Cautare in site
x inchide

Coronite cu scortisoara

Reteta de
Adaugata la

Aseara, prietena mea draga Stella mi-a facut pofta cu o fotografie in care se vedeau niste placintele superbe, in forma de coronita. Mi-am spus imediat ca pe astea trebuie sa le fac si eu cat de curand, prea erau aratoase. Prietena mea mi-a dezvaluit ca are reteta de la o prietena a ei, turcoaica, la randul ei aceasta afland reteta de pe un site turcesc. Toate bune, numai ca reteta pe care am primit-o era pentru placinte sarate iar eu aveam o pofta nebuna de ceva dulce si pufos. De aici pana la ceea ce vreau sa va propun azi a mai fost un singur pas: am pastrat ideea de asamblare, dar am facut coronitele mele dintr-un aluat dulce, cu unt si arome fine, pe deasupra le-am si umplut cu crema de unt si scortisoara. Ce-a iesit… va imaginati. Cred ca parfumul lor s-a raspandit in toata Ghiroda :).
coronite moi cu scortisoara

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Coronite Cu Scortisoara:

  • 550-600 de grame de faina
  • 200 de ml. de lapte
  • 200 de grame de unt
  • 20 de grame de drojdie proaspata
  • 1 ou intreg
  • 3 galbenusuri
  • 100 de grame de zahar
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 5 linguri de zahar pudra
  • 1 lingura de scortisoara (daca nu va placa scortisoara puteti folosi cacao)
  • 1 praf de sare

Preparare Coronite Cu Scortisoara:

1. Drojdia se freaca intr-un castronel cu 2 lingurite de zahar (din cantitatea totala) pana cand se lichefiaza.

2. Se topesc 100 de grame de unt, restul de 100 de grame se lasa la temperatura camerei sa se inmoaie.

3. 1 ou intreg si doua galbenusuri se bat cu furculita cu sarea, extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie si restul de zahar; se adauga laptele caldut si se omogenizeaza.

4. Se amesteca drojdia activata cu laptele cu oua.

5. Se pune faina cernuta intr-un castron si se framanta, adaugand amestecul de lapte si ou putin cate putin. Odata aluatul format, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta in continuare pana aluatul incepe sa formeze basici si se desface complet de pe maini si peretii vasului. Atentie, in functie de tipul de faina folosit, ar putea fi nevoie sa se adauge 1-2 linguri de faina in plus sau dimpotriva, cateva linguri de lapte caldut, daca aluatul e prea tare.

6. Aluatul se aseaza intr-un castron uns cu ulei si se infoliaza, apoi se lasa intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.

7. Odata crescut bine, aluatul se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei.

8. Untul moale se amesteca intr-un castronel cu 2 linguri de zahar pudra si scortisoara (se poate folosi cacao in loc de scortisoara sau pur simplu doar zahar vanilat).

preparare coronite cu scortisoara 1

9. Aluatul se imparte in 12 bucati egale (se taie o data in jumatate, apoi fiecare jumatate se injumatateste la randul ei si fiecare dintre cele 4 bucati rezultate se imparte in cate 3 bucati pe cat posibil mai egale).

10. Fiecare bucata se aplatizeaza pe rand pe planul de lucru uns cu ulei, cu sucitorul sau cu palma (eu am facut-o cu palma) pana la obtinerea unei forme elipsoidale.

11. Se unge fiecare bucata astfel aplatizata cu cate 1 lingurita din crema cu unt si scortisoara si daca chiar nu mai puteti de pofta de dulce, asa ca mine, se mai presara si cu zahar tos (poza 1).

12. Se taie cu un cutit bine ascutit sau cu rola de patiserie, pe partea cea mai lunga a bucatii de aluat, fasii-fasiute late de aproximativ 1 cm. Sfatul meu este sa nu taiati chiar pana la capat, veti lucra mai usor (poza 2).

13. Incepand de la stanga spre dreapta se ruleaza aluatul oblic (poza 3), tinand de capatul ruloului format in stanga (poza 3).

14. Se rasuceste ruloul obtinut in forma de spirala, formand o coronita (capatul se introduce dedesubt).

15. Se aseaza toate coronitele in tava acoperita cu hartie de copt (poza 5), se acopera cu un servet de bucatarie si se aprinde cuptorul, fixandu-l la 190 de grade Celsius. Pana cand cuptorul se incinge, coronitele vor mai creste.

16. Inainte de a le da la cuptor, se bate galbenusul cu 1-2 lingurite de apa si se ung delicat coronitele pe suprafata.

preparare coronite cu scortisoara 2

Se coc la 190 de grade Celsius pana cand cresc si se rumenesc frumos iar in casa miroase innebunitor.

Intre timp, cele 3 linguri de zahar pudra ramase se amesteca omogen cu aproximativ 1 lingura de apa rece, turnata picatura cu picatura, pana cand se obtine o consistenta ca de smantana. Imadiat ce sunt scoase din cuptor, coronitele se stropesc cu aceasta glazura, cat sunt fierbinti.

coronite moi cu scortisoara 2

Spor la treaba tuturor si mai ales fanilor nerabdatori de pe facebook, care au declarat ca asteapta reteta cu drojdia pe masa :)). Pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

54 comentarii la Coronite cu scortisoara

  1. LUMINITA spune:

    Tocmai le-am facut, delicioase!!!! Mulțumesc pt.reteta!

  2. Dorina spune:

    Laura, am invatat foarte multe de pe blogul tau si de cand l-am descoperit (ani buni deja :-)) aluaturile m-au fermecat! Ca orice buna gospodina, imi place sa folosesc tot ce am in jur si nu vreau sa risipesc nimic. Intrebarea mea este ce faci cu albusurile care ramin in urma pregatirii aluaturilor?

  3. […] taiat fasiute nu pana la margine. N-am avut timp sa fac poze la etapa asta dar va puteti uita aici:http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/coronite-cu-scortisoara.html si l-am pus din nou la dospit pentru o jumatate de ora. In poza vedeti cum pun eu la dospit […]

  4. Maia spune:

    Nu stiu cum sa-ti multumesc ptr retetele minunate ! Esti o „artista” din toate punctele de vedere . De o saptamina ” ma cocatesc” zilnic . I-am inebunit pe ai casnici si pe prieteni …si tot intreaba ce mai urmeaza ?!! Esti o minune ! Iti multumesc din suflet , inca o data !

    • lauralaurentiu spune:

      Maia, iti multumesc mult pentru apreciere si ma bucur ca am adus bucurie la tine acasa. Te mai astept cu drag.
      Pe 18.01.2014 08:25, „Disqus” a scris:

  5. nicole spune:

    ce inseamna extract de vanilie? adica esenta sau cum? ca eu am cumparat niste pastai de vanilie,dar habar nu am cum se folosesc…:)

    • lauralaurentiu spune:

      Nicole, extractul de vanilie se prepara din pastaile de vanilie macerate in votca timp de cateva luni. Se poate inlocui extractul cu esenta sau zahar vanilat.

      • nicole spune:

        multumesc,le’am facut, au iesit grozav, atata ca, pt a mai diversifica, am facut un amestec de scortisoara-nuca-zahar. A iesit minunat.

  6. Andreea spune:

    Sint pur si simplu o bunatate, le-am facut acum doua zile, am trimis si socrilor cateva si va spun ca au avut mare trecere. Va multumesc pentru tot ce impartiti cu noi aici si va astept cu nerabdare urmatoarele retete!

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur mult, Andreea, ca ai inregistrat un asemenea „succes de casa” cu reteta asta. :) Stai pe aproape, imediat vine o alta reteta inrudita, cel putin la fel de buna :).

  7. Angela spune:

    Esti o gospodina desavarsita, m-am uitat pe site la placinte cu varza cu branza si cu pere…din care o sa fac si eu…Felicitari si multumesc pentru tot ce postezi aici, eu personal ma inspir de la tine de fiecare data cand intru pe site.Angela

  8. Andreea spune:

    Deja imi imaginez ce aroma de scortioara se imprastie in toata casa. Diseara le incerc si eu :D

    • lauralaurentiu spune:

      Andreea, le-ai facut? :) Sunt curioasa ce parere ti-ai facut despre ele.

      • Andreea spune:

        Din pacate raspund cu intarziere, dar abia acum am revazut comentariul. Delicioase au iesit si sigur le voi mai face. Multumesc pentru idee!

  9. Oana spune:

    Draga Laura,
    Citind reteta coronitelor am simtit in nari mirosul de scortisoara care a ajuns pana la mine (la Braila!!!), n-am rezistat ispitei si aseara le-am si preparat. Recunosc ca n-am urmat intocmai sfaturile tale pentru framantat. Le-am framantat in masina de paine si apoi aluatul l-am lasat sa creasca in alt vas. Jumatate din coronite le-am facut asa cum ai indicat tu iar la cealalta jumatate am adaugat in crema de unt si scortisoara, o mana de nuci macinate. Sunt absolut delicioase. Atat de bune incat le voi face inca o data saptamana aceasta.S-au mancat imediat. Au mai ramas cateva bucati si azi dimineata erau la fel de bune ca aseara cand le-am scos din cuptor.
    Iti multumesc pentru minunatele retete pe care le imparti cu noi. Am incercat multe din retetele tale, mai intai de pe Culinar.ro si apoi din cele postate pe bloguri si am fost superincantata de fiecare data.
    Iti doresc sanatate multa si inca o data, chiar daca o fac cu intarziere, iti multumesc!

    • lauralaurentiu spune:

      Oana draga, ma bucur foarte mult ca ai preparat niste coronite atat de reusite. Sigur ca da, fiecare poate adauga umpluturi dupa propria imaginatie si propriile gusturi. De asemenea, e perfect in regula sa se framante aluatul la masina, ca de aia a fost inventata :P.

      Te astept cu drag sa ma vizitezi si in continuare, ma voi stradui sa-ti ofer inspiratie si pe viitor.

  10. Gheorghe Elena-liliana spune:

    Am scos tava din cuptor acum 15min. Deja mai bine de jumatae sau evaporat!!! Au iesit super bune si frumoase!!!

  11. oana ciurea spune:

    Scortisoara parca imi face cu ochiul cand ma gandesc la vremea de afara!
    Cu o prezentare de nota 10+, e musai sa ajunga si la mine in cuptor. Lista de ingrediente e notata, ma apuc de treaba :)

    • lauralaurentiu spune:

      Oana, abia astept impresiile tale, sunt convinsa ca o sa-ti reuseasca perfect si o sa-ti si placa.

      • oana ciurea spune:

        Laura, le-am facut si au fost devorate fierbinti ! E musai sa mai fac din doua motive : au fost delicioase desi nu au iesit chiar cum mi le doream. Asta e in fapt al doilea motiv: am reusit cumva sa caramelizez zaharul. A curs din ele si a fiert in unt topit. Asa ca la baza erau lipicioase si caramelul devenise crocant.
        O sa le refac, sa imi dau seama ce am gresit. Cuptorul meu arde cam tare si sunt sigura ca le-am lasat si prea mult la copt.
        Nu ma las pana nu le reusesc :) omul din greseli invata !

  12. Rocsy Ciobanu spune:

    Sunt nemaipomenite. O sa le incerc si eu cu siguranta!

  13. Veronica spune:

    Mamaaaaaaaaaaaa nu mai pot de cata pofta mi-ai facut Laura!!!

CLOSE
CLOSE