Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid

Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Un croissant sau un pateu dulce sau sarat ne pica tuturor bine la micul dejun. Aluatul clasic pentru croissante, un aluat dospit foetat, este destul de greu de facut si mai ales implica lungi timpi de asteptare. Eu va ofer o varianta mult mai rapida, dar cu rezultate exceptionale, procedeul de impachetare e unul foarte ingenios, zic eu, pentru ca doar in doua impachetari si fara timpi de asteptare intre ele va ofera posibilitatea obtinerii a 64 de straturi ultrasubtiri de aluat:

croissants din aluat foietaj rapid, facut in casa

Ingredientul principal este aluatul de baza al de la reteta de cornuri de brutar, daca cineva doreste sa vada poza ingredientelor si framanatarea (la masina) a aluatului sa viziteze postarea respectiva.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid

  • 500 de grame de faina
  • 300 ml apa
  • 40 ml ulei
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • 25 grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie deshidratata

in plus este nevoie de:

  • 125 grame de  unt 80% grasime
  • 70 de grame de faina
  • galbenus pentru uns deasupra
  • umpluturi la alegere: crema de vanilie (pasticcera), nutella, branza dulce sau sarata sau chiar carnaciori sau crenvursti etc.

Iata aluatul gata crescut, rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta

Untul rece se framanta cu cele 70 de grame de faina pana la omogenizare:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 2

Se intinde aluatul intr-o foaie cat de cat rotunda, cu grosimea de aproximativ 7-8 mm, pe care se distribuie cat mai uniform amestecul de unt si faina:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 3

Aluatul astfel uns se imparte in 8 parti aproximativ egale, pornind de la margine catre mijloc si crestand niste taieturi ca niste raze:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 4

Se pliaza fiecare „sector de cerc” astfel delimitat catre mijloc, acoperindu-l cu cel opus:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 5

Se continua plierea, de fiecare data din partea opusa ultimei bucati aduse catre mijloc, pana se aduna aluatul intr-o minge:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 6

Se intinde imediat intr-o foaie de dimensiune aproximativ egala ca prima data:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 7

Se repeta operatiunea de pliere identic:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 8

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 9

Aluatul astfel adunat se lasa 5-10 minute pe masa din bucatarie, apoi se intinde intr-o foaie cu grosimea de 4-5 mm:

aluat foietaj rapid pentru croissants, reteta 10

Se trece la formarea cornurilor sau pateurilor dupa dorinta fiecaruia, eu am impachetat 6 crenvursti in acest aluat, dupa un procedeu postat pe culinar.ro cred ca de Daneza, daca nu e ea, imi cer scuze – se pozitioneaza crenvurstul pe un dreptunghi de aluat, se cresteaza marginile si fiecare fasie se aduce oblic peste cremvursti, urmatoarea pliata acoperind-o pe precedenta si creand un efect vizual de „cosita”:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 11

Restul de aluat l-am taiat in triunghiuri :

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 12

Si am format croissante asezand o lingurita de crema pasticcera (o crema groasa de vanilie) la baza si ruland pana la varf.Iata productia in tava, toate unse cu galbenus:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 13

Le-am introdus in cuptorul preincins la 200 de grade, pentru 10 minute, dupa care am redus focul la 180 de grade si le-am lasat pana s-au rumenit frumos (aprox.25-30 de minute, in functie de cuptor, precizez ca al meu e unul pe gaz, simplu).Iata-le scoase din cuptor:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 14

Crenvurstii in aluat:

cremvursti in aluat foietaj de casa rapid

Cornurile pudrate cu zahar pudra:

croissants din aluat foietaj rapid, facut in casa 2

Si o sectiune:

Preparare Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid 17

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

62 comentarii la Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid

  1. […] simpla si gustoasa de croissante cu unt ultra-rapide o sa va spun ca eu am gasit ideea aceasta la Laura si am indragio imediat. Cu siguranta merita incercata, va va incanta cu adevarat! Acum, eu deja […]

  2. mabu76roma spune:

    Sunt minunate, le-am facut azi. Toate au avut forma de cornulet, mai mic sau mai mare, in functie de umplutura. Pe cele de dulce le-am umplut cu cascaval si sunca de praga si le-am uns cu ulei si sare deasupra. Cele de post, din lipsa de un gem mai consistent, le-am umplut cu rahat si stafide. Le-am facut mai mari la inceput si seria a doua le-am injumatatit si au iesit mici si pufoase. Le-am uns deasupra cu zahar impreunat cu lamaie si limoncello, pentru ca nu am avut la indemana zahar pudra. Coca am facut-o la mana, am batut-o de masa de vreo suta de ori cred, ca nu aveam forta sa o framant ca la masina. Am impartit margarina in doua si am uns la ambele impachetari. Le-am lasat sa dospeasca in tava putin, ca tot au drojdie inauntru. Rezultatul a fost neasteptat…De ce m-am apucat de ele doar acum, ca se termina postul?!?
    O sa incerc sa atasez poza, dar nu promit ca si reusesc…
    Multumesc mult pentru reteta. De ceva timp tot urmaresc site-ul tau si pot spune doar ca ma incanta totul..Felicitari si un Paste fericit si plin de lumina! Marilena

  3. Acsinte Lorena Isabela spune:

    Ce ma bucur ca am gasit reteta aceasta :D e mai rapida, nu trebuie sa astept o zi intreaga ca sa mananc un croisant.

  4. Olyvyuta spune:

    ce frumos arata…si ce bune sunt

  5. Asa da! stiam sigur ca la Dv vazusem, dar nu am mai gasit si nici nu am stiut unde sa ma uit excat!  multumesc! o sa fac cu siguranta si de astea!

  6. Mihaela Rov spune:

    Nu poate fi congelat aluatul? As vrea dimineata in weekend sa savurez astfel de produse, dar nu as vrea sa ma trezesc cu noaptea in cap sa le fac. Si mi-ar place ca pana fac cafeaua si ma mai invart prim bucatarie, ele sa se coaca.
    Mersi mult si tine-o tot asa!

  7. Diana spune:

    buna.mie imi place foarte mult cum ai explicat toate detaliile…doar un lucru nu am inteles la croissanturi-le cu vanilie cum se face,cum”se impleteste”.multumesc

  8. Teodora spune:

    Draga Laura, am descoperit blogul tau abia amu-s vreo 3 saptamani dar felicitari! e super.
    am incercat reteta de aluat rapid, a iesit o minunatie. Am facut niste cornulete cu sunca  si am dus si la vecini, ca am fost invitati la cina. Ce sa zic, alea au trecut primele.
    Tare mersi pt toate ideile si retetele tale.
    Eu am facut facultatea in Timisoara si cand ai scris de merdenele si placinta din piata Josefin deja simteam mirosul. Si ce coada era la ele….
    Am o intrebare: am vazut ca unele retetet necesita untura. Daca eu n-am untura pot pune unt? sau margarine pt gatit?
    Iti doresc o zi buna si sanatate sa mai poti pune retete multe-multe, bune-bune, vorba matusii mele.

  9. Alinasicata spune:

    buna, am o nedumerire in reteta este scris doar 5 grame de drojdie???

    • lauralaurentiu spune:

      Buna, Alina, imi cer scuze, am facut niste modificari de formatare si se pare ca un ”2” a disparut din text. Am corectat, multumesc pentru atentionare.

  10. Clody2308 spune:

    Trebuie neaparat sa testez si eu acest aluat care mi se pare grozav!Demult cautam asa ceva!Multumesc pentru minunatele tale retete!Iti doresc succes in tot ceea ce faci!

  11. Vio71 spune:

    buna, laura;  felicitari pentru tot; am o intrebare; aluatul se unge o singura data cu tot untul amestecat cu faina sau la fiecare imachetare,adica de 3 ori?

    • Anonim spune:

      Vio draga, multumesc pentru felicitari. E posibil sa faci oricum: ori ungi aluatul o singura data cu tot amestecul, ori il imparti in trei si ungi succesiv, rezultatul va fi acelasi. Mult succes si te astept cu impresii!

  12. Marcumara spune:

    daca folositi untul inloc de margarina va iesi si mai super

  13. Viola_carmen2008 spune:

    abia astept sa le fac… esti grozava! priceputa si inventiva,multumesc… cu simpatie!

  14. nicollledela spune:

    buna,te rog daca imi poti spune ,,la a-2-a impachetare se mai unge cu aluatul format din margarina si faina?te rog daca iti faci timp si pt mine sa ma lamuresti,,,,ca tare as mai vrea sa le fac

  15. iulia spune:

    Buna ziua,
    In primul rand tin sa spun ca ma bucur ca am descoperit blogul dumneavoastra, deja am incercat cateva retete si nu am esuat in nici unul din cazuri, ceea ce in cazul meu e mare lucru :)
    As avea o intrebare legata de aluatul de foietaj: se poate pastra la congelator?
    Multumesc

    • Anonim spune:

      @iulia, ma bucur ca nu ai dat gres cu retetele mele. Da, aluatul preparat (crud) se poate pastra la congelator, inainte de a-l pregati il decongelezi lent, la temperatura frigiderului si faci din el ce vei dori.

  16. Claudia spune:

    Buna seara, Laura. Vin si eu cu o intrebare ca pt o specialista ca tine: ce aluat imi recomanzi pt pregatirea foilor de cremsnit? as prefera o reteta mai simpla/rapida :D
    Pana acum am cumparat foile, dar as vrea sa fac toata prajitura in casa de data asta.
    Mersi frumos

  17. simplymonique spune:

    Ei, jos palaria! Mi-au iesit din prima si arata de fotografie!

  18. ce frumos arata,trebue sa incerc

  19. Monica Clark20 spune:

    Revin si eu cu o impresia dupa ce am facut sambata reteta de croissante si pateuri.Au iesit grozav de frumoase si de gustoase.Nici nu imi vine sa cred ca am fost capabila sa execut asa ceva.Garantat am sa continuu sa le fac.
    Multumesc Laura si sa stii ca imi mai fac cu ochiul multe retete de pe blogul tau.
    Numai bine si multa putere de munca si inspiratie.

    • Anonim spune:

      Monica, ma bucur nespus! Sa va fie de bine si iti doresc succes si cu restul
      retetelor, daca vei mai avea timp si dorinta sa le probezi! Te mai astept cu
      drag.

      2011/2/22 Disqus

  20. monica spune:

    Buna Laura
    In zilele acestea am dat de blogul tau si sunt foarte impresionata de tot ce am gasit postat.
    Acum as dori tare mult sa fac reteta aceasta dar am o mica nedumerire.Tu spui ca aluatul trebuie executat dupa reteta- cornuri de brutar-dar acolo uleiul se foloseste sa ungi cornurile inainte de a le impaturi pe cind aici se unge cu amestecul de unt sau margarina cu faina.
    In situatia asta ce fac cu uleiul?Il incorporez in aluat sau ung foaia intii cu ulei si apoi cu amestecul de unt si faina?As fi recunoscatoare daca ti-ai face putin timp sa ma lamuresti.
    Multumesc anticipat.

    • Anonim spune:

      Monica draga, reteta de aluat, atat la cornuri de brutar cat si la croissantele astea, este: 300 ml apa calduta
      500 de grame de faina
      4 linguri de supa pline cu ulei
      1 lingura cu zahar
      1 lingurita de sare
      1 lingura rasa de drojdie granulata (sau un cub de 25 grame drojdie proaspata)

      La cornuri de brutar am scris: „mai trebuie: ulei pentru uns etc.”. Deci uleiul pentru uns e cu totul altul de uleiul care este ingredient pentru aluat. Faci frumusel aluatul in care adaugi si alea 4 linguri de ulei, apoi impachetezi cu amestecul de unt sau margarina cu faina. :) Sper cva ti-am fost de folos si iti doresc mult succes, te astept cu impresii.

  21. cami timisoara spune:

    le fac de aproape un an si pot sa spun ca nici acum nu s-au saturat de ele,ca sa nu mai vorbim ca fac portie dubla.Foarte gustoase le fac cu placere

  22. marina spune:

    Mi-au iesit perfect si carnatii in foetaj si cornuletele cu branza si dulceata.te pup si mai caut si altceva.

  23. marina spune:

    nu mai am cuvinte,tot ce mi-am dorit sa gasesc referitor la arta culinara am gasit la tine si inca mai am multe de descoperit pt.ca asa cum ti-am spus si aseara doar de putin timp ti-am gasit blogul.

  24. Anonymous spune:

    oauuuuuuuuuuu ce blog dragut pline cu surprize
    vreau sa-ti spun ca sant inebunita sa fac prajituri mai bine spus sa invat ca doar azi ce am gasit blogul tau si sant icantata ma numesc narcisa si iti multumesc ptr retete acuma m-am pus sa fac cornurile tale deliciose.ms

  25. Dorina spune:

    Buna ziua ! Am descoperit abia de cateva zile blogul dvs si sunt de-a dreptul incantata de ceea ce am gasit .Am testat acest aluat ultrarapid.Este inutil probabil sa va spun ca au iesit niste cornuri GROZAVE, DELICIOASE si ceea ce mi se pare mie foarte important este ca nu am stat o zi intreaga la bucatarie.Oricum viteza de papare o depaseste pe cea de "fabricare"dar , este MINUNAT .
    Si o intrebare , nu este sau nu am gasit eu o reteta de parfait de ciocolata sau o reteta de inghetata pe care nu trebuie s-o "sparg "cu dalta dupa 1-2 ore de stat in congelator.Va mulktumesc pentru ceea ce faceti pentru noi, cele mai putin talentate in bucatarie .

  26. fely2 spune:

    Buna ziua!Este pentru prima oara cand am trecut pe la blog-ul dvs. .Este minunat m-a incantat tot ce am vazut si am si incercat cosuletele cu cascaval si pateurile eu le- am umplut cu ciuperci).Va multumesc din suflet pentru tot ceea ce impartiti cu noi.Cu siguranta am sa mai fac si alte retete,prima va fi cea de merdenele.Cu mult respect…Felicia(Mangalia)

  27. Aniela spune:

    Grozave pateurile, excelenta coca!
    Am facut astazi.
    Multe feluri…sa va zic:
    Am facut niste covrigei din reteta de cornuletele sarate, apoi am impaturit cu unt si am facut pateurile cu branza…si dintr-un mar am facut si 3 "noduri" cu mere…am pus merele rase cu zahar peste ele, am rulat si apoi am facut nod. foarte frumos aratau…
    si am facut si o placinta cu branza daca tot m-am apucat, din acelasi aluat.
    Excelente ! Si copiii si mai ales sotul le-au savurat. Si sa nu ma uit pe mine…
    Multumesc mult Laura pentru aceasta reteta. Cu siguranta o voi reface foarte des!

  28. ERSILIA spune:

    BUNA ,LAURA
    ITI MULTUMESC INCA O DATA PT. TOATE RETETELE. RECUNOSC CA AM INVATAT MULTE DE LA TINE SI-TI MULTUMESC INCA O DATA!!!!VOI INCERCA SI ACEASTA RETETA CAT DE CURAND SI VREAU SA INCERC SI MUFINS-URILE SI BRIOSELE TALE, MA INCANTA DOAR CAND LE CITESC.,SI DE ABEA ASTEPT SA LE FAC.AM O MARE RUGAMINTE ; SPUNE-MI TE ROG DE UNDE CUMPERI FORMELE DE HARTIE PT. ELE ?! DE CAND CU RETETELE TALE AM COMANDAT SI-AM PRIMIT DIN STRAINATATE DAR CAND SE TERMINA….???!!!! ESTI O GOSPODINA TOTALA NU MAI VORBESC CUM TE IUBESC CAND CANTI !!!!PE CURAND. TE PUP!

  29. laura laurentiu spune:

    Nicoleta draga, ma bucur mult, sa va fie de bine! Uite ce rapid au mers, nu? Te mai astept cu drag in cuina virtuala si, de ce nu, si in cea reala (poate pana la urma va fecti curaj :P ).

  30. Nicoleta spune:

    gata i am facut si am si mancat…au iesit foarte buni,ne au placut..sigur mai facem!

  31. laura laurentiu spune:

    Nicoleta, ma bucur mult pentru voi! Multe felicitari pentru bebe! Sa revii cu impresii sa imi spui cum ti-au iesit!

  32. Nicoleta spune:

    draga laura am descoperit blogul tau ieri si azi incerc cremvusti in foetaj,de cand sunt insarcinata este singura mea pofta!ma bucur ca de acum pot sa ii fac eu acasa!felicitari!te pupam,Nicoleta si Sorin

  33. laura laurentiu spune:

    Laniela, sa-ti traiasca baietii! O familie frumoasa, merita sa coci pateuri in cantitati industriale ca are cine sa ti le faca sa dispara! Te mai astept cu drag :)

  34. Laniela spune:

    Buna Laura,

    Multumesc pentru reteta, baietii mei( trei la numar) maninca pateuri cu brinza telemea in cantitati industriale, aceasta reteta este rapida am sa o incerc miine.Mai trebuie sa trimit si la scoala pentru prietenii cei mai buni.

  35. laura laurentiu spune:

    Multumesc, voi vizita si eu blogul tau!

  36. Bucatarasul Vesel spune:

    Buna!Felicitari ai un blog foarte frumos cu niste retete care iti lasa gura apa!Am sa te adaug in blogroll!

  37. laura laurentiu spune:

    Vaaaaiii, mutam, de-asa spor! :=)) Da, am tare bun spor la papat, Daniela !

  38. Daniela spune:

    Pai Laurici, cu retete din astea vii tu, ca sa ma ingras, doar privind monitorul ?! Arata super, iar poza cu crenvurstele arata bestial… Pupici si spor la papat !

  39. laura laurentiu spune:

    Melianda, este un alaut dospit-foetat, potrivit pentru cornuri, daneze etc. Nu se preteaza la saleuri, vollent-au-vent, foi de cremsnit etc. O zi buna si tie.

  40. Melianda spune:

    In sfarsit o reteta de aluat foetaj foarte usor de preparat.
    am sa incerc si eu…o zi buna!

  41. laura laurentiu spune:

    Vicki, unge atat sucitorul cat si facaletul cu ulei ;)

  42. Vicky spune:

    Jos palaria, arata demential, trebuie sa-l incerc neaparat, doar ca eu am o problema, am mai incercat odata, am uns foaia cu margarina si cand sa o intind din nou cu facaletul se lipea de facalet, nu stiu care a fost problema ca am aruncat aluatl de nervi.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE