Cautare in site
x inchide

Covrigi sarbesti

Reteta de
Adaugata la

La Pekaria Sarbeasca din Piata Badea Cartan (in Timisoara) se coc si se vand niste covrigi sarati mari, cu miezul pufos si exteriorul crocant, prelinsi cu un amestec albicios cu gust de sare. Un deliciu acesti covrigi cu sare, cu greu rezistam sa nu ne oprim de fiecare data cand trecem pe acolo, tentati de parfumul care ajungea pana in strada. Ca sa gasesc o reteta de covrigi cat mai apropiata de cei care ma ispitesc cu parfumul lor, am cautat  „covrigi” pe google in limba sarba, „perece” , si am descoperit reteta de mai jos. Astia sunt „impricinatii”:
1000475
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Covrigi Sarbesti:

  • 300 de grame de faina tip 400
  • 500 de grame de faina tip 550
  • 300 ml apa calda
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 14 grame de drojdie granulata (uscata)

Pentru finisat:

  • 1 ou batut
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita de sare

Preparare Covrigi sarbesti:

Asa cum m-am obisnuit, toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat cat timp eu m-am delectat cu o cafea si cu un baton de cereale din cele pe care le-am facut ieri seara. Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute. Aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.
1000446Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul. (In planul al doilea se poate vizualiza „fituica” mea).

1000451
Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite:

1000450
Este momentul sa pornim cuptorul – la pozitia 240 de grade.Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale (eu am facut 24). Fiecare bucata se ruleaza intr-un „snur” lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm – 1 cm.
1000452
„Snurul” de aluat se indoaie in doua:
1000453
Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului – parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului:
1000455
Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (atentie, tava mea e foarte mare, 60/48 cm, intr-o tava obisnuita nu incap mai mult de patru covrigi odata) si se lasa inca 5 minute la temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor (preincins la 240 de grade).
1000456
Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca, la inceput mai timid:
1000458
Se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri):
1000460
Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca. Gata:
1000461
1000472
Apoi, am pus cateva bucati intr-o straicuta frumoasa si am plecat, cu ei cu tot, la cineva drag noua, care i-a apreciat la fel de mult ca noi.
1000469

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Covrigi sarbesti

  1. Aurora spune:

    Doamna Laura Laurentiu,
    O singura intrebare : dupa cata vreme se deschide cuptorul pentru a pune „glazura” sarata?
    Multumesc.

    • Dupa 10-12 minute se stropesc cu acea „glazura” sarata si se mai coc pana sunt rumeni (maximum 10 minute, depinde si de cuptorul dv.).

      • Aurora spune:

        @ Laura Laurentiu
        Multumesc pentru raspuns.
        Apropo de cuptor, am cuptor electric si cred ca nu trebuie sa folosesc o temperatura de peste 225 grade.
        Cu stima,
        Aurora Oncescu

  2. Florian spune:

    Doamna draga, minunata reteta dvs ! Doresc sa o incerc….am insa o problema : nu gasesc decat faina 000, 650 , de secara si integrala :/. Se poate adapta reteta pentru acestea ?…..

  3. claw spune:

    Bestiaaali!!!!

  4. Carmen spune:

    Grozavi, ca in copilarie! Mersi de reteta, a devenit reteta oficiala de covrigi a familiei. :-)

  5. Elisa spune:

    undeva in reteta ati scris ceva de maia.Se poate face si fara?multumesc anticipat.ELISA

  6. mikaelacorina spune:

    Ma intereseaza bucataria sarbeasca.Uite asa am revenit aici.Nu am facut covrigi niciodata ,mie imi placeau mult cei cufundati inainte de coacere in apa fiarta.Dar sa stii ca reteta aceasta postata de tine o sa o trec la favorite si o voi si executa curand.

  7. Lydiavl_89 spune:

    salivez!! pe maine covrigei deliciosi!! :)))

  8. Liliana_COVACI spune:

    arata bine dar as vrea sai fac umpluti cu fineti se poate?

  9. catalina spune:

    Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra:ce inseamna faina tip 400 si 500?as vrea tare mult sa incerc reteta asta si locuiesc foarte departe de casa,in lima,peru.pot folosi faina pentru paine de cea normala sau nu??’multumesc mult de tot si astept raspunsul d-voastra

    • Anonim spune:

      Catalina draga, foloseste cu incredere! :) Vor iesi ceva mai pufosi covrigii tai, dar tot foarte buni!

      2011/8/12 Disqus

  10. Cristinaploscar spune:

    mi-au iesit tare buni, ador acest site care imi incanta bucataria….felicitari pentru tot ce faci si tine-o tot asa…..pupici din cluj

  11. Cristinaploscar spune:

    deliciosi, azi promit sa-mi incant familia cu acesti minuntai covrigi.Multumesc pentru toate super retetele tale.Pupici

  12. Lili spune:

    tare buni sunt si imi plac tare mult. pana acuma nu am stiut reteta dar azi o sa ii si incerc…multumesc mult de tot.

  13. Bety12071990 spune:

    ador covrigii astia :) felicitari pentru site

  14. lauralaurentiu spune:

    depinde cat de mari ii modelezi, eu am scris mai sus "impartiti aluatul in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale, eu am facut 24". Succes!

  15. Anonymous spune:

    cam cati covrigi ies daca respectam proportiile de mai sus??

  16. Anonymous spune:

    Buna Laura. Imi place foarte mult blogul tau , de cand l am descoperit toata ziua sunt aici in "bucataria' ta. Ai niste retete super , esti grozava . Azi o sa fac si eu niste covrigi ..o sa incerc de fapt . Sunt la dieta asa ca am sa inlocui cu faina neagra …sper sa iasa ceva.
    Multumim pentru blogul tau

  17. laura laurentiu spune:

    Magda, ma bucur mult ca ti-au placut!

  18. Anonymous spune:

    Pentru mine acestia sunt covrigii copilariei din Arad! (si eu credeam ca doar acolo se gasesc:-)) Oricum, m-am bucurat tare mult sa dau de-aceasta reteta – sunt foarte, foarte gustosi!
    Magda

  19. laura laurentiu spune:

    Asa-i? Straicuta am adus-o acasa si am asezat-o la loc de cinste, numai continutul a fost pentru nepotel :P.

  20. Luiza spune:

    Bine ii sade straicutei cu covrigii in ea….

  21. laura laurentiu spune:

    Te pup si eu!

  22. ina spune:

    Si la noi in Tg Mures acesti covrigi sunt f populari. Credeam insa ca doar aici :) De cand caut o reteta…. in sfarsit a aparut si reteta ta pe care 100% o voi incerca azi! Te pup Laura!

  23. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Iulia draga. Blogul meu e inca un „nou nascut”, are abia o zi, dar ma straduiesc sa il „cresc bine”.

  24. Iulia spune:

    Arata super,Laura!
    O sa ii incerc si eu saptamana asta ca arata prea bine ca sa sarim peste ei:)
    Prajituri nu mai avem voie decat la sfarsit de saptamana … asa k sa ne mai mentinem putin silueta:)
    Felicitari pentru blog si mult succes in continuare!Poooop:*

CLOSE
CLOSE