Prajiturele cu fulgi de porumb

Autor:

Daca aveti chef de ceva dulce, dar nu aveti timp, sau e si asa foarte cald si nu va vine sa mai porniti cuptorul, ce e de facut? Ca eu cand ajung in atare situatie, ma pun si fac aceste prajituri fara foc si incredibil de rapide. Cand am facut prima si prima data prajiturile cu fulgi de porumb, in timp ce barbatu-meu infuleca de zor, fiica-mea a intrebat „Astea-s prajituri sau bomboane?”. Barbatu-meu, luand pauza doar pentru magistrala explicatie ce avea sa urmeze, zice: „Iti spun eu ce-s: BUNE!”. :)). Ei bine, cu un timp total de preparare de 15 minute, aceste prajiturele chiar ies bune de tot. In plus, ingredientele sunt la indemana tuturor, nimic nu e deosebit, oricand am pofta de ele gasesc prin camara ceea ce trebuie, asa ca destul de des aceste mici prajituri cu fulgi de porumb ajung pe masa noastra.

prajiturele cu fulgi de porumb, reteta prajitura rapida cu fulgi

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 30 bucati
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Prajiturele cu fulgi de porumb:

  • 150 de grame de fulgi de porumb
  • 100 de grame de zahar
  • 4 linguri de miere de albine (cei care au temeri legate de faptul ca mierea incalzita ar fi toxica – fapt asupra caruia eu am destule rezerve – pot folosi aceeasi cantitate de corn syrup sau energizantul care se gaseste la borcan in supermarketuri)
  • 120 de grame de unt
  • 100 de grame de ciocolata cu lapte
  • 1 lingurita de extract de vanilie

Preparare:

1. Fulgii de porumb cantariti se aseaza intr-un castron larg, zaharul, mierea, untul si extractul de vanilie se pun intr-o craticioara (poza 1).

2. Se pune craticioara pe foc si se fierbe compozitia pana cand zaharul se dizolva complet si se obtine un sirop gros (poza 2).

loading...

3. Se adauga ciocolata rupta in bucati si se amesteca pana se dizolva complet (poza 3).

4. Se toarna compozitia fierbinte peste fulgii de porumb si se amesteca bine de tot, asa incat toti fulgii sa se imbibe cu caramelul (poza 4).

preparare prajituri cu fulgi de porumb, miere si ciocolata

Se asteapta sa se raceasca masa de fulgi imbibati in caramel doar atat cat sa se fie suportabila la atingerea cu mainile si imediat, cu mainile usor unse cu ulei sau cu unt, se modeleaza prajiturelele, ori in forma de con, ori in forma aproximativ sferica. Nu va fie teama sa presati fulgii la un loc, nu se intampla nimic daca fulgii se vor marunti, dimpotriva, prajiturile vor fi mai compacte. Modelate la aproximativ 3-4 cm., rezulta 30-35 de bucati. Daca aveti la dispozitie cosulete de hartie, arata frumos sa le asezati in acestea, daca nu, asezati-le imediat dupa ce le-ati modelat pe o coala de hartie de copt, pana se racesc complet si nu vor mai fi deloc lipicioase.

prajiturele cu fulgi de porumb, reteta minioane cu fulgi

Imediat dupa ce se racesc sunt bune de mancat, dar daca reusiti cumva sa salvati cateva bucati pentru a doua zi, vor fi si mai bune. Gustul imbina subtil pe cel al ingredientelor principale, untul, mierea, ciocolata si vanilia simtindu-se perfect echilibrat, iar fulgii de porumb aducand o aroma de nuca si o textura usor crocanta.

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Maria a zis

    am facut si noi dar am folosit in loc de fulgi cereale. Au iesit super , iar la final le-am invelit in fulgi de cocos MULTUMIM PENTRU RETETA!!

  2. Chrsstina a zis

    Eu am facut prajiturile acestea.Intr-adevar au iesit delicioase,numai ca mi-am cam spart dintii in ele.Vreo solutie sa nu se mai intareasca asa tare?Multumesc

  3. Oana a zis

    Nu m-am chinuit prea mult cu facutul bilutelor… Cand s-a racit putin compozitia am pus-o in hartiute de cupcake, pe o tava.. si …la frigider cu ele! Peste o vreme… vreo jumatate ora, le-am „rotunjit” asa…cu tot cu hartiile de pe ele… Nu m-am murdarit, nu am facut blatul de gatit lipicios… si finalul… WOW!

  4. Oana a zis

    A! In plus… nu a trebuit sa fierb ingredientele… ci pur si simplu le-am amestecat la foc mic pana cand s-au legat bine toate ingredientele! Deci: nici o grija legat de ce si cum e cu mierea in final! Delicios si simplu!!!!!

  5. Oana a zis

    Am facut ieri prajiturele/bombonele din acestea si au iesit exceptional de bune! Am pus ciocolata amaruie (preferata noastra) si esenta de migdale in loc de esenta de vanilie… si am adaugat vreo doua lingur de fulgi de nuca de cocos peste fulgii de porumb. Imaginatia mea merge si mai departe si data viitoare adaug nuca macinata sau diferite feluri de alune… o sa le decorez cu fulgi de porumb neamestecati sau cu nuca de cocos…etc. Cred ca o perioada lunga de timp nu o sa imi mai lipseasca dulciurile din casa!!! MINUNATA RETETA! Cea mai surprinzatoare, mai rapida, mai eficienta, mai fitoasa, cea mai cea din cate retete am intalnit pana acum. Merci!!!!!!!!!!!!! Multi oameni fericiti va aduce reteta asta!!!

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult de tot, sa va fie de bine! Si pe mine m-au surprins placut, atunci cand le-am descoperit, bomboanele/prajiturile/fursecurile (nu stiu cum sa le zic) :P. I,portant e ca-s bune si pe deasupra si rapide.

      2012/10/29 Disqus

    • lauralaurentiu a zis

      Si eu am pus 150 de grame si a ajuns siropul. Poate l-ai fiert un pic mai mult, Ioana, si a scazut. Poti sa mai pregatesti putin sirop separat si sa-l adaugi dar numai cate o lingura odata, pana va fi suficient.

  6. alexandra a zis

    Buna ziua.

    tocmai am incercat sa fac si eu, dar se lipesc foarte foarte greu. nu stau de nici o culoare. mai am cateva de facut dar chiar nu mai stiu ce si cum sa le fac :(. cum as putea sa le fac sa stea ?:(

    • lauralaurentiu a zis

      Nu inteleg de ce… amestecul caramelizat si ciocolata topita ar trebui sa fie foarte lipicios, sau cel putin asa mi-a iesit mie.

      2012/10/14 Disqus

  7. Imre Mihaela a zis

    oau ce simplu sunt de facut, si sunt un deliciu pentru cei mici dar si pentru cei mari. Sigur am sa le fac sambata pentru ziua ficei mele. Multumim pentru daruirea dumneavoastra si pentru faptul ca impartasiti cu noi aceste minunate retete pe care eu personal le gasesc extraordinare si bine prezentate, dar si pentru grija cu care va ocupati de aces blog care pe mine m-a cucerit din prima clipa. 

  8. Dc_bel a zis

    Un adevarat deliciu prajiturelele astea! Felicitari din toata inima, doamna Laura! Si va multumim ca ne-ati indulcit inca o zi! Baietii mei au fost foarte incantati (de la mic la mare)!

  9. Guran Simona a zis

    Reteta aceasta eu  am primit-o acum 17 ani de la o prietena din Serbia.Pentru ca nu stiam cum sa o numim eu si prietena mea din Jimbolia i-am zis „Bombe Simo”(bombe calorice ptr ca-i foarte dulce)

  10. a zis

    Stimata doamna va rog sa-mi recomandati o reteta care are nevoie de multe oua deoarece am o gramada in frigider si nu stiu ce sa fac cu ele.sunt foarte multe si mie frica sa nu se strice si e pacat de ele ca sunt de tara. multumesc frumos

  11. a zis

    Am facut prajitura pentru un botez (am triplat cantitatile)a iesit indecent de buna,toata lumea a fost incantata de ea si mai vroiau !
    Oricum,toate,dar absolut toate retetele pe care le-am facut de pe acest blog au iesit minunate.Sunteti o gospodina desavarsita si de asemenea o buna ,,profesoara” ( sunteti foarte explicita ).
    Va multumesc si astep cu nerabdare alte minunatii culinare !

  12. Mihu a zis

    m-am apuacat de treaba! ati spus bine castron ” larg” se raceste compozitia mai repede si e mai mult de linciorit! :) Mai greu cu modelatul guguletelor ca sunt un pic lipicioase dar a mers! Astept sa se raceasca sa le savuram. Multumim de retete!

  13. Dan Spanache a zis

    Cu permisiunea dumneavoastra si pentru cei mai putin avizati as vrea sa lamuresc  o problema ce se intailneste relativ des in viata de zi cu zi: folosirea mierii de albine in ceaiuri calde sau retete ce presupun tratamente trermice.
    Mierea de albine are calitati nutritive. Ea este un excellent aliment datorita valorii sale calorice ridicate 3500 calorii/kg, conferita de zaharuri si alte substante. 
    In compozitia chimica a mierii se include:

    – apa in proportie de 17-20 %;

    – substante minerale, proteine, acizi organici, substante aromatice, enzime, vitamine, substante organice antimicrobiene
    Mierea detine totodata calitati terapeutice remarcabile, cea mai importanta fiind actiunea sa bacteriostatica (capacitatea de a opri inmultirea bacteriilor) datorita inhibinei Dolt si a altor substante bacteriostatice care intra in compozitia sa. Incalzirea mierii la temperaturi ce depasesc 37ºC  duce la distrugerea substantelor sale antimicrobiene si totodata la pierderea  calitatilor terapeutice.
    Deci: mierea incalzita nu este toxica ci i-si pierde calitatile terapeutice extraordinare pe care le are si care Mama Natura,prin minunatele ei lucratore, albinele, ne-a cadorisit.

    • lauralaurentiu a zis

       Sunt 100% de acord cu dumneavoastra. Circula pe internet si in media o multime de mituri fara suport stiintific care declanseaza adevarate psihoze, iar acesta cu mierea care – chipurile – ar deveni toxica, e unul dintre ele.

      Nu, nu devine catusi de putin toxica mierea, care a fost primul indulcitor natural folosit inca din atichitate folosit ca ingredient al turtelor si feluritelor deserturi preparate inca de pe atunci cu prelucrare termica, altfel omenirea ar fi disparut demultisor, sau ar fi supravietuit doar cei care nu mancau dulciuri.

      Imi amintesc ca bunica-mea manca turta dulce cu miere la aproape fiecare mic dejun – ii placea ei foarte mult – si a dus-o pan’ la 86, eu  insami am mancat ca si copil cantitati mari de miere gatita si am ajuns binisor pan’ la 44 si cred ca inca o sa o mai duc ceva vreme in bune conditiuni.

      Multi apicultori practica pasteurizarea mierii crude, incalzind-o pana la 130 de grade. Va sigur ca ramane comestibila.

      Da, anumite enzime ale mierii se distrug prin expunerea la temperaturi mari, deci daca folositi mierea ca medicament, mancati-o cruda. Daca va intereseaza ca aliment, pentru gustul ei bun, pentru aroma pe care o poate da preparatelor, puteti sa o folositi fara grija, nu va va cauza nimic, la fel cum nici zaharul nu va cauzeaza, decat eventual cateva grame in plus in jurul soldurilor.

  14. Miga_alina a zis

    sunt nemaipomenite prajiturele chiar astazi leam probat superbe nu am ce zice esti nemaipomenit eu am dora 23 de ani si nu exista zi sa nu probez cate o prajitura ma bucur ca am dat de blogul tau ca am sa le probez si prajituriile tale felicitarii inca o data poooppppppppp

    • lauralaurentiu a zis

       Rita, sunt rapide, foarte gustoase, sunt agreate de cei mici si de cei mari si te pot scoate din incurcatura cand nu ai ceva mai de soi pregatit :).

  15. Roxana a zis

    O gospodina desavarsita, ce sa mai. Nu ma refer doar la reteta asta, ci in general. Multa sanatate tie si familiei tale! 

  16. Mia a zis

    Ma omori cu dulciurile tale fenomenal de bune dar interzise pentru mine din cauza diabetului,asa ca ma multumesc cu privitul,ozi buna iti doresc.

      • oana a zis

        draga Laura, oare pot face prajiturelele astea cu lapte condensat? cum as putea oare sa adaptez reteta?multumesc. Oana

      • lauralaurentiu a zis

        Nu prea stiu cum… incearca sa reduci untul la jumatate si sa inlocuiesti cele 60 de grame de unt eliminate cu tot atata lapte condensat. Nu garantez pentru reusita, insa :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *