Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Cornuri pufoase cu unt

Cornuri pufoase cu unt

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Cornuri pufoase cu unt

Hotararea de a publica reteta de cornuri pufoase cu unt nu imi apartine mie, a ajuns pe blog in urma unei consultari publice. A trecut deja o saptamana de cand v-am adresat intrebarea Ce reteta buna de mancat cu lapte ati dori sa pregatesc pentru voi?. Va multumesc mult ca ati raspuns intr-un numar atat de mare sondajului, s-au inregistrat 421 de voturi dintre care 204 au ales reteta Cornuri pufoase cu unt.
Clar, nu-mi puteam permite sa pierd timpul, a fost dorinta voastra sa vedeti aceasta reteta de cornuri publicata pe blog asa ca am trecut rapid la framantat, ca doar nu era sa va tin cu cana de lapte pregatita asteptand dupa cornurile mele!
Cornurile astea, cu un gust exceptional de bun si care au in ele nu doar unt, ci tot ce e mai bun in lapte – iaurt, smantana – merita facute de fiecare dintre voi. Sunt convinsa ca vor fi incantarea familiei voastre, un mic dejun sau gustare perfecta (si consistenta). Nu sunt deloc greu de facut, e nevoie doar de putina rabdare, da’ nici aia prea multa.

Ingrediente Cornuri Pufoase cu unt:

(pentru 24 de cornuri – dar se pot modela si mai mari, rezultand mai putine, respectiv mai mici, rezultand mai multe)

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
  • 1 kilogram de faina
  • 150-160 de ml. de lapte caldut
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 1 lingurita de miere de albine
  • 2 lingurite de sare
  • 1 1/2 lingurita de praf de copt
  • 300 de grame de iaurt (eu am folosit sana)
  • 150 de grame de smantana acrisoara
  • 100 de ml. de ulei
  • 150 de grame de unt (nu trebuie sa fie din cel foarte gras, ajunge cu 65% grasime)
  • in plus: ulei pentru uns planul de lucru, umpluturi dupa plac, daca hotarati sa le faceti umplute

Preparare Cornuri pufoase cu unt:

Pentru inceput, se amesteca intr-un castronel 75 de ml. de lapte caldut cu drojdia, mierea de albine si 3 linguri de faina din cantitatea totala. Se lasa intr-un loc caldut, ferit de curent (ideal este cuptorul incazlit la 40 de grade Celsius) pana cand creste si face basici.
cornuri pufoase cu unt 2
Faina ramasa (1 kilogram minus cele 3 linguri folosite pentru plamadeala) se amesteca cu sarea si praful de copt apoi se cerne intr-un castron.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 3
Eu am pregatit aluatul la masina de paine pe programul de framantare de 15 minute: am pus in cuva masinii iaurtul, smantana, uleiul, restul de lapte caldut si drojdia activata (poza 1), apoi am adaugat faina (poza 2). Am pus la framantat supraveghind daca nu mai e nevoie sa adaug cate o lingura de lapte cald sau dimpotriva de faina, ajustand consistenta aluatului (nu a fost nevoie, tineti cont insa ca anumite tipuri de faina se pot comporta diferit asa ca e bine sa fiti pregatiti sa interveniti adaugand nu mai mult de o lingura de lapte sau de faina o data, pe rand, pana la obtinerea consistentei dorite).  Aluatul trebuie sa fie molcut, neted, nelipicios si sa formeze deja basici la finalul framantarii. Se pune aluatul framantat bine intr-un castron presarat cu putina faina (poza 3), se acopera cu 2 servete de bucatarie incalzite si se aseaza intr-un loc caldut, cu temperatura constanta (in cazul meu, cuptorul incalzit la 40 de grade Celsius, va recomand sa procedati la fel). Dupa jumatate de ora, aluatul trebuie sa fi crescut incat sa-si fi dublat volumul (poza 4).
Preparare Cornuri pufoase cu unt 4
Odata crescut, aluatul se impinge cu pumnii inapoi in castron, framantand usor in jur de 1-2 minute. Se acopera din nou cu servetele si se pune iarasi la crescut.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 5
Cand isi revine la dimensiune mai sa iasa afara din castron (inca vreo jumatate de ora) aluatul este gata.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 6
 Se rastoarna aluatul pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 7
 Se aplatizeaza aluatul cu palmele si se imparte in 4, formand 4 mingiute care se ung usor cu ulei de suprafata si se acopera cu 2 servete de bucatarie, lasandu-le sa se odihneasca inca jumatate de ora pe planul de lucru.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 8
Dupa jumatate de ora, mingiutele trebuie sa fi crescut. Din fiecare se intinde cu sucitorul cate un disc (grosimea aluatului sa fie de 1/2 – 1 cm.) care se unge bine cu unt topit, dar nu fierbinte.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 9
Se lasa discurile pe planul de lucru pana cand untul prinde o pelicula solida la suprafata.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 10
Se taie discurile cu un cutit foarte bine ascutit in bucati cat de mari se doreste (eu am taiat fiecare disc in 6, obtinand 24 de cornuri).
Preparare Cornuri pufoase cu unt 11
Se ruleaza tringhiurile obtinete de la baza spre varf formand cornurile. Daca doriti sa adaugati o umplutura (rahatul se potriveste tare bine) acum este momentul sa o faceti. Cornurile se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (eu le-am pus in doua tavi cu spatiu destul de mare intre ele, se poate si intr-o tava, dar atunci vor fi inghesuite si vor trebui desprinse unele de altele dupa copt).
Preparare Cornuri pufoase cu unt 12
Se lasa sa creasca 25-30 de minute in tava, apoi se coc in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 15-20 minute (pana se rumenesc). Imediat ce se scot din cuptor, cornurile fierbinti se ung cu untul topit ramas. Lasati untul sa se scurga deasupra lor, se va topi si va patrunde in coaja cornurilor, dandu-le un gust minunat si un aspect finisat al suprafetei.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 13
Cornurile unse cu unt se lasa sa se raceasca in tava. Daca doriti o coaja foarte moale, acoperiti usor cu 2 servete de bucatarie, daca nu, lasati-le sa se raceasca descoperite, vor avea o coaja subtire, fin-crocanta si un interior incredibil de pufos.
Preparare Cornuri pufoase cu unt 14

Asa arata cornurile in sectiune:

Preparare Cornuri pufoase cu unt 15

Dupa cum va spuneam, micul dejun devine un rasfat cu acest cornuri cu gust bogat si un pahar de lapte:

Preparare Cornuri pufoase cu unt 16
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Cornuri pufoase cu unt

  1. Camelia spune:

    pe cat de bine canti pe atat de bune sunt retetele tale.cornurile sunt megaextrasuper bune,merita fiecare minut de astepta. eu le-am umplut cu crema de la cozonacul cu nuca si le-am pudrat cu zahar sa fie mai dulci. dar si simple sunt cele mai bune cornuri pe care le poti face si le poti manca vreodata.

  2. De cand imi doresc o asemenea reteta! Astept cu nerabdare sa le incerc!

  3. Ioana spune:

    Buna ziua, as vrea sa incerc reteta de cornuri cu unt, in ideea de a le oferi copiilor o alternativa la sandvici, pentru scoala. Se poate adauga si cascaval?. Multumesc.

  4. Vio spune:

    Doresc sa stiu daca pot framanta acest aluat manual…pentru ca tot asa fac si cozonacul si painea

  5. Luminita badiu spune:

    Nu am cuvinte sa descriu cat de bune sunt.Va doresc multa sanatate pt ca ne impartasiti si noua din retetele dumneavoastra.

    • lauralaurentiu spune:

       Luminita, ma bucur ca ai incercat aceste cornuri. Intr-adevar, as zice ca aceste cornuri pufoase sunt unul din cele mai bune produse de patiserie din cate am facut vreodata. Ma bucur ca ti-au reusit si sa va fie de bine!

  6. mara spune:

    ….o minunatie …

  7. Dana spune:

    Buna ziua,

    Marturisesc ca de ceva vreme „fur” idei de reteta de pe site-ul dvs, dupa cum dati indicatii par o joaca de copil si nu am dat gres pana acum. As avea o intrebare legata de aceasta reteta: se poate inlocui mierea cu zahar sau sirop de artar? Stiu ca mierea incalzita la peste 40 de grade devine toxica(acum nu sunt sigura daca si in aluaturi, dar avand copil mic nu as risca).
    Va multumesc si va doresc numai sanatate si spor la gatit!

    • lauralaurentiu spune:

       Buna, Dana. Cred ca poti renunta fara probleme la mierea aia, inlocuieste-o cu o lingura de lapte si mai un strop de zahar. Cu toateastea,nu pot sa nu imi amintesc cu un zambet ca toata copilaria – si nu doar eu, ci toata generatia mea – ne-am indopat cu turta dulce cu miere de albine, alte deserturi nu prea se gaseau. :) Am citit si eu despre noile idei referitoare la mierea de albine… nu stiu ce sa zic. O fi, ca prea o zic (multi) cu foc! :))

  8. Monica spune:

    Arata minunat!

    Multumesc pentru detalii si sper sa am ocazia de a pregati cat mai curand.
    Am speranta ca vor fi foarte gustoase!

    Sarbatori Fericite Tuturor!

  9. Lavinia spune:

    Ce bine arata! Sunt ideala pentru micul dejun, la o cafea si nu numai!

  10. Ana spune:

    ¡¡Que rico y facil de hacer!! me gusta tu pagina; es muy enriquecedora para todas esas personas que amamos la buena comida y que a la vez nos gusta sorprender a los nuestros con nuevos platos bien elaborados. Besos
    http://ana-lacocinikadeana.blogspot.com/

    • Anonim spune:

      Ana, I visited your blog and I found it very nice and instructive. Thank you so much for your visit and appreciation, I hope you’ll return in the future.

  11. Monica spune:

    Arata superb si nu ma indoiesc nici o clipa ca gustul e si mai grozav.Ma intreb daca faci reteta intreaga cum s-or pastra in congelator?
    In general painea se pastreaza excelent dar cornurile astea au aluatul imbogatit cu atatea bunataturi. Le-o afecta oare inghetatul? Le-o lua din pufosenie?

    • Anonim spune:

      Monica, cornurile gata formate (necoapte) se pot congela pe o tava iar cand sunt congelate le pui intr-o punga si le depozitezi la congelator pentru ce perioada vrei tu, chiar si cateva luni. Cand vrei sa le pregatesti, le decongelezi lent, la temperatura frigiderului, apoi le asezi pe tava in bucatarie pana cresc. Apoi le coci si… mniam! Sunt la fel de bune ca cele proaspat framantate!

  12. Nicoleta spune:

    Asteptam reteta de muuult!
    De cand am votat-o :-))
    Se pot umple cu magiun/gem?

    Toate cele bune si Inspiratie – pentru ca noi sa avem …salivatie :-)
    Cu drag,

    • Anonim spune:

      Nicoleta draga, sigur ca da, poti sa umpli cornurile cu ce vrei tu, poti sa le ungi cu miere cand le scoti din cuptor (peste unt), poti sa le pudrezi cu zahar… spor! :)

  13. Lenuta spune:

    Foarte atragatoare abia astept sa le fac si pe astea,au un aspect de apucate de facut nu mai zic ca papilile saliveaza la greu.Bravo snteti excelenta de la prezentat pana la facut  va doresc spor in toate  si D-zeu sa va de-a sanatate si binecuvantarea LUI!O sAPTAMANA PLACUTA SA AVETI.

  14. Alina_paduraru14 spune:

    ce pofta mi s-a facut !!! vreau si eu un asa mic dejun! :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE