Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sos de vanilie - Creme Anglaise

Sos de vanilie – Creme Anglaise

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Asa numita „Creme Anglaise” este un sos clasic folosit de  patisierii francezi. Pare-se ca denumirea de „crema englezeasca” s-a impus datorita predilectiei „insularilor” pentru deserturile cu creme de oua. Sosul este foarte simplu, pregatit din ingrediente la indemana oricui iar alaturarea acestui sos vanilat langa anumite fructe sau deserturi este in mod clar un castig (la inghetate, strudel, chiar un pandispan sau o felie de chec).

sos de vanilie - creme anglaise 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: ~200 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Sos De Vanilie – Creme Anglaise:

  • 100 de ml. de smantana pentru frisca
  • 100 de ml. de lapte
  • 2 galbenusuri
  • 40 de grame de zahar
  • 1 pastaie de vanilie

Preparare Sos De Vanilie – Creme Anglaise:

Ingredientele, foarte simple, e esential sa fie proaspete. Se poate folosi numai lapte (200 de ml.) sau numai smantana pentru frisca (200 de ml.), dar daca se va face sosul numai cu lapte sansele sa se taie sunt mai mari, daca se va face numai cu smantana va fi mult mai gras. Grasimea din lapte este in jurul a 18%, asa cum am procedat eu (50/50%). Cantitatea de zahar e si ea ajustabila, puteti pune mai mult sau mai putin.

ingrediente sos de vanilie creme anglaise2. Galbenusurile se separa de albus (caruia ii puteti da o alta utilizare) si se pun intr-un castronel impreuna cu zaharul. Laptele si smantana se omogenizeaza bine si se pun pe foc mic, impreuna cu semintele din pastaia de vanilie si cu pastaia insasi.

4. Pana ce laptele cu smantana pentru frisca da in fiert, galbensurile se omogenizeaza cu zaharul, frecand pana cand se deschid la culoare.

5. Cand laptele da in clocot (sa se ridice o data) se strecoara printr-o sita si apoi se toarna deasupra galbenusurilor frecate cu zaharul, amestecand continuu.

preparare sos de vanilie creme anglaise 16. Crema se transfera in bain-marie (sau vasul cu pereti dubli, eu sunt fericita posesoare a unui astfel de vas din inox) si se gateste pana ce se infierbanta, fara a fierbe, pentru ca daca se incalzeste prea tare ouale se vor gati complet si sosul se va taia. Un reper ar fi ca in momentul in care crema este gata, daca se inmoaie o lingura in sos si apoi se trece cu degetul pe dosul acesteia, va ramane o urma ferma, care nu se va mai amesteca.

7. Imediat ce atinge punctul de gatire optim, crema se strecoara inca o data prin sita, pentru ca la cremele cu oua fierte intotdeauna se vor forma mici cocoloase pe care e bine sa le retinem in sita.

preparare sos de vanilie creme anglaise 28. Crema se lasa sa se raceasca complet (se poate servi, insa, si calduta, cu anumite deserturi), se pune intr-un recipient inchis si se pastreaza la frigider, unde va rezista 2 zile fara probleme.

sos de vanilie creme anglaiseDeserturi la care recomand sosul de vanilie – creme anglaise (click pe link pentru reteta): Chec cu vin rosu si scortisoara, Chec in trei culori, Muffins cu ciocolata (moelleux au chocolat), Strudel cu mere, Placinta cu mere, Tarta Tatin, Linzer etc.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Sos de vanilie – Creme Anglaise

  1. lauralaurentiu spune:

    maria elena, iti multumesc mult!

  2. maria elena spune:

    Felicitari Laura, e foarte frumos blogul, te voi trece la lista de bloguri pe care le admir cu noua adresa. Succes deplin!

  3. lauralaurentiu spune:

    Radu Cristina, multumesc din suflet, draga mea, sa stii ca prajitura o voi pregati cat de curand!

  4. lauralaurentiu spune:

    Paradis, Cristina, va multumesc mult!

  5. lauralaurentiu spune:

    Davella draga, am vazut ca pregatesti numai bunatati ochioase acolo la tine, mult succes si sa fie profitabil, de ce nu? Iti multumesc mult pentru sustinere!

  6. lauralaurentiu spune:

    Irina, ma bucur mult, multumesc!

  7. lauralaurentiu spune:

    Elisa, multumesc mult, succes si tie!

  8. Radu Cristina spune:

    Dna Laura ,ma bucur ca in sfarsit v-ati hotarat sa incercati prajitura dedicata dvs. ,chiar ma gandeam si eu la ea zilele trecute..

    p.s:puteti inlocui caisele uscate cu prune uscate(asa este in reteta originala) ,eu tin minte ca din lipsa de prune uscate am pus caise..

    In legatura cu schimbarea denumirii,am facut-o de aseara ,ptr ca va urmaresc zi de zi,mai ales de cand ne-ati anuntat de marea schimbare..

    Va doresc mult succes in noua casuta si la cat mai multe retete traditionale ca la mama ..(abia astept)

    o zi frumoasa!
    va pup,
    cris

  9. Cristina spune:

    Vreau si eu sa te felicit Laura scumpa si sa-ti doresc mult noroc cu noul site :*
    Am modificat in blogroll :)

  10. Paradis spune:

    Felicitarii!

  11. DAVELLA spune:

    Draga Laura, multumesc din suflet ca m-ai avertizat in privinte noului tau site ( blogul tau il urmaresc tot timpul cu placere, interes si folos). Felicitari si la mai multe retete! Mai nou eu m-am reprofilat pe confectionat de torturi aniversare si mi-am facut o mica clientela aici in Montreal. Merci de vizita si spor la treaba! Te imbratisez cu drag!

  12. Irina spune:

    Felicitari! Imi place noua casa!

  13. Elisa spune:

    Laura, am facut schimbul in blogroll, mult succes cu noua pagina :)

  14. lauralaurentiu spune:

    Multumesc mult, Andi. Va veni casuta de cautare, si eu mi-o doresc :)). Asta mi-am si dorit, o pagina user-friendly si foarte accesibila oricui. :)

  15. Andreea T spune:

    Mult succes in casa noua! :)
    O casuta de cautare in site e bine venita. Imi place si lista de etichete din capul paginii, e user friendly :)

  16. lauralaurentiu spune:

    Bianca, multumesc mult si sa fii sigura ca nu ma las de gatit,a cuma ca am si casa noua :)) !

  17. lauralaurentiu spune:

    bucatar maniac – uff! cat am citit si m-am documentat pana m-am convins ca e intr-adevar asa! si nu voi pierde nimic. Oricum, ca ultima masura de precautie, aseara mi-am facut un backup. Ceva penalizari tot exista de la google (PR), dar na! Muncesc, actualizez si se va rezolva in timp. :)

  18. lauralaurentiu spune:

    Dana Tudor, o sa incerc sa fac sa fie cat mai bine posibil. Sa stii ca meniul din bara de navigare e structurat la fel, dupa etichete, intentia mea este ca pe viitor listele interminabile de la fiecare categorie in parte (cele vizibile pe blog, pe coloanele secundare) sa dispara, dar asta dupa ce utilizatorii se vor fi obisnuit cu utilizarea meniului. Practic, daca alegi din meniu de exemplu butonul "carne de rata" si se va deschide search/label/carne de rata – eticheta respectiva.
    In plus, o sa introduc cat de repede si o casuta de cautare personalizata, apoi vreau sa adaptez un gen de featured articles in header, in care sa promovez anumite articole.
    Iti multumesc pentru felicitari si daca doresti sa modifici in blogroll-ul tau, iti multumesc. :)

  19. lauralaurentiu spune:

    Doina, multumesc mult, draga mea, mult succes si tie in continuare! :)

  20. Bianca spune:

    Sa va fie de bine noua casuta!!! Asteptam multe retete delicioase.

  21. bucatar maniac spune:

    Fain ! Fain! Cel mai mult imi place redirectionarea la noua adresa! :)

  22. Dana2dor spune:

    Felicitari, Laura! Arata foarte bine!
    O mica parere: Lista de etichete intitulata "Cartea de bucate" din coloana dreapta jos, daca ai pozitiona-o tot dreapta, dar sus, eventual intre Persoane interesate si Patiserie dulce, cred ca ar fi mult mai eficienta la cautare.
    Sunt persoane, printre care ma numar si eu, care cauta dupa etichete. Oricum, e doar o parere. Mai intreaba si pe altii si vezi ce zic.
    Mult succes in continuare!

  23. Doina Varga spune:

    Eu am schimbat la blogroll. Pupici. :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE