Cautare in site
x inchide

Spuma de iaurt cu ciocolata alba

Reteta de
Adaugata la

Acest desert usor (si la fel de usor de facut) a patruns la sufletul multora dintre cei care au urmarit emisiunea „Sanatatea in bucate”, moderata de Marius Tudosiei, a carui invitata am fost in urma cu doar o saptamana. Pare-se ca dintre toate felurile pe care le-am pregatit acolo (si va asigur, toate au fost delicioase) spuma de iaurt cu ciocolata alba a atras cel mai mult, pentru ca am primit sumedenie de mesaje care imi cereau detalii despre aceasta reteta, motivand ca in emisiune a fost prezentata cam prea pe scurt (va asigur, unicul responsabil pentru acest neajuns e doar… spatiul de emisie :P). Ce sa va mai spun despre spuma de iaurt cu ciocolata alba? E una dintre acele retete care sunt o binecuvantare atunci cand aveti de pregatit o masa complicata, cu mai multe feluri, pentru ca il puteti face in avans, in doar cateva minute, iar gustul racoritor si aspectul delicat vor face din acest desert vedeta sindrofiei. Il puteti orna cu orice fel de fructe va sunt pe plac si la fel de bine puteti folosi aceasta spuma ca si crema intr-un tort. De retinut, este un desert care se poate cu usurinta adapta pentru diabetici, pentru ca nu contine zahar deloc, si daca in locul biscuitilor si ciocolatei obisnuite se va folosi produse pentru diabetici… s-a rezolvat si aceasta problema.

spuma de iaurt cu ciocolata alba-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Spuma De Iaurt Cu Ciocolata Alba:

  • 2 paharele de iaurt gras, de cate 150 de grame fiecare
  • 200 de grame de ciocolata alba
  • 200 de grame de smantana pentru frisca
  • 5 grame de gelatina granulata
  • coaja de lamaie, limeta, portocala (oridecare preferati, sau o alta aroma la alegere)
  • 100 de grame de biscuiti
  • 50 de grame de unt
  • 200-500 de grame de fructe asortate (eu am folosit afine, coacaze rosii si capsuni)
  • optional: 2 linguri de zahar (pentru sos), frunzulite de menta pentru ornat

in plus: inele metalice de patiserie pentru montat sau pahare de sticla

Preparare Spuma De Iaurt Cu Ciocolata Alba:

1. Gelatina se pune intr-un castronel si se adauga 2-3 linguri de apa foarte rece cu care se amesteca.

2. Biscuitii se cantaresc si se pun intr-un servet curat, se acopera in servet si se zdrobesc trecand pe deasupra lor cu sucitorul (sau la blender), apoi se pun intr-un castron. Separat, se topeste untul (fara sa se infierbante prea tare). Se toarna untul peste biscuitii sfaramati si se amesteca foarte bine. Inelele metalice se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt. Din amestecul de biscuiti si unt se preseaza cate un strat egal in fiecare forma.

preparare baza de biscuiti spuma de iaurt cu ciocolata3. Se pune pe foc o cratita cu apa si se aduce la fierbere. Deasupra acesteia se asaza un castron in care s-a pus ciocolata rupta in bucati. Atentie, fundul castronului nu trebuie sa atinga apa clocotita. Se amesteca cu grija pana cand ciocolata este complet topita, apoi se adauga gelatina hidratata.

preparare spuma de ciocolata alba cu iaurt Observatie: Ciocolata alba NU se topeste direct pe flacara sau pe plita, intotdeauna se va topi in bain-marie, este foarte sensibila si riscati sa o distrugeti procedand altfel.

4. Tinand in continuare castronul deasupra cratitei cu apa fiarta, se amesteca cu spatula in continuare pana cand compozitia redevina semi-lichida (imaginea din stanga), apoi se ia deoparte si se incorporeaza iaurtul, cate 1 paharel pe rand.

preparare spuma de iaurt cu ciocolata alba5. Se lasa compozitia deoparte si se bate smantana pentru frisca. Atentie, ca sa obtineti o spuma ferma, smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece iar castronul in care se va bate foarte curat si degresat. Va recomand sa o bateti cu mixerul la viteza mare si imediat ce isi mareste volumul si se intareste sa va opriti, altfel riscati sa o transformati in unt.

6. In crema de ciocolata alba si iaurt se adauga aromele preferate (eu am adaugat de aceasta data coaja rasa de limeta si de portocala), apoi se adauga 1-2 linguri de frisca. Dupa ce aceasta s-a omogenizat, se adauga si restul de frisca, amestecand usor pana la incorporarea completa.

preparare spuma de iaurt cu ciocolata alba 27. Spuma se toarna in formele dinainte pregatite, deasupra bazei de biscuiti, se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider macar pentru 2 1/2-3 ore inainte de servire. In dreapta, o sugestie de montare a desertului in pahare, in cazul in care nu aveti inele metalice.

preparare spuma de iaurt cu ciocolata alba 38. Optional, se poate pregati si un coulis (sos) de fructe. Pentru aceasta, eu am pastrat cateva fructe pentru decor, restul le-am pus intr-o craticioara impreuna cu 2 linguri de zahar (sau 1 lingura de fructoza, in cazul in care se pregateste pentru diabetici) si 3-4 linguri de apa rece. Am pus craticioara pe foc si am fiert fructele cam 4 minute, pana s-au inmuiat, dupa care le-am strecurat printr-o sita deasa, presand cu lingura asa incat sa treaca toata pulpa fructelor, in sita neramanand decat semintele si pielitele uscate.

preparare spuma de iaurt cu ciocolata alba - coulis de fructe9. Dupa ce spuma s-a intarit, se scoate din forme, se transfera pe farfurii si se orneaza cu sosul de fructe, fructe proaspete asortate si frunzulite de menta. Pentru a scoate spuma din inelele de patiserie metalice v-ar fi de folos o torta speciala de bucatarie, incalziti inelul cateva secunde pe exterior si desertul aluneca pur si simplu afara. Va puteti descurca, insa, si cu un cutit cu lama lunga si subtire, inmuiat in apa clocotita si bine sters.

spuma de iaurt cu ciocolata alba-2Va doresc pofta buna, sper sa pregatiti desertul cat de curand si sa reveniti cu vesti bune si impresiile voastre! Iar aceia care doresc sa vada sau sa revada si emisiunea a carui vedeta a fost acest desert, o pot urmari online: Sanatatea in bucate 16 martie 2014.

 

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 comentarii la Spuma de iaurt cu ciocolata alba

  1. Maria spune:

    In pahare cum se aranjeaza? Prima oara spuma, apoi biscuitii?

  2. Mifo spune:

    :) foarte interesant dar sper sa nu „te lauzi” cu Creația asta!
    Aceasta este prajitura Philadelphia cu un mic retus stii si tu foarte bine !
    Pe viitor cu mai multe creatii proprii sa speram ..

    • lauralaurentiu spune:

      Nu, nu stiu deloc :)). Am auzit doar de branza Philadelphia, de prajitura cu acelasi nume, iartata fie-mi ignoranta, nu am auzit pana azi. Oricum, ca sa raspund ironiei tale, nu am pretins ca am facut ceva foarte original, ceea ce e foarte greu, de altfel, avand in vedere ca istoria culinara a debutat acuma cateva mii de ani si cam tot ce se putea inventa s-a inventat deja. Lasa-l pe „sa speram” si spera de una singura, pluralul majestatii nu ti se prea potriveste. :)

  3. Didi spune:

    am preparat saptamana trecuta tort cu iaurt capsuni si visine (am vrut sa eliberez congelatorul pt ca au aparut deja cele de anul acesta). este racoritor, usor, foarte gustos. seamana mult reteta deci imi imaginez cum este. felicitari pentru prezentare si fotografii. este superba evolutia ta

CLOSE
CLOSE