Cozonac impletit

Am incercat multe retete cozonaci, de cand ma invart eu in jurul cuptorului – multe dintre ele foarte bune (reteta de cozonac a Silviei Jurcovan, de exemplu, cu coca oparita, mi-a ramas la suflet) dar azi am ales sa fac reteta de cozonac invatata de la nasa Jenica – cea care, la randul ei a primit-o de la prietena ei Aurora, care… in fine, uite ca aceasta reteta de cozonac s-a copt in cel putin trei case si cel putin trei familii au fost incantate de ea – o reteta probata si care circula pe calea prieteniei din casa in casa, ce poate fi mai frumos? Este o reteta de cozonac simplu, rapid si usor de facut, fara probleme din punctul de vedere al manoperei dar cu rezultate foarte frumoase.

cozonac pufos cu nuca si ciocolata

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente cozonac impletit:

Ingrediente Reteta Cozonac pufos, simplu

  • 500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
  • 1 galbenus de ou pt. finisat

Umpluturi – ce va place mai mult, eu am folosit mac oparit cu lapte, rahat si stafide inmuiate in rom, plus o lingurita de cacao pe care am amestecat-o intr-o treime de aluat.
Din cantitatile de mai sus rezulta un cozonac mare (forma mea este una de dimensiuni mai generoase, in lungime de 36 de cm), daca doriti doi cozonaci dublati ingredientele.

Preparare Cozonac:

Laptele, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie (pe care am folosit-o eu, dar nu e obligatoriu) se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade (eu am introdus vasul intr-un altul cu apa rece). Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare. Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces). Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine:

Preparare aluat Cozonac la masina de paine

Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata:

Preparare aluat Cozonac la masina de paine 2

Am programat masina la programul de framantare de 15 minute iar ea a facut, cuminte, treaba in locul meu.

In cazul in care folositi drojdie proaspata si/sau lucrati aluatul cu mana, dizolvati mai intai drojdia cu o lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. In momentul in care face bulbuci puteti sa incepeti framantatul: intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul si racit pana la 40 de grade, amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati. Si iar framantati. Atentie, aluatul este lipicios si nu tocmai usor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adaugati mai mult de 2, maximum 3 linguri de faina, in caz contrar aluatul isi va pierde finetea. Cand va fi asudat si grinda dar si cea care framanta, incepeti sa adaugati untul topit, dar nu fierbinte, putin cate putin, pana va fi complet absorbit.

Ei, dar masinuta mea de paine m-a scutit de efortul descris mai sus (de care am avut parte ani in sir, de altfel) si dupa un sfert de ora aluatul este gata. Daca doriti sa faceti cozonacul cu 3 umpluturi diferite (exemplu: cu cacao, cu rahat si cu mac), impartiti aluatul in 3, daca vreti sa-l impletiti doar in 2 (cu nuca si ciocolata sau chiar ambele parti cu aceeasi umplutura) impartiti aluatul in 2.

Preparare Cozonac

Optional, una dintre cele trei parti se poate framanta putin cu 1 lingurita de cacao, pentru a se colora diferit; se ung toate cele 3 (sau 2) cocute cu ulei si se aseaza intr-un vas, uns si el, la loc caldut, ca sa creasca.

Preparare Cozonac 2

Dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care vasul cu aluatul a sezut la caldurica in cuptorul cu microunde (stins, desigur) coca mai mult decat si-a dublat volumul, nu stiu cat se vede asta din poza de mai jos, dar crescuse in inaltime considerabil:

Preparare Reteta Cozonac 2

Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si am procedat astfel:

Pe una din treimi am pus rahat si am rulat:

Preparare Cozonac impletit 7

Pe partea cu cacao am presarat stafide inmuiate in rom, bine scurse:

Preparare Cozonac impletit 8

Iar pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac macinat, care fusese oparit (si racit, deja) cu 50 de ml de lapte, un zahar vanilat si 3 linguri de zahar:

Preparare Cozonac impletit 9

Cele trei parti umplute si rulate le-am impletit ca pe o cosita:

Preparare Cozonac impletit 10

Am asezat cozonacul in forma captusita cu hartie de copt si l-am lasat intr-un loc caldut si ferit de curent sa mai creasca:

Reteta Cozonac 10

Cand ajunge aproape de inaltimea formei se unge cu galbenus de ou batut cu 1-2 lingurite de apa si optional se poate presara cu zahar tos, caz in care se va coace acoperit cu o coala de hartie de copt, ca sa nu se arda pe suprafata.

Preparare Cozonac impletit 12

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Pentru ca aluatul este dulce, in plus mai e si uns cu ou si presarat cu zahar, are tendinta de a se arde repede pe deasupra, asa ca, in momentul in care gradul de rumenire este satisfacator, se acopera cozonacul cu hartie de copt, continuand coacerea pana la trecerea a 50 de minute. Cand este copt bine, o lama de cutit introdusa in cozonac trebuie sa iasa curata. (Atentie, daca sunt doi cozonaci in cuptor, timpul de coacere se poate prelungi!).

Dupa ce este copt, cozonacul se scoate din forma dupa aproximativ 5 minute si se lasa la racit pe un gratar pentru prajituri, de preferinta culcat pe o parte si invartindu-l de cateva ori de pe o parte pe cealalta. Nu se taie pana ce nu se raceste complet. Final, varianta impletita in 3 (cu mac, cacao si rahat):

cozonac impletit in 3, final

…si varianta impletita in 2, cu umplutura de ciocolata (pur si simplu am ras ciocolata pe foaia intinsa din jumatate din aluat) si nuca (200 de grame de nuca amestecata cu bezea din 2 albusuri batuta cu 4 linguri de zahar).

cozonac impletit in 2, final

Cateva sectiuni ale cozonacilor, in urmatoarea imagine e cel cu nuca si ciocolata, impletit in 2:

sectiune cozonac pufos cu nuca si ciocolata, reteta cozonac nuca

…si cel cu rahat, cacao cu stafide si mac:

cozonac impletit cu mac, rahat si cacao, reteta cozonac pufos

Va asigur ca finetea acestui cozonac este invers proportionala cu efortul depus la preparare, e cel mai bun posibil. Ca sa il pastrati proaspat mai multe zile, inveliti-l, dupa ce s-a racit complet, in folie alimentara, se va mentine pufos si moale.

Print Friendly

Leave a Reply

150 Comments on "Cozonac impletit"


Guest
Andreea Elena
6 aprilie, 2015

Minunat! Acum am mancat prima felie din primul meu cozonac. Totusi sotul il vrea mai duce,mai pot pune zahar. Toate retele tale care le-am incercat mi-au iesit frumos. Multumesc.

Guest
Gaby Gabriela
6 aprilie, 2015

cel mai bun cozonac.il fac aproape saptamanal de 7-8 luni incoace.multumesc pt reteta

Guest
Giorgiana Stoichici
6 aprilie, 2015

super! nu am mai facut cozonac pana acum niciodata! sper saiasa bine!!!multumesc
osa va spun dupa cum a iesit

Guest
Amely M. Birnat
6 aprilie, 2015

acum am descoperit aceste retete!!! Dumnezeule imi lasa gura apa abia astept sa intru in bucatarie

Guest
Mihaela Rovinaru
6 aprilie, 2015

L-am facut azi si a iesit super! A fost foarte apreciat, deci reteta de pastrat. Multumim Laura!