Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă

Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă, rețetă culinară. Cum se fac brânzoaicele în formă de trandafir. Plăcinte din aluat dospit dulce cu brânză sau urdă.

Plăcintele astea pufoase, frumoase și parfumate nu sunt nimic altceva decât o reinterpretare a clasicelor brânzoaice românești. Cine-ar zice nu, la micul dejun, unei brânzoaice pufoase, cu umplutura dulce și subtil aromată? Eu zic că e de nerefuzat, și la fel de tentantă rămâne aceasta plăcințică pufoasă cu brânză și ca desert, după un prânz ușor, pentru că ea în sine e destul de consistentă. Ei bine, când îi mai dai clasicei brânzoaice și-o formă placută, de trandafiraș îmbobocit, parcă ceaiul, cafeaua și chiar ziua devin mai aromate și mai frumoase.

branzoaice-trandafir-reteta-cu-poze-reteta-de-branzoaice-in-forma-de-trandafir

Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă, ingrediente

  • 500 de grame de făină
  • 200 de grame de zahăr
  • 3 gălbenușuri + 1 ou întreg
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 180 de ml. de lapte
  • 20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
  • 1 praf de sare
  • 100 de grame de unt
  • 300 de grame brânză de vaci bine stoarsă de zer (sau urdă dulce de vacă)
  • 75 de grame de migdale zdrobite (dacă nu aveți migdale sau nu vă plac, puteți pune stafide sau alte fructe uscate)
  • coaja rasă de la 1 lămâie si 1 portocală
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal (opțional)
  • 1 lingură fulgi de migdale pentru presărat (opțional)
  • zahăr pudră pentru presărat

Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă, prepararea aluatului:

1. Într-un castron se freacă drojdia cu 1 lingură de zahar (din cantitatea totală).

branzoaice trandafir prepararea aluatului drojdia activata

2. Pâna când se activează drojdia, se încălzește laptele (ca pentru pâine, la 37-38 de grade), se topește untul (să fie lichid, dar nu fierbinte) și galbenusurile se bat cu sarea, se adaugă 80 de grame de zahăr, 1 linguriță extract de vanilie și apoi și laptele. Coaja rasă de lămâie se amestecă bine cu faină.

3. Se omogenizează laptele amestecat cu gălbenușuri cu drojdia activată și se toarnă peste făină într-un castron încăpător, frământând energic cu mâna sau cu mixerul. După ce aluatul se leagă, se adaugă și untul topit, puțin câte puțin, până la încorporarea totală. Se frământă până la obținerea unui aluat neted, deloc lipicios (cel puțin 15 minute manual și 7-8 minute cu mixerul).

branzoaice trandafiri prepararea aluatului framantare

4. Se așază aluatul într-un castron uns cu o peliculă fină de ulei și se acoperă cu folie alimentară, așezându-se într-un loc călduț ca să crească până își dublează volumul.

aluat-dospit-dulce-framantat-pentru-branzoaice-trandafir-reteta

Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă – prepararea umpluturii

5. Până aluatul crește, se pregătește umplutura: într-un castron se pune brânza de vaci sau urda, ambele trebuind să fie proaspete și bine scurse de zer, coaja rasă de portocale, migdalele sfărâmate (dacă folosiți), 100 de grame de zahăr, 1 linguriță de apă de flori de portocal (opțional) si extractul de vanilie (1 linguriță). Separat, oul întreg se bate bine cu furculița. Referitor la migdale, mie mi-a plăcut foarte mult textura pe care au dat-o umpluturii, dar se poate la fel de bine renunța la ele.

branzoaice trandafir, prepararea umpluturii

PUBLICITATE
Preparare Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă 5 Preparare Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă 6

Pentru rețeta de Brânză de vaci făcută în casă, inclusiv în varianta video, click pe poza de mai jos

branza de vaci, reteta video de branza de casa din lapte de vaca, branza de vaca proaspata, reteta de branza dulce de vaci

6. Se adaugă câte puțin din oul bătut (linguriță cu linguriță) în timp ce se amestecă bine. Se va adăuga doar atât ou de cât e nevoie să se formeze o umplutură destul de consistentă. Restul de ou bătut (cam 1/2) se păstrează pentru uns plăcintele pe suprafață.

umplutura de branza dulce si arome pentru branzoaice trandafir, reteta pas cu pas

Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă – modelare

7. După ce aluatul a crescut, se răstoarnă pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei și se împarte în 12 bucăți egale.

8. Pe rând, fiecare bucată se aplatizează cu palma sau sucitorul, formând un disc pe cât posibil de apropiat de forma unui cerc cu diametrul de 15-16 cm., cu marginile frumoase și netede, se crestează apoi în formă de cruce, pornind de la margini către centrul discului, fără a desprinde bucățile complet.

9. Se așază la mijloc o „bilă” de umplutură, cam de dimensiunea unei nuci, apoi se apucă una dintre „petalele” de aluat și se trage peste umplutură, colțurile presându-le dedesubt.

10. Se continuă cu „petala” imediat urmatoare (indiferent dacă mergeți în contra sau în sensul acelor de ceasornic, dacă ați pornit într-o directie, păstrați-o până la capăt, nu alternați petalele în cruce).

modelarea branzoaicelor in forma de trandafiri

11. In final, se obtine un trandafiraș drăguț care se așază în tava acoperită cu hârtie de copt.

branzoaice trandafir, cum se modeleaza, pasul 6

Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă – coacere și servire

12. Se lasă plăcintele să crească în tavă, acoperite cu un șervet umed, călduț, cam 1/2 de oră.

branzoaice trandafir in tava reteta branzoaice trandafir

Între timp, se încinge cuptorul pâna la 190 de grade Celsius. Înainte de a da plăcintele la cuptor, se ung cu oul bătut diluat cu 1-2 lingurițe de apă și eventual se presară cu fulgi de migdale.

branzoaice trandafir pregatite de copt in tava

13. Se coc brânzoaicele tradanfir în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius vreme de 20-25 de minute, timp în care trandafirii noștri umpluți cu brânză proaspătă de vaci sau cu urdă vor crește și se vor rumeni frumos.

branzoaice-trandafir-coapte-in-tava

Se presara brânzoaicele călduțe, cu multa generozitate, cu o ploaie de zahăr pudră.

branzoaice-trandafir-presarate-cu-zahar

Se servesc călduțe  sau complet reci și sunt nemaipomenit de bune, de pufoase și de aromate. Sunt sigură că vă veți îndrăgosti de ele! Spor la treabă și poftă bună!

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Sursa din care m-am inspirat pentru ideea de asamblare a placințelelor.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 comentarii la Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă

  1. Gligor Elisabeta spune:

    Am incercat astazi reteta au foarte bune miau iesit ,,,multumesc pentru reteta !!!

  2. […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Image via: arabeska waniliowa, simply so good , retete ca la mama […]

  3. ukumelt spune:

    Buna Laura,am incercat si eu acesti minunati ”trandafiri” pt ca aveam ceva urda si nimeni nu se da in vant dupa ea dar vreau sa-ti spun ca intr-o saptamana a trebuit sa fac 3 ture de ”trandafiri” pt baietii mei.Multumim pt reteta!…..sunt deliciosi :)

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur din tot sufletul ca ti-au placut, sa va fie d ebine tie si baietilor. :) I-as repeta si eu tot a doua zi, daca nu as fi obligata sa creez mereu noi articole, implicit sa gatesc retete noi :).

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur din tot sufletul ca ti-au placut, sa va fie d ebine tie si baietilor. :) I-as repeta si eu tot a doua zi, daca nu as fi obligata sa creez mereu noi articole, implicit sa gatesc retete noi :).

  4. ukumelt spune:

    Buna Laura,am incercat si eu acesti minunati ”trandafiri” pt ca aveam ceva urda si nimeni nu se da in vant dupa ea dar vreau sa-ti spun ca intr-o saptamana a trebuit sa fac 3 ture de ”trandafiri” pt baietii mei.Multumim pt reteta!…..sunt deliciosi :)

  5. Angela spune:

    Draga Laura, am facut si eu „trandafiri”, au fost deliciosi.Multumesc frumos pentru reteta!Angela

  6. Angela spune:

    Draga Laura, ce bine arata, este deja in lista mea de meniu pt weekend, mai ales ca mie personal imi place tot ce contine branza si dulce si sarata…Cum ti-am mai spus, mereu ma inspir din ce postezi tu aici.Iti doresc la mai mare si multa sanatate tie si familiei.Cu drag.Angela

  7. Rita Oarga spune:

    Vai de mine! Tocmai ma gandeam cu drag ca ai pe cineva in familie care te ajuta la poze. :)
    Se pare ca ne descurcam cum putem. Foarte frumoasa poza.
    Iar migdalele imi plac in orice. Fulgii aia crocanti de la suprafata trebuie sa fie foarte buni.
    Iti doresc un weekend frumos!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE