Daneze – danish pastry – tot un fel de croissants

Autor:

„Danish Pastry” – aluatul danez – este un aluat dulce care a devenit foarte raspandit si agreat in Danemarca si Scandinavia. S-ar parea ca aluatul de croissant si cel danez s-au desprins si evoluat din aceeasi origine vieneza. Ambele sunt aluaturi dospite-foietate, cel danez, la fel de fin, difera de croissant prin aceea ca este dulce (asemanator unui aluat de cozonac); impachetarile succesive cu unt sunt aproximativ identice in cazul ambelor aluaturi. In ce ma priveste, nu este prima data cand imi incerc puterile cu acest aluat, ii rasfat destul de des pe ai mei cu minunate cornuri crocante si pufoase in acelasi timp sau cu alte specialitati umplute ba cu vanilie, ba cu ciocolata, cu gem, rahat sau ce au ei pofta, aluatul de daneze este foarte versatil si se potriveste cu felurite umpluturi. Motivul pentru care reteta nu a fost consemnata pana acum pe blog este ca mi s-a parut destul de anevoios sa fac atatea poze si sa scriu o postare in care sa le includ pe toate… procedeul este destul de laborios, dar cine se incumeta o data, dupa aceea il va reusi fara mari batai de cap. Si merita efortul, pentru ca rezultatul este  spectaculos.
Daneze - danish pastry - tot un fel de croissants
Preparare Daneze - danish pastry - tot un fel de croissants 1

Ingrediente Daneze – danish pastry – tot un fel de croissants:

pentru aluat:

  • 600 de grame de faina
  • 5 galbenusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 1 varf de cutit de sare
  • 40 de ml. de ulei
  • 15 grame de drojdie proaspata
  • 28-300 de ml. de lapte caldut

in plus:

  • faina pentru presarat planul de lucru

pentru impachetat:

  • 250 de grame de unt

umplutura:

Precizare: am folosit pentru aluat ingredientele de mai sus, cu cele 5 galbenusuri, pentru ca imi ramasesera prin frigider si ma grabeam sa le folosesc la ceva; altadata am facut aluatul pentru daneze folosind urmatoarele: 20 grame de drojdie, 600 grame faina, 1 ou intreg, 50 grame unt, 80 grame de zahar, 250 ml lapte – cu rezultate identice, doar ca au iesit ceva mai albe, nu au fost atat de intens colorate in galben in textura aluatului.

Preparare Daneze – danish pastry – tot un fel de croissants:

 

Drojdia se freaca cu 1 lingura de zahar intr-un castronel si se dizolva in cateva linguri de lapte. Se lasa la temperatura bucatariei, intr-un loc ferit de curent, timp de 10 minute. Se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul ramas, se adauga drojdia si restul de lapte caldut pana la atingerea unui volum total de 350 de ml.
danish pastry croissants 001
Se toarna ingredientele lichide in vasul pentru framantat (daca framantati la mana, se toarna intr-un castron si se adauga faina amestecand la inceput cu lingura, apoi framantand pana la obtinerea unui aluat neted si elastic).
danish pastry croissants 004
Se adauga faina si se framanta cateva minute, apoi se adauga uleiul si se continua framantarea.
danish pastry croissants 008
In scurt timp de la adaugarea uleiului, aluatul va deveni neted, elastic, placut la atingere si nelipicios. Se aseaza aluatul intr-un castron si se lasa la temepratura bucatariei, presarat cu putina faina si acoperit cu un servet, sa creasca pana isi dubleaza volumul.
danish pastry croissants 014
Aluatul crescut se rastoarna pe planul de lucru (poza 1) presarat cu faina. Se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 6-8 mm. pe care se distribuie uniform untul rece (poza 2). Pe latura lunga a dreptunghiului de aluat, se pliaza marginile catre mijloc (poza 3, 4), intalnindu-se intr-o linie centrala. Pe acea linie, aluatul se pliaza din nou, inchizandu-se ca o carte (poza 5). Dreptunghiul lung obtinut se pliaza o data de la mijloc, pe latura lunga (poza 6).
Preparare Daneze - danish pastry - tot un fel de croissants 6
Se infoliaza aluatul cu folie alimentara si se da la frigider pentru 30 de minute.
Dupa trecerea timpului de asteptare, aluatul se aseaza din nou pe planul de lucru presarat cu faina, tinand cont ca indoitura sa fie pe partea stanga.
danish pastry croissants 023

Se intinde in foaie dreptunghiulara, latura lunga a dreptunghiului sa fie de la stanga spre dreapta.Se impacheteaza aluatul in 3, pe latura lunga.

loading...
danish pastry croissants 025
Se infoliaza si se da din nou la frigider pentru 30 de minute, urmand sa mai fie pliat in 3 de inca 3 ori, cu timp de odihna de cate 30 de minute dupa fiecare noua pliere, de fiecare data tinand cont ca la intinderea cu sucitorul a aluatului dupa trecerea celor 30 de minute, sa se obtina un dreptunghi asemanator celui scos din frigider, doar ca mult mai intins (adica latura lunga sa fie tot cea mai lunga samd, sper ca se intelege :P).
Dupa ultima pliere in 3 (a 4-a), aluatul se lasa sa se odihneasca la frigider timp de 30 de minute, apoi se scoate pe planul de lucru presarat cu faina si se incepe sa se intinda cu sucitorul.
danish pastry croissants 034
Doar pentru a-mi fi mai usor la intins, am taiat aluatul in doua, observati ce frumos se vad straturile de aluatul alternand cu untul, in sectiune.
danish pastry croissants 035
Se intinde o foaie de 5-6 mm. grosime, care se taie in forme dupa preferinta, iata triunghiurile pentru cornuri:
danish pastry croissants 041
Pe care le umpleti cu ce va e mai pe plac, eu le-am umplut pe cele mai multe cu crema de vanilie (click pe link pentru reteta completa, inclusiv format video) dar nu am scapat de fiica-mea sa nu ii fac cateva si cu crema de ciocolata.
danish pastry croissants 042
danish pastry croissants 043
Se ruleaza cornurile de la baza spre varf, ascunzand bine umplutura si se aseaza in tava cu distanta intre ele, pentru ca vor creste mult la copt.
danish pastry croissants 045
O alta sugestie de asamblare:
danish pastry
Dupa ce se asambleaza aluatul in forma dorita, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius. In timpul necesar pentru a se incinge cuptorul, tavile cu daneze vor sta la temperatura bucatariei, ferite de curent, iar cornurile (sau ce forma se prefera) vor creste. Se coc la 200 de grade timp de 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea pana se rumenesc frumos (aproximativ inca 10 minute).
Se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar praf si se servesc. Minunate la micul dejun, dar indiferent de ce ora arata ceasul :P, tot e greu sa te abtii sa inhati cate una de pe tava.
danish pastry croissants 2
Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. oana a zis

    buna, la varianta cu un singur ou, nu este ulei, banuiesc ca inlocuitor e untul(50g), care il adaugi la sfarsit, dar il pui topit, sau la temperatura camerei?

    • lauralaurentiu a zis

      Da, am pus untul topit in aluatul de baza. Untul pentru impachetat aluatul il socotesti separat. Succes, iti tin pumnii, nu e treaba usoara dar sunt minunat de gustoase :).

  2. Madalina Ecaterina a zis

    Buna ziua,
    va savurez blogul la propriu si la figurat, de multa vreme… :)
    Sunt incantata de rezultate de fiecare data de cate ori incerc o reteta propusa de dumneavoastra, felicitari!
    Am o intrebare, ce fel de faina folositi?
    O zi superba atat dumneavoastra cat si cititoarelor!

    • lauralaurentiu a zis

      Buna, Madalina, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Pentru aluaturile de genul acesta cea mai nimerita e faina 000, dar eu am facut si cu 650 si a fost la fel de bine.

  3. Diana Tecu a zis

    Tocmai ce le`am scos din cuptor… stateam cu grija k nu imi vor iesi, dar tocmai am savurat una si au iesit minunate…cu rahat, cu gem si cu nutella… astept sa se trezeasca printesa de 2 anisori sa le incerce. sunt mai mult ca sigura ca va fi foaaaarte incantata! Multumesc Laura pt aceasta reteta minunata! Si mult mult succes pe viitor!

    • lauralaurentiu a zis

      Diana, felicitari pentru curaj, tocmai ai demonstrat ca una dintre cele mai dificile retete din cate am postat va reusi cu siguranta daca se respecta pasii cu strictete. Sa iti fie de bine, ma bucur mult pentru reusita ta!

  4. Oana a zis

    Buna seara, Laura! Sunt nou venita in familia `Retete ca la mama acasa`, familie care, de altfel, imi e cunoscuta de ceva vreme si care-mi place atat de mult incat astazi am hotarat ca e momentul sa depun `actele de adoptie` in mod oficial. Si ca sa imi fac o intrare cu `stil` o sa incep prin a te intreba ceva. Cineva drag mie are prohibitie la zahar si vroiam sa stiu daca ai incercat vreodata sa-l inlocuiesti cu miere…ma refer la aluaturi. E oare posibil?:)

    • lauralaurentiu a zis

      Ar fi posibil, Oana, dupa cum la fel de posibil ar fi, cel putin pentru acest aluat, sa se renunte la zahar complet. E suficienta umplutura dulce, indulcita cu orice este tolerat de cei carora le este destinat desertul.

      Ma bucur ca a devenit oficial „una de-a noastra ;)”.

      • Oana a zis

        Placerea este exclusiv a mea!:))) Iti multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ai raspuns.Ai facut un dependent de croissante la micul dejun fericit!:)

    • lauralaurentiu a zis

      Singur ca o sa-ti iasa, cu singura conditie sa respecti cu exactitate proportiile. Adica totul x2. O sa iti iasa, evident, de doua ori mai multe.

  5. mikaelacorina a zis

    Draga mea ,intindem de la mijloc spre margini dreptunghiul de aluat ,da? Stiu de la mama ca la foietaj trebuie respectat sensul de impaturire ,dar nu mai stiu cu intinsul cum ii.

  6. nana a zis

    de mult tot ma uit la reteta asta si abia azi mam incumetat so fac….e super..si aluatul e mai usor decit imi imaginam,datorita postarii si pozelor detaliate,,au iesit super..multumesc mult laura dealtfel si pentru toate retetele super de pe blog..am incercat multe din ele(imi place tare mult puiul marinat in suc de mere)lam facut de citeva ori.. dar nam reusit sa adaug comentarii,,am cinci copii de la 5 ani in jos si sunt tot timpul ocupata..dar cum prind putin timp intru pe net sa vad ce mai e nou :) tineo tot asa..

    • lauralaurentiu a zis

      Nana draga, imi imaginez cat de greu trebuie sa iti fie cu cei mici, sa iti creasca mari si sa iti fie de ajutor!

      Apreciez enorm ca reusesti sa iti mai faci timp si pentru bucatarie. Ma bucur mult ca ti-au reusit danezele, sa va fie de bine si tie si celor mici!

  7. Sica_ana2000 a zis

    arata extraordinar  si sunt f delicioase, le-am incercat si eu doar ca nu arata la fel. ale d-voastra par din  foietaj iar ale mele par din coca de paine, nu stiu daca am gresit pe undeva oricum sunt f f bune.

  8. Monica a zis

    Buna ziua!

    Ati putea, va rog, sa detaliati mai mult (eventual cu fotografii pe etape, la fel cum ati procedat la plierea nr. 1) si celelalte etape de pliere (2, 3, 4)?
    Cu multe multumiri,
    Monica M.

    • Anonim a zis

      Buna, Monica. Nu am cum sa fac ceea ce imi ceri, pentru ca acest aluat l-am facut acum ceva vreme si postarea celoralate etape ar insemna sa postez de inca trei ori aceleasi imagini.

  9. Fely a zis

    Foarte aspectoase si cred ca la fel de delicioase.
    Va urmaresc de mult timp blogul si am incercat multe din retetele d-voastra.
    De putin timp am prins curaj si am facut si eu un blog culinar :)
    O sa incerc aceste cornuri cu siguranta .
    Felicitari pentru tot ce faceti si multumim ca impartasiti si cu noi.

    • Anonim a zis

      @Mariann Körmendi, Sajnos, en nem bezselek magyarul, de nagyon keves (egy, ketto, harom, negy :=)) ). Szeretem olvassa a blogot, mint ahogyan az atmennek az akadaly a nyelv. Koszonom szepen a felertekelodese jelenik meg. Mi a baj, Google hibaja, nem az enyem :)).

    • Anonim a zis

      @Andreea_todor, e o crema obisnuita de vanilie, asemanatoare celei de cremsnit (crema pasticcera): sa zicem 3 oua intregi, batute cu furculita cu 5 linguri de zahar si 2 linguri de amidon sau faina alba. Se adauga 250-300 de ml. de lapte fierbinte (depinde cat de consistenta vrei crema) si se trece totul pe foc mic, amestecand continuu pana se leaga. Adaugi esenta de vanilie, zahar vanilat etc. Daca folosesti vanilie veritabila, adaugi semintele razuite cu un cutit din pastaie atunci cand bati ouale cu zaharul.

    • Violeta Nuky a zis

      Minunate, azi am facut chifle dupa una din retetele dvoastra.O minunatie.As dori sa-mi achizitionez si eu un robotel in special pentru aluaturi, dar nu stiu care e mai bun,imi u stima, Violeta

      • lauralaurentiu a zis

        Sa-ti fie de bine :). Eu am un kitchen aid, e bun, solid si nu te lasa de izbeliste :). Depinde si cat vrei sa investesti.

  10. a zis

    Hola, he descubierto tu blog y me encanta , cuando más veo más me gusta. Felicidades. Voy a ponerlo en favoritos para no perderme nada. Un saludo.

    • Anonim a zis

      @Xuani, gracias por tu apreciacion. He visitado tu blog y me gusto. Me alegro de que se enquentran entre mis lectores.

  11. sarah adeeb muhammad a zis

    Laura iar m-ai facut sa salivez!ador a doua varianta de impachetare.as vrea sa te rog sa imi spui daca tipul acesta de aluat cu drojdie se poate congela.eu am facut pana acum aluat foietat dupa reteta ta de haios (am folosit unt nu untura :)) si mi-a reusit de fiecare data.acel aluat il pot congela dar oare asta cu drojdie merge pastrat la congelator.stii tu lenea asta…as face mai mult si l-as folosi cand as avea nevoie.pupici
    PS:Felicitari pentru minunatele concursuri pe care le organizezi

    • Anonim a zis

      Multumesc mult pentru felicitari.
      Nus’ ce sa zic, teoretic ar trebui sa mearga. Il scoti din congelator si il dezgheti lent, la frigider, apoi ar trebui sa lasi cornurile (sau ce forma le dai) la temperatura bucatariei sa mai creasca inainte de a le coace. Spor si succes, te astept cu impresii!

      • Anonim a zis

        Iti multumesc si eu si daca incerci sa le congelezi, da-mi de stire cum s-au comportat dupa aceea ;)

  12. elena cristina tudor a zis

    mmmmmm…..le ar sta bine si la mine n farfurie acestor danezeeeeee……..!!!!!!!..k tare bine arataaaa…….si….o sa le probez si eu……!!!!…sanatate multaa si numai bine..si pupici!

    • Anonim a zis

      Elena Cristina, abia astept sa le probezi si sa revii cu impresii :). Sunt sigura ca vor arata la fel de bine si in farfuriile tale, acompaniate de o cafea buna sau un ceai. :)

    • Anonim a zis

      laura, ma bucur mult ca iti plac. :) Nu au fost premiate cu aur, ci cu incantarea familionului :=)), ceea ce e chiar mai pretios, nu? :P

    • Anonim a zis

      Dragii mei, ma bucur mult ca va plac ;). Fooaaarte bune au fost, caci de-acu’… sunt istorie :P! Va pup si eu cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *