Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Salam de biscuiți, rețetă de post

Salam de biscuiți, rețetă de post

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Salam de biscuiți, rețetă de post. Cum se face un salam de biscuiți cu rahat, rețetă de post. Rețetă de salam de biscuiți cu puține grăsimi.

Oricât de ciudat ar părea celor care citesc, rețeta de salam de biscuiți am descoperit-o abia după ce am mers la școală, la același cerc de gospodărie în cadrul căruia am învățat și rețeta de ciocolată de casă, aceeași pe care o fac și azi. Era o activitate frumoasă pe învățătoarea mea, ”Tova”, cu îi spuneam noi, ținea neapărat să o aibă cu elevii ei și care, cred eu, ne-a folosit multora.

salam-de-biscuiti-de-post-reteta-pas-cu-pas-reteta-de-salam-de-biscuiti

Mie, personal, rețeta de salam de biscuiți nu îmi stârnește niciun fel de amintiri din frageda-mi copilărie, pentru că Buna mea mă răsfăța cu plăcintă întinsă, cu gogoși pufoase și  cu cremeș, dar salam de biscuiți nu a făcut niciodată.

În fine, revenind la momentul în care, deja școlăriță de clasa a patra, am gustat pentru prima dată salam de biscuiți, trebuie să vă mărturisesc că noua descoperire culinară mi-a plăcut, mai ales că era atât de ușor să pregătesc eu singură, acasă, acest desert. De fapt, rețeta pe care ”Tova” ne-a arătat-o era cea din cartea Silviei Jurcovan, pe care, cu timpul, am modificat-o ușor și am adus-o la o variantă pe care eu o consider încă și mai bună, cea pe care vreau să v-o împărtășesc în cele ce urmează.

Salam de biscuiți, rețetă de post, ingrediente

  • 250 de grame de biscuiți simpli, de post
  • 250 de grame de rahat roșu și verde, tăiat în bucăți de aproximativ 1 cm.
  • 150 de grame de gem de caise
  • 150 de grame de miez de nucă, ușor prăjit la cuptor
  • 1 lingură cu vârf de portocală confiată
  • 50 de grame de stafide
  • 75 ml. rom sau sirop de apă și zahăr cu esență de rom, dacă nu doriți alcool în preparatul vostru
  • 50 de grame de cacao
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 30 ml. ulei de nuci (dacă nu aveți, îl puteți înlocui cu un ulei vegetal cu gust neutru, de preferință un ulei bun, presat la rece)
  • 2 linguri cu vârf de fulgi de cocos (opțional)

Salam de biscuiți, rețetă de post, câteva cuvinte despre ingrediente și timpul de preparare

salam-de-biscuiti-reteta-de-post-ingrediente

Cele mai multe rețete de salam de biscuiți pe care le-am citit – și pe unele dintre ele, le-am și încercat – conțin ouă, zahăr și unt sau un înlocuitor, așa cum este această rețetă mai demult publicată și absolut delicioasă (click pe link pentru a o citi).

Rețeta Silviei Jurcovan este una de post, doar că biscuiții sunt înmuiați într-un sirop făcut prin fierberea zahărului cu apă. Principala inovație pe care am adus-o rețetei este înlocuirea acestui sirop fiert cu un gem de caise făcut în casă, care aduce suficient zahăr în această combinație, cu atât mai mult cu cât compoziția conține și rahat, dar are și un important rol în legarea salamului de biscuiți.

Alte rețete de desert fără coacere, pe bază de biscuiți:

Preparare Salam de biscuiți, rețetă de post 2

Prăjitura Baiadera

Preparare Salam de biscuiți, rețetă de post 3

Prăjiturele din fulgi de porumb

Spumă de iaurt cu ciocolată albă

Spumă de iaurt cu ciocolată albă

Uleiul de nuci dă un gust foarte bun și ajută și la textură, cu atât mai mult cu cât biscuiții de post sunt de obicei mai tari, neconținând unt, care să-i facă mai fini. Acesta, după cum am menționat și în lista ingredientelor, poate fi înlocuit cu un alt ulei, dar alegeți unul bun sau măcar cu gust neutru.

PUBLICITATE
Preparare Salam de biscuiți, rețetă de post 5 Preparare Salam de biscuiți, rețetă de post 6

Timpul de preparare total, de 8 ore și 20 de minute, include timpul de odihnă peste noapte, în frigider, necesar biscuiților ca să se îmbibe cu umiditatea compoziției. N-are rost să vă speriați, veți lucra efectiv nu mai mult de 20 de minute, deci să ne apucăm de treabă!

Salam de biscuiți, rețetă de post, mod de preparare:

1. Stafidele se pun într-un castron și se acoperă cu romul sau, dacă nu doriți să folosiți alcool, cu un sirop preparat la rece din 60 ml. de apă și 25 de grame de zahăr, la care se adaugă esență de rom după gust. Se lasă stafidele la înmuiat minimum 1 oră.

2. Biscuiții se rup, într-un castron, în bucăți cam de 1-2 cm, nu dorim să îi sfărâmăm prea tare pentru că nu s-ar mai vedea frumos în secțiunea salamului de biscuiți.

3. Nucile se împart în două, jumătate se macină iar jumătate se mărunțesc cu cuțitul, pe un tocător.

4. Peste biscuiți se adaugă cacaoa, nucile măcinate și cele tocate cu cuțitul, rahatul tăiat în bucăți și se amestecă bine.
salam-de-biscuiti-reteta-de-post-amestecarea-ingredientelor-uscate

5. Peste stafide și lichidul care le acoperă se adaugă extractul de vanilie, uleiul, coaja de portocală confiată și gemul de caise și se amestecă bine.
salam-de-biscuiti-reteta-de-post-adaugarea-ingredientelor-lichide-peste-stafidele-inmuiate

6. Se toarnă amestecul lichid pregătit la punctul anterior peste biscuiții amestecați cu rahatul, cacaoa și nucile și se omogenizează totul perfect, amestecând cu răbdare, doar prin împăturire, așa încât toți biscuiții să se umezească, dar fără să se sfărâme, pe cât este posibil.
salam-de-biscuiti-reteta-de-post-amestecarea-ingredientelor

Salam de biscuiți, rețetă de post, modelare,  finisare și prezentare

7. Se pregătesc două coli de hârtie de copt (ca pentru tava de la aragaz, cam de 40×35 cm) și compoziția se împarte în mod egal pe acestea, aranjând-o cu o lingură în linie, paralel cu latura cea mai lungă a colilor.

reteta-de-salam-de-biscuiti-de-post-modelarea-salamului-cu-ajutorul-colii-de-hartie-de-copt

8. Cu ajutorul hârtiei de copt, vom rula compoziția într-un cilindru îndesat, presând-o bine așa încât să nu existe în interior niciun fel de goluri. Se răsucește hârtia de copt la capete, ca să se sigileze, apoi se dau la frigider cei doi cilindri obținuți , care vor avea dimensiuni cam de 30-32 cm lungime și 8 centrimetri diametru.

salam-de-biscuiti-de-post-reteta-cu-poze-batoanele-modelate

9. Se lasă la frigider peste noapte, apoi, opțional, se tăvălesc cele două batoane de salam de biscuiți, despachetate din hârtia de copt, prin fulgi de cocos.

reteta-de-salam-de-biscuiti-de-post-tavalirea-salamului-de-biscuiti-prin-nuca-de-cocos

10. Se feliază cu un cuțit bine ascuțit, care trebuie șters frecvent de ceea ce se lipește de el, pentru a obține niște tăieturi frumoase. Ne vom strădui să feliem salamul de biscuiți în felii de grosime egală, de 1-2 cm, ca să arate bine pe platoul pe care le vom aranja.

salam-de-biscuiti-reteta-de-post-felierea-salamului-de-biscuiti

11. Se aranjează salamul de biscuiți pe platouri rotunde sau tăvi înguste și lungi, așa încât să arate cât mai atrăgător. Arată foarte bine și va fi foarte apreciat și pe platourile cu prăjituri asortate.

salam-de-biscuiti-reteta-de-post-cum-se-face-salam-de-biscuiti-de-post-cu-rahat-si-gem

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Poftă mare!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE