Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Friptura de porc cu moare de varza

Friptura de porc cu moare de varza

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Am descoperit nebunia asta de reteta de friptura de porc la cuptor pe culinar.ro, postata fiind de o fata minunata pe numele ei Monica (ea semneaza pe forum foxyy). M-a intrigat, am incercat-o… of, cate regrete dupa aceea! Am regretat ca am mancat prea mult, dar si ca eram prea plina ca sa mai pot imbuca vreo halca-doua, am regretat ca sezonul verzei murate, implicit si al zemei ei, se va termina odata cu venirea primaverii, dar in niciun caz nu am putut regreta ca am facut aceasta friptura de porc minunata. Nu o data, ci de doua ori am facut-o, caci a devenit imediat preferata barbatului, care a cerut sa fie inclusa in meniul pentru sarbatorirea zilei lui de nastere. Daca as mai avea moare de varza, as relua-o si maine.
Monica mi-a spus: „Ideea ii apartine, de fapt si de drept, lu’ tata. Acu’ vreo 10 ani, el a venit cu ideea asta: sa fierbem putin carnea de porc in moare de varza si apoi s-o afumam. Acu’ eu doar am adaptat-o. Da’ afumaturile facute in acel an nu vor fi uitate niciodata! Sa spun ca au fost bestiale, super… e prea putin!”. Asadar, multumirile mele se indreapta catre tata si fiica, in acelasi timp!
friptura de porc cu moare de varza 9

Ingrediente Friptura de porc cu moare de varza:

  • carne de porc – de preferat o bucata frumoasa de ceafa, in jur de 1,5 kg, dar merge si cotlet, pulpa, eu oricum am pus, pe langa ceafa, si o bucata de piept (coaste) cu os cu tot
  • 1-2 litri de moare de varza placut aromata si nu sarata in exces
  • usturoi – eu am folosit 3-4 catei, dar se poate si mai mult
  • piper
  • boia
  • 1 lingura cu varf de cuisoare

Preparare Friptura de porc cu moare de varza:

Se pune carnea intr-o oala:
friptura de porc cu moare de varza 1
Se toarna deasupra moarea de varza, atat cat sa o acopere:
friptura de porc cu moare de varza 2
Se pune capacul pe oala si se pune la fiert. Se fierbe 25-30 de minute, apoi se scoate carnea si se lasa sa se raceasca putin:
friptura de porc cu moare de varza 3
Dupa ce se raceste carnea atat cat sa se poata umbla cu ea, se degreseaza decupand grasimea de la suprafata, devenita translucida, apoi se infig in carne cuisoarele:
friptura de porc cu moare de varza 4
Se condimenteaza carnea cu piper si boia pe toate partile, se aseaza intr-o tava adanca, se presara cu usturoiul tocat, apoi se toarna in tava o cantitate generoasa din moarea de varza in care a fiert carnea, fara a o acoperi (eu am turnat toata cantitatea de 2 litri de moare, dar depinde si de dimensiunea tavii):
friptura de porc cu moare de varza 5
Se acopera bine tava cu folie de aluminiu:
friptura de porc cu moare de varza 6
Se introduce friptura in cuptorul preincins la 210 de grade, pentru o ora, timp in care nu se umbla deloc la tava. Dupa trecerea acestui timp, folia se scoate:
friptura de porc cu moare de varza 7
Se reintroduce friptura in cuptor pana se rumeneste frumos (se intoarce sa se rumeneasca pe toate partile):
friptura de porc cu moare de varza 8
Se feliaza si se serveste alaturi de garnitura preferata (in cazul meu au fost cartofi cu rozmarin) si o salata sau muraturi:
friptura de porc cu moare de varza
Este nemaipomenit de frageda, se topeste pur si implu in gura iar despre aroma… ce sa mai zic, te propulseaza intr-o noua dimensiune a placerilor culinare! La fel de buna este si rece, cand se poate felia foarte frumos, in felii subtiri, care pot usor lua locul mezelurilor intr-un sandvis.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 comentarii la Friptura de porc cu moare de varza

  1. Gabi spune:

    Multe multumiri si din partea mea (sora Almei :))… Ai reusit cu retele tale grozave
    sa-mi aduci aminte de vremurile mele bune de la Logoj in bucataria mamei si a sorei mele, si am reusit (culmea!) sa impresionezi familia mea si prietenii mei cu retetele tale (eu sunt desemnata de doi ani sa faca „the chocolate cake” la fiecare Craciun :)). Plus ca sunt mai aproape de sora mea, in aceasi bucatarie virtuala si discutam de fiecare data cum a iesit, schimbam impresii si facem in tandem aceleasi retete chiar daca sintem asa de departe.
    Multumesc mult Laura!

  2. alma spune:

    Pentru mine Laura, ai fost descoperita de sora mea din Canada … E culmea, eu , aici, aproape de tine ( Lugoj ) dar te descopera ea, din Toronto. Am facut deja multe retete ( si eu si ea ) de la tine si am fost tot mai incintata de la o reteta la alta.
    Duminica, sora mea a gatit aceasta reteta si l-a trimis pe sotul ei, distanta de 15 km la „magazinul romanesc ” sa aduca moare, si a adus ( deci exista si-n Canada ), a gatit si a spus ca e delicioasa. Sigur o fac si eu in weekend, arata fabulos si exact cum spunea cineva mai jos, parca-i simt mirosul si gustul deja. Asta pentru ca stii sa povestesti, pentru ca fiecare reteta are o poveste, simpla dar frumoasa, in grai banatean, care ne aduce aminte, de mama, de bunica, de strabunica…
    Faci o treaba excelenta, multumim frumos !

  3. Anonim spune:

    Apoi, nana Laura, mi’o cadzut cu tronc – nu numa reteta cu prezentarea, da’ si comentariul tau final – lovitura de gratie, nu alta! Ca asa ne place in Banat sa zicem: „mai bine matze sparcie – decat bucacie aruncate!” Uuff! Vurgil’utz

  4. Dicaangela spune:

    draga doamna LAURA, chiar acum fac a doua oara aceasta friptura. Cum am o bucata de carne de porc, asa o fac, ne place foarte mult! Sint foarte multumita de toate retetele de tot felu dar imi mai trebuie niste ani, cit mi-o da DUMNEZEU. La cei 63 de ani care ii voi implini luna viitoare desi sint si eu o pasionata in ale gatitului si copturilor dar ma bucur totdeauna cu ceva nou . Va doresc multa sanatate si putere de munca, faceti bine mai ales tinerelor care nu au experienta ma refer si la fetele mele care nu au avut timp sa stea la bucatarie cu mine, DOAMNE AJUTA VAPUPPPPPP.

    • Anonim spune:

      Doamna Angela, va multumesc din suflet, sunt onorata ca o gospodina cu atata experienta cum sunteti dumneavoastra apreciaza retetele mele. :) Si eu am fost incantata de reteta acestei fripturi si cand am descoperit-o, am facut-o de cateva ori una dupa alta. Stiti ce buna e si rece? Se taie felii frumoase si e mai buna intr-un sanvis decat orice mezel, ca sa nu vorbim ca e incomparabil mai sanatoasa decat orice s-ar gasi in comert. Va mai astept cu mult, mult drag, stimata doamna!

  5. Anonymous spune:

    Laura,

    In weekend a trebuit sa fac ceva cu cu varza acra si cu "moarea" zeama de varza pentru ca vine caldura si incepea sa miroasa pe balcon.
    Pentru ca nu m-am indurat sa arunc "moarea" am impartit-o pe la prieteni si am preparat si acesta friptura, dar cu carne de vita pentru ca asta am avut in congelator. Vreau sa-ti spun ca a fost DELICIOASA. Sotul meu a fost foarte incantat a spus ca este una din cele mai bune fripturi.

    Laura, super felicitari pentru blog!
    Multumesc Laura…Multumesc Foxyy!

    Madalina

  6. Luiza spune:

    In afara de faptul ca ne-am "lins pe botic" si ca a fost delicioasa…n-am ce spune!

  7. Andrei spune:

    Am vazut pe culinar ca erai incantata de reteta asta si stiu ca tu nu apreciezi decat ceea ce merita apreciat. De atunci sunt cu gandul la reteta insa imi lipseste cu desavarsire moarea de varza!

    PS Ce pofta mi-ai facut cu ultima poza! Trebuie sa fac neaparat rost de moare!

  8. laura laurentiu spune:

    dintimisoara, placerea e de partea mea, te astept cu impresii!

  9. laura laurentiu spune:

    dianalaura, abia astept sa-mi comunici si mie impresiile tale! :)

  10. laura laurentiu spune:

    Olgutza – cred ca noi doua suntem intr-o situatie asemanatoare :)) . Hai ca daca te straduiesti un pic… o rezolvi tu! Ca merita!

  11. laura laurentiu spune:

    Claudia-Maria, este moare si-n Banat, dar la gazdaritzele mai harnicutze, care si-au pus butoiu' de varza la murat! Eu cum nu am facut asa ceva… umblu cu capatatu' prin sat! :))

  12. laura laurentiu spune:

    Foxyy, multam de oferta, m-a rezolvat nashu' lol!

  13. laura laurentiu spune:

    Gabriela, imi pare rau pentru tine, chiar nu ai cum sa-ti faci pofta deindata, trebuie sa mai astepti :( !

  14. dianalaura spune:

    Hi Hi…aseara ma uitam dupa retete, si am gasit pe culinar reteta lui foxxy. :). M-am si dus la congelator si am scos o bucata de carne la decongelat. Noroc ca am butoiul cu moare si varza pe balcon, asa ca m-am pus pe treaba. Acum s-a fiert, imediat o bag la cuptor…Laura, uitandu-ma la pozele tale imi lasa gura apa…sper sa mai rezist pana se termina de facut :))

  15. Olgutza spune:

    Ahhh.. ce bine arata. Si eu am ochit reteta Monicai, da' nu stiu cum se face ca atunci cand am carne, nu am moare si cand am moare, imi lipseste carnea de porc… :))

  16. Claudia-Maria spune:

    asa fac nemtii fetelor,aici se manca friptura acra de vita e specialitate ;) e tare buna,Laura,Foxyy super reteta,dar ce moare nu este si in Banat ;)? va tzuc

  17. Foxyy spune:

    Pai tata mai are ceva zeama… Daca vrei, poate reusim sa facem cumva sa ajunga moarea moldoveneasca in Banat!

  18. Gabriela spune:

    O! DOAMNE !CHIAR CA E O NEBUNIE,AS FACE SI EU AUM ,DAR NU AM MOARE DE VARZA.Abia astept sa ma duc acasa in romania,sigur ai mei mai au ceva,ca aici in italia nici carnea nu are gust.Numai bine!

  19. dintimisoara spune:

    Uauuuuuu , ce miros dumnezeiesc de bun vine din blogul astaaaa….ioiii , e demential aici! Scuze , dar nu pot sa ma abtin sa ma exprim asa furtunos , mai ales ca sunt fan carnita…poate weekendul ce vine ma bag si eu la o asa bunatate culinara…Multumesc de reteta asta postata!

  20. laura laurentiu spune:

    GDC – gandeste-te ca nu are nici un strop de ulei sau alta grasime adaugata! Si nici sare, si-o trage din moarea de varza. Crede-ma, eu nu laud in asemenea termeni ceva ce nu merita :) .

  21. Gospodina de Criza spune:

    Vrei sa ma faci sa nu-ti mai citesc comentariile???
    Moare am, dar carne de porc nu prea mananc. Dar asta vad ca arata frageda si frumoasa ca un gratar, si nu-i inecata in grasime!
    Reteta e interesanta, doritori si pasionati de fripturi am prin zona… deci, vor trece la treaba. Diseara, la meci, vizionam Cuina.

  22. laura laurentiu spune:

    Multumesc, draga mea, sa stii ca ne-a fost de bine si ne va mai fi! Incerc sa fac uz de toata influenta-mi pentru a obtine 2 litri de moare, vreau sa mai fac o halca sanatoasa si sa o pastrez la frigider, rece e (cel putin) la fel de aromata!

  23. Foxyy spune:

    Laura, pozele sunt superbe si mai-mai ca simt mirosul cand le privesc! Las' ca ajung eu iar acasa si dau iama in butoaiele de varza puse de tata.
    Cand o sa-i spun ca a devenit "vedeta" pe net, precis o sa-i creasca inima cat un bostan!

    Imi pare bine ca va place aceasta modalitate de pregatire a carnii, rezultatul final este chiar peste asteptari!
    Sa va fie de bine!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE