Madlene cu miere, vanilie si apa de flori de portocal

Autor:

Cred ca „madeleines” frantuzesti au devenit, gratie geniului creator al lui Proust, cele mai celebre prajiturele din lume. Si cum tot ma laud ca aproape fiecare reteta a mea se vrea o experienta proustiana, nu puteam sa nu va ofer si o reteta de madlene (sau madeleines, pe limba lor). As fi facut eu aceasta reteta mai demult, daca nu ma impiedica un factor tehnic, anume lipsa formei speciale de stridie caracteristica acestei prajituri. Ei bine, aseara mi-am luat inima in dinti, am trecut peste zgarcenie si le-am cumparat, 2 forme de silicon cu cate 9 ghioci fiecare. Dar destul cu proza, sa trec, asadar, la reteta de madlene, pentru care m-am inspirat, cum altfel, dintr-un blog frantuzesc.
madeleines

Ingrediente:

loading...
(pentru 45 de madlene)
  • 3 oua intregi
  • 100 de grame de zahar pudra
  • 130 de grame de unt
  • 30 de grame de miere de albine
  • 140 de grame de faina
  • 3/4 lingurita praf de copt
  • semintele din 1/2 pastaie de vanilie
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 1 lingura de apa de flori de portocal (reteta din care m-am inspirat sugera 1 lingura de lichior de portocale)
  • optional: 1 lingurita de coaja de portocala rasa
  • pentru finisat: putin zahar pudra
Preparare:
Untul si mierea se topesc intr-o craticioara, pe foc mic, amestecand continuu. Nu infierbantati amestecul excesiv, de indata ce s-au topit ingredientele, trageti craticioara deoparte, adaugati apa de flori de portocal (pentru care ii multumesc Nicoletei) si lasati sa se raceasca amestecul.
madeleines 01
Intr-un bol destul de incapator, se pun ouale, semintele razuite din pastaia de vanilie si 100 de grame de zahar pudra.
madeleines 2
Se amesteca cu mixerul pe viteza mare cateva minute bune (6-7) pana cand compozitia devina densa si cremoasa si isi tripleaza volumul.
madeleines 3
Praful de copt se amesteca bine cu faina; peste compozitia de oua se adauga esenta de vanilie, apoi faina amestecata cu praful de copt (daca optati sa adaugati si coaja de portocala rasa, acum este momentul).
madeleines 4
Se omogenizeaza compozitia cu telul in forma de para, cu miscari usoare de jos in sus, in timp ce se toarna amestecul de miere si unt, in fir subtire. Este important sa nu se amestece circular, ci numai pe verticala, pentru a nu se pierde volumul de aer incorporat in aluat, foarte important pentru obtinerea unor madlene pufoase.
madeleines 5
Se acopera bolul cu o folie alimentara si se da compozitia la frigider pentru o ora.
Dupa trecerea acestui timp, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 220 de grade Celsius. Pana ce se incinge cuptorul, bucatareasa se pierde cateva clipe in admiratia noilor „silicoane”:
madeleines 6
In fiecare forma se pune cu o lingura aluat, cam 2/3 din volumul formei, tinandu-se cont ca la cuptor vor mai creste.
madeleines 7
Se coc timp de 7-8 minute, apoi se scot din forme (care sunt grozave, prajiturile pur si simplu cad cand se rastoarna forma) si se racesc pe un gratar.
madeleines 8
Da, nu ar fi stricat sa iau inca 2 forme de-astea, a trebuit sa le racesc cu apa rece si sa le umplu cu aluatul ramas. Eh, prea greu nu a fost pana la urma si in orice caz s-a meritat, prajiturile sunt spumoase, au o textura minunata si un gust foarte, foarte fin, chiar ma felicit pentru ideea de a adauga apa de flori de portocal. Dupa ce s-au racit, le-am pudrat cu zahar pudra si iata-le gata de degustare!
madeleines 1

Sursa de unde m-am inspirat.

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. a zis

    Asta a fost prima reteta de prajituri incercata de mine. 
    Cu explicatiile tale a fost foarte usor de facut si a iesit e-x-c-e-l-e-n-t-a :), chiar si in forme de mini-briose (din pacate n-am gasit forme de silicon pe aici prin Brasov, cam slabut stau magazinele cu aprovizionarea).
    Multumesc!

    • lauralaurentiu a zis

      Mihaita, ma bucur foarte mult. Sa-ti fie de bine. Sigur ca ies si in forma de mini-briose, de ce nu? Eu am luat forma de madelene de la Auchan.

  2. Luminita Ionita a zis

    In Bucuresti unde se gaseste apa de flori de portocale si apa de o mie de flori?As vrea sa fac pastiera napoletana si fara aceste esente nu se poate face…Multumesc daca imi va raspunde cineva…

  3. Mioara a zis

    Am incercat reteta in tava de muffins. Foarte bune au iesit, dar totusi mi-as dori si eu niste ,,silicoane” :) Puteti sa-mi spuneti din ce magazin le-ati achizitonat? Multumesc

  4. Anonim a zis

    Prajituri amoroase!
    Se servesc contra pupicuri: „Dolce far niente!”;
    te poarta…, „Up, up – on the roof!!”
    …”plutind ca visul de usor” Virgil’utz

  5. Marcela a zis

    Wow ! Ce bine arata totul, inclusiv tavile ! Si imi imaginez mai departe niste delicioase ciocolatele in aceste frumoase tavi ….

  6. a zis

    Eu una raman muta , nu mai am cuvinte , sincera sa fiu nu cred ca mai este o persoana asa priceputa in tot banatul, esti si vei fi fruncea oricine ce va spune la bucatarit ,dupa mine merita d-na LAURA toate premiile din lume si mii si mii de pupici si felicitari.

    • Sabau Sabina a zis

      Asa e! Ma unge la inima de cate ori citesc ce scrie d-na Laura! Am si incercat cateva retete care mi-au iesit tare bine!
      Va doresc numai bine tuturor!

      O aradeanca plecata departe.

      • Sabau Sabina a zis

        Cu multa placere! Pur si simplu „devorez” ce scrieti, imi aduce aminte de casa, de copilarie, de colegele de liceu din Caras- Severin.
        Sint „in vacanta” cind va citesc rindurile!
        Cind citeam reteta de baton, mi se parea ca eu am scris-o, se potriveste la fix cu experienta mea!
        Sa va dea Dumnezeu sanatate, sa ne’mbucurati pe toti cu retetele si graiul dvs banatean!

  7. Raluca Puiu a zis

    Arata super.
    La Carrefour Brasov au formele cu 10 lei (metalice). Mi le-am cumparat si eu acum 2 saptamani. In ultima perioada au o gama variata de accesori pentru copt.
    Poate le gasiti si voi.

  8. a zis

    Am vazut si eu apa din flori de portocal in Carrefour la raionul cu produse internationale. Si eu tot din „zgarcenie” nu-mi iau forma si tot tanjesc la madlene de mult tare. Imi amintesc o faza haioasa dintr-un film: un el foarte dur si singuratic care aduce o ea la el in casa lui singuratica dintr-o zona izolata de prin franta. Ea se trezeste dimineata sii face madlene (perfecte, evident), dupa o reteta dintr-o revista, parca. Sunt sigura ca el-ul acela dur avea forma de madlene si reviste culinare prin casa :-D asteptand sa vina ea sa le gatesca. Numai noi n-avem :-D

    • Anonim a zis

      Laura :=)) la filmul asta ma gandeam eu in timp ce le coaceam :=)). Tipa era
      chinezoaica sau japoneza iar duru’ era nimeni altul decat Van Damme :=))
      care avea forma de madlene dar noi nu, exact! Oricum, astea au un gust de-ti
      provoaca mai mult decat memoria afectiva. :)

      2011/2/23 Disqus

      • a zis

        Laura, nu era VanDamme, era altul mai tanar, dar tot pe acelasi tipar, Jason Statham, iar filmul se numea The Transporter. Dar a fost tare haioasa faza cu madlenele, desi nu cred ca asta a fost intentia producatorilor.

      • Anonim a zis

        Ca sa vezi ce ma pricep eu la „duri” :=))! Eu cand l-am vazut mare si cu ceafa rasa, pentru a mine a fost VanDamme!

    • Anonim a zis

      Camelia, eu am primit o sticla prin bunavointa Nicoletei care citeste acest
      blog, acesta e si motivul pentru care i-am multumit. Am inteles ca se
      gaseste la magazinele turcesti/arabesti si la carrefour.

      • Nicoleta a zis

        Draga Laura, ma bucur ca iti este de folos apa de flori de portocal.
        Mi-a facut mare placere sa ti-o ofer! Nu cred ca te-am intrebat daca ai gasit intre timp apa de flori de trandafir. Daca nu, am sa-ti trimit cu mare, mare placere si din aceea.
        Nu numai ca citesc acest blog, dar de fiecare data cand am timp, pregatesc ceva de aici. De exemplu, acum 3 zile am facut batoanele cu mere si cereale. EXCEPTIONALA reteta! Am cronometrat! 35 minute din momentul in care am inceput sa-mi adun ingredientele pana cand am varat tava in cuptor. Ce a iesit dupa alte 40 de minute?
        O surprinzatoare combinatie de exterior usor crocant cu gust de unt caramelizat cu un interior delicat de arome de mere, scortisoara si vanilie… Delicioasa!!:-)

        Chiar daca nu o fac in scris, sa stii ca in gand iti multumesc de fiecare data pentru ca existi! :-)
        Cu drag,
        Nicoleta

      • Anonim a zis

        Multumesc din suflet, Nicoleta draga, pentru acest mesaj plin de caldura :). Da, intre timp am descoperit si eu carrefour-ul din Timisoara :)), implicit si apa de trandafir (si pe cea de flori de portocal). Marketul este la subsolul singurului magazin universal mare care exista de pe vremea dinainte si am realizat ca nu am pus piciorul acolo de 17 ani ;=)), cu toate ca e ultracentral (sau poate tocmai de aia). In fine, cu toate ca am gasit „apele” magice, mi-a facut mare placere sa o folosesc pe cea de la tine, m-am gandit la tine si la amabilitatea de care ai dat dovada, iti multumesc din nou. :)

        Ma bucur tare mult ca iti plac batoanele cu mere si cereale, si mie i se pare o reteta practica si cu un rezultat foarte gustos.

        Ma bucur mult sa te stiu aproape, te imbratisesz cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *