Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Cozonac impletit

Cozonac impletit

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Am incercat multe retete cozonaci, de cand ma invart eu in jurul cuptorului – multe dintre ele foarte bune (reteta de cozonac a Silviei Jurcovan, de exemplu, cu coca oparita, mi-a ramas la suflet) dar azi am ales sa fac reteta de cozonac invatata de la nasa Jenica – cea care, la randul ei a primit-o de la prietena ei Aurora, care… in fine, uite ca aceasta reteta de cozonac s-a copt in cel putin trei case si cel putin trei familii au fost incantate de ea – o reteta probata si care circula pe calea prieteniei din casa in casa, ce poate fi mai frumos? Este o reteta de cozonac simplu, rapid si usor de facut, fara probleme din punctul de vedere al manoperei dar cu rezultate foarte frumoase.

cozonac pufos cu nuca si ciocolata

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente cozonac impletit:

Ingrediente Reteta Cozonac pufos, simplu

  • 500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
  • 1 galbenus de ou pt. finisat

Umpluturi – ce va place mai mult, eu am folosit mac oparit cu lapte, rahat si stafide inmuiate in rom, plus o lingurita de cacao pe care am amestecat-o intr-o treime de aluat.
Din cantitatile de mai sus rezulta un cozonac mare (forma mea este una de dimensiuni mai generoase, in lungime de 36 de cm), daca doriti doi cozonaci dublati ingredientele.

Preparare Cozonac:

Laptele, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie (pe care am folosit-o eu, dar nu e obligatoriu) se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade (eu am introdus vasul intr-un altul cu apa rece). Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare. Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces). Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine:

Preparare aluat Cozonac la masina de paine

Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata:

Preparare aluat Cozonac la masina de paine 2

Am programat masina la programul de framantare de 15 minute iar ea a facut, cuminte, treaba in locul meu.

In cazul in care folositi drojdie proaspata si/sau lucrati aluatul cu mana, dizolvati mai intai drojdia cu o lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. In momentul in care face bulbuci puteti sa incepeti framantatul: intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul si racit pana la 40 de grade, amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati. Si iar framantati. Atentie, aluatul este lipicios si nu tocmai usor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adaugati mai mult de 2, maximum 3 linguri de faina in plus, in caz contrar aluatul isi va pierde finetea. Cand va fi asudat si grinda dar si cea care framanta, incepeti sa adaugati untul topit, dar nu fierbinte, putin cate putin, pana va fi complet absorbit.

Ei, dar masinuta mea de paine m-a scutit de efortul descris mai sus (de care am avut parte ani in sir, de altfel) si dupa un sfert de ora aluatul este gata. Daca doriti sa faceti cozonacul cu 3 umpluturi diferite (exemplu: cu cacao, cu rahat si cu mac), impartiti aluatul in 3, daca vreti sa-l impletiti doar in 2 (cu nuca si ciocolata sau chiar ambele parti cu aceeasi umplutura) impartiti aluatul in 2.

Preparare Cozonac

Optional, una dintre cele trei parti se poate framanta putin cu 1 lingurita de cacao, pentru a se colora diferit; se ung toate cele 3 (sau 2) cocute cu ulei si se aseaza intr-un vas, uns si el, la loc caldut, ca sa creasca.

Preparare Cozonac 2

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care vasul cu aluatul a sezut la caldurica in cuptorul cu microunde (stins, desigur) coca mai mult decat si-a dublat volumul, nu stiu cat se vede asta din poza de mai jos, dar crescuse in inaltime considerabil:

Preparare Reteta Cozonac 2

Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si am procedat astfel:

Pe una din treimi am pus rahat si am rulat:

Preparare Cozonac impletit 8

Pe partea cu cacao am presarat stafide inmuiate in rom, bine scurse:

Preparare Cozonac impletit 9

Iar pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac macinat, care fusese oparit (si racit, deja) cu 50 de ml de lapte, un zahar vanilat si 3 linguri de zahar:

Preparare Cozonac impletit 10

Cele trei parti umplute si rulate le-am impletit ca pe o cosita:

Preparare Cozonac impletit 11

Am asezat cozonacul in forma captusita cu hartie de copt si l-am lasat intr-un loc caldut si ferit de curent sa mai creasca:

Reteta Cozonac 10

Cand ajunge aproape de inaltimea formei se unge cu galbenus de ou batut cu 1-2 lingurite de apa si optional se poate presara cu zahar tos, caz in care se va coace acoperit cu o coala de hartie de copt, ca sa nu se arda pe suprafata.

Preparare Cozonac impletit 13

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Pentru ca aluatul este dulce, in plus mai e si uns cu ou si presarat cu zahar, are tendinta de a se arde repede pe deasupra, asa ca, in momentul in care gradul de rumenire este satisfacator, se acopera cozonacul cu hartie de copt, continuand coacerea pana la trecerea a 50 de minute. Cand este copt bine, o lama de cutit introdusa in cozonac trebuie sa iasa curata. (Atentie, daca sunt doi cozonaci in cuptor, timpul de coacere se poate prelungi!).

Dupa ce este copt, cozonacul se scoate din forma dupa aproximativ 5 minute si se lasa la racit pe un gratar pentru prajituri, de preferinta culcat pe o parte si invartindu-l de cateva ori de pe o parte pe cealalta. Nu se taie pana ce nu se raceste complet. Final, varianta impletita in 3 (cu mac, cacao si rahat):

cozonac impletit in 3, final

…si varianta impletita in 2, cu umplutura de ciocolata (pur si simplu am ras ciocolata pe foaia intinsa din jumatate din aluat) si nuca (200 de grame de nuca amestecata cu bezea din 2 albusuri batuta cu 4 linguri de zahar).

cozonac impletit in 2, final

Cateva sectiuni ale cozonacilor, in urmatoarea imagine e cel cu nuca si ciocolata, impletit in 2:

sectiune cozonac pufos cu nuca si ciocolata, reteta cozonac nuca

…si cel cu rahat, cacao cu stafide si mac:

cozonac impletit cu mac, rahat si cacao, reteta cozonac pufos

Va asigur ca finetea acestui cozonac este invers proportionala cu efortul depus la preparare, e cel mai bun posibil. Ca sa il pastrati proaspat mai multe zile, inveliti-l, dupa ce s-a racit complet, in folie alimentara, se va mentine pufos si moale.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

166 comentarii la Cozonac impletit

  1. Rozi spune:

    Draga Laura, multumesc pentru efortul de a impartasi cu noi secretele bucatariei! Te rog ajuta-ma sa nu mai gresesc, cum am facut acum, de aluatul nu mi s-a legat, a ramas moale si lipicos chiar daca am mai pus o gramada de faina. L-am facut cu drojdie uscata si cu mixerul planetar. N-am inteles daca pun toata faina in bolul mixerului, pentru ca, mai departe, spui sa adaugam cate 1-2-3 linguri de faina o data. Deci am pus doar putina faina, drojdia, am lasat 15 min ca asa scria pe plic, apoi am pornit masinaria, cu carligul. Am pus ouale batute si apoi, alternativ, laptele si faina. A ramas foarte lichid aluatul. Deci, te rog sa-mi spui daca pun toata faina, de la inceput, in bol, impreuna cu drojdia, ouale si laptele. Multumesc si-ti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!

    • Dragă Rozi, nu prea înțeleg ce ai făcut tu :). Dacă faci cu mixerul planetar sau cu mâna, da, pui toată făina în bol, adaugi ingredientele lichide la mijloc, începi să frămânți și doar dacă nu se leagă aluatul adaugi 1, 2 sau maximum 3 linguri de făină în plus, pentru că, altfel, aluatul își va pierde finețea, așa scrie în rețetă. Frământă mult și bine, eu zic că dacă ai adăugat exact gramajul specificat în rețetă, aluatul trebuie să se lege, la un moment dat glutenul se va dezvolta. Aluatul de cozonac este mai moale, dar în niciun caz nu trebuie să curgă. Sper să se rezolve problema și să iasă un cozonac bun. Spor și te aștept cu vești bune!

  2. Costina Dobrin spune:

    Draga dna Laura, cozonaci mai minunati si fara gres nu am facut pana acum ! Reteta este absolut versatila si o utilizez in tot ce inseamna cozonac sau placinta, singura mea modificare este pe cantitatea de zahar,( pun 150 g), in rest este exact ceea ce trebuie sa fie pe masa de sarbatori, mai ales ! Il fac tot la masina de facut paine, de fiecare data dospeste si nu imi da emotii!
    Multumesc pentru daruire !

  3. Anda Crisan spune:

    Va mulțumesc foarte mult pentru reţetă de cozonac şi pentru toate explicațiile! Cu toate că e primul meu cozonac mi-a reușit impecabil, e crescut, e frumos şi foarte, foarte pufos! Sarumana!

  4. Madalina spune:

    Super bun!
    Cred ca cel mai bun cozonac pe care l-am incercat vreodata. Nici nu imi sa cred ca e facut de mine!

  5. simona spune:

    VA MULTUMESC PT RETETA,MI-A REUSIT CEL MAI BUN COZONAC ! A CRESCUT FRUMOS DAR L-AM ‘ARANJAT’. PT CA AM PUS PREA MULTA CREMA.AM FACUT MAI MULTE RETETE DE PE SITE-UL D-VOASTRA SI TOATE MI-AU REUSIT PERFECT PT CA A-TI AVUT RABDARE SA DESCRIETI IN AMANUNT MODUL DE PREPARARE ,INCA O DATA MULTE MULTUMIRI!

  6. simona spune:

    Am facut mai multe retete de pe site-ul dumneavoastra si toate mi-au reusit inclusiv reteta de cozonac cu ciocolata si am sa imi fac ‘curaj’sa o fac si pe aceasta.va rog daca puteti sa imi spuneti ce fel de faina folositi sau ce faina romaneasca pt cozonac ati recomanda.Va multumesc pt intelegere

  7. Claudia V spune:

    Draga Laura, o reteta perfecta de cozonac cu orice umplutura. Recent am facut poale-n brau folosind aluat de cozonac: absolut divin!
    Iti multumesc pt retetele perfecte pe care le impartasesti cu noi!

  8. Mihaela spune:

    Care e cea mai buna metoda de pastrare a cozonacului? (peste noapte, ca nu apuca prea mult oricum)

  9. alina cretu spune:

    A incercat cineva sa il framante la robotul de bucatarie? Nu am masina de paine, si energie/chef de framantat la mana nu prea am :)

  10. Lucia Nicu spune:

    Eu tocmai i-am scos din cuptor, sunt minunati! Multumesc pentru reteta!

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, Lucia, sa-ti fie de bine :).

      • Lucia Nicu spune:

        Am innebunit toata suflarea cunoscuta cu cozonacii tai, acum ai mei!
        A trebuit sa fac 5 serii si tot nu ne mai saturam. Grozava reteta si, dupa atata experienta pot sa zic ca si usor de realizat. Ai toata admiratia mea si a celor ce-au devorat cozonacii tai, mei…nostri!

      • lauralaurentiu spune:

        Superb arata, Lucia, sa va fie de bine!

  11. Uica Tovie spune:

    Suveaca bunicii mele, cu mac, nuca, tzimet(scortisoara) si cacao, facea deliciul sarbatorilor mari de peste an.

    Sa porneasca sa cante fanfara, si io cu o crishca de cozonac si un shol de lapte cald, – marsh tot inainte*!*_*

  12. Luminita Roberta spune:

    Buna ziua! Vreau sa incerc cozonacii dvs, dar nu ati mentionat cate drojdie se pune?!

    • lauralaurentiu spune:

      Uita-te mai cu atentie, Luminita, cozonacii au fost incercati de sute de persoane si toate au gasit cate drojdie se pune. :)

  13. Anghel SLE spune:

    Multumiri pentru reteta,se pot folosi ouale intregi?
    Multumesc.

  14. flory bisoceanu spune:

    arataaa miiiiinunat cozonacul de ja am inghitit in sec , trebuie sa il fac si eu

  15. Sonia spune:

    Am facut reteta asta in ajunul craciunului! Au iesit minunat..si frumosi si gustosi..eu nu mananc cozonac de fel dar pe asta l-am devorat impreuna cu sotul! Sunt primii mei cozonaci si sunt foarte mandra de ei!

  16. Laura B spune:

    Va multumesc tare mult pentru reteta aceasta! De cativa ani tot incerc diverse retete de cozonac, ba din familie, ba de la prieteni, insa nu am fost niciodata multumita pe deplin. Insa azi am facut acesti minunati cozonaci impletetiti si au iesit grozav. am triplat cantitatile si mi-au iesit 4 cozonaci potriviti si unul urias. La unii dintre ei am fost prea generoasa cu umplutura de ciocolata si nu au crescut foarte mult, insa cei cu rahat si stafide au crescut foarte frumos.

    Am facut si 2 cozonaci uriasi dupa reteta Silviei Jurcovan pentru ca nu ma puteam decide intre cele doua:) Sunt calduti inca si nu i-am taiat insa par foarte pufosi si miros divin.

    Multumesc din nou pentru retete si va urez un Craciun Fericit!

  17. naru spune:

    Cozonacul asta e super bun. L-am facut anul trecut si a fost un adevarat succes. Anul acesta il voi face iarasi.

  18. O suta de pupici de la mine! E prima data cand imi iese cozonacul, si nu
    oricum, foarte bun!Nu gatesc prea des asta e drept dar prajiturile
    mi-au iesit intotdeauna in afara de cozonac.Multumesc mult pt aceasta
    reteta minunata!Toate cele bune! 

    • lauralaurentiu spune:

       Luminita, ma bucur tare mult pentru aceasta reusita, merita repetata experienta, nu? :) Sa iti fie de bine!

  19. Daniel Rosu spune:

    Multumesc de reteta !! au iesit super buni.
    am facut unu in masina de paine si unu in cuptor. evident ca aluatul l-a framantat masina doar ca am folosit 1 + 1/2 din cantitatile mentionate si au iesit 2 cozonaci minunati !!

    • lauralaurentiu spune:

       Phii, ce minune de cozonaci!!! Cumva mi-au scapat atunci cand i-ati postat, imi cer scuze de intarzierea cu care raspund si va multumesc pentru poze, arata minunat, ma bucur ca v-au reusit, sa va fie de bine!

    • nutica spune:

      Imi plac cozonaci tai,vreau sa fac si eu la masina de paine,ce faina ai folosit,ooo sau 450?…..pot framanta la masina cantitati pt. 2 cozonaci o data?

      • lauralaurentiu spune:

        Am folosit faina 000, la masina mea merge sa se framante 1 kg. de faina odata, nu stiu daca si la a ta.

  20. Hazu_gicuta spune:

     nemaipomenit de aspectos dar si foarte bun la gust numai ca eu lam facut cu nuca …………….multumesc

  21. Carmen - Baia Mare spune:

    Buna ziua! Am facut prima data acest cozonac de Paste si a iesit „ca scos di revista” (am scris cuvintele sotului meu). Eu nu sunt deloc e mare priceputa in bucatarie, dar probabil felul exact in care ai scris reteta m-a facut sa reusesc din prima. Mi-a fost dor de acesti cozonaci pe care ii facea la Sarbatori si mama mea draga…care nu mai e. Iti multumesc pentru reteta. Acum am in cuptor doi cozonaci (neimpletiti) – unul cu mac si unul cu branza si stafide. Sper sa fie la fel de reusiti ca si cei impletiti.
    Va pup si va doresc multa sanatate!

    • lauralaurentiu spune:

      Sa va fie de bine cozonacii – impletiti sau nu, de fapt chestia cu impletitul e mai mult de design, aluatul e foarte bun – si ma buccur mult ca v-au reusit. Nu e mare lucru, odata ce ati inregistrat prima reusita, nu mai puteti rata :).

      2012/5/5 Disqus

  22. Cg1271 spune:

    de ce, dupa ce a crescut foarte frumos aluatul de cozonac, cand a trebuit sa-l pregatesc de pus in tavi, acesta era foarte moale. oare mai trebuia faina? cateodata este bun de intins (cu mana), alteori prea moale.

  23. Georgiana spune:

    Multumesc din suflet ca ati impartasit aceasta reteta, este extraordinar de bun. Pana si sotul meu, sceptic dealtfel caci nu suna reteta ca a mamei lui, a fost impresionat.Se desface pale pale, umplutura eu am incercat-o cu nuca macinata + pudra de ciocolata calda de baut + zahar, impletiti din doua parti, toate umplute. Iese o minune, nu e prea greu, dulce…baiatul meu de 3 ani e „obosit de atata mancat de cozonac”…in sensul bun al cuvantului.

  24. Marinela spune:

    Retete deosebite!Si,ce-mi place e ca sunt deosebit de „usor”de facut si..nu dau gres niciodata!Multumesc ca existi si-mi”deschizi „caile spre a deveni…..o gospodina…acceptabila” !Multumesc!

  25. Lauraciocioi spune:

    supeeeer reteta !!!! Multumesc !

  26. Camelia spune:

    Am framantat cozonacul aseara, am facut umplutura de nuca, a iesit foarte foarte bun:) Multumim doamna Laura.

  27. Daiana Dia spune:

    Mersi pentru reteta! Primii cozonaci si mi-au iesit excelenti! 

  28. Eugenia spune:

    Multumesc foarte mul pentru reteta!!! Niciodata nu mi-au iesit asa frumosi cozonacii!Fetita mea s-a minunat, la fel sotul, si asta datorita tie. Sarbatorile pascale  sa-ti aduca multe bucurii si lumina in casa!

  29. Coseru Ana spune:

    Laura sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sa ne incanti mereu cu retetele acestea minunate!Cate retete de cozonac am incercat ca acesta niciunu nu a iesit, la superlativ totul. Orice reteta am incercat de la tine a iesit intocmai.
    Sarbatori cu bine alaturi de cei dragi!

  30. Adriana Popa spune:

    Multumesc pentru reteta …..e foarte bun…..

  31. Anitzao spune:

    cati cozonaci ies din aceste ingrediente ?

  32. Anitzao spune:

    cati cozonaci ies din aceste ingrediente ?

  33. Ioana_adamache spune:

    bineinteles,framantat de masina de paine…
     

  34. Ioana_adamache spune:

     va multumesc ca existati si postati!!!datorita d-voastra am facut cozonac 2 zile la rand!!!reteta este minunata si cozonacul….bestial!!!!

  35. ella spune:

    sunt si eu o tata care sta in bucatarie nu o pitzi care sta stie ea unde .poti inlocui cu succes macul cu nuca,cozonacul va fi delicios.

  36. Nellyiacob2001 spune:

    d-na laura laurentiu, cantareata??? faceti si cozonac? cand mai aveti timp??? ca de cantat , cantati exceptional, o voce fff frumoasa, adevarata,fara nici un pic de fals… eu sunt ardeleanca , casatorita in moldova de vreo 32 ani si vreau sa va spun, ca,  cozonacii din moldova sunt ff frumosi si buni, dar cei din ardeal cu mult mac sunt adevarati, desi nu sunt de talia celor din moldova , sunt mai gustosi!!!!

  37. Cornelia spune:

    In primul rind doresc sa transmit acestei „Maria” sa-i fie rusine pentru obraznicia de care a dat dovada. Daca nu o intereseaza retetele de pe blog, ar face foarte bine sa-si vada de treaba, deoarece prin atitudinea ei necuvenita descrie caracterul murdar pe care-l detine. Tot ce pot spune este: sa-i fie rusine !
    Laura draga, eu personal si ca mine sint convinsa ca ai foarte multe admiratoare, doresc sa aflu mereu cit mai multe noutati si sint nerabdatoare sa le incerc de fiecare data. Am facut mucenicii dupa reteta ta si au fost cei mai grozavi mucenici pe care i-am facut in viata mea. Nu am cuvinte sa iti multumesc pentru toate retetele minunate pe care le impartasesti la toata lumea si ajung si la noi cei care sintem atit de departe de locurile natale. Eu traiesc in Stalele Unite si retetele tale imi mai  alina dorul de casa. Te rog din suflet sa continui sa  imartasesti cit ami multe din retetele tale celor ce te admira. Cu mult respect pentru toata munca ta, iti doresc multa putere de munca si sa ne bucuri sufletele pe mai departe cu noutati. Abia astept sa incerc reteta de cozonac ;arata super de frumos; de la mine primesti nota 11 si cu felicitari. Multa sanatate si numai bucurii.

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc foarte mult pentru aprecieri, draga Cornelia. Nu poti sa ma faci mai multumita decat spunandu-mi ca ai incercat retetele si au fost pe placul tau si al familiei tale.

      Sunt sigura ca cest cozonac nu te va dezamagi :). Sincer, mie imi place mai mult decat cozonacul cu aluat oparit dupa retate Jurcovan, cu toate ca reteta aia e atat de celebra :)). Oricum trebuie sa fiu corecta, sotul meu il prefera pe acela. Ideea e ca daca lucrezi cu drag si cu multa grija, sigur va iesi bun dupa ambele retete.

  38. cami spune:

    de vreo doi ani de cand ti-am descoperit blogul nu am mai cumparat cozonaci foarte buna reteta  familiei mele ii place foarte mult .Multumiri pentru reteta

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur ca e pe placul tau si al familiei, draga Cami. Sa va fie de bine cozonacul si sper sa incerci si alte retete.

  39. Cornelia spune:

    arata grozav; abia astept sa incerc reteta. Multumim Laura pentru toate retetele minunate!
     

  40. nicoleta spune:

    da , l-am facut , sa ne traiti – sa va dea d,zeu sanatate si sa ne mai dati asa retete bune , am facut multe din retele d,stra  si toate mi-au iesit ca in poze. foarte bune si gustoase .

  41. Maria Popovici spune:

    Maria Popovici:Am facut si eu reteta aceasta de cozonac si desi nu am facut niciodata vreun cozonac si imi era teama ca nu-mi va iesi,citind pas cu pas si facand exact ce este scris in reteta,a dat Dumnezeu si am facut primul meu cozonac!Toata familia a apreciat cozonacul,in special fetita mea de 1 an si 4 luni,mai ales k a crescut exact ca in poze.Numai ca dupa parerea mea (care iubesc dulciurile) cred ca trebuia sa mai pun zahar dar nu stiu dak in umplutura sau in aluat…poate ma lamuresti:d…

    • Anonim spune:

      Maria draga, tin sa tefelicit pentru aceasta prima reusita, sunt convinsa ca vor urma multe altele. Daca pui mult zahar in aluatul de cozonac se poate sa nu prea creasca, devine automat mai greu. Te sfatuiesc sa faci umplutura cat mai dulce, daca asa va place.

      2012/1/28 Disqus

  42. Elida_simida spune:

    cel mai bun cozonac!!!!il repet din nou,si din nou….pufos,aromat,plin de savoare…ramane reteta mea preferata,nici nu as incerca alta:)ma apuc de pregatit,multumesc frumos pt aceasta reteta minunata!!!Un an nou fericit va doresc!

  43. ANGI spune:

    Laura draga, am facut cozonacul prima data in viata mea. a fost un succes deplin. Chiar daca fac multe feluri de prajituri cu crema, spre rusinea mea nu am facut niciodata cozonac(placerea sotului meu). oricum merci mult de retete si sa stii ca te urmaresc cu drag in tot ceea ce faci. UN CRACIUN FERICIT! SI NUMAI BUCURII.  ANGI.

  44. Claudia_emilia2001 spune:

    Draga Laura, in seara asta mi-am luat inima in dinti si am facut cozonac dupa reteta ta, la masina de paine, prima oara in viata mea cand am facut cozonac…a iesit suuuuper. toata lumea a fost mai mult decat incantata…il voi face dinnou de Craciun…multumesc pentru retetele minunate !!!!!!

  45. Ancuta Draghici spune:

    Am testat in weekend aluatul si mi-a placut tare mult. Am facut 3 cozonaci pufosi si gustosi. Multumesc pentru reteta.
    O saptamana linistita!

  46. Elida_simida spune:

    super super super reteta!!!am gasit-o pe culinar acuma  1 an jumate…si de atunci o pregatesc mereu!cozonacii sunt foaarteee pufosi ,si se pastreaza proaspeti cateva zile…multumesc pt aceasta reteta care face furori in fam mea!

    • Anonim spune:

      Sa va fie de bine, ma bucur ca va e pe plac!

    • Geo_florentina2009 spune:

      am dorit ca acum de paste sa fac si eu pt prima oara si mi-am propus sa fac unu ca nu cumva in ziua de paste sa ma fac de ris cind impart si am incercat reteta dum sint buni gustosi aromati insa miau iesit un pic cam tari nu stiu de ce dar nu sunt pufosi cum miam dorit va rog sami spuneti unde am gresit

      • lauralaurentiu spune:

        Florentina, imi pare rau, dar chiar nu stiu ce sa-ti zic. Mie mi-a reusit cozonacul asta foarte, foarte moale si pufos de fiecare data cand l-am facut, la fel si altor fete. Sigur nu ai adaugat faina in plus? Ai respectat temperatura si timpul de coacere? Cam astea ar putea fi eventualele erori.

        2012/4/11 Disqus

  47. Kamessytta spune:

    Draga mea Laura, cozonacul tau este la fal de pufos ca pisica mea hihi am glumit dar tare pufos arata.ma apuc sa il fac si eu doar cu stafide caci asa il adora sotul meu.Sper sa imi iasa.Te pup si sa-mi tii pumnii sa imi iasa!

  48. Keisha_layla spune:

    coincidenta ca coincidenta:) dar am probat multe din retetele tale de pe blog si sunt ft delicioase!Spor la munca draga Laura:)

  49. silvia spune:

    sa fii sanatoasa Laura!!mi ai fost astazi de mare ajutor!!de fapt am mai petrecut si alte sarbatori cu tine!!cu retete de la tine am facut niste torturi,mama mama,in ultimii ani!!iti multumesc!!e cel mai atractiv si interesant site,ai ceva al tau inretete,in prezentare!!nu gaseam o reteta de cozonac facut in colaborare cu masina,o reteta care sa mi placa,din care sa rezulte ceva bun!!MULTUMESC INCA O DATA SI ITI DORESC TOATE CELE BUNE,SARBATORI FERICITE!!

  50. Mihaela Constantin spune:

    Draga mea doamna, am facut cozonacul de vreo trei ori pana acum, de sarbatorile trecute: de fiecare data (inclusiv atunci cand am facut cozonac pentru prima oara in viata, dupa aceasta minunata reteta) a iesit superbissim! Maine vreau sa coc din nou si m-am gandit ca, din acelasi aluat, sa intocmesc si o pascuta. E bine daca dublez pur si simplu cantitatile, iar jumate il folosesc la pasca? (am o branzica buna de vaci, vreo 700 de grame si o tava rotunda de 22 de cm diametru).
    Multumesc frumos!

    • Anonim spune:

      Draga Mihaela, ma bucur mult ca ai icnercat reteta mea si ti-a reusit
      intr-atat incat doresti sa o refaci. :) Sa va fie de bine!

      Eu nu as pune atata aluat (cat la un cozonac intreg) la o pasca cu diametrul
      de doar 22 de centimetri. E in regula sa dublezi cantitatile, faci un
      cozonac, folosesti atata aluat cat e necesar la pasca (o foaie de 1 cm.
      grosime, caci va mai creste negresit si o bordura frumoasa, din doua snururi
      de aluat rasucite) iar din ceea ce iti va ramane poti sa faci niste colacei,
      briose etc. Spor!

      2011/4/21 Disqus

  51. alina spune:

    hey laura :* sunt in cautarea unui cozonac pufosisimo :))))) e asta, ce zici? :D e pufos si a2a zi?? mai am 2 zile ca sa ma hotarasc care il fac, am ochit coronita aia cu mac, ua ce bine arata :D creca o prestez pe ea de paste :D ai un blog minunat, ti-l purichez de vreo un an incoace:D (asa din umbra, hihihi). felicitari si mai vin pe aici :D pup din spania, alina.

    • Anonim spune:

      Alina draga, dupa ce racesti cozonacul, infoliaza-l in folie alimentara, bine sigilat (ca la pravalie). Se va pastra bun si pufos timp de mai multe zile.

  52. Cristiana spune:

    Minunata reteta de cozonac.Am testat-o sa vad daca imi iese bine si cu ajutorul masinii de paine a iesit ceva de nedescris,incredibil de pufos.Sigur o voi repeta pt Paste.Va multumesc din suflet pentru toate retetele.Sanatate si toate cele buna va doresc.Cristiana

    • Anonim spune:

      Cristiana, foarte interesant, ai si copt aluatul in masina de paine sau ai facut doar aluatul? Oricum, ma bucur ca e o reusita, sa va fie de bine!

  53. Emi spune:

    este a doua oara cand prepar acest cozonac care este minunat. e adevarat l-am umplut cu branza de vaci si stafide dar……..a iesit extraordinar.
    asadar multumesc ptr reteta. super blog
    p.s. am facut si „cornuri de brutar” care deasemenea au iesit super ( nu am amai mancat asa ceva din copilarie)

    • Anonim spune:

      Emi, ma bucur din suflet, sa iti fie de bine! Sigur, cozonacul se poate umple cu ce umplutura iti place :). Ma bucur mult ca iti plac si cornurile. :)

  54. Keisha_layla spune:

    si pe mama mea o cheama Aurora..si ea face niste cozonaci deliciosi!!:)

  55. cami timisoara spune:

    draga laura inca o data tin sa-ti multumesc pentru reteta foarte bun cozonacul si mai ales ca nu iti cere atita timp prepararea lui.Cu siguranta nu o sa mai cumpar cozonac pentru Paste.Mii de multumiri

  56. Claudia spune:

    am uitat sa adaug ca tocmai din acest moticv ca nu are multe oua este ceea ce cautam de mult

  57. Claudia spune:

    draga Laura, reteta aceasta am gasit-o intamplator si o voi face cu siguranta de Paste. Sotul meu e mai sensibil si nu suporta multe oua in cozonac. Am sa revin cu impresii!

  58. Federica spune:

    questo pane è magnifico!!!complimenti!

  59. Alina spune:

    Draga Laura, nu stiu cum ar fi aratat Craciunul fara cozonacii facuti dupa reteta ta, (marturisesc ca nu sunt procesati doar la sarbatoare :)), sau cum ar fi iesit carnatii din porc mai mult sau mai putin european fara un pic de coriandru (recunosc ca am mai scapat si niste enibahar si seminte de chimen). De asemenea nu stiu ce m-as fi facut de revelion fara sa incropesc un tort cu blat kinder pingui, jeleu de visine si ganache de ciocolata neagra (da – am facut un fel de strutocamila dar a fost extrem de apreciata)- in concluzie iti doresc tie si familiei un an fabulos si plin de bine! Si de ce nu o carte publicata! Simt eu ca ar fi un succes!!!:) Numai bine din Ardeal!

  60. lauralaurentiu spune:

    Aurora, ma bucur foarte mult ca ti-au reusit, iti doresc la multi ani si un an mai bun!

  61. AURORA spune:

    Multumesc ptr.reteta,draga Laura. De cand m-am maritat mi-am propus sa-mi impresionez sotul cu un cozonac bun,insa nu am avut o reteta ,,perfecta" ca sa ma incumet sa incerc.Acuma am facut trei cozonaci cu aceasta reteta,si vreau sa-ti spun ca sunt minunati.L-am socat pe sotul meu.A zis ca-s smechera ca am stiut sa fac asa ceva si nu am facut pana acuma…:). LA MULTI ANI!! UN NOU AN CU MULTA,MULTA SANATATE I-TI DORESC.

  62. Anonymous spune:

    Buna, Laura!!! Am facut si eu cozonacul impletit,a iesit FFFFF. BUUUUUUUUUUUUN.A fost prima data cind am facut Cozonac si mi-a fost cam frica ca nu-mi iese.Multumesc mult ca impartasesti retetele cu noi.A iesit foarte pufos si bun,chiar dupa 3 zile era tot pufos.Iti doresc multa sanatate si ,, CRACIUN FERICIT!!!!! (Acuma am in cuptor Cornurile de Brutar :)))) Carolina

  63. lauralaurentiu spune:

    Isabela, eu nu as sugera sa faci cozonacul cu toata cantitatea de ingrediente intr-o tava mica, se va revarsa la copt. Eventual, fa doi cozonacei mai mici. Mie imi place asta mai mult, sincer :). Barbatului ii place cel cu coca oparita. :)) Gusturi si gusturi! Mult succes!

  64. lauralaurentiu spune:

    Alina, cozonacul crapa daca il lasi prea mult la crescut sau daca are prea multa drojdie, daca focul il prea repede (creste prea rapid) si… cine mai stie?! Important e ca a iesit gustos.

  65. lauralaurentiu spune:

    Alina, multumesc foarte mult! Sarbatori fericite si tie si un Craciun minunat alaturi de cei dragi!

  66. Anonymous spune:

    Sunt Isabela. Am postat si la Alba ca zapada.Laura sunt indecisa intre cozonacul cu faina oparita(reteta pe care o fac de cativa ani) si cozonacul asta. Asta pare mai pufos. Tie care iti place mai mult? Oricum am timp o zi sa ma decid. Vroiam sa te intreb: ce fac daca tava mea e de 30cm? e din aia de plumcake…eu ma gandeam sa respect cantitatile intocmai dar sa iau un pic din aluat…ce zici? Sau chiar si daca e mica tava sa folosesc intreaga cantitate de aluat? Iti multumesc si imi cer scuze daca te cam stresez cu intrebarile.:)

  67. Alina spune:

    Buna,Laura…Rezum in putine cuvinte ce vreau sa-ti spun, pentru a nu-ti rapi din timp :)..Am facut aceasta reteta si pot spune ca imi place foarte mult cum a iesit la gust, dar am avut o mica problema cu el…a crapat…Acum pot spune ca nu am respectat intocmai reteta, adica am lasat la crescut doar o ora si apoi in tava foarte putin, si te rog, spune-mi, dupa parerea ta,daca asta e cauza, caci as vrea sa mai fac doi, sa-i fac cadou de sarbatori si as vrea sa iasa perfect.Iti multumesc, si pot spune ca am mai incercat retetele tale, fursecuri fine cu nuci si ciorba de fasole verde si sunt foarte incantata ca mi-am facut fericita familia din punct de vedere culinar.Iti multumesc inca o data si iti doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si multa sanatate si putere de munca,sa ne poti impartasi cat mai multe retete…

  68. Ive spune:

    Multumesc pentru reteta mi-a iesit super crescut desi l-am umplut cu o gramada de nuca, stafide, ananas si caise uscate.
    Eu am pus totul in masina de paine pe programul de aluat pizza,mi la si framantat si crescut, dupa l-am scos l-am impartit in doua…o parte am umplut-o cu nuca macinata amestecata cu albus batut si zahar, iar a doua cu stafide, ananas si caise. O bunatate…

  69. lauralaurentiu spune:

    Pai se spune ca nu mai creste si are si o explicatie logica, anume ca zaharul va ingreuna aluatul si va fi mai greu sa se dezvolte pe verticala :). Adauga o umplutura cat mai dulce si o sa fie ok. Poti sa il faci cu nuca, cu rahat, cu ciocolata sau cu toate astea la un loc. Daca respecti reteta intocmai va iesi ceva foarte bun, succes!

  70. Anonymous spune:

    Buna,
    daca pun mai mult zahar, mie imi place mai dulce crezi ca are ceva, se spune ca nu mai creste de aceea te intreb…

  71. Bella spune:

    Buna seara,
    Ma alătur și eu tatelor care stau în bucătărie și as vrea sa încerc și eu cozonacul, având în vedere ca sunt slaba deși stau în bucătărie în loc sa merg la sala am o întrebare dacă pun mai mult zahar , ca mie îmi place mai dulce…are ceva? Am auzit ca dacă pui mult zahar nu mai creste…și as vrea sa înlocuiesc macul cu nuca măcinată amestecata cu albuș și cacao….crezi ca o sa iasă ?Mulțumesc!

  72. lauralaurentiu spune:

    Daca framanti la mana pui untul topit, dar nu fierbinte, spre finalul framantarii.

  73. Anonymous spune:

    buna ,eu nu am masina de piine,si nu am inteles cu untul ,il punem impreuna cu ingredientele sau il adaugam spre final la framintat/ merci.

  74. Anonymous spune:

    uraaaaaaaaaaaa ,ma bucur mult ca am incercat reteta ,,ssssuuuper bun ,l-am facut la MDP si lam copt tot acolo ,felicitariiiiiiii super reteta!si multumesc!

  75. Anonymous spune:

    acum am pus si eu sa fac acest cozonac ,sper sa iasa bn ,vin si cu poze daca iese !

  76. lauralaurentiu spune:

    Doina, multumesc pentru interesul aratat, te mai astept cu drag!

  77. lauralaurentiu spune:

    Iulika, multumesc pentur linkuri!

  78. DOINA spune:

    Interesanta reteta de cozonac drept pentru care o voi incerca .Comentariile hm..avem multe de invatat de aici.

  79. iulika spune:

    good one = iulika :)

  80. iulika spune:

    Salut!
    Poti sa vezi blogul meu si daca esti deacord sa facem schimb de lincuri pentru o mai buna cooperare si avansare, de ce nu?
    http://pasiunni.blogspot.com/
    acestea2 le facem impreuna eu si cu prietenul meu: http://mahmureala.blogspot.com/ si http://pelinia.blogspot.com/ despre satul de bastina din R Moldova.
    Suntem cu blogurile inca la inceput…, dar sunt sigura ca munca si silinta noastra va da roade pe masura.
    Daca esti deacord am putea face schimb de linkuri pt cele 3 bloguri, oricum, este la elegerea ta.
    Mult succes! si astept raspunsul tau…
    Paa!!!

  81. lauralaurentiu spune:

    Good One – multumesc mult, ma bucur sa fii una din cititoarele mele :) . Imi poti lasa niste linkuri, sa iti vad si eu blogurile :) ?

  82. good one spune:

    Salut! Datorita faptului ca am ramas profund impresionata de tot ce am reusit sa vad astazi pe acest blog, am decis sa ma alatur persoanelor cu aceleasi interese si pasiuni. Nu ma consider un expert in domeniu, dar am reusit sa termin facultatea de Tehnologie a Produselor Alimentare cu specialitate Tehnologia Panificatiei,la Chisinau am lucrat si cativa ani bucatar. Desi sunt stabilita acum in Romania, pot spune ca tehnologia, retetele se deosebesc de la persoana la persoana, mai putin la fabrici, dar cel mai important devine totusi rezultatul, si atunci cand se face un lucru cu tragere de inima, cu suflet, dintr-o nimica toata se pot face minuni. Si ceste minuni se vad…, pentru ca se vede rezultatul.
    Felicitari pentru blog! Incerc si eu cu prietenul meu sa ne dezvoltam capacitatile cu 3 bloguri…
    In fine, BRAVO!!!!( mai aveti un vizitator fifel)
    Aveti tot respectul din partea mea pentru ceea ce faceti, stimata Doamna Laura.

  83. alinabulina spune:

    este super cozonacul!l-am incercat si eu in masina de facut paine si a iesit super bun!in sfarsit o reteta de cozonac care se desface fasii,fasii…..merita incercata

  84. Diana spune:

    Nu aveam deloc chef sa coc cozonaci pentru Paste, pentru ca ma gandeam ca-mi va lua mult timp, insa reteta asta mi-a facut pofta! :)
    Multumesc pentru inspiratie, sper sa-mi si reuseasca!
    Revin cu impresii :)

  85. tanassy spune:

    Draga Laura, am facut cozonacul si a iesit SUPER! multumesc de reteta! e din ala cum facea bunica mea, se desface fisii. Azi vroiam sa fac cozonac, dar sa o sun pe mama era prea tarziu – diferenta de timp e de 8 ore si la ei era noapte, asa ca am facut cozonacul dupa reteta ta. Am facut mici schimbari in reteta, dar calitatea nu a fost afectata (cel putin asa cred eu. In loc de unt am pus ulei de masline (nu aveam unt la indemana, si nu am avut cacao ca sa fac 1/3 din aluat cafeniu. Implutura 1: nuci tocate amestecate cu cateva linguri de magiun de caise; Implutura 2: visine in suc propriu; Implutura 3: dulceata din coji portocale. A iesit foarte bun si frumos. Multumesc din suflet!

  86. Andra spune:

    Maria, inainte de a-i jigni pe altii, ar fi mai bine sa inveti sa scrii!!! Daca ai fi atat culta precum te lauzi, ai fi stiut cum se scrie corect ´´imi´´!!! Nu se scrie cu cratima , asa cum ai scris tu in comentariul tau plin de rautati: ´´I-mi pare sincer, rau. ´´!!!
    Laura, sa stii ca eu am facut cozonac dupa reteta ta(de doua ori chiar)si a iesit excelent!!Nu pot decat sa te felicit pt talentul tau si sa iti multumesc ca impartasesti si cu noi, cititoarele tale, aceste retete minunate!!! O seara frumoasa!!!

  87. Narnia spune:

    Draga Laura, am ras pe cinste. Nu stiu de ce , dar am senzatia ca doamna maria din Moldova este de fapt barbat si s-a ratacit pe aici incercand sa faca haz de gospodine. Nu are comportament de femeie …
    Si mie imi place cozonacul foarte bogat si cu multe oua, dar asta nu inseamna ca nu pot sa apreciez cand vad altul foare fain. Al tau e foarte pufos si se vede cum de desface fasii. Banuiesc ca si gustul e foarte bun. te pup cu drag si iti doresc un week-end placut!

  88. ERSILIA spune:

    MARIA FLORESCUUUUUUU….TU AI FACUT IN VIATA TA MANCARE SAU O PRAJITURA??? EU ,SINCER, NU CRED.ASA CA VEZI-TI DE ALE TALE !!!! DU-TE….IN CONTINUARE …LA "SALA", SI NU MAI VENI NICI IN "VIZITA"…LA "ŢĂŢĂRII". CRED CA TU SI CAND MERGI PE STRADA TE UITI …"DE SUS""" ASA CA….!!!! SA ARATI CE STII TU,SA FACI!!!

  89. gabriella spune:

    vai de mine si de mine cata rautate pe tine maria tu ai impresia ca nimeni nu mai face cozonac ca al tau te inseli fiecare avem stilul nostru iar eu te asigur ca moldiveanca ca eu il fac mai bun ca al tau draga si nu am nevoie sa imi trimiti sa probez pt ca cu siguranta ii cu venin in el

  90. gabriella moldova spune:

    vai draga maria rusine sa iti fie cu comentariile pe care le faci si eu sunt din moldova si rusine sa iti fie ca ne faci de ras fiecare avem stilul nostru de a face cozonac unul mai bun ca altul dar tu ai impresia ca numai ceea ce faci tu ii bun gresit sa stii

  91. laura laurentiu spune:

    Maria, nu ti-as fi raspuns, dar politetea ma obliga, chiar daca tu ti-ai permis sa ma incadrezi, atat pe mine cat si pe celelalte fete din blogosfera culinara, intr-o categorie a "tatelor fara ocupatie". Pe mine nu m-ai lezat deloc cu mesajele precedente si nici nu am pretentia ca as face ceva iesit din comun, dar chestia asta ti-am mai spus-o, deja, nu stiu de ce e nevoie sa ma repet.
    Si acum, ca sa ne intelegem bine:
    – pentru acest blog esti la fel de anonima ca oricare anonima, stimata Maria din Moldova
    – daca vrei sa oferi ajutor financiar, pe pagina principala a blogului, sus, in dreapta, am doua anunturi umanitare ce expun doua situatii in care e nevoie de ajutorul oricui, deci si al tau ar fi binevenit. In ce ma priveste, nu am cerut nicio "sponsorizare" si nici nu am nevoie, nici nu retin sa iti fi cerut alte persoane care viziteaza acest blog ceva.
    – te rog sa iti petreci timpul liber dupa cum ti-e placul, nu cred ca a atentat cineva la el, ma bucur sa aflu ca esti o "profesionista" si sunt flatata de a-ti fi atras atentia
    – nu imi amintesc sa iti fi cerut consilieri nutritioniste, asa ca pastreaza-ti aprecierile pentru tine, sau schimba retete de mancarici si cozonaci cu multe oua, dar putin colesterol, cu ale tale colege de la sala
    – viata se vede mult mai frumoasa din spatele unui zambet, ca tot zambesti atat de des, dar ai grija sa nu fie acru-strepezit, nu iti va aduce alte beneficii decat laba-gastei la ochisori

    In final: chiar daca ar fi cineva tentat sa iti ceara ajutorul, nu ar avea cum, esti doar Maria din Moldova care improasca venin din spatele unei identitati anonime.

  92. maria spune:

    Draga Laura vad ca te-am lezat mai mult decat as fi vrut sau decat ar fi fost cazul. Cred ca este destul de greu ca dupa ce primesti laude necontenite, sa apara cineva care sa-ti spuna ca nu faci nimic iesit din comun.I-mi pare sincer, rau.In ceea ce priveste invitatia ta de a-mi deschide un blog personal trebuie sa-ti marturisesc ca nu ma tenteaza catusi de putin, in primul rand pt ca am o profesie care-mi rapeste suficient de mult timp iar in al doilea rand trebuie sa-ti spun ca nu m-as simti deloc bine, as avea senzatia(total neplacuta)ca am intrat intr-o "cumetrie" a tatelor fara ocupatie. Putinul meu timp liber prefer sa-l impart intre familie, lectura de specialitate, excursii, sala si salon pt ca nu-mi place sa arat ca o sarmaluta. Cand stai vesnic in bucatarie se cunoaste, ba faci o "falcuta", ba un "colacel" ceea ce mi se pare total inestetic. Stiu sa fac aproape orice in bucatarie dar nu-mi place sa nu mai ies din ea,am o profesie fascinanta si prefer sa primesc aprecieri de la locul de munca nu de pe urma cine stie carei retete de mancarica de urzici(apropos,reteta ta este o adevarata catastrofa pentru colesterol,ma refer la asocierea "slanei" cu oua-ochi,ulei si smantana grasa). Se pare ca au inceput sa-ti viziteze blogul si "anonimele". Va salut, zambind, fetelor si va invit(pt ca tot mi-ati reprosat cum ca as face greu bine)sa-mi cereti oricand ajutorul, inclusiv financiar. Cu bine Maria Florescu

  93. Anonymous spune:

    Rautate ce esti si eu sunt moldoveanca ……..
    Tu faci la tine eu fac la mine.
    I-ai promis bunicii…………..
    Rau faci usor mai greu este cu binele….
    Inveti cat traiesti .
    Ce mari secrete detii de nu tre sa le stie toata lumea .?????
    oricum , cat de rea esti , o zi buna !@

  94. Anonymous spune:

    Multumesc pentru reteta, de aseara o tot studiez si azi am facut-o este crescut si frumos acum se raceste , asa imi vine sa il bag la frigider , deabia astept sa il gust , da arata nemaipomenit
    Raluca

  95. laura laurentiu spune:

    Maria, eu nu ma uit de sus la nici o regiune de pe harta si nici nu am pretentia ca acest cozonac este "cozonacul suprem". Nu e o reteta de familie, ci una pe care am primit-o de vreo doi ani si nu tin intr-atat la ea incat sa ma lansez in polemici pentru a-i demonstra suprematia, de care nici macar nu sunt convinsa.

    Asa cum am scris in introducere "Este o reteta nu foarte pretentioasa din punctul de vedere al manoperei dar cu rezultate foarte frumoase." – deci, fara a fi framantat cat sa asude grinda, fara a fi inglobat in 500 de grame de faina colesterolul provenind din vreo douazeci de galbenusuri, se obtine un cozonac pufos, cu miezul fasios, care, pe deasupra se pastreaza foarte bine.

    Daca din mesajul tau initial se elimina amabilitatile, va suna astfel:

    1. e frumusel
    2. e aproape reusit
    3. surprinzator ca mai face cineva asa ceva (nasa-mea, de la care am reteta, e moldoveanca, poate de asta?)
    si apoi:
    4. e prea moale
    5. nu sustine umplutura
    6. nu e crescut
    7. are aspect de chec – gresit, Maria draga, nici nu citisi reteta, daca ai fi citit-o ai fi vazut ca galbenusurile nu sunt frecate cu zaharul, ci batute usor cu furculita impreuna cu praful de sare, probabil ca stii deja ca astfel li se accentueaza culoarea
    8. macul e o umplutura grea – iti spun din nou ca macul e umplutura mea preferata
    9. are aspect de ars
    10. ar mai fi ceva de zis dar mai bine te abtii! :))

    =)) Deci, retetei de mai sus i-ai gasit 3 calitati – si alea exprimate cu multa rezerva – si cel putin 6 defecte. In acest caz, de ce ai mai scris "frumusel" si "aproape reusit"? Greu de inteles. :P

    Cu toate astea, insist, eu am ales sa impartasesc ceea ce stiu, mult, putin, cat este, nu cred in "secrete de familie" in bucatarie, asa incat aceasta reteta, buna, rea, cum o fi, a adus bucurie in casele mai multor oameni.

    Si in final, te anunt ca nu ma intereseaza catusi de putin sa imi adjudec titlul de "cozonacareasa perfecta". E fara doar si poate ca or mai face si altii, printre care si tu, Maria, cozonaci cu mult mai buni decat ai mei. Insa trebuie sa o si demonstreze – asa incat astept cu mare interes sa gust din cozonacul promis, chiar daca nu este acesta desertul meu preferat, voi sti sa apreciez calitatea. ;)

  96. maria spune:

    M-ai facut sa zambesc atunci cand am citit raspunsul tau. Ai cu adevarat o parere buna despre ceea ce faci, atat de buna incat nu-ti vine sa crezi ca si in alt colt al lumii se mai poate face ceva daca nu la fel atunci poate mai bun decat ceea ce faci tu. Este bine sa ai incredere in tine, te ajuta in viata. Cat despre micile observatii pe care le-am facut pentru reteta ta de cozonac nu ar fi trebuit sa te supere ci dimpotriva, ai fi putut sa le analizezi si sa vezi ca am dreptate. In fine nu asta am vrut sa-ti spun. La noi in casa, chiar daca suntem in Moldova(partea aia de pe harta la care toti va uitati de sus)nu s-a facut niciodata ceva nedemn de apreciat. In ceea ce priveste umplutura de nuca sau maglavaitul ala pe care il prepara majoritatea celor care mai fac cozonac, nici eu nu o plac, dar aluatul trebuie sa fie echilibrat ca si cantitate si densitate cu umplutura. Bunica mea, Dumnezeu sa o odihneasca, atunci cand m-a invatat sa fac cozonac mi-a spus ca cel mai bine iese atunci cand toate ingredientele sunt puse cu masura indiferent daca il preferam mai dulce sau mai plin de umplutura. In ceea ce priveste reteta pe care eu o mostenesc din familie te rog sa ma crezi ca nu voi putea niciodata sa o fac publica, sunt anumite ingrediente secrete pe care nu as putea sa le spun niciodata nu pt ca nu as vrea ci pt ca i-am promis bunicii. Te rog sa ma ierti daca te-am suparat, nu aceasta a fost intentia mea si ca semn de impacare mi-as dori sa-ti trimit un cozonac de la noi. Nu promit dar cu prima ocazie am sa fac tot posibilul sa ma tin de cuvant. Asa ti-as crea posibilitatea sa-mi faci si tu mie anumite observatii vis a vis de reteta. Cu drag si consideratie Maria Florescu.
    PS: am uitat sa-ti spun ca anul acesta de Paste am hotarat sa incerc reteta ta de tort de ciocolata. Mi s-a parut nemaipomenit ca de altfel multe altele de pe blogul tau. O singura mentiune as avea, la retetele de dulceata, daca ai sa vrei poti sa incerci sa congelezi fructele inainte de a le pune in siropul de zahar. Asa vor pastra forma si culoarea indiferent cat de pretentioase sunt.

  97. laura laurentiu spune:

    Draga Maria – chiar asa, te-a surpirns ca mai face cineva cozonac? :P Am tot auzit legende peste legende cu cozonacul din Moldova, dar sa gust nu am apucat – insa daca e cu nuca, nici nu voi gusta, caci detest nuca in cozonac. Eu nu sunt din Moldova, ci din Banat, iar aici te asigur ca e muuult mai apreciata umplutura decat aluatul. Zici ca nu e crescut – o fi, dar te rog sa iei in calcul si faptul ca forma are 40 de cm. lungime, iar din vizionarea sectiunilor cred ca iti poti da seama, desigur daca vrei cu adevarat sa vezi, ca este pufos si se rupe fasii-fasiute, ceea ce nu ar fi posibil daca nu ar fi crescut. Ars nu a fost, noi preferam finisajul lucios in locul celui cu zahar praf iar pentru mine, personal, cozonacul fara mac este degeaba. Ti-as recomanda sa iti desecretizezi profilul, sa iti faci propriul blog si sa ne impartasesti secretul cozonacului tau mai reusit decat asta cu lumea intreaga. Pana atunci, ai dreptate, comentariile sunt rautacioase, mai ales ca acest cozonac, asa nereusit cum e el, a servit drept inspiratie foarte multor fete care l-au facut dupa acesta reteta si au fost foarte multumite.

  98. maria spune:

    Frumusel si aproape la fel de reusit ca al nostru. M-a surprins sa descopar ca mai este cineva care foloseste doua culori de aluat la impletirea cozonacului. In familie la noi se face aproximativ la fel de zeci de ani. Al dumneavoastra este prea moale pentru ca sa sustina atat de multa umplutaura de aceea nu este foarte crescut, are si foarte putine oua, pentru ca sunt frecate cu zaharul dau aspectul de chec, macul este o umplutura grea ce tine aluatul din crescut de aceea nu se combina cu aluatul moale, zaharul de pe deasupra il face sa para ars de aceea ar fi bine sa renuntati la el, eventual puteti sa-l inlocuiti cu altceva dar un simplu praf de zahar pudra, dupa ce se raceste cred ca este suficient. Ar mai fi cateva de spus dar nu vreau sa credeti ca am facut aceste comentarii din rautate. Eu sunt din Moldova iar in jurul nostru nu prea am vazut cozonac ca al nostru, chiar ma bucur ca mai exista cineva care face ceva bun si in alta parte.

  99. Ada Rusu-Milea spune:

    PERFECT!!! Daca nu ma credeti pe cuvant, gasiti pozele pe blog ! Multumesc din suflet!!!

  100. laura laurentiu spune:

    Adevarat s-a inaltat, Blueeyes! :) Te pup!

  101. Blueeyes spune:

    Multumesc frumos….am mai fost intrebata de alte persoane si am crezut ca am inteles eu gresit…..si de aceea am zis totusi sa te intreb pe tine.
    Multumesc mult pt raspunsul rapid!
    Hristos s-a inaltat!

  102. laura laurentiu spune:

    Buleeyes – dar tu ai prestat aceasta reteta deja…:))) In text scrie clar: „Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare…
    Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine” – deci le-am framantat pe toate. Pe deasupra ungi ori cu galbenus (altul decat cele din aluat) ori cu ou batut (tot altul ) :P .

  103. Blueeyes spune:

    Buna Laura!un pupic de la mine!Am o intrebare legata de reteta de cozonac .oul intreg este pt uns cozonacii la sfarsit sau de introdus in cozonacii??

  104. Daniela.Gabriela spune:

    Buna Laura!Cautand pe net retete de cozonac am gasit-o pe a ta si am decis sa o incerc.Ce sa-ti spun a iesit minunat.Iti multumesc mult mai ales ca este pentru prima oara cand fac cozonac :)

  105. laura laurentiu spune:

    Monica, ma bucur mult ca ai incercat cozonacul si ti l-a placut, e intr-adevar o reteta foarte buna! iti multumesc pentru vizita si desigur ca imi faceplacere sa ma incluzi in blogroll-ul tau.

  106. Monica spune:

    Laura draga, am facut aseara cozonacul impletit prezentat de tine si a iesit minunat! multumesc pentru reteta si pentru toate retetele pe care, cu generozitate, ni le impartasesti! voi mai incerca si alte bunatati de pe blogul tau!
    am permisiunea ta sa trec blogul tau pe blogrol la mine? mi-ar face mare placere!

  107. laura laurentiu spune:

    Davella, e o reteta care sigur va reusi, probata si ras-probata! La multi ani si tie si tuturor fetelor!

  108. DAVELLA spune:

    Buna Laura! Voi incerca si eu reteta ta de cozonac, mai ales ca ma pot ajuta cu noua mea masina de paine. Merci pentru vot draga Laura si la multi ani pentr 8 martie. Te pupiceste cu drag, Davella.

  109. laura laurentiu spune:

    Elisa, adresa, te rog! :P

  110. Elisa spune:

    Ai putea sa ne trimiti si noua doua felii!!

  111. laura laurentiu spune:

    Da :). E frumusel tare si buuun, de numa’! Am folosit 400 de grame de 000 – Dobrogea si 100 de grame de grau dur – productie Serbia. Asta de grau dur are proprietatea de a ingloba mai mult lichid, de asta am si pus-o, pentru ca stiam ca e aluatul moale si am preferat asa decat sa adaug multa faina. A iesit minunat, o sa ii incerc si pe ai tai, data viitoare cand fac cozonac e randul lor. va pup!

  112. Gabriela Cara spune:

    Ce pufosenie, se vede clar din poza. Si ce pofta mi-ai facut… si eu care am lasat cu juramant ca nu mai pap nik dupa ora 6 seara.
    Ia zi fata, ce faina ai folosit, ca tare mandru a crescut.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE