Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca

Autor:

Un domn care, ca sa citeasca ale mele scrieri si retete, vine pana aici pe calea virtuala de peste mari si tari (si chiar si-un ocean), a sugerat sa postez o reteta de baigli. Pentru ca domnul scrie intr-un dulce grai banatenesc si pentru ca mi-a mers la inima umorul dumnealui, dar si pentru ca imi place si mie la nebunie acest cozonacel nespus de fraged cu multa, multa umplutura care este asa numitul baigli (sau bejgli, pe limba lui), in plus, astrele s-au aliniat intr-un anume fel si a trebuit sa prestez rapid ceva dulce si in cantitate mare, iata ca am facut baigli si cu mac dar si cu nuca si astazi vi-l arat si voua. Reteta mea de baigli provine de la o doamna respectabila care mi-a fost vecina candva si chiar daca dumneaei nu mai este printre noi, nu o sa uit niciodata zambetul mereu amabil, privirea albastra si limpede pe sub buclele albe ca neaua, calmul cu adevarat nemtesc al doamnei Wilma.Cam atat, ajunge cu literatura, sa ne suflecam manecile si sa trecem la treaba!
baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 48 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca:

(pentru 8 cozonacei)

aluat

  • 1 kg. de faina alba (am folosit faina ungureasca 550)
  • 300 de grame de unt
  • 200 de grame de untura
  • 4 galbenusuri
  • 200 de ml. de lapte
  • 200 de grame de zahar
  • 2 linguri bune de smantana (acra, nu pentru frisca)
  • 40 de grame de drojdie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • coaja de la 1 lamaie si 1 portocala (sau 2 lamai)
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de sare

umplutura

  • 250 de grame de mac macinat+ 250 de grame de nuca macinata (sau 500 de grame fie din una, fie din cealalta)
  • 400 de grame de zahar (care se va imparti in cele doua umpluturi diferite)
  • 2 plicuri cu zahar vanilat
  • 200 de ml. de lapte (la fel, impartit intre cele doua umpluturi diferite)
  • 4 albusuri
  • coaja de la 1 lamaie (in umplutura cu mac)
  • optional: 1 lingura de esenta de rom (in umplutura cu nuca)

in plus:

  • 4 galbenusuri pentru finisat suprafata
  • faina pentru presarat

Preparare:

Mai intai, o poza de familie cu ingredientele, in care in stanga jos se poate vedea maiaua din drojdia deja activata (am amestecat drojdia cu 1 lingura de zahar pana ce s-a lichefiat, am adaugat laptele caldut si 2-3 linguri de faina si am asteptat cateva minute pana cand a facut basici).

ingrediente baigli pt. reteta cozonac unguresc baigli cu nuca si mac

Daca framantati aluatul la mana, turnati faina, zaharul, sarea si coaja de lamaie intr-un castron. Adaugati toata grasimea (untul si untura de porc) si frecati bine grasimea cu faina pana cand devineo masa omogena cu aspect nisipos. Se adauga apoi maiaua si galbenusurile batute cu smantana apoi si esenta de rom si se framanta bine pana cand se obtine un aluat neted care se desface de pe maini.

Eu, insa, am procedat astfel: am batut galbenusurile cu sarea si zaharul, am adaugat esenta de rom si toata grasimea moale, dar nu topita (untura+unt) si am omogenizat cu mixerul. Dupa omogenizare, am adaugat smantana si am incorporat-o bine si pe ea. Am turnat acest amestec in cuva masinii de paine, imediat deasupra am turnat maiaua, apoi am pus faina si coaja de citrice.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 2

loading...

Am asezat cuva in masina si am setat programul 12, de framantare in 15 minute. Cu putin ajutor (am oprit masina de cateva ori si am intors aluatul cu josul in sus) masina de paine mi-a framantat aluatul cel neted, mult dorit.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 3

Se da o forma de bila (sau mai degraba de ghiulea, ca e mare) aluatului, se infoliaza si se da la rece pentru 30 de minute.

Se pregatesc umpluturile: laptele se imparte in doua craticioare (pt. fiecare umplutura in parte cate 100 de ml.) si se da in clocot cu zaharul. Cand zaharul se dizolva, se adauga nuca respectiv macul macinat si se amesteca energic pana cand se formeaza o compozitie groasa, pastoasa. Se trage de pe foc, in fiecare dintre umpluturi se adauga cate un plic de zahar vanilat, la umplutura de nuca se adauga (optional) o lingura de esenta de rom iar la cea de mac coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine. Albusurile se bat spuma tare si se impart intre cele doua compozitii, amestecandu-se bine. In final, compozitiile trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa, fara a curge.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 4

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Se scoate aluatul din frigider si se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina. Se imparte aluatul in 8 parti egale. Din fiecare parte se va intinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22×28 cm. (foaia sa fie subtire de 3 mm. maximum) care se unge cu umplutura.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 5

Se pliaza laturile mai scurte catre interior cu vreo 2-3 cm. asa incat sa nu lase sa iasa umplutura apoi se ruleaza strans cozonacelul.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 6

Se aseaza cate 4 baigli in tava si se ung cu galbenus de ou pe deasupra.

baigli in tava, reteta de baigli cu ncua si cu mac

Dupa 5-6 minute de asteptare (sa se zvante putin galbenusul) se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, sa fie bine rumeniti si copti in interior (se probeaza cu scobitoarea).

baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac 3

Inaintea de a se taia, baigli trebuie sa fie complet racit.

baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac 2

Dupa ce racesc, acesti nespus de fragezi cozonacei se pot infolia in folie alimentara (individual) si se vor pastra intr-un loc racoros (camara) la fel de moi ca si in ziua in care s-au copt, as zice ca sunt chiar mai buni. Cel mai mult i-am tinut o saptamana si au fost perfecti.

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Mihaela a zis

    Dintre toate retetele am ales-o pe aceasta si a iesit foarte bine. Ma bucur ca am reusit sa le dau si copiilor mei savoarea sarbatorilor clasice. Eu sunt din Ardeal si mama mea facea acesti colacei, a caror imagine nu a pierit din memoria mea.

  2. a zis

    Super bun! Am facut de Craciun si voi face si acum de Paste! A devenit dulcele pe care il voi face intotdeauna de sarbatori! Mulrumesc pentru reteta! Paste fericit!

    • lauralaurentiu a zis

      Liliana, ma bucur tare mult sa aflu ca, uite, intr-un anumit fel sunt alaturi de familia ta la fiecare sarbatoare :). Sa va fie de bine si Paste Fericit!

    • lauralaurentiu a zis

      Parerea mea este ca se crapa la copt mai ales pentru ca au dat in dospit prea mult, adica nu s-a lucrat destul de repede. S-ar putea sa ajute un strop de faina in plus, dar poate vor deveni si un pic mai duri. O fata a spus intr-un comentariu ca ea ii inteapa cu furculita si nu mai crapa deloc.

    • lauralaurentiu a zis

      Poti sa iti faci cont si sa le adaugi (pozele) la contul tau, sau da click pe butonul din formularul de comentarii in stanga jos.

  3. denisa a zis

    Pot spune doar ca am facut pentru prima data in viata mea coarda:)mia fost frica un pic ca nu o sa iasa dar sa stiti ca reteta e foarte simpla si coarda e perfecta……fffffff gustoasa.Multumesc ptr reteta .pupici

  4. denisa a zis

    Pot spune doar ca am facut pentru prima data in viata mea coarda:)mia fost frica un pic ca nu o sa iasa dar sa stiti ca reteta e foarte simpla si coarda e perfecta……fffffff gustoasa.Multumesc ptr reteta .pupici

  5. gellly a zis

    Fetelor am descoperit „leacul” ca sa nu mai crape cand ii coacem – trebuiesc intepati cu furculita din loc in loc…multumesc pentru reteta – au iesit deliciosi !!! –

  6. Cristian Radu a zis

    Extraordinari cozonacei!!! I-am facut de Craciun; n-am pus untura, insa au iesit buni si fragezi si fara ea. Multumesc frumos si Craciun fericit!

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Experimentul dumneavoastra va fi folositor celor care nu au de unde sa procure untura, e bine de stiut ca ies tot fragezi si buni si fara :).

  7. Voichita a zis

    Draga Laura, nici nu stiu cum sa-ti multumesc pt ca ne impartasesti si noua din experienta ta si ne transmiti aceste retete minunate..Dintre toti cei care posteaza retete pt mine esti cea mai buna…am incercat deja cateva si toate mi-au reusit f bine…pt ca tu ne explici cu toate secretele tale si asta conteaza cel mai mult…Pt ca santem in zi de sarbatoare iti doresc tie si familiei tale, multa sanatate, fericire si sa ne mai aduci cat mai multe retete minunate….Te pup cu mult drag…

      • lauralaurentiu a zis

        Voichita, ma bucur foarte mult ca retetele mele iti sunt de folos si reusesti sa pregatesti preparate reusite urmandu-le. Iti multumesc mult si pentru urari, draga mea, si iti doresc multa sanatate tie si familiei tale. Te mai astept cu mult, mult drag.

    • lauralaurentiu a zis

      12 grame de drojdie deshidratata. Recomanda sa amesteci drojdia cu cateva linguri de lapte si sa o lasi la temperatura bucatariei 10 minute, pana face spuma.

      • Lavi a zis

        Multumesc frumos pentru raspuns. O sa ma pun si eu sa fac baigli si sunt sigura ca o sa fie bun, deoarece am mai facut retete de la dumneavoastra si toate au iesit super……Mult succes in continuare si multumim ca ne incanti cu aceste delicii minunate.

  8. rozel a zis

    Buna Laura.
    As vrea sa stiu de ce ai preferat sa faci aluatul in masina de paine si nu ai folosit robotul. Am de gand sa fac si eu reteta si ma intrebam daca ai avut un motiv anume sa preferi masina de paine.

    • lauralaurentiu a zis

      Mi se parea ca masina de paine framanta foarte bine si fara niciun fel de asistenta, pe cand la robot e nevoie sa il opresti de vreo doua ori si sa cureti cu o spatula vasul, ca sa ai siguranta ca se incorporeaza bine toate ingredientele in aluat. In fine, intre timp masina de paine si-a dat obstescul sfarsit :), asa ca in prezent framant la robot :).

  9. Dyana Miky a zis

    De mult mi-am dorit sa fac o prajitura cu mac . Am fost acum cativa ani in urma la Timisoara la niste rude ale sotului si am mancat o prajitura cu mac si ne-a placut tare mult . Cand am descoperit-o pe aceasta la dumneavostra n am mai stat pe ganduri si am trevut la treaba . Nu am cuvinte sa spun cat de buna e.
    Va multumesc!

  10. Cristina Demidov a zis

    Din pacate nu mi-au iesit…nu am avut untura si am folosit doar unt si margarina.Au fost nisiposi si cam tari dupa ce s-au copt. Nici macar acoperitul cu prosopul de bucatarie nu a ajutat…Dar avand in vedere ca a fost doar prima incercare nu ma dau asa usor batuta :)

    • Cristina Demidov a zis

      A doua incercare, de data asta cu unt si untura iar prima tura este in cuptor. Sper sa-mi iasa chiar daca umplutura de mac mi-a cam facut probleme :((((((((
       

      • Cristina Demidov a zis

        In concluzie: in sfarsit fragezi si gustosi, optic o catastrofa din cauza umpluturii de mac care a fost cam moale…a treia incercare va fi perfecta, asta in cazul in care voi gasi si mac normal si nu deja gata preparat ptr prajituri. :)))))))

      • lauralaurentiu a zis

         Ma bucur ca ti-au reusit :). Trebuia, poate, sa fierbi un picut mai mult umplutura de mac, sa devina oarecum vascoasa, destul de groasa. Important e ca sunt buni, sa va fie de bine!

  11. gabriela elena Sava a zis

    trebuie sa intru aici la comentarii ptr ca sunt f multumita de  aceasta reteta ,tocmai i-am facut si eu si cum nu m-am putut abtine (din cauza mirosului  care practic mi-a facut o poftaaaaaaaaaaaaaaaaa) i-am taiat deja,,,asa calduti si sunt asa de buuuuuuuuuuuni,,f gustosi si cu o aroma de te imbata,,,,,,Multumim ptr reteta draga doamna,jos palaria in fata dumneavoastra !!!!  SARBATORI FERICITE si   HRISTOS A INVIAT !

    • lauralaurentiu a zis

       Gabriela, bravo, super baigli ai facut! Gustul il cunosc deja prea bine :). Multumesc pentru ca mi-ai aratat pozele si iti doresc si eu Paste Fericit alaturi de familia ta.

  12. Diana a zis

    Am incercat si eu aseara reteta. Mi-a iesit foarte bine, s-a vazut dupa rapiditatea cu care a trecut(a mai ramas totusi putin si pentru musafiri) Este prima oara cand fac orice fel de cozonac.
    Imi place foarte mult pagina ta, retele sunt explicate pentru oricine vrea sa gateasca, fie el incepator sau avansat in domeniu. Sunt inca la inceput, eu acum invat. Am doar 19 ani, deci am timp ;)) Felicitari pentru site! :D

    • lauralaurentiu a zis

       Diana, ma bucur mult, sa va fie de bine. Nu ma indoiesc ca vei ajunge in timp o experta, ai toata viata la dispozitie. :) Paste Fericit!

    • lauralaurentiu a zis

       S-ar putea. Unora le creapa, altora nu, de unde inclin sa cred ca si faina folosita are o oarecare insemnatate.

  13. coca a zis

    Draga Doamna, va urmaresc de multa vreme retetele si chiar sunt „ca la mama acasa”. Ma bucur ca mai sunt femei care doresc sa fie si sotii, mame si, de ce nu?, bunici, care sa duca mai departe traditiile, care, de fapt, inseamna RADACINI. Felicitari, cu drag!

  14. Victoria Balint a zis

    Draga Laura,iti multumesc pt. raspuns,iti multumesc pt ca-ti faci timp pt. noi .este mare omenie acordata noua, celor pe care nu-i cunosti ,iti doresc ,SARBATORI LUMINATE.

  15. vali a zis

    buna Laura.am o intrebare fara suparare!imi poti spune ce unt ai folosit.?asi dori sa fac acesti minunati baigli dar nu stiu ce unt sa folosesc!

    • lauralaurentiu a zis

      Nicio suparare, unt cu 80% grasime, nu mai stiu exact de care era, pentru am vreo 3-4 marci preferate pe care le cumpar in functie de disponibilitatea la raft.

  16. Malina a zis

    Buna, Laura. M-am incumetat sa fac azi si cozonaceii astia, desi mi-era frica de ei :))), nu i-am facut niciodata si mi se parea complicat. Dar Am reusit! Ura! Sunt minunati la gust, deja s-au halit 3, a mai ramas unul, l-am infoliat si l-am bagat la frigider pentru maine. Singura spaima a mea a fost ca au crescut tare si au crapat, dupa aceea mi-am dat seama ca ii pusesem pe latimea tavii, trebuia sa ii fac pe lungime, sa fie mai subtiri, au fost cam grasi. :)) In rest, n-am gresit nimic, mutumesc si pentru reteta asta, super! Am pus si pozele.

    • lauralaurentiu a zis

      Malina, scuze de intarzierea raspunsului, nu stiu cum de mi-a scapat mesajul tau. Superbi cozonaceii, wow, ce pofta mi-ai facut! Bravo, ma bucur mult ca ti-au placut, pentru o prima experienta sunt super!

      2012/3/27 Disqus

  17. Sabau Sabina a zis

    Am facut ” coarda „( cum se zice la Arad) cu mac si cu nuca, au iesit tare, tare fain!
    A fost prima incercare, nici nu ma asteptam sa iasa asa de bine. Inseamna ca profesoara a fost de nota 10!
    Sa aveti parte numai de bine si sa ne rasfatati in continuare cu deliciile culinare banatenesti!

    Sabina

    • lauralaurentiu a zis

       Sabina draga, asa-i spune si mama mea acestui cozonacel, ”coarda” :). Mama e de la Ineu. Ma bucur din tot sufletul ca ti-a iesit atat de bine, ia fa-te-ncoa cu carnetul de note sa-ti trec un 11 acolo! :))

  18. maris carmen a zis

    am sa icerc reteta , am sa-o fac de pasti ,sotului meu ii va plcea si sper sa-mi iasa bine am sa-ti trimit un mesaj dupa pasti ma bucur ca sunt persoane ca tine care ne impartasesc retete minunate , paste  fericit

  19. Ioana a zis

    D-na Laura,

    Am incercat reteta dumneavoastra insa din pacate nu mi-a iesit asa cum am sperat. Aluatul mi s-a parut foarte gras. Umplutura a iesit delicioasa, dar cand sa o pun mi s-au rupt in mai multe locuri si a iesit. Acum sunt in cuptor dar  imi curge nuca si macul. Any suggestions? I have no idea what went wrong since I religiously respected the recipe. Nu e prea mult 500 grame (unt si untura impreuna) la 1 kg de faina?

    Multumesc mult,
    Ioana

    • lauralaurentiu a zis

       Inclin sa cred ca a durat cam mult de cand i-ati asezat pe planseta de lucru si pana la cuptor. Acest aluat daca dospeste prea mult se inmoaie excesiv si atunci crapa la cuptor, de aceea nu trebuie sa fie rece, de la frigider si sa nu apuce sa se incalzeasca. Aluatul este intr-adevar gras, dar tocmai asta il face fraged. Imi pare rau pentru esec, dar… cine stie, poate ca va exista si o data viitoare cand vor iesi mai buni. L-au mai facut niste cititoare, lor le-a reusit (sunt si poze ceva mai jos).

      • Ioana a zis

        Doamna Laura, 

        Multumesc mult de raspuns. Oricum nu a fost un esec total pentru ca desi a crapat, a fost foarte gustos. L-am terminat intr-o zi. Au fost si niste prieteni la noi  chiar cand l-am scos din cuptor si le-a placut si lor. Dupa ce l-am taiat a aratat mult mai bine. Voi mai incerca reteta.Am mai incercat reteta de covrigi sarbesti si cornuri de brutari si au iesit foarte bune. Cornurile au devenit preferatele noastre. Multumesc de reteta si de inspiratie. 

        God Bless you!

        Ioana

      • lauralaurentiu a zis

        Ma bucur mult ca v-a placut gustul si l-ati mancat. Mie imi place mult cozonacelul asta. Cine stie, poate si faina folosita conteaza ca sa nu crape, dar totusi eu cred ca au dat cam prea mult in dospit. Important e ca au fost buni si mancati. :)

        Te mai astept cu drag sa descoperi si alte retete.

        2012/3/9 Disqus

  20. Virgilutz a zis

    Mulțam fain, nana Laura! 
    Asta-i „suveaca” de-o știam din copilarie!! 
    …cu mac, cu nuca, sau cu cacao și țâmiet(scorțișoară), 
    – umplutura nu-i prea multa, nici făramitura sa nu rămâie. 
    Epluribus Unum – cozonac cu mac !!! 
    p.s. sper că nu-i confuzie pentru unii de peste ocean(al Atlantic, – nu Indian!) 
    cu haioasa expresie„baigli” care in engleză e„:„bagles-beigles”- 
     ce-s covrigii circulari, opariți in apa fierbinte, 
    baș nainte de copt in cuptior… ca la St. Viator:)))

    • lauralaurentiu a zis

      Sa fie pe plac si numai de bine inaltului oaspete :)). Imi cer scuze ca nu am raspuns la timpul cuvenit, dau vina pe tehnica, bat-o vina, nu inteleg ce s-o fi petrecut de nu am fost notificata de comentarii.

  21. Giorgianaturcu a zis

    da…si eu obisnuiesc sa fac..ii prefer cozoncului..numai ca nu-mi ies asa aratosi(nu stiu cum, dar mereu imi crapa si iese umplutura

    • lauralaurentiu a zis

      Oare e umplutura cam moale? Mie mi se intampla asta mai demult la cea cu mac, bateam albusurile foarte tare, ma gandeam eu sa fie spumoasa umplutura dar, nu facea decat sa creasca prea tare in cuptor si sa crape cozonaceii.

  22. Nicoleta a zis

    Draga Laura,

    Untura se poate inlocui cu altceva? Unt/margarina?
    Si daca da, care este cantitatea echivalenta in unt/margarina?

    Multumesc!

    • Anonim a zis

       Draga Nicoleta, poti inlocui cu unt sau margarina, in proportia de 1 la 1, dar nu va fi chiar la fel de fraged, untura chiar faceminuni pentru aluaturi.

  23. Ramona a zis

    Am pregatit si eu baigli cu mac, cu jumatate din compozitie. Eu am pus doar unt, pentru ca untura n-am avut. Au iesit extrem de gustosi, si un aluat foarte fraged. Am pregatit multe din retetele dumneavoastra (in special prajituri si paine) si mai am cateva pe lista si urmeaza sa le incerc in curand :). Rezultatul a fost de fiecare data foarte bun. De cand am descoperit retele dumneavoastra de paine, fac doar paine acasa si e foarte buna, nu se compara cu cea cumparata. Felicitari pentru toate retetele si pentru munca dumneavoastra.

    • Anonim a zis

       Ramona draga, ma bucur foarte mult sa aud ca ai descoperit lucruri foarte utile pentru tine in site-ul meu. Te mai astept cu mare drag!

  24. Vioricasuciu a zis

    Macul se poate macina in masina de macinat cafea dar cu zaharul impreuna deci se pune o lingura de mac si una de zahar si se macina f. bine.
    Cozonaceii sunt formidabili de buni.Pofta buna la toti cei care nu sunt lenesi ca sa-i faca.

    • Anonim a zis

       Viorica draga, se fac asa de repede… nici nu ai de asteptat sa creasca. Cum zici si tu, sunt buni tare acesti baigli si merita efortul.

  25. Aurelia Morar a zis

    Foarte bune. Si Aromateeee…..; mirosea in toata casa a prajituri. Eu am vazut prea tarziu ca trebuie sa pun mac macinat, asa ca am folosit nemacinat. Intr-adevar, nu s-a legat compozitia, insa nici nu a curs. Desi suntem numai 2 persoane, s-au mancat rapid.
    Va multumesc inca o data pentru lucrurile minunate pe care ni le dezvaluiti.

    • Anonim a zis

       Aurelia draga, ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Bine ca nu a curs compozitia si ti-a reusit pana la urma. E bine totusi sa macini macul, va avea si un gust mai intens!

  26. Mihaela a zis

    Am facut si eu baigli cu nuca , doar jumatate de compozitie , mi-au iesit 4 cozonacei frumosi . Se lucreaza foarte frumos cu aluatul si se face si repede . Multumesc pentru reteta .

  27. a zis

     FELICITARI PENTRU TOATE  RETETELE  SI MA BUCUR MULT CA NU MA-ATI UITAT ,EU  NU POT DECAT SA VA DORESC NUMAI SANATATE DIN ADINCUL SUFLETULUI , CA ASA O GOSPODINA AM MAI SPUS SE NASTE ODATA LA 100 DE ANI , DE SE NASTE ? EU AM VIZITAT SI RASVIZITAT RETETELE DAR ASA CA ALE  D-VOASTRA  NICI VOARBA , TOT RESPECTUL SI SARUT MAIINILE. VA PUP!!!!

  28. vasilica dubreu a zis

    Ador aluaturile, mai ales cele de cozonac, dar nu am incercat niciodata combinatia unt-untura la ele. Cred ca face aluatul fraged cu timpul, precum fursecurile acele „rame” la care se foloseste untura. Arata de milioane, iar ultima poza ma „distruge psihologic” :))))
    O zi buna!!!!!!

    • Anonim a zis

       Ma bucur ca iti place reteta mea de baigli, Vasilica draga. Untura face aluatul fraged si il mentine la fel… pana se termina cozonacul, ceea ce e greu sa dureze prea mult, na, stii cum e… pofta cam prea mare! :P

  29. Timea Ioo a zis

    Vai ce bune sunt! cat le mai faceam si eu mai demult…Trebuie sa ma apuc iar sa le fac ca mi-ai facut pofta, sunt atat de frumoase si buuuune. 

  30. Mara a zis

    Buna ziua,

    Felicitari pentru aceste minunate retete!
    Legat de baigli cu mac, cu ce ati macinat macul? Nu se poate folosi si nemacinat?

    Multumesc!

    • Anonim a zis

       Mara, multumesc pentru felicitari.

      Am macinat macul cu o… masina de mac, inca se mai gaseste prin magazinele de metalo-chimice sub exact aceasta denumire. E o masina clasica ce se fixeaza de tablia mesei si e actionata de o manivela. Nu se poate folosi macul nemacinat, nu s-ar mai lega compozitia.

    • Florentinataudor a zis

      Buna ziua tuturor!
      Laura….m-ai imbolnavit cu cozonaceii astia! Maine ma apuc sa-i fac si eu !
      Mara , macul il poti macina cu rasnita de cafea!
      O zi excelenta va doresc !

  31. Daniela Dudarec a zis

    n-aveti destule stelute!!**********************************************************************************************************************************

  32. a zis

    Doamna Laura felicitari pentru ceea ce faceti!!Sunt invidioasa (in sensul cel bun al cuvantului) pe talentul dvs! Am incercat cateva din retetele postate si au iesit super gustoase!
    Mult succes in continuare !

    • Anonim a zis

       Alina, ma bucur mult ca ai incercat retetele si ti-au reusit, sa va fie de bine. Multumesc mult pentru urari si felicitari.

      • cris a zis

        e delicios cozonacul , l-am facut si eu , da la mine se crapa … oare de ce ? al tau e tare frumos

      • lauralaurentiu a zis

        Cris, asa e, are un gust minunat. Cred ca depinde de faina, uneori mai mi se crapa si mie putin. E util sa lucrezi rapid, ca sa se mentina aluatul rece, atunci nu crapa asa de tare.

      • Diana a zis

        ma-m uitat la unguri pe youtube,si in reteta nu punea untura ,cica se face aluatul seara si se tine in frigider la rece,pana a doua zi!poate de aceea nu se crapa cozonacul.

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *