Cautare in site
x

Papanasi cu branza fierti

Reteta de
Adaugata la

Papanasii cu branza fierti sunt un desert minunat si foarte rapid pe care absolut fara niciun motiv l-am cam scos din repertoriul culinar al ultimilor ani. Nici nu tin minte, de fapt, cand am facut papanasi cu branza fierti ultima data. Pe cand eram si eu o proaspata sotie, imi amintesc ca am citit reteta de papanasi intr-o carte de bucate… cred ca a Sandei Marin… sau al Silviei Jurcovan? Nu as vrea sa ma dovedesc nerecunoscatoare, de la ambele doamne am invatat destule, asa ca recunostinta mea se indreapta in mod egal spre amandoua, la fel si scuzele pentru a nu-mi fi amintit cu exactitate de la care dintre ele am preluat reteta de papanasi cu branza fierti pe care v-o propun si voua astazi. Merita sa-i faceti, dureaza foarte putin si mi-am incantat familia si doi prieteni dragi acesti papanasi cu branza dulce.

papanasi cu branza fierti, reteta de papanasi cu branza fierti
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Papanasi cu branza fierti:

  • 250 de grame de branza de vaci proaspata, bine scursa de zer (daca are mult zer va va obliga sa adaugati mai multa faina si gris)
  • 1 ou
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri de gris
  • coaja razuita fin de la 1 lamaie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 50 de grame de unt
  • 100 de grame de pesmet
  • 3 linguri de zahar (sau cat de dulce va place pesmetul)
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru, apa si sare pentru fiert

Preparare Papanasi cu branza fierti:

 Simplu ca buna ziua si foarte rapid, practic puteti pune apa pe foc de la inceput, pentru ca aluatul si modelarea papanasilor nu ar trebui sa dureze decat atat cat ii ia unei cratite de 4 litri de apa sarata ca sa fiarba.

1. Asadar, puneti apa la fiert, sarata ca pentru fierberea pastelor.

2. Branza bine scursa de zer, oul intreg, 1 praf de sare, 1 plic de zahar vanilat, coaja de lamaie, faina si grisul se pun intr-un castron si se framanta rapid si energic, pana se obtine un aluat neted, omogen si nelipicios (poza 1).

3. Aluatul se pune imediat pe planul de lucru (poza 2).

4. Se presara planul de lucru cu faina si aluatul se modeleaza in forma unui cilindru cu diametrul de aproximativ 4 cm. Din acest cilindru, se taie bucati de aproximativ 3 cm. (poza 3).

5. Se modeleaza fiecare bucata rotund si se apasa cu degetul la mijloc, fara a trece dintr-o parte in alta (poza 4). Adancitura de la mijloc va ajuta la gatirea uniforma a papanasilor. Se dau bine prin faina papanasii formati, e important sa fie infainati ca sa nu se desfaca la fiert.

6. Papanasii se pun in apa clocotita toti deodata (poza 5). Se trece cu o spatula lata pe fundul oalei pentru a desprinde vreun papanas care poate sa se fi prins. Deindata ce apa clocoteste din nou, se reduce focul la mic si se acopera cu un capac. Papanasii se fierb 7-8 minute acoperiti, apoi focul se opreste si se mai lasa in apa fierbinte, acoperiti, inca 5-6 minute, ceea ce va face ca grisul sa se umfle si papanasii sa fie foarte fragezi.

preparare papanasi cu branza fierti

 

7. Cat papanasii se odihnesc in apa, se topeste untul intr-o tigaie, se adauga pesmetul si se rumeneste pana incepe sa miroase a placinta coapta (2-3 minute), amestecand in acest timp continuu. Cand pesmetul a devenit auriu, se trage deoparte, se adauga cele 3 linguri de zahar (sau dupa gustul fiecaruia) si 1 plic de zahar vanilat.

8. Papanasii se scurg bine de apa si se tavalesc in pesmetul indulcit, asa cum aratat si la reteta de galuste cu prune.
Papanasii cu branza fierti se servesc imediat, calduti fiind. Pofta mare s-aveti!
papanasi cu branza fierti 2
Aici reteta de papanasi cu branza prajiti.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 comentarii la Papanasi cu branza fierti

  1. Irina Cristina Simion spune:

    Referitor la comentariile de mai sus in care unele persoane spuneau ca nu au iesit.
    Eu cred ca depinde mult de branza. Am facut azi pentru prima oara si din cauza ca branza era inca zemoasa (branza de vaci la cutie de plastic din magazin) a intrat cam de 3 ori cantitatea de gris si de faina ( pana la urma am pus din ochi alternativ faina si gris pana a iesit un aluat pe care l-am putut modela). In prima faza cu cantitatile din reteta era o compozitie destul de moale cam ca la galustile de gris pentru supa.
    Au iesit deliciosi in final, am adaugat si scortisoara in pesmet pentru ca ne place mult.

  2. Floroni Angela. spune:

    Stimata doamnă, SANDA MARIN nu era femeie ci bărbat si un bucătar foarte mare de la începutul secolului trecut. Mama mea avea o carte de bucate scrisă de el. Maistru bucătar cu studii la Paris.

    • Doamnă Angela, nu știu cine v-a furnizat aceste informații, dar sunt departe de a fi corecte. Persoana care a semnat cartea de bucate din biblioteca mamei dumneavoastră cu pseudonimul Sanda Marin s-a numit Cecilia Maria Simionescu, fiind, cât se poate de evident, o femeie. O femeie cultivată, de familie bună, fiind fiica unui profesor universitar care a devenit și președinte al Academiei Române și mai apoi soția unui doctor în chimie (Mihai Zapan). Doamna Cecilia, pe care o cunoaștem cu toții mai degrabă ca Sanda Marin, a fost într-adevăr școlită la Paris, dar nu a fost bucătăreasă, ci a studiat pianul. De altfel, studiile muzicale le-a aprofundat mai apoi în țară, sub îndrumarea celebrei Florica Musicescu, cea care a fost și profesoara marilor pianiști Dinu Lipatti și Dan Grigore. Această doamnă de familie bună, distins muzician, primea deseori în casa ei persoane cultivate ale vremii ei, învățați, muzicieni și artiști. Îi plăcea mult să gătească pentru prieteni și, nemulțumită fiind de cărțile de bucate pe care le găsea prin librării, a adunat toate rețetele pe care le pregătea în mod constant în propria carte. Temându-se că poate cartea ei nu va avea succesul scontat, a decis să o semneze cu pseudonimul Sanda Marin. Dacă doriți să aflați mai multe despre această doamnă, click aici: http://goo.gl/TwNlt9.

  3. alina spune:

    Deliciosi….Am respectat reteta si mi-au iesit….

  4. Bucatareasa de weekend spune:

    esti sigura ca sunt corecte cantitatile? mie mi-a iesit o masa ciudata,pe care am adunat-o cu spumiera din oala….

    • Laura Laurentiu spune:

      Draga Bucatareasa de weekend, daca te uiti ceva mai sus de formularul de comentarii, vei vedea opt poze de la cititori care au incercat reteta si le-a reusit. Cred ca asta demonstreaza ca este o reteta realizabila si cu cantitati corecte. Imi pare rau ca nu ai reusit-o, iti tin pumnii, poate data viitoare iese bine.

  5. ddora spune:

    mie nu mi-au iesit….:(

  6. CORINABUTTERFLY . spune:

    prima oara am mancat papanasi fierti la o prietena si mi au placut la nebunie. de atunci am tot incercat diverse retete dar cu nici una nu mi a placut cum au iesit, consistenta lor.

    aceasta e prima reteta cu care mi au iesit papanasii f buni, exact consistenta pe care o cautam , mi au placut f mult.
    e un desert simplu , nesofisticat si nemaipomenit de delicios.
    am mai incercat si alte retete de aici si toate au iesit f bine

    multumesc si pt aceasta reteta!

  7. laura marginean spune:

    scz,dar se pune si scortisoara:))

  8. nicole spune:

    intr-adevar sunt deliciosi, nu am mai facut de ceva ani dar o sa reiau

  9. Buni tare. Le fac si eu copiilor si le plac tare mult. Doar ca eu ii pun cu lingurita in apa fiarta, iar la sfarsit ii servesc cu smantana si dulceata.

  10. Buni tare. Le fac si eu copiilor si le plac tare mult. Doar ca eu ii pun cu lingurita in apa fiarta, iar la sfarsit ii servesc cu smantana si dulceata.

  11. Sanda spune:

    Arata asa de apetisanti…Poate ma mobilizez sa ii fac azi. :)

  12. Alina Codrean spune:

    Imi plac papanasii la nebunie, insa cei fierti sunt amintirile cele mai frumoase din copilarie.Mama ne facea des papanasi fierti din branza dulce facuta in casa!Erau minunati, asa ca ai tai! :)

    • lauralaurentiu spune:

      Asa-i? :) Si stii ce, in timp ce ii mesteream, mi-am amintit de inca ceva: lapte de pasare! POti sa crezi ca Milena nu stie ce-i laptele de pasare :))? Asta inseamna ca n-am facut in ultimii 20 de ani.

      • Alina Codrean spune:

        Lapte de pasare…yammy!Daca nu as fi la dieta in secunda doi as pune oala de lapte la fiert si as bate albusurile !Pai sa-i faci caci sigur o sa-i placa! :)

ARTICOLE RECENTE

CLOSE
CLOSE