Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca

Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă, rețetă pas cu pas de cozonac unguresc cu multă umplutură. Rețetă de baigli cu mac. Rețetă de baigli cu nucă. Cum se face cozonacul unguresc beigli sau baigli, o rețetă tradițional maghiară pas cu pas.

Ca să citească ale mele scrieri și rețete, vine până aici, pe calea virtuală, un domn de peste mări, țări și un ocean. El a sugerat să postez o rețetă de baigli. Cum aș fi putut să-l refuz? Mai ales că-mi place și mie acest cozonăcel fraged, cu multă umplutură, așa numitul baigli (sau bejgli, pe limba lui). În plus, astrele s-au aliniat de așa natură încât chiar a trebuit să prestez rapid ceva dulce și în cantitate mare. Din toate posibilitățile, am ales să fac baigli cu mac și cu nucă și astăzi vi-i arăt și vouă. În cazul în care nu ați mai făcut baigli, să știți că e diferit de un cozonac românesc. Nu e pufos, ci fraged, conținând multă grăsime, și oricât aș fi de mândră de a mea rețetă de cozonac cu nucă, de exemplu, trebuie să recunosc că un baigli își are calitățile sale.

Rețeta mea de baigli provine de la o doamnă respectabilă care mi-a fost vecină cândva și chiar dacă dumneaei nu mai este printre noi, nu o să uit niciodată zâmbetul mereu amabil, privirea albastră și limpede pe sub buclele albe ca neaua, calmul cu adevarat nemțesc al doamnei Wilma. Cam atât, ajunge cu literatura, să ne suflecăm mânecile și să trecem la treabă, avem de frământat un baigli!
baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac

Ingrediente Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca:

(pentru 8 cozonăcei)

aluat

  • 1 kg. de făină albă (am folosit făina ungurească 550, e important ca pentru acest aluat să folosim o făină cu minimum 9,5% proteină, găsiți informațiile pe ambalaj)
  • 300 de grame de unt
  • 200 de grame de untură
  • 4 gălbenușuri
  • 200 de ml. de lapte
  • 200 de grame de zahăr
  • 2 linguri bune de smântână (acră, nu pentru frișcă)
  • 40 de grame de drojdie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • coaja de la 1 lămâie și 1 portocală (sau 2 lămâi)
  • 1 lingură bună de rom
  • 1 linguriță rasă de sare

umplutura

  • 250 de grame de mac măcinat + 250 de grame de nucă măcinată (sau 500 de grame fie din una, fie din cealaltă)
  • 400 de grame de zahăr (care se va împărți între cele două umpluturi diferite)
  • 2 plicuri cu zahăr vanilat
  • 200 de ml. de lapte (la fel, împărțit între cele două umpluturi diferite)
  • 4 albușuri
  • coaja de la 1 lămâie (în umplutura cu mac)
  • opțional: 1 lingură de esență de rom (în umplutura cu nucă)

in plus:

  • 4 gălbenușuri pentru finisat suprafața
  • făină pentru presărat

Mod de preparare aluat pentru baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă:

Mai întâi, o ”poză de familie” cu ingredientele, în stânga jos se poate vedea maiaua din drojdia deja activată (am amestecat drojdia cu 1 lingură de zahăr până s-a lichefiat, am adăugat laptele călduț și 2-3 linguri din cantitatea totală de făină. Am așteptat câteva minute până când drojdia a făcut bășici).

ingrediente baigli pt. reteta cozonac unguresc baigli cu nuca si mac

1. Varianta A:

Dacă frământați aluatul la mână, turnați făina, zahărul, sarea și coaja de lămâie într-un castron. Adăugați toată grăsimea (untul și untura de porc) și frecați bine grăsimea cu făina până când devine o masă omogenă cu aspect nisipos. Se adaugă apoi maiaua și gălbenușurile bătute cu smântâna apoi și romul. Se frământă rapid până când se obține un aluat omogen.

Varianta B:

Eu, însă, am procedat astfel: am bătut gălbenușurile cu sarea și zaharul. Am adăugat romul și toată grăsimea moale, la temperatura camerei. Am omogenizat gălbenușurile cu cu untul și untura folosind mixerul. După omogenizare, am adăugat smântâna și am încorporat-o bine în compoziție. Am turnat acest amestec în cuva mașinii de pâine. Deasupra am turnat maiaua activată, apoi am pus făina și coaja de citrice.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 2

Am așezat cuva în mașină și am setat programul scurt, de frământare. Cu puțin ajutor, (am oprit mașina de câteva ori și am întors aluatul cu josul în sus) mașina de pâine mi-a frământat rapid aluatul cel neted.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 4

2. Se modelează rapid aluatul în formă de bilă (sau mai degrabă de ghiulea, că e mare). Se înfoliază și se dă la rece (frigider) pentru 30 de minute. E foarte important să se păstreze aluatul rece, ca să nu dospească excesiv, caz în care va crăpa mult la copt.

Mod de preparare umpluturi pentru baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă

Se pregătesc umpluturile în timp ce aluatul e la frigider.

3. Laptele se împarte în două crăticioare (pt. fiecare umplutură în parte câte 100 de ml.). Se dă laptele în clocot cu zahărul împărțit la fel, la 2. Când zahărul se dizolvă, se adaugă nuca respectiv macul măcinat în fiecare crăticioară. Se amestecă energic până când se formează o compoziție groasă, păstoasă.

4. Se trage de pe foc, în fiecare dintre umpluturi se adaugă câte 1 plic de zahăr vanilat. În umplutura de nucă se adaugă (opțional) o lingură de esență de rom iar în cea de mac coaja rasă de lămâie (doar partea galbenă, intens aromată). Se amestecă bine. Albușurile se bat spumă tare și se împart între cele două compoziții, amestecându-se bine. În final, umpluturile trebuie să aibă o consistență lipicioasă, fără a curge.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 5

Asamblare și coacere baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă

5. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

6. Se scoate aluatul din frigider și se așează pe planul de lucru presărat cu făină. Se împarte aluatul în 8 părți egale. Păstrăm pe planul de lucru doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, celelalte le dăm la frigider. Din fiecare parte se va întinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22 x 28 cm. (foaia sa fie subțire de 3-4 mm. maximum) care se unge cu umplutura.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 6

7. Se pliază laturile mai scurte către interior cu vreo 2-3 cm. așa încât să nu lase să iasă umplutura apoi se rulează strâns cozonăcelul.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 7

8. Se așeaza câte 4 baigli în tavă – în care eu am așternut  o coală de hârtie de copt – și se ung pe deasupra cu gălbenuș de ou bătut cu 2-3 linguri de apă.  Se înțeapă din loc în loc, cu o furculiță sau cu un bețișor pentru frigărui, străpungând cozonăceii de sus până jos. Asta va ajuta la limitarea crăpării excesive în timpul coacerii.

baigli in tava, reteta de baigli cu ncua si cu mac

9. Tava se pune într-un loc răcoros (o cămară răcoroasă sau chiar în frigider) pentru 5-6 minute, cât să se zvânte puțin gălbenușul de la suprafață. După acest foarte scurt timp de așteptare, se dă tava la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, să fie bine rumeniți și copți în interior (se probează cu scobitoarea).

baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac 3

Este absolut firesc ca acest cozonăcel extrem de fraged – beigli – să crape din loc în loc în timpul coacerii. Pentru a limita crăparea, respectați cele menționate la punctele 2 și 8.

Servire baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă

Înainte de a se tăia, baigli trebuie să fie complet răcit. Lăsați, așadar, cozonăceii copți să se răcească, de preferință pe un grătar pentru prăjituri.

baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac 2

Dupa ce răcesc, acești nespus de fragezi cozonăcei se pot înfolia în folie alimentară (individual) și se vor păstra într-un loc răcoros (cămară) la fel de moi ca în ziua în care s-au copt, aș zice că sunt chiar mai buni. Cel mai mult i-am ținut o săptămână și au fost perfecți. Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns la Daniela Balaceanu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

126 comentarii la Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca

  1. teodora spune:

    Imi spuneti va rog, daca am pregatit aluatul dar nu am mai am timp sa.l fac poate sta la frigider o zi? Sau trebuie sa fac alt aluat? :(

  2. Mihaela spune:

    Dintre toate retetele am ales-o pe aceasta si a iesit foarte bine. Ma bucur ca am reusit sa le dau si copiilor mei savoarea sarbatorilor clasice. Eu sunt din Ardeal si mama mea facea acesti colacei, a caror imagine nu a pierit din memoria mea.

  3. Monica Latis spune:

    Minunati! Este pentru a doua oara cand ii fac.Multumesc! Sarbatori fericite!

    • Ma bucur foarte mult ca v-au reusit, sarbatori fericite!

    • romanka spune:

      Imi pare f rau; dar va contrazic; si eu il stiu de la o prietena mahiara din Brasov;
      nu este reteta autentica; ati bagat o multime nefeolositoare de grasimi.
      Reteta contine , ce originala , doar unt.
      Este mai sanatoasa si mai gustoasa,
      XYZ -site are reteta originala.
      Acum nu stiu sigur;
      dar sa vad..
      500gr faina
      200gr unt
      150 lapte cald
      70 gr zahar
      10 gr drojdie\2 galbanusuri
      uitatiti va la XYZ – site
      https / xyzpunctro / baigli-cozonac-unguresc etc

      asa il fac de zeci de ani; e super’
      nuami ca trebuie sa ste ainfrigider,
      ca altfel aluatl se intinde si mai cere faina
      cat se lucraza cu unul din cele doua bucati, sta la frigider
      o jumate de ora sta tot aluatul
      foaia s efac f subtire
      iese bun, finut si sanatos
      nu smantana , nu untura(oaiii.:)

      • Stimată doamnă Romanka, sunt profund emoționată și impresionată de faptul că v-ați petrecut noaptea Învierii încercând să mă învățați pe mine să fac baigli! De aceea o să trec peste faptul că ați introdus link-uri spre site-uri cu care eu nu am nimic în comun, lucru pe care, în mod normal, l-aș numi obrăznicie și tupeu, dar ținând cont de momentul special ales, mă voi mulțumi cu editarea mesajului. Apropos, dumneavoastră știți ungurește? Dacă da, aruncați un ochișor aici: http://www.nosalty.hu/recept/klasszikus-hagyomanyos-bejgli. E o rețetă ungurească pe care am găsit-o în doar 1 minut de căutare pe google cu ”beigli receptek” (rețeta de baigli, scris în limba maghiară). Ei bine, rețeta asta conține atât unt, cât și untură și este foarte bună și apreciată în țara ei de origine.
        Așadar, doamnă dragă, țineți minte pentru totdeauna: NU EXISTĂ REȚETĂ ORIGINALĂ DE BAIGLI! Acesta este un preparat țărănesc, cam cum ar fi sarmalele la noi, circulă în paralel mii de variante și toate sunt la fel de bune. Și chiar dacă ar exista, doamna despre care dumneavoastră mi-ați spus că ar deține ”rețeta originală” nu ar avea cum să o aibă, pentru simplul motiv că nu știe boabă de maghiară și provine dintr-o zonă a țării unde nu prea a venit în contact cu populația maghiară. De altfel, cât de bine știe face baigli putem deduce din faptul că din aluatul făcut cu 500 de grame de făină a făcut doar 2 baigli, fiecare din câte jumătate de aluat. În mod normal, cantitatea asta se împarte la 4, ca să iasă, așa cum ziceți dumneavoastră ”finuț”. Când împarți toată coca asta la 2, poate să-ți iasă cel mult crud la mijloc.
        Până la urmă, de fapt, ce căutați dumneavoastră pe site-ul meu, tocmai în noaptea de Înviere, dacă știți să faceți așa de bine baigli? Aici vin oameni care caută rețete, nu vin să mi le ofere ei mie, în acest sens puteți consulta pozele doveditoare trimise de cititorii care au încercat rețeta, imediat după finalul articolului. Dumneavoastră faceți-vă rețeta ”originală și sănătoasă” cât veți dori! Apropos, rețeta dv. e în regulă, e una din variantele în circulație.
        Reacția aia de ”oaiii” față de untură o pun pe seama faptului că n-ați avut, probabil, nicicând un porc în bătătură. Nu e vina dumneavoastră.

  4. stamate mioara spune:

    cantitatea din reteta e pt 8 baigli sau pt 4?

  5. George spune:

    Va rog sa-mi spuneti daca umplutura cu nuca de mai sus este potrivita si pt placinta intinsa? http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/placinta-intinsa.html

  6. Liliana Hope spune:

    Super bun! Am facut de Craciun si voi face si acum de Paste! A devenit dulcele pe care il voi face intotdeauna de sarbatori! Mulrumesc pentru reteta! Paste fericit!

    • lauralaurentiu spune:

      Liliana, ma bucur tare mult sa aflu ca, uite, intr-un anumit fel sunt alaturi de familia ta la fiecare sarbatoare :). Sa va fie de bine si Paste Fericit!

  7. Nicoleta spune:

    Laura,
    O intrbare am: daca cozonaceii se crapa la copt, au prea multa sau prea putina faina?
    Multumesc,
    Nicoleta

    • lauralaurentiu spune:

      Parerea mea este ca se crapa la copt mai ales pentru ca au dat in dospit prea mult, adica nu s-a lucrat destul de repede. S-ar putea sa ajute un strop de faina in plus, dar poate vor deveni si un pic mai duri. O fata a spus intr-un comentariu ca ea ii inteapa cu furculita si nu mai crapa deloc.

  8. denisa spune:

    Nu reusesc sa pun poze :(

    • lauralaurentiu spune:

      Poti sa iti faci cont si sa le adaugi (pozele) la contul tau, sau da click pe butonul din formularul de comentarii in stanga jos.

  9. denisa spune:

    Nu reusesc sa pun poze :(

  10. denisa spune:

    Pot spune doar ca am facut pentru prima data in viata mea coarda:)mia fost frica un pic ca nu o sa iasa dar sa stiti ca reteta e foarte simpla si coarda e perfecta……fffffff gustoasa.Multumesc ptr reteta .pupici

  11. denisa spune:

    Pot spune doar ca am facut pentru prima data in viata mea coarda:)mia fost frica un pic ca nu o sa iasa dar sa stiti ca reteta e foarte simpla si coarda e perfecta……fffffff gustoasa.Multumesc ptr reteta .pupici

  12. gellly spune:

    Fetelor am descoperit „leacul” ca sa nu mai crape cand ii coacem – trebuiesc intepati cu furculita din loc in loc…multumesc pentru reteta – au iesit deliciosi !!! –

  13. Cristian Radu spune:

    Extraordinari cozonacei!!! I-am facut de Craciun; n-am pus untura, insa au iesit buni si fragezi si fara ea. Multumesc frumos si Craciun fericit!

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Experimentul dumneavoastra va fi folositor celor care nu au de unde sa procure untura, e bine de stiut ca ies tot fragezi si buni si fara :).

  14. Daniela Balaceanu spune:

    Imi pare rau ca s-a incarcat de doua ori, mi-a dat o eroare cand am vrut sa incarc poza si mesajul..

  15. Roxana spune:

    cu ce se poate inlocui untura de porc?

  16. Voichita spune:

    Draga Laura, nici nu stiu cum sa-ti multumesc pt ca ne impartasesti si noua din experienta ta si ne transmiti aceste retete minunate..Dintre toti cei care posteaza retete pt mine esti cea mai buna…am incercat deja cateva si toate mi-au reusit f bine…pt ca tu ne explici cu toate secretele tale si asta conteaza cel mai mult…Pt ca santem in zi de sarbatoare iti doresc tie si familiei tale, multa sanatate, fericire si sa ne mai aduci cat mai multe retete minunate….Te pup cu mult drag…

    • Guest spune:

      lauralaurentiu

      • lauralaurentiu spune:

        Voichita, ma bucur foarte mult ca retetele mele iti sunt de folos si reusesti sa pregatesti preparate reusite urmandu-le. Iti multumesc mult si pentru urari, draga mea, si iti doresc multa sanatate tie si familiei tale. Te mai astept cu mult, mult drag.

  17. Lavi spune:

    Se poate face si cu drojdie uscata si daca da care este cantitatea?

    • lauralaurentiu spune:

      12 grame de drojdie deshidratata. Recomanda sa amesteci drojdia cu cateva linguri de lapte si sa o lasi la temperatura bucatariei 10 minute, pana face spuma.

      • Lavi spune:

        Multumesc frumos pentru raspuns. O sa ma pun si eu sa fac baigli si sunt sigura ca o sa fie bun, deoarece am mai facut retete de la dumneavoastra si toate au iesit super……Mult succes in continuare si multumim ca ne incanti cu aceste delicii minunate.

  18. rozel spune:

    Buna Laura.
    As vrea sa stiu de ce ai preferat sa faci aluatul in masina de paine si nu ai folosit robotul. Am de gand sa fac si eu reteta si ma intrebam daca ai avut un motiv anume sa preferi masina de paine.

    • lauralaurentiu spune:

      Mi se parea ca masina de paine framanta foarte bine si fara niciun fel de asistenta, pe cand la robot e nevoie sa il opresti de vreo doua ori si sa cureti cu o spatula vasul, ca sa ai siguranta ca se incorporeaza bine toate ingredientele in aluat. In fine, intre timp masina de paine si-a dat obstescul sfarsit :), asa ca in prezent framant la robot :).

  19. Dyana Miky spune:

    De mult mi-am dorit sa fac o prajitura cu mac . Am fost acum cativa ani in urma la Timisoara la niste rude ale sotului si am mancat o prajitura cu mac si ne-a placut tare mult . Cand am descoperit-o pe aceasta la dumneavostra n am mai stat pe ganduri si am trevut la treaba . Nu am cuvinte sa spun cat de buna e.
    Va multumesc!

  20. Cristina Demidov spune:

    Din pacate nu mi-au iesit…nu am avut untura si am folosit doar unt si margarina.Au fost nisiposi si cam tari dupa ce s-au copt. Nici macar acoperitul cu prosopul de bucatarie nu a ajutat…Dar avand in vedere ca a fost doar prima incercare nu ma dau asa usor batuta :)

    • Cristina Demidov spune:

      A doua incercare, de data asta cu unt si untura iar prima tura este in cuptor. Sper sa-mi iasa chiar daca umplutura de mac mi-a cam facut probleme :((((((((
       

      • Cristina Demidov spune:

        In concluzie: in sfarsit fragezi si gustosi, optic o catastrofa din cauza umpluturii de mac care a fost cam moale…a treia incercare va fi perfecta, asta in cazul in care voi gasi si mac normal si nu deja gata preparat ptr prajituri. :)))))))

      • lauralaurentiu spune:

         Ma bucur ca ti-au reusit :). Trebuia, poate, sa fierbi un picut mai mult umplutura de mac, sa devina oarecum vascoasa, destul de groasa. Important e ca sunt buni, sa va fie de bine!

  21. gabriela elena Sava spune:

    trebuie sa intru aici la comentarii ptr ca sunt f multumita de  aceasta reteta ,tocmai i-am facut si eu si cum nu m-am putut abtine (din cauza mirosului  care practic mi-a facut o poftaaaaaaaaaaaaaaaaa) i-am taiat deja,,,asa calduti si sunt asa de buuuuuuuuuuuni,,f gustosi si cu o aroma de te imbata,,,,,,Multumim ptr reteta draga doamna,jos palaria in fata dumneavoastra !!!!  SARBATORI FERICITE si   HRISTOS A INVIAT !

    • lauralaurentiu spune:

       Gabriela, bravo, super baigli ai facut! Gustul il cunosc deja prea bine :). Multumesc pentru ca mi-ai aratat pozele si iti doresc si eu Paste Fericit alaturi de familia ta.

  22. Diana spune:

    Am incercat si eu aseara reteta. Mi-a iesit foarte bine, s-a vazut dupa rapiditatea cu care a trecut(a mai ramas totusi putin si pentru musafiri) Este prima oara cand fac orice fel de cozonac.
    Imi place foarte mult pagina ta, retele sunt explicate pentru oricine vrea sa gateasca, fie el incepator sau avansat in domeniu. Sunt inca la inceput, eu acum invat. Am doar 19 ani, deci am timp ;)) Felicitari pentru site! :D

    • lauralaurentiu spune:

       Diana, ma bucur mult, sa va fie de bine. Nu ma indoiesc ca vei ajunge in timp o experta, ai toata viata la dispozitie. :) Paste Fericit!

  23. Adinamoldovan29 spune:

    Au iesit foarte buni ,dar au crepat.Oare care este cauza?Am pus prea multa umplutura?

  24. coca spune:

    Draga Doamna, va urmaresc de multa vreme retetele si chiar sunt „ca la mama acasa”. Ma bucur ca mai sunt femei care doresc sa fie si sotii, mame si, de ce nu?, bunici, care sa duca mai departe traditiile, care, de fapt, inseamna RADACINI. Felicitari, cu drag!

  25. Victoria Balint spune:

    Draga Laura,iti multumesc pt. raspuns,iti multumesc pt ca-ti faci timp pt. noi .este mare omenie acordata noua, celor pe care nu-i cunosti ,iti doresc ,SARBATORI LUMINATE.

  26. Victoria Balint spune:

     Spune-mi te rog cite bucati ies 4sau 8,in tava sint 4 dar scrie sa impartim aluatul in 8,

  27. vali spune:

    buna Laura.am o intrebare fara suparare!imi poti spune ce unt ai folosit.?asi dori sa fac acesti minunati baigli dar nu stiu ce unt sa folosesc!

    • lauralaurentiu spune:

      Nicio suparare, unt cu 80% grasime, nu mai stiu exact de care era, pentru am vreo 3-4 marci preferate pe care le cumpar in functie de disponibilitatea la raft.

  28. Malina spune:

    Buna, Laura. M-am incumetat sa fac azi si cozonaceii astia, desi mi-era frica de ei :))), nu i-am facut niciodata si mi se parea complicat. Dar Am reusit! Ura! Sunt minunati la gust, deja s-au halit 3, a mai ramas unul, l-am infoliat si l-am bagat la frigider pentru maine. Singura spaima a mea a fost ca au crescut tare si au crapat, dupa aceea mi-am dat seama ca ii pusesem pe latimea tavii, trebuia sa ii fac pe lungime, sa fie mai subtiri, au fost cam grasi. :)) In rest, n-am gresit nimic, mutumesc si pentru reteta asta, super! Am pus si pozele.

    • lauralaurentiu spune:

      Malina, scuze de intarzierea raspunsului, nu stiu cum de mi-a scapat mesajul tau. Superbi cozonaceii, wow, ce pofta mi-ai facut! Bravo, ma bucur mult ca ti-au placut, pentru o prima experienta sunt super!

      2012/3/27 Disqus

  29. Sabau Sabina spune:

    Am facut ” coarda „( cum se zice la Arad) cu mac si cu nuca, au iesit tare, tare fain!
    A fost prima incercare, nici nu ma asteptam sa iasa asa de bine. Inseamna ca profesoara a fost de nota 10!
    Sa aveti parte numai de bine si sa ne rasfatati in continuare cu deliciile culinare banatenesti!

    Sabina

    • lauralaurentiu spune:

       Sabina draga, asa-i spune si mama mea acestui cozonacel, ”coarda” :). Mama e de la Ineu. Ma bucur din tot sufletul ca ti-a iesit atat de bine, ia fa-te-ncoa cu carnetul de note sa-ti trec un 11 acolo! :))

  30. maris carmen spune:

    am sa icerc reteta , am sa-o fac de pasti ,sotului meu ii va plcea si sper sa-mi iasa bine am sa-ti trimit un mesaj dupa pasti ma bucur ca sunt persoane ca tine care ne impartasesc retete minunate , paste  fericit

  31. Ioana spune:

    D-na Laura,

    Am incercat reteta dumneavoastra insa din pacate nu mi-a iesit asa cum am sperat. Aluatul mi s-a parut foarte gras. Umplutura a iesit delicioasa, dar cand sa o pun mi s-au rupt in mai multe locuri si a iesit. Acum sunt in cuptor dar  imi curge nuca si macul. Any suggestions? I have no idea what went wrong since I religiously respected the recipe. Nu e prea mult 500 grame (unt si untura impreuna) la 1 kg de faina?

    Multumesc mult,
    Ioana

    • lauralaurentiu spune:

       Inclin sa cred ca a durat cam mult de cand i-ati asezat pe planseta de lucru si pana la cuptor. Acest aluat daca dospeste prea mult se inmoaie excesiv si atunci crapa la cuptor, de aceea nu trebuie sa fie rece, de la frigider si sa nu apuce sa se incalzeasca. Aluatul este intr-adevar gras, dar tocmai asta il face fraged. Imi pare rau pentru esec, dar… cine stie, poate ca va exista si o data viitoare cand vor iesi mai buni. L-au mai facut niste cititoare, lor le-a reusit (sunt si poze ceva mai jos).

      • Ioana spune:

        Doamna Laura, 

        Multumesc mult de raspuns. Oricum nu a fost un esec total pentru ca desi a crapat, a fost foarte gustos. L-am terminat intr-o zi. Au fost si niste prieteni la noi  chiar cand l-am scos din cuptor si le-a placut si lor. Dupa ce l-am taiat a aratat mult mai bine. Voi mai incerca reteta.Am mai incercat reteta de covrigi sarbesti si cornuri de brutari si au iesit foarte bune. Cornurile au devenit preferatele noastre. Multumesc de reteta si de inspiratie. 

        God Bless you!

        Ioana

      • lauralaurentiu spune:

        Ma bucur mult ca v-a placut gustul si l-ati mancat. Mie imi place mult cozonacelul asta. Cine stie, poate si faina folosita conteaza ca sa nu crape, dar totusi eu cred ca au dat cam prea mult in dospit. Important e ca au fost buni si mancati. :)

        Te mai astept cu drag sa descoperi si alte retete.

        2012/3/9 Disqus

  32. Virgilutz spune:

    Mulțam fain, nana Laura! 
    Asta-i „suveaca” de-o știam din copilarie!! 
    …cu mac, cu nuca, sau cu cacao și țâmiet(scorțișoară), 
    – umplutura nu-i prea multa, nici făramitura sa nu rămâie. 
    Epluribus Unum – cozonac cu mac !!! 
    p.s. sper că nu-i confuzie pentru unii de peste ocean(al Atlantic, – nu Indian!) 
    cu haioasa expresie„baigli” care in engleză e„:„bagles-beigles”- 
     ce-s covrigii circulari, opariți in apa fierbinte, 
    baș nainte de copt in cuptior… ca la St. Viator:)))

    • lauralaurentiu spune:

      Sa fie pe plac si numai de bine inaltului oaspete :)). Imi cer scuze ca nu am raspuns la timpul cuvenit, dau vina pe tehnica, bat-o vina, nu inteleg ce s-o fi petrecut de nu am fost notificata de comentarii.

  33. Maraoravita spune:

    Laura …..esti fantastica in bucatarie ….o stea …la fel ca si-n muzica …..felicitari….!!!!!!!!!!!!!!

  34. Giorgianaturcu spune:

    da…si eu obisnuiesc sa fac..ii prefer cozoncului..numai ca nu-mi ies asa aratosi(nu stiu cum, dar mereu imi crapa si iese umplutura

    • lauralaurentiu spune:

      Oare e umplutura cam moale? Mie mi se intampla asta mai demult la cea cu mac, bateam albusurile foarte tare, ma gandeam eu sa fie spumoasa umplutura dar, nu facea decat sa creasca prea tare in cuptor si sa crape cozonaceii.

  35. Nicoleta spune:

    Draga Laura,

    Untura se poate inlocui cu altceva? Unt/margarina?
    Si daca da, care este cantitatea echivalenta in unt/margarina?

    Multumesc!

    • Anonim spune:

       Draga Nicoleta, poti inlocui cu unt sau margarina, in proportia de 1 la 1, dar nu va fi chiar la fel de fraged, untura chiar faceminuni pentru aluaturi.

  36. Ramona spune:

    Am pregatit si eu baigli cu mac, cu jumatate din compozitie. Eu am pus doar unt, pentru ca untura n-am avut. Au iesit extrem de gustosi, si un aluat foarte fraged. Am pregatit multe din retetele dumneavoastra (in special prajituri si paine) si mai am cateva pe lista si urmeaza sa le incerc in curand :). Rezultatul a fost de fiecare data foarte bun. De cand am descoperit retele dumneavoastra de paine, fac doar paine acasa si e foarte buna, nu se compara cu cea cumparata. Felicitari pentru toate retetele si pentru munca dumneavoastra.

    • Anonim spune:

       Ramona draga, ma bucur foarte mult sa aud ca ai descoperit lucruri foarte utile pentru tine in site-ul meu. Te mai astept cu mare drag!

  37. Victoria Balint spune:

    no coment –nota 10

  38. Vioricasuciu spune:

    Macul se poate macina in masina de macinat cafea dar cu zaharul impreuna deci se pune o lingura de mac si una de zahar si se macina f. bine.
    Cozonaceii sunt formidabili de buni.Pofta buna la toti cei care nu sunt lenesi ca sa-i faca.

    • Anonim spune:

       Viorica draga, se fac asa de repede… nici nu ai de asteptat sa creasca. Cum zici si tu, sunt buni tare acesti baigli si merita efortul.

  39. Aurelia Morar spune:

    Foarte bune. Si Aromateeee…..; mirosea in toata casa a prajituri. Eu am vazut prea tarziu ca trebuie sa pun mac macinat, asa ca am folosit nemacinat. Intr-adevar, nu s-a legat compozitia, insa nici nu a curs. Desi suntem numai 2 persoane, s-au mancat rapid.
    Va multumesc inca o data pentru lucrurile minunate pe care ni le dezvaluiti.

    • Anonim spune:

       Aurelia draga, ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Bine ca nu a curs compozitia si ti-a reusit pana la urma. E bine totusi sa macini macul, va avea si un gust mai intens!

  40. Mihaela spune:

    Va pun si poza cu baigli cu specificatia ca sunt la servici si am facut poza la cele doua felii ramase.

  41. Mihaela spune:

    Am facut si eu baigli cu nuca , doar jumatate de compozitie , mi-au iesit 4 cozonacei frumosi . Se lucreaza foarte frumos cu aluatul si se face si repede . Multumesc pentru reteta .

  42. Laura spune:

    pffff, ce bine arata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Si sunt cu mac, favoritele mele

  43. Roman Rodica spune:

     FELICITARI PENTRU TOATE  RETETELE  SI MA BUCUR MULT CA NU MA-ATI UITAT ,EU  NU POT DECAT SA VA DORESC NUMAI SANATATE DIN ADINCUL SUFLETULUI , CA ASA O GOSPODINA AM MAI SPUS SE NASTE ODATA LA 100 DE ANI , DE SE NASTE ? EU AM VIZITAT SI RASVIZITAT RETETELE DAR ASA CA ALE  D-VOASTRA  NICI VOARBA , TOT RESPECTUL SI SARUT MAIINILE. VA PUP!!!!

  44. vasilica dubreu spune:

    Ador aluaturile, mai ales cele de cozonac, dar nu am incercat niciodata combinatia unt-untura la ele. Cred ca face aluatul fraged cu timpul, precum fursecurile acele „rame” la care se foloseste untura. Arata de milioane, iar ultima poza ma „distruge psihologic” :))))
    O zi buna!!!!!!

    • Anonim spune:

       Ma bucur ca iti place reteta mea de baigli, Vasilica draga. Untura face aluatul fraged si il mentine la fel… pana se termina cozonacul, ceea ce e greu sa dureze prea mult, na, stii cum e… pofta cam prea mare! :P

  45. Filiz spune:

    Cok guzel olmus tarifinizi deneyecegim
    Sevgiler

  46. Timea Ioo spune:

    Vai ce bune sunt! cat le mai faceam si eu mai demult…Trebuie sa ma apuc iar sa le fac ca mi-ai facut pofta, sunt atat de frumoase si buuuune. 

  47. Mara spune:

    Buna ziua,

    Felicitari pentru aceste minunate retete!
    Legat de baigli cu mac, cu ce ati macinat macul? Nu se poate folosi si nemacinat?

    Multumesc!

    • Anonim spune:

       Mara, multumesc pentru felicitari.

      Am macinat macul cu o… masina de mac, inca se mai gaseste prin magazinele de metalo-chimice sub exact aceasta denumire. E o masina clasica ce se fixeaza de tablia mesei si e actionata de o manivela. Nu se poate folosi macul nemacinat, nu s-ar mai lega compozitia.

    • Florentinataudor spune:

      Buna ziua tuturor!
      Laura….m-ai imbolnavit cu cozonaceii astia! Maine ma apuc sa-i fac si eu !
      Mara , macul il poti macina cu rasnita de cafea!
      O zi excelenta va doresc !

  48. Daniela Dudarec spune:

    n-aveti destule stelute!!**********************************************************************************************************************************

  49. Alina Blaj spune:

    Doamna Laura felicitari pentru ceea ce faceti!!Sunt invidioasa (in sensul cel bun al cuvantului) pe talentul dvs! Am incercat cateva din retetele postate si au iesit super gustoase!
    Mult succes in continuare !

    • Anonim spune:

       Alina, ma bucur mult ca ai incercat retetele si ti-au reusit, sa va fie de bine. Multumesc mult pentru urari si felicitari.

      • cris spune:

        e delicios cozonacul , l-am facut si eu , da la mine se crapa … oare de ce ? al tau e tare frumos

      • lauralaurentiu spune:

        Cris, asa e, are un gust minunat. Cred ca depinde de faina, uneori mai mi se crapa si mie putin. E util sa lucrezi rapid, ca sa se mentina aluatul rece, atunci nu crapa asa de tare.

      • Diana spune:

        ma-m uitat la unguri pe youtube,si in reteta nu punea untura ,cica se face aluatul seara si se tine in frigider la rece,pana a doua zi!poate de aceea nu se crapa cozonacul.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE