Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Miel cu bulgur

Miel cu bulgur

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Ne-am delectat de curand cu o mancare cu tenta orientala, miel cu bulgur, a carei reteta v-o impartasesc azi. De fapt, carnea de miel din a mea oala a fost grumazul musculos al unui bebecut din rasa Sufolk,  pe care familia mea a decretat-o ca fiind deasupra tuturor oilor ca si calitate a carnii, are o consistenta de caramea cand e gatita si un gust foarte fin.

berbec cu bulgur 2


Ingrediente:

  • carne de miel din care parte va place mai mult, adaptand cantitatea la numarul mesenilor
  • 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • bulgur fin, masurati o cana de 300 de mililitri
  • 1 ceapa mare
  • 4 catei de usturoi
  • 1/2 conserva de rosii in bulion

condimente

  • 1 lingura de de chimen proaspat macinat
  • 1 lingura de seminte de coriandru proaspat macinate
  • 1 lingura de scortisoara pudra
  • 1 lingura rasa de paprika dulce
  • 1 varf de cutit de chilli sau piper de cayenne
  • 1 foaie de dafin
  • sare si piper
  • 1 legatura de patrunjel verde

pentru sos

  • 300 de ml. de iaurt consistent
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 3 linguri de frunze de menta proaspat tocate
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • sare, piper

Preparare:

Fiica-mea nu ne-a acompaniat la masa, a plecat cu prietenii pe coclauri (pacat ca i-a prins ploaia) asa incat am facut mancarea cu vreo 700 de grame de carne de la grumazul de berbec:

berbec cu bulgur 001

Intr-o cratita (tigaie) larga si adanca se incinge uleiul apoi se rumenesc bucatile de carne pe toate partile.

berbec cu bulgur 003

Se adauga usturoiul tocat fin si ceapa taiata pestisori, se caleste totul impreuna 3-4 minute apoi se adauga 1 lingurita de sare, paprika, piperul, chilli, coriandrul, scortisoara si chimenul, toate bine macinate. Se amesteca tinand vasul pe foc atat cat sa-si elibereze aromele condimentele.

berbec cu bulgur 006 Se adauga apa fierbinte cat sa acopere carnea; se pune si frunza de dafin si se aduce in clocot. Se acopera cu capacul si se lasa sa fiarba la foc domul pana ce carnea s-a inmuiat. berbec cu bulgur 008

Intre timp, bulgurul se pune intr-un vas si se acopera cu 1 litru de apa rece. Dupa ce se umfla si se inmoaie, se scurge printr-o strecuratoare si se apasa usor deasupra, ca sa se elimine cat mai mult din apa acumulata.

berbec cu bulgur 009

Se pregateste si sosul, amestecand toate ingredientele si potrivind gustul de sare si piper. Sosul se da la rece pana in momentul servirii.
Dupa ce carnea este moale, se adauga rosiile din conserva marunt tocate si bulionul lor. Se lasa sa clocoteasca 2-3 minute, apoi se gusta sosul si se potriveste gustul de sare (daca mai e nevoie).

berbec cu bulgur 013

Se adauga imediat bulgurul bine scurs de apa si se amesteca.

berbec cu bulgur 014

Nu se mai fierbe mai mult de 4-5 minute, atat cat se umfle bulgurul si sa absoarba sosul. Se adauga patrunjelul verde tocat si mancarea este gata de servit. berbec cu bulgur 016
Am servit mancarea fierbinte alaturi de sosul de iaurt cu menta si usturoi si, pentru cat mai multa autenticitate, alaturi de lipie proaspata: berbec cu bulgur Un adevarat deliciu!
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 comentarii la Miel cu bulgur

  1. Ana B spune:

    Foarte interesante mancarurile altor popoare si iti multumim ca ni le aduci in atentie. Te consider o femeie curajoasa, eu una nu incerc ceva pana nu am un gust de „referinta” , asa ii zic eu, adica ori sa fi mancat pe undeva preparatul respectiv, ori sa cunosc toate ingredientele si sa-mi dau seama cum ar iesi. Nota 20 si multe felicitari pt tot.

  2. G.Voinea spune:

    ce este acela „bulgur’? in poze seamana a „coush-coush” din comertul canadian.

  3. Zilahi Adela spune:

    arata delicios!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE