Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Brânzoaice pufoase cu brânză sărată

Brânzoaice pufoase cu brânză sărată

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ingrediente Brânzoaice pufoase cu brânză sărată

aluat:

  • 700 grame de făină
  • 100 ml. lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 200 grame de unt
  • 25 grame de zahăr
  • 25 grame drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 200 gr. iaurt gras
  • în plus: 1 ou întreg pentru uns aluatul
  • puțină făină pentru presărat planul de lucru

umplutură:

  • 600 de grame de brânzeturi amestecate după gust – eu am folosit mozzarella, gorgonzola, cașcaval și telemea, merg și alte combinații, de exemplu brânză de vaci bine stoarsă de zer cu brânză de burduf și telemea etc.
  • opțional, 16 roșii uscate

branzoaice sarate reteta branzoaica umpluta cu branza sarata branzoaica aperitiv

Brânzoaice pufoase cu brânză sărată, rețetă pas cu pas. Află cum se fac niște brânzoaice rumene și pufoase umplute cu brânză sărată. Aceste brânzoaice cu brânză sărată merg ca aperitiv sau gustare și sunt excelente de luat la pachet.

Această rețetă ingenioasă nu este creația mea, oricât de mult mi-aș dori eu acum să fi fost eu cea care a avut ideea unor brânzoaice sărate, a căror formă mi-a amintit de rețeta de brânzoaice trandafir. Nu o să mă împăunez cu ceea ce nu e al meu, însă, pentru că ideea, dar și rețeta și fotografiile, îi aparțin Cosminei Diana Petrea-Bujor, una dintre membrele cele mai pasionate și moderatoare în grupul Facebook ”Gătim cu Laura Laurențiu”.

Ei bine, Cosmina le-a făcut și mi-a trimis pozele și rețeta care sună mai mult decât tentant, de aceea am și hotărât să o public pe blog.

Mod de preparare Brânzoaice pufoase cu brânză sărată – aluatul

1. Se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază, apoi dilueăm cu ½ din laptele călduț. Lăsăm deoparte câteva minute. Între timp, separăm 3 ouă (de albușuri nu avem nevoie acum, dar le putem folosi pentru o excelentă Pavlova ). Cernem și făina într-un castron încăpător și topim untul, de care vom avea nevoie să fie lichid, dar nu fierbinte.

drojdia activata pentru aluatul dospit de branzoaice sarate

2. Adăugăm sarea peste făină și o amestecăm bine apoi facem loc la mijloc și turnăm drojdia diluată cu laptele.

preparare aluat branzoaice pufoase cu branza sarata

3. Batem bine cele 3 gălbenușuri cu iaurtul și restul de lapte și turnăm totul peste drojdie, în castron.

preparare aluat pentru branzoaice sarate

4. Începem să amestecăm cu o lingură de lemn, înglobând făina în ingredientele lichide. Când lingura nu prea mai este de ajutor, începem să frământăm energic, cu mâna sau la robot. După ce se obține un aluat omogen, adăugăm treptat untul topit și frământăm în continuare până ce obținem un aluat neted și complet nelipicios. Aluatul trebuie să se desfacă de pe mâini și de pe pereții castronului în care am frământat.

Ungem cu puțin ulei un castron curat, modelăm aluatul frământat în formă de bilă și îl așezăm în castron. Acoperim castronul cu folie alimentară sau cu un șervet curat de bucătărie, împăturit în 4, și îl așezăm într-un loc călduț, ferit de curent, ca să crească până își dublează volumul. Recomand să puneți aluatul în cuptorul abia încălzit (să fie sub 40°C în interior), astfel va crește mai rapid.

aluat framantat pentru branzoaice pufoase cu branza sarata

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

5. În final, aluatul a crescut așa cum se vede în imaginea de mai jos. Fiind un aluat gras, va fi foarte fraged, dar e posibil să dureze ceva mai mult creșterea (poate vreo 2 ore).

aluat crescut pentru branzoaice aperitiv cu branza sarata

Brânzoaice pufoase cu brânză sărată – umplutură și asamblare

1. Pentru pregătirea umpluturii, pur și simplu se amestecă brânzeturile sfărâmate/rase, în proporția dorită, ca să fie potrivit de sărată umplutura. De această dată, eu am folosit cele ce se văd mai jos, dar la fel de bine se pot recicla pur și simplu resturi de brânzeturi diferite de prin frigider. Se modelează brânzeturile frământate în 16 bile egale, câte una pentru fiecare brânzoaică.

ingrediente umplutura branzoaice aperitiv reteta branzoaice sarate

2. Odată crescut, aluatul se răstoarnă din castron pe planul de lucru puțin presărat cu făină. Se presează, să scoatem aerul din el, apoi se împarte în 16 bucăți egale. Vor ieși astfel brânzoaice de o mărime medie, dacă le vreți mai mari, împărțiți în 10-12 bucăți. Se modelează fiecare bucată sub formă de bilă.

branzoaice sarate aperitiv mod de preparare

3. Pe rând, fiecare bucată se aplatizează cu sucitorul sub forma unui disc cu diametrul de aproximativ 15 cm. Se crestează marginile bucății de aluat în 7-8 locuri (depinde cât de multe ”petale” vreți să aibă brânzoaica voastră, pe care o vom modela sub formă de floare). Se pune 1 bilă de brânză chiar la mijlocul bucății de aluat.

branzoaice aperitiv reteta pas cu pas reteta branzoaice sarate mod de asamblare

4. Rând pe rând, se aduc ”petalele” de la margine către mijloc, peste bila de brânză. Singura regulă este să nu ridicăm una după alta ”petalele” alăturate, ci cele opuse sau lăsând câte una între ele.

5. În final, așa arată brânzoaica asamblată și, după gust, puteți să puneți și o bucată de roșie uscată sau nu.

branzoaice sarate aperitiv branzoaica umpluta cu branza sarata asamblata

Se pun brânzoaicele asamblate într-o tavă așternută cu hârtie de copt, se acoperă cu un șervet curat de bucătărie și se mai lasă să crească ½ oră, la temperatura bucătăriei. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 180°C.

Brânzoaice pufoase cu brânză sărată – coacere

1. După ce cuptorul s-a încins, se bate bine oul întreg cu furculița, să se lichefieze, apoi se ung pe deasupra brânzoaicele. Eu folosesc pentru asta o pensulă specială pentru patiserie.

branzoaice aperitiv cu branza sarata reteta pas cu pas branzoaicele umplute in tava gata de cuptor

2. Aceste brânzoaice sărate se coc în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 25-30 de minute, până cresc și se rumenesc frumos.

branzoaice aperitiv reteta pas cu pas reteta branzoaice sarate

Se lasă să se răcească înainte de servire. Noi le-am servit călduțe și au fost delicioase, un aluat fin care se desface fâșii-fâșiuțe și umplutura foarte gustoasă.

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE