Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Burek cu carne

Burek cu carne

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Despre burek am mai scris, e o plăcintă de inspirație turcească, pe care au adoptat-o cu încântare și sârbii și bulgarii dar și grecii. Evident, la mine în bucătărie, rețeta de burek a ajuns deodată cu sârbul care a intrat în viața mea și nici că a mai plecat vreodată (ăsta e jumătatea mea, bărbatu-meu, pentru cei care nu știu deja). Aș putea zice că soacra mea, când mi-a dat băiatul, în loc de manual de utilizare mi-a oferit rețeta de burek.

Dincolo de glumă, adevarul e că se face foarte des în familia soțului meu această plăcintă savuroasă, cu tot felul de umpluturi. Azi eu am facut un burek cu carne, a cărui rețetă o împărtășesc cu voi în cele ce urmează, dar deseori facem acasă burek cu brânză (în variantă dulce sau sărată), burek cu varză dar și cu mere sau cu vișine.

Ingrediente Burek cu carne

pentru o tavă de 25 x 35 cm

  • 3/4 pachet de foi de plăcintă (eu am folosit foi sârbești, care sunt mai subțiri decât cele ce se găsesc la noi în comerț, dar foarte bun iese burekul și cu foile românești)
  • 750 de grame de carne tocată, mai slabă (eu am folosit carne de vită – pulpă – dar se poate folosi un amestec de carne de vită și de porc, degresată)
  • 250 de grame de ceapă tocată cât de fin
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 lingura de griș sau 2 linguri de pesmet
  • 2 linguri de ulei
  • sare, piper, ierburi aromatice dupa gust, eu am pus 1 linguriță de cimbru uscat, boia de ardei dulce sau iute (dupa gust)
  • opțional, 2-3 linguri de ajvar – o pasta specific sarbeasca pe baza de ardei
  • opțional, 1 lingură de pastă de tomate
  • ulei pt. uns foile sau un amestec de 1:1 unt topit și ulei (cam 100 ml. de ulei sau unt topit + ulei)
  • 1 ou
  • 100 de grame de smântână
  • 150 ml apă minerală carbogazoasă

Burek cu carne, prepararea umpluturii:

1. Într-o tigaie/cratiță încăpătoare, se încing cele 2 linguri de ulei și se călește ceapa tocată cât de fin și usturoiul zdrobit. Mărturisesc, eu am dat ceapa prin mașina de tocat carne, după ce am terminat de tocat carnea pentru plăcintă.

reteta-burek-cu-carne-calit-ceapa

2. După ce ceapa s-a înmuiat, se adauga carnea și se continuă să se călească, mărunțind-o bine cu o lingură de lemn sau o spatulă, ca să nu se adune în bulgărași.

burek-placinta-cu-carne-reteta-cu-poze-calit-carnea-pregatirea-umpluturii3. Se călește carnea pe foc moderat cam 8-10 minute, până nu se mai văd urme de carne roșie, moment în care se adaugă boiaua dulce de ardei, opțional, pasta de tomate sau ajvarul (sau ambele).

reteta-burek-cu-carnea-pregatitre-umpluturii-carne-calita-cu-pasta-de-ardei

4. Se mai gătește carnea cam 4-5 minute, amestecând constant, apoi se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se condimentează cu sare, piper și ierburi aromatice după gust, apoi se adaugă grișul sau pesmetul și se amestecă bine.
burek-placinta-cu-carne-reteta-cu-poze-burek-cu-carne-umplutura

Burek cu carne – asamblare și coacere

1. Se unge bine tava cu ulei sau cu unt topit amestecat cu ulei (așa cum am făcut și eu).

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

reteta-burek-cu-carne-placinta-cu-carne-reteta-cu-poze-pregatirea-tavii2. Se adaugă un prim strat de foi de plăcintă (2-3 foi). Nu trebuie să ungem după fiecare foaie adăugată, e suficient să o ungem pe cea din partea superioară.

burek-placinta-cu-carne-reteta-cu-poze-montarea-in-tava
3. Se distribuie 1/4 din umplutura de carne deasupra acestui prim strat de foi de plăcintă, se acoperă cu un alt strat de 3 foi de plăcintă și la fel, ungem bine cu ulei sau unt amestecat cu ulei ultima foaie. Continuăm identic, trebuind să obținem 5 straturi de foi de plăcintă și 4 straturi de carne.

burek-cu-carne-reteta-placinta-cu-carne-cu-poze-adaugarea-umpluturii

4. Ultimul strat trebuie să fie de foi de plăcintă, care se va unge bine cu ulei pe toată suprafața și apoi, cu un cuțit bine ascuțit, se va tăia burekul în porții după preferință (romburi, pătrate, triunghiuri).

burek-cu-carne-reteta-cu-poze-burekul-montat-in-tava
5. Se bate cu furculița oul, se adaugă smântâna și se omogenizează bine, apoi amestecul se diluează cu apa minerală carbogazoasă. Acest amestec lichid se toarnă deasupra burekului deja porționat, cum am arătat la punctul anterior.  Abia acum se ponește cuptorul, fixându-se la 190 de grade Celsius, în timpul în care cuptorul se va încinge, burekul absorbind amestecul lichid pe care l-am turnat deasupra.

burek-cu-carne-reteta-placinta-cu-carne-reteta-cu-poze-burekul-gata-de-copt

6. Burekul se coace la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius (vom da burekul la copt imediat ce cuptorul s-a încins bine). Timpul de coacere este de aproximativ 40 de minute, în final burekul arătând rumen și apetisant.

burek-cu-carne-placinta-cu-carne-reteta-cu-poze-burek-final-scos-din-cuptor

Lăsăm burekul să se răcorească, putându-l servi din faza în care este călduț.

N-are rost să vă mai povestesc ce apetisant miroase și cât de nerăbdătoare ne sunt papilele gustative, așteptând să se răcească puțin, puțin de tot! Ca să mai treacă vremea, îmi pregatesc o cană de lapte bătut, merge de minune cu burekul călduț. Mmm… nu-mi vine să-l împart cu nimeni!
reteta-placinta-cu-carne-burek-retetecalamamaro-reteta-cu-poze-burek-cu-carne-placinta-cu-carne-si-foi
Poftă mare!

Pentru cei care doresc să încerce varianta cu foile făcute în casă, pot să le facă urmând indicațiile de la rețeta de PLĂCINTĂ ÎNTINSĂ.

Placinta intinsa cu dovleac

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 comentarii la Burek cu carne

  1. […] salvata de vreo jumatate de an reteta de burek cu carne a Laurei Laurentiu dar trebuie sa marturisesc ca n-a fost sa fie, deoarece, cand […]

  2. […] Visam de foarte mult timp sa pregatesc acest burek!!! La mine a iesit mai mult placinta cu carne :P, fiindca nu am avut foi subtiri de placinta, dar in final n-a mai contat!!! Din nou, inspiratia mea a fost Laura, cu al ei apetisant burek cu carne […]

  3. Didi spune:

    am dactilografiat gresit *ce-i fac (e de la gustatul preparatului :)) )

  4. Didi spune:

    am dactilografiat gresit *ce-i fac (e de la gustatul preparatului :)) )

  5. Didi spune:

    vai. de mine. am incurcat plicul de boia dulce cu ala de chilli. nu vrei sa stii cat chilli am pus. cei fac? :))) …hai ca sotul meu mereu imi zicea ca nu iutesc cat vrea el mancarea din cauza fiica-mii. sper macar el sa o manance.

  6. Didi spune:

    vai. de mine. am incurcat plicul de boia dulce cu ala de chilli. nu vrei sa stii cat chilli am pus. cei fac? :))) …hai ca sotul meu mereu imi zicea ca nu iutesc cat vrea el mancarea din cauza fiica-mii. sper macar el sa o manance.

  7. Didi spune:

    iar il fac acum :)))

  8. Didi spune:

    Laura, nu m-am lasat. Din toate nebuniile de pe site, mie mi-a casunat pe reteta asta. De data aceasta am facut-o ca la carte, o minunatie a iesit. Partea proasta este ca n-am pozat nimic pt ca sotul meu este ca un arici, sa nu ma mai vada ca ma ocup de culinar ca cica pierd prea mult timp si doar ce apuc atunci cand nu este el acasa. M-am ofticat!

    • lauralaurentiu spune:

      Oh, draga mea, nu-mi spune! :)) Nu ai idee cate retete au ramas nepozate datorita mancailor mei care efectiv imi rup usa bucatariei cand termin de gatit. :)) Ma bucur ca v-a placut, sa va fie de bine. :)

  9. Didi spune:

    Draga Laura, o am salvata reteta cred de vreo jumatate de an, de pe vremea cand ma semnam Lia la tine pe blog, dar trebuie sa-ti marturisesc ca este una cu peripetii. La un moment dat ti-am trimis un mail ca link-ul salvat ma ducea intr-o reteta de inghetata parca :))) si nu mai gaseam burekul nici cu search si „m-am ratzoit” politicos la tine ca nu-mi mai gasesc burekul. A fost prima incercare ratata din motiv de negasire reteta. Dupa Revelion, am aprovizionat voioasa ca sa intocmesc prea-minunatul burek. Cand sa purced la treaba, surpriza! Pachetul cu foi de placinta din congelator, pe care ma bazam, s-a dovedit a fi de fapt aluat (din vina mea, evident). Prin urmare, aveam in fata compozitia ta de burek si un aluat cu care trebuia sa fac ceva. Ce-a iesit, vei vedea maine pe blogul meu ca sa te prapadesti de ras. Delicios si in varianta mea mai uscata, motiv pentru care n-o sa-l mai numesc burek dar voi povesti despre cel autentic de la tine, normal! :)

  10. Mioara spune:

    Foarte bun si foarte usor de facut.
    Multumesc mult pentru retete, tot ce am incercat a iesit bine. Te imbratisez cu toata dragostea!

  11. malina spune:

    si poza, ca nu reuseam sa o urc, abia acum am putut.

  12. malina spune:

    multumesc, Laura. oare a cata oara iti multumesc? cu siguranta ca vor mai fi multe altele. sunt dependenta de blogul tau. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

  13. tabita curea spune:

    De cind am descoperit blogul dumneavoastra aceasta este prima reteta pe care am incercato si de atunci o tot pregatesc mereu. Copii mei o adora cit si sotul meu. O bunatate ce mai ….alaturi de o salata. Multumim mult pt retete.

  14. Florina spune:

    Excelent Burekul! sunteti o gospodina desavarsita!

  15. Maria spune:

    am facut in tava jumatate cu carne si jumatate cu branza sarata ,e in cuptor dar miroase minunat astept sa o gust. multumesc pt retete!

  16. nana spune:

    super,super bun.miam fript limba de 2 ori nemaiavind rabdare sa se raceasca :)).lam facut deja de citeva ori..multumesc mult pentru postare..

  17. ariadna_75 spune:

    Delicios, o nebunie cum bine spunea cineva de aici.De cand am dus la servici burek-ul cu carne facut dupa reteta ta ,toata lumea de pe sectie(dar toata,nu a scapat nici colegei care a venit acum o luna) bucatareste dupa reteta ta.
    multumiri si te tuc inca odata

  18. Andreea11law spune:

    Buna Laura, iti urmaresc cu placere blogul de ceva vreme si am descoperit ca ai mai multe retete sarbesti. Eu si sotul meu ne-am intors foarte recent dintr-o minunata vacanta in Muntenegru, unde am fost foarte incantati de ciorbele care ne-au fost servite, in special ciorbele crema de legume cu carne (foarte savuroase!!!). Am inteles ca relativ aceleasi retete se folosesc si in Serbia. Nu am reusit sa obtin de la hotelul unde am stat o reteta si ti-as fi foarte recunoscatoare daca ai putea sa postezi tu una. 

    • Anonim spune:

      Andreea, o sa ma straduiesc pe viitor sa dau curs cererii tale. :) Sa va fie de bine vacanta, e un loc minunat!

      2011/8/15 Disqus

  19. Antonina spune:

     Arata minunat Laura… stomacul il am in pioneze.. Ma tot uit pe site ce sa fac ce sa fac pentru concurs… si clar imi vine sa le fac pe toate..:)) burek-ul asta parca mi-a dat  o palma peste fata si un cot fix in plex…. so ..be it.. o sa-l facu pe asta musai !! :))

    • Anonim spune:

      Burekul e bun, Antonina, si e atata de adaptabil… poti sa il faci cu branza dulce sau sarata, cu carne, cu mere, cu visine, chiar si cu varza! :)) (ca tot ai tu ceva cu varza ;) ).

      • Lacrimioaracazan spune:

        acum am facut pt prima data burek cu toate ca sunt banateanca dar mi-a lasat gura apa cand lam vazut postat abia astept sa il scot din cuptor te pup laura

  20. Marcela spune:

     Bun…dupa tortul de zahar ars ce l-am facut sambata dupa reteta ta si a iesit demential de bun plus ca a fost fff simplu acuma tot ma gandesc la acest burek ! Care musai il voi da de hac in aceasta saptamana cat de curand mai ales ca am aproape tot ce trebuie la el. Multumesc inca o data pentru retetele tale minunate !

  21. Scufa spune:

    Aliooooooo…m-ai omorat cu reteta asta! N-am vazut demult sa arate ceva gatit cu carne asa de bine…musai trebuie sa-l incerc! Dupa ce-l fac, revin cu impresii :-)
    Multumesc!

  22. alice spune:

    L-am incercat!Este extraordinar!

  23. Anonymous spune:

    Buna,
    Azi mi-am afcut curaj si am "prestat" burek cu carne.
    Ce sa spun? o nebunie !!!!!
    Merita sa incercati!!
    Multumim Laura ! Marieta

  24. Anonymous spune:

    Preparatul acesta arata intr-un mare fel.
    Si pentru ca de Craciun am invitati la masa, as vrea sa-l "prestez" si eu, dar numai jumatate, ca si tine.
    Ai putea sa-mi spui te rog ce dimensiune are tava in care ai facut cu jumatate din cantitati?
    Felicitari pentru tot ce faci !! Marieta

  25. Mirela spune:

    Laura,
    am descoperit blogul tau abia seara trecuta. Sunt incantata de savoarea bucatelor pe care le prepari. Te felicit din tot sufletul si-ti marturisesc ca te voi urmari sistemnatic! :))
    P.S. Acum am in cuptor burek-ul cu carne, miroase dumnezeieste, abia astept sa fie gata.

  26. Andra spune:

    Cum se cade sa si multumesti dupa ce te inspiri cu nerusinare, te anunt ca am fact burekul si a iesit o minunatie.
    am respectat reteta intocmai, doar ca am folosit foi grecesti din lipsa de alternative si am condimentat carnea cu piper, patrunjel, cozi de arpagic verde si menta, toate proaspete.
    imediat ce mai prind niste timp liber o sa-l incerc si pe cel cu branza sarata!

  27. Anonymous spune:

    buna ziua, in primul rand. as dori sa stiu daca pot face aceasta reteta cu carne tocata de pui. multumesc

  28. lauralaurentiu spune:

    Andra, iti multumesc mult pentru aprecierea aratata. Ma bucur ca am mai castigat un cititor fidel. In ce priveste burekul, te astept cu mare interes sa imi comunici impresiile tale. Spor la copt si… pofta buna!

  29. lauralaurentiu spune:

    Roz_bonbon – scuze ca am dat peste mesajul tau atat de tarziu. Sigur ca nu m-am suparat :) .

  30. Andra spune:

    In primul rand ma bucur ca te-am gasit. In sfarsit un blog culinar romanesc respectabil. Faptul ca e banatean mi-l face cu atat mai placut.
    Si ce sa zic de reteta asta, mancam burek in copilarie, datorita retetei tale mi l-am amintit ca din alta viata :)
    O sa-l fac neaparat week-end-ul asta, multumesc de reteta.
    Ah, si m-ai castigat categoric ca cititoare fidela!

  31. Roz_bonbon spune:

    Laura, esti o bucatareasa desavarsita! Felicitari!
    Daca nu te superi, eu te trec la blogurile preferate, pentru cxa la ce bunatati ai…trebuie sa te am in vizor mai des.
    Apropos! Am facut Kinder Pingui cu inspiratie de la tine, insa am specificat sursa, e ok asa? Sper sa nu te fi suparat.

  32. laura laurentiu spune:

    Didona, e super, mie imi place chiar mai mult decat cea cu branza :) !

  33. Diana Didona spune:

    Ce bine ca am gasit reteta; im place foarte mult, ca si cea cu branza.

  34. Gina spune:

    Cum spuneam – unul mai bun decat altul! Si totusi…parca asta carnosu mi-s parut chiar mai bun decat cel cu branza! Multumeeeeeeesc si pup!

  35. laura laurentiu spune:

    Laura, draga mea, ma bucur mult ca te intereseaza aceasta reteta. Multi dintre cei care au nu au gustat, nu isi pot imagina cum este, cat de suculenta, frageda si plina de savoare poate sa fie. cat despre burekul cu branza sarata… uite-acu'! ;)

  36. Laura spune:

    Vaiiii de mine, Laura, ce furtuna ai declansat tu la mine-n stomac acum!!!!!!!!!!!! :)))
    De cand voiam sa te bazai cu intrebari despre burek, numai eu stiu (si n-am mai ajuns din cauze bine cunoscute)
    Deci, tre' sa discutam! :P
    …cum ma linistesc un pic, cum il fac…inclusiv cu branza sarata…ma bazez pe tine, da?! :))
    …ca eu mai mult la degustat ma pricep, hi, hi…
    Pupici infiniti pentru minunatiile astea de retete pe care le impartasesti cu noi!!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE