Cozonac Floare Cu Scortisoara

Autor:

„Floarea cu scortisoara” e o minune de cozonac. Un colac impletit mestesugit, cu aspect incantator, incredibil de moale si pufos si cu un gust si un parfum superb. Cu toate ca aspectul acestui cozonac cu scortisoara poate parea intimidant pentru cei mai putin versati in arta patiseriei, vreau sa asigur pe toata lumea ca procedeul este de fapt cat se poate de simplu. Fiecare dintre voi poate avea un cozonac „Floare cu scortisoara” pe o masa de sarbatoare sau pur si simplu cand vrea sa isi rasfete familia. Pentru cei care nu sunt prieteni cu scortisoara, o pot inlocui cu cacao si floarea se va transforma pe data intr-una cu ciocolata :).

floare cu scortisoara, cozonac impletit reteta
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cozonac Floare cu scortisoara:

  • 500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
  • umplutura: 2 linguri de scortisoara praf + 4 linguri de zahar
  • 1 galbenus de ou pt. finisat
  • glazura (optional): 2 linguri de zahar pudra+2-3 linguri de zeama de lamaie

Preparare Cozonac Floare cu scortisoara:

Cei care au incercat deja reteta mea de cozonac probabil ca au recunoscut deja ingredientele aluatului. Tin neaparat sa subliniez faptul ca am fost intotdeauna convinsa ca acest aluat este foarte bun, insa in aceasta combinatie a iesit de-a dreptul exceptional de pufos, parca mai pufos ca niciodata. Cred ca asta e din cauza ca umplutura a fost uscata si usoara si nu a avut ce sa ingreuneze catusi de putin aluatul in timpul coacerii.

Nu voi insista pe pasii prepararii aluatului, sunt cat se poate de clar explicati la reteta de cozonac impletit (click pe link pentru detalii), in principiu drojdia (daca se foloseste proaspata) se activeaza frecandu-se cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala recomandata pentru aluat, daca se foloseste uscata pur si simplu se amesteca cu faina. Faina se aseaza intr-un castron larg. Galbenusurile si oul intre se bat cu o furculita cu sarea. Laptele se incalzeste pana la temperatura de 36-38 de grade Celsius (sa fie neutru la atingerea cu mana) si in el se dizolva zaharul. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca, sa nu fie fierbinte. Se amesteca laptele cu drojdia activata (daca se foloseste proaspata), cu galbenusurile si oul batut si aromele (eu am folosit coaja rasa de lamaie si 1 lingurita de esenta de rom) si se adauga putin cate putin peste faina, amestecand continuu. Cand devine dificil de amestecat, se ia la framantat. Se framanta pana ce aluatul este deja omogen apoi se adauga treptat si untul topit, framantand energic pana cand aluatul este foarte fin si neted, complet nelipicios, desfacandu-se de pe maini si peretii vasului. Procesul framantarii dureaza in jur de 30 de minute manual si 15 minute la robot sau masina de paine. Aluatul obtinut se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei si se acopera cu folie alimentara sau cu 1-2 prosoape de bucatarie umezite. Se aseaza castronul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (in jur de 1 ora).

1. Se amesteca scortisoara cu zaharul, intr-un castronel.

2. Aluatul de cozonac crescut (poza 1) se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei. Se rupe din aluat o bucata cam cat 1 ou mare iar aluatul ramas se imparte in 4 bucati, pe cat posibil mai egale (poza 2).

cozonac floare cu scortisoara preparare 1

3.  Bucatica mai mica de aluat se aplatizeaza cu palma intr-o forma dreptunghiulara si se presara cu scortisoara si zahar (poza 1), apoi se ruleaza si se rasuceste obtinandu-se un rotocol care se lasa deoparte (poza 2).

4. Cele 4 bucati de aluat egale intre ele se aplatizeaza pe rand cu palma pe planul de lucru, dandu-le o forma pe cat posibil rotunda. Pe primele 3 bucati se imparte egal toata scortisoara cu zahar ramasa (poza 3) si se suprapun pe rand, presand usor cu palma si lipind marginile de jur imprejur. In final, se acopera cu a 4-a bucata de aluat modelata identic si se preseaza bine marginile (poza 4).

cozonac floare cu scortisoara preparare 2

5. Cu un cutit foarte bine ascutit se taie toate straturile suprapuse de aluat obtinand 8 triunghiuri aproximativ identice, apoi fiecare in parte se cresteaza ca si cum s-ar duce o bisectoare unghiului de la varf (poza 1).

6. Pe rand, fiecare varf al fiecarui triunghi in parte se ridica de la mijloc si se rasfrange in afara. Prin crestatura de la mijloc se trage varful inapoi, formand o bucla (poza 2).

7. Bucata cu bucata, se transfera fiecare triunghi in tava acoperita cu hartie de copt si se reconstituie cercul (poza 3).

8. Varfurile de la baza fiecarui triunghi se ridica in sus si se lipesc bine intre ele, apoi se trag catre exterior (poza 4).

9. Se continua ca la punctul 4 pana cand se obtine aspectul caracteristic de floare (poza 5).

10.In final, rotocolul format din bucatica mica de aluat se aseaza la mijloc si se preseaza usor (poza 6).

cozonac floare cu scortisoara preparare 3

Cozonacul modelat in forma de floare se unge cu pensula cu 1 galbenus de ou batut cu 1-2 lingurite de apa rece.

floare cu scortisoara preparare 4

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius, intre timp cozonacul se pastreaza intr-un loc caldut. Deindata ce cuptorul s-a incins se da cozonacul la copt intr-o pozitie mediana.

Cozonacul se coace la 190 de grade primele 10 minute, dupa care se reduce focul la 180 de grade pentru urmatoarele 12-15 minute. Atentie, fiind un aluat dulce va deveni destul de repede mai brun pe suprafata, cand atinge gradul de rumenire dorit se acopera cu o coala de hartie de copt umezita si se continua coacerea pana cand cozonacul e bine copt (22-25 de minute in total). Cozonacul e copt cand lama unui cutit introdusa in aluat revine afara curata iar daca se apasa aluatul, acesta revine imediat inapoi.

Cat timp cozonacul se coace, se omogenizeaza zaharul pudra cu zeama de lamaie pana ce se obtine un amestec de consistenta smantanii. Cozonacul copt, fierbinte, se stropeste cu glazura.

floare cu scortisoara 2-

Se lasa sa se raceasca complet inainte de degustare, desi marturisesc ca asta e foarte greu, pentru ca parfumul e paradiziac si afrodiziac in acelasi timp. :)

floare de scortisoara 4

Imaginea urmatoare, care prezinta o sectiune a cozonacului cred ca spune totul despre cat de pufos, ce coaja fina, ce reusit e acest cozonac:

sectiune floare cu scortisoara 1

In final nu pot decat sa va urez spor la treaba si pofta buna!

Sursa de la care am preluat ideea de asamblare.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. a zis

    am facut si eu cozonacelul, e la cuptor.abia astept sa vad cum iese, ca de aratat arata demential. singura „problema este ca a crescut mai mult decat ma asteptam, adica e maaaare! multumim mult pt reteta! daca nu ai fii preluat-o tu de acolo, eu una nu as fii stiut niciodata de ea, asa ca mersi muuult!

    • lauralaurentiu a zis

      Maria Izabela, abia astept sa te poti infrupta din cozonac :). E bun si parfumat si e si frumos, desigur. Reteta nu am preluat-o, doar modul de asamblare :)). Oricum, bucuria mea e ca ti-am fost de folos.

      2013/4/22 Disqus

  2. Andreea a zis

    va urmaresc si va incerc retetele cam de jumatate de an ( de cand m-am mutat cu prietenul si a trebuit sa incep sa gatesc :) )…si pot spune ca toate au iesit extraordinar, delicioase…astazi m-am oprit asupra acestui cozonac, care iti ia ochii de-a dreptul…acum astept sa creasca aluatul, sunt nerabdatoare sa vad ce imi iese :)

    • lauralaurentiu a zis

      Multumesc mult :). Sa stii ca si consistenta cozonacului (a aluatului) a fost tare faina in varianta asta de asamblare.:)

  3. Márti Megyesi a zis

    Arata minunat!
    Draga Laura! mi-am facut si eu portia de telelmea, dupa reteta ta, a iesit super, iti multumes mult! :D

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult, Marti draga, sa iti fie de bine si te astept cu o poza la reteta de telemea, sunt tare curioasa cum ti-a iesit. :)

  4. Márti Megyesi a zis

    Arata minunat!
    Draga Laura! mi-am facut si eu portia de telelmea, dupa reteta ta, a iesit super, iti multumes mult! :D

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *