de vanilie (se poate si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie, ceea ce eu fac uneori, altfel ai mei imi reproseaza ca fac „inghetata cu furnici”).

2. In timpul de repaus al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand se formeaza o crema consistenta.

3. Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici.

Se toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se amesteca.

preparare inghetata de vanilie 1

PUBLICITATE
Preparare Inghetata de vanilie 2 Preparare Inghetata de vanilie 3

4. Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata, care se lasa sa se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.

Alte Retete De Inghetata:

Inghetata de ciocolata

Inghetata de ciocolata

Înghețată de nucă

Înghețată de nucă

Înghețată de lămâie

Înghețată de lămâie

5. Crema de baza foarte rece se toarna in aparatul de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Avantajul pregatirii inghetatelor la masina de inghetata este ca inghetatele vor fi cremoase, fara ace de gheata.

preparare inghetata de vanilie 2

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Daca nu aveti un aparat de inghetata, turnati crema de baza intr-un castron si dati-o la congelator pana ingheata, tinand cont sa amestecati bine crema cu o furculita la fiecare 30-40 de minute, nepermitand sa se formeze cristale de gheata in compozitie.La aparatul pentru inghetata dureaza 15-20 de minute pana cand inghetata atinge consistenta potrivita, dupa care se transfera intr-un castron/cutie cu capac si se pastreaza la congelator pana in momentul servirii.

preparare inghetata de vanilie 3-

Delicioasa si nu-i asa ca e usor de facut?

inghetata de vanilie 2-

Vă recomand la înghețata de vanilie un sos de caramel sărat, delicios și ușor de făcut!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

42 comentarii la Inghetata de vanilie

  1. Bogdan Nasaudean spune:

    Daca nu am pastai de vanilie , pot sa fac cu esenta ? Daca da , imi puteti explica , va rog.

  2. alex spune:

    cum sa strecori semintele de vanilie? pai alea sunt cele mai buna din toata compozitia. eu nu folosesc altceva decat batoane de vanilie. au fost la LIDL la 5 ron/2 Bucati. am luat vreo 4 x2.

    • lauralaurentiu spune:

      Aroma lor e deja infuzata in compozitie :). Intre timp mi-am educat familia, nu se mai teme de „furnici” :)).

  3. Gagiu spune:

    super buna,incercati

  4. M. spune:

    Am făcut și eu, foarte bună! Atenție când o puneți pe foc laptele împreună cu crema de ouă, focul foarte mic și nu țineți foarte mult timp, altfel iese brânză :) . Iar dacă ați făcut greșeala asta, repede cu un mixer de mână reamestecați totul!

  5. Maria Dobroica spune:

    am incercat si eu reteta, dar am avut o „intemperie” pe parcursul pregatirii :)) mi s-a taiat crema pe care am pus-o pe foc(eu nu am aragaz, am doar plita electrica la care nu pot regla temperatura). La final m-am gandit ca poate ar fi trebuit sa o pun pe aburi decat direct pe plita incinsa, dar… oricum a fost compromisa. Mi se arata sa o arunc, dar imi parea rau dupa ouale de acasa :)) in final am terminat-o asa cum a fost. Gustul a fost genial, desi nu am avut pastai de vanilile, ci doar esenta. O sa mai incerc o data si sper sa imi si reuseasca :))

  6. Deea spune:

    Ce model de aparat este? Nu ma pricep la astfel de aparate, m-ar tenta sa iau unul…:)
    Multumim pentru reteta, deeelicioasa inghetata!:)

    • lauralaurentiu spune:

      Este un Delonghi, dar cred ca oridecare ar fi acelasi lucru il face. Principiul (si masinaria la fel) e foarte simplu.

  7. Catalin Sirbi spune:

    Se poate face si fara aparat de inghetata?

  8. Azi am incercat si eu reteta si este intr-adevar delicioasa. Chiar daca afara nu a fost cald ca intr-o zi de vara!

  9. Cecilia spune:

    O intrebare: esenta de vanilia inlocuieste pastaile, dupa cum ai spus, insa ce cantitate sa pun? Multumesc!

  10. Ocsana_86 spune:

    multumesc pt raspuns

  11. Ocsana_86 spune:

    in loc de zahar pot sa pun zaharina ??

    • lauralaurentiu spune:

      Mai degraba ti-as recomanda fructoza, reducand putin cantitatea (fructoza e mai dulce). Dar… merge si cu zaharina.

  12. gatitul din placere spune:

    arata foarte bine, voi face si eu negresit : )

  13. Craciun roxana spune:

    saru”mana pentru retete,dar am si eu o intrebare,batonul de vanilie,poate fii inlocuit cu esenta?

  14. Mate_evelin spune:

    Merge si fara aparat de inghetata ?

  15. Raluca spune:

    Super, mersi pt. reteta. Salvat si abia astept sa o prestez cu prima ocazie. Inca nu am aparat de inghetata, dar e pe lista :)

  16. Marius spune:

    Unde pot gasi aparat?

  17. Miha spune:

    Vreau si eu aparat de inghetata! :))

  18. alina spune:

    multumim pentru reteta simpla si fara tot felul de aditivi ai inghetatelor din comert!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE