Praline de ciocolata – Would you be my valentine?

Autor:

Ce desert mai decadent, mai fin, mai sarbatoresc, mai potrivit pentru Sfantul Valentin decat pralinele de ciocolata? Va ofer cu dragoste, asa cum se cuvine unei asemenea zile, care pe deasupra mai e si insorita, o reteta de praline de ciocolata, sau mai degraba un procedeu, ca sa faceti acasa, in… sa zicem, cel mult o ora de munca, acest desert delicat cu care va veti fermeca „Valentinul” (eu pe al meu de-a dreptul l-am mesmerizat, mananca bomboana dupa bomboana si ma priveste cu ochi mari de uimire si admiratie :P).
praline de ciocolata

Ingrediente:(pentru 30 de praline in greutate de 12-13 grame fiecare)

  • 300 de grame de ciocolata cu lapte (sau amaruie, cu care cred ca se lucreaza chiar mai usor)
  • 70 de grame de ciocolata alba
  • 4-5 linguri de smantana pentru frisca
  • 2 linguri de visinata
  • 30 de grame de unt

Preparare:
Mai intai, aveti nevoie de formele potrivite, ale mele sunt din silicon, achizitionate contra treizeci si ceva de lei bucata de la real, special pentru acest scop.

forma praline de ciocolata

Se rupe in bucati ciocolata cu lapte, se pune intr-un bol si se adauga untul (ceea ce as zice ca nu e necesar, eu am pus, voi nu e musai sa puneti). Bolul se aseaza intr-un vas mai mare cu apa fierbinte (bain-marie).

praline de ciocolata 1
Se amesteca continuu pana cand ciocolata este topita, apoi se scoate bolul si se pune in congelator pentru 10 minute. Dupa trecerea acestui timp, bolul cu ciocolata se pune iarasi in vasul cu apa fierbinte si se amesteca pana se topeste din nou (procedeul asta cu racirea ciocolatei si topirea repetata are rolul de a face ciocolata mai stabila termic, pralinele nu se vor topi imediat ce le veti atinge).
praline de ciocolata 2

Se umplu cu ciocolata formele, fara a fi necesara niciun fel de precizie.

loading...
praline de ciocolata 3
Cu o spatula se indeparteaza ciocolata care depaseste formele si se pune la loc in bolul cu ciocolata topita, care se va pastra permanent pe apa fierbinte (nu fiarta, doar cat sa ramana ciocolata fluida, amestecandu-se din cand in cand).
praline de ciocolata 4
Se lasa ciocolata in forme pret de 2 minute, cat sa apuce sa adere cat de cat la peretii formelor, apoi se rastoarna deasupra bolului cu ciocolata topita, lasand sa se scurga atata ciocolata din forme cat sa se creeze un gol in interiorul lor (asta doar daca doriti sa faceti pralinele umplute, daca le doriti simple, lasati-le asa, ati terminat!).
praline de ciocolata 5
Dati formele la congelator pentru 10 minute, timp in care ciocolata cu lapte se va pastra in continuare fluida, pe baia de apa calda.
Intre timp, se pregateste ganache-ul de ciocolata alba cu care se vor umple pralinele (bineinteles, voi puteti alege si alte umpluturi – ganache de ciocolata neagra, coaja de portocala confiata, cate o aluna, un pic de griliaj de nuca sau alune etc. – asta am ales-o eu si o sa va arat cum am procedat pana la capat). Ciocolata alba se rupe in bucati si se pune intr-un bol impreuna cu smantana pentru frisca si lichiorul (care poate fi de oricare).
praline de ciocolata 6
Bolul se aseaza pe un vas cu apa fierbinte si se amesteca continuu pana ce ciocolata este complet topita. Se scoate bolul din vasul cu apa fierbinte si se lasa sa se raceasca putin (ganache-ul sa fie la temperatura camerei).
Se toarna cate putin din ganache in fiecare pralina, lansad neaparat un spatiu de aproximativ 3 mm. pana la limita superioara a formei (care va fi necasar pentru a forma baza pralinelor).
praline de ciocolata 7
Se dau formele umplute la congelator pentru 15 minute, apoi se umplu cu restul de ciocolata cu lapte (pastrata fluida). Se indeparteaza ciocolata in exces cu spatula si cam asta ar fi toata treaba.
praline de ciocolata 8
Formele se mai dau la congelator pentru 10-15 minute, doar cat sa se solidifice baza pralinelor, si se pot scoate din forma. Ies foarte usor, pur si simplu se apasa pe dosul formelor pe rand, cu grija sa nu striviti baza altor praline (daca va sprijiniti cumva degetele pe ele, s-ar putea sa vi se afunde in ganache, dar… atata bai sa fie, bagati repede degetu-un gura! :)) ) Le asezati in cosulete de hartie (sau nu) si le prezentati cu mare incantare.
praline de ciocolata 9
Le puteti ambala frumos si oferi in dar, un cadou dulce,  minunat de gustos si care va fi sigur apreciat.
praline de ciocolata
O sectiune, ca sa vedeti ca merita facute:
praline de ciocolata sectiune
Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Ersilia a zis

    Te pup Laura, de mult am vazut eu minunatiile astea, si tare as vrea sa le fac maine..o sa-ti spun ce-o iesi!! Am facut bomboanele tale fondante de post si -au iesit super,mai putin coronita  de deasupra  !! Am o mare rugaminte la tine..stiu ca numai tu poti…..tare as manca bomboane cum erau o data.he.hee demultisor, cele ce se numeau „Vinga„ !!!

  2. Ankna a zis

    So, in afara de scrie in reteta ca ne e necesar sa le preparam, ne mai trebuie:
    1. Forme de silicon/ de cuburi pt gheata.
    2. manusi din cauciuc pt manipularea pralinelor. Altminteri vor ramane amprentele pe ele.
    3. UNTul este ABSOLUT NECESAR. El este cel care da luciu pralinelor, odata scoase din forme.
    Multumim pt reteta! Extrem de rafinata!

    • Anonim a zis

      Amy19ro, nu pot fi facute cu ciocolata de casa, cel putin nu in aceasta
      forma, pentru ca ciocolata de casa nu se topeste si nu ai cum s-o torni in
      forme. Ceea ce poti este sa presezi ciocolata de casa inca maleabila,
      calduta, in ce froma anume vrei tu, sa o lasi sa se solidifice si sa ai
      ciocolata de casa in forma de inimioare, cutiute, frunze, ma rog, ce forme
      ai tu, dar nu ai cum sa faci din ea praline umplute.

  3. a zis

    Arata la fel ca cele cumparate si la gust sunt sigura ca sunt si mai bune. Imi pare rau ca nu am vazut mai devreme reteta, asa nu cred ca mai am timp astazi sa caut forme, ca astea imi lipsesc, pacat….:( putea fi o surpriza placuta

    • Anonim a zis

      Mihaela draga, vor mai fi ocazii. Sau le poti crea tu :). Ca sa mancam o
      bomboana de ciocolata nu trebuie sa scrie nimic special in calendar.

      2011/2/14 Disqus

  4. Carmen a zis

    CE BUNACIUNE!!! Abia astept sa le fac maine dimineata devreme.Am tot ce-mi trebuie,chiar vroiam sa fac trufe dar asa sunt mult mai aspectoase.Iar forme am de la cuburile de gheata .Procesul tehnologic e grozav.Nu am cuvinte de multumire.Esti plina de idei,pe langa indemanare,iar de gustul artistic,ce mai…decor cu finete.Felicitari,felicitari

    • Anonim a zis

      Carmen draga, te astept cu impresii. Asa-i ca e usor? Iti spun, de cand am pus ciocolata la topit si pana am scos pralinele din forma nu a trecut mai mult de o ora :).

      • Anonim a zis

        Vera draga, in crema se pune. Poti sa pui orice fel de lichior iti place sau poti sa nu pui deloc.

      • Laura a zis

        Laura draga, spui la inceputul retetei ca poate se lucreaza mai bine cu ciocolata amaruie. Eu am incercat si dupa ce am scos-o de la congelator, nu s-a mai inmuiat pe baia de aburi, era foarte greu de lucrat cu ea. Crezi ca poate continutul ridicat de cacao provoaca reactia asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *